Esperanto heeft meer dan 100 jaar op het internet gewacht

eoNa een week Esperantovakantie te hebben gehad in Italië waar mensen van o.a. Japan, Vietnam, Rusland, China, Brazilië en de VS  aanwezig waren, moest ik tot de conclusie komen dat met de komst van het internet de uitgangspositie van het Esperanto revolutionair verandert is. Esperanto lijkt meer dan 100 jaar te hebben gewacht op het internet.

Voor de mensen die niet bekend zijn met Esperanto en korte inleiding. Esperanto werd in 1887 gelanceerd door een Poolse oogarts, Zamenhof. Zijn idee was om een gemakkelijk te leren, politiek neutrale taal te scheppen die nationaliteit overstijgt om zo open communicatie en begrip tussen mensen met verschillende moedertalen van over de hele wereld te stimuleren.

Een ambitieus en visionair plan. :)

Esperanto (About this sound listen (help·info)) is the most widely spoken constructed international auxiliary language. Estimates of Esperanto speakers range from 100,000 to 2,000,000 active or fluent speakers worldwide, including perhaps a thousand native speakers who learned Esperanto from birth as one of their native languages. 

The first World Congress of Esperanto was organized in France in 1905. Since then congresses have been held in various countries every year with the exception of years in which there were world wars. Although no country has adopted Esperanto officially, Esperanto was recommended by the French Academy of Sciences in 1921 and recognized in 1954 by UNESCO (which, in 1985, recommended it to its member states). In 2007 Esperanto was the 32nd language that adhered to the “Common European Framework of Reference for Languages: Learning, Teaching, Assessment (CEFR)”, which rates a language in skilllevels from A1 to C2.

On February 22, 2012, Google Translate added Esperanto as its 64th language. With about 184,000 articles, Esperanto has the 32nd-largest Wikipedia as measured by the number of articles, and the largest Wikipedia in a constructed language.

eog21

Voor de komst van het internet moest het Esperanto eigenlijk altijd de concurrentie aangaan met de nationale taal van een land of met die van de op dat moment dominantie buitenlandse cultuur. Het nut voor een individu om Esperanto te leren was redelijk miniem op het moment dat hij of zij niet ook een flink aantal mensen in zijn of haar directe omgeving wist over te halen. Dit is echter radicaal verandert sinds de opkomst van het internet.

basic_esperanto_words_by_moosader-d560010Een individu die nu het Esperanto leert heeft toegang tot een zee aan mogelijkheden om de taal online te leren. Lernu.net, een platform om Esperanto te leren en waar Esperanto in meer dan 41 verschillende talen wordt onderwezen telde afgelopen maand haar 150.000ste geregistreerde persoon.

Ook is het nu niet langer nodig dat “de buurman en buurvrouw” de taal ook leren want met dank aan o.a. twitter, skype,  facebook, etc. kunnen mensen direct met andere Esperantosprekers van over de gehele wereld in contact komen. Zo is er onder meer een facebook groep met meer dan 11.000 Esperanto sprekers van over de hele wereld waar 24 uur per dag op gesproken en gediscussierd wordt.

En als mensen dan vervolgens naast het contact via het internet in het echte leven Esperanto sprekers willen ontmoeten is er onder meer het wereldwijde reisnetwerk Pasporta Servo en kunnen mensen in bijna elke uithoek van de wereld Esperanto congressen bezoeken.

Hoe zinvol of zinloos het is voor een individu om Esperanto te leren is hiermee eigenlijk helemaal losgekoppeld geraakt van wat het collectief om hem of haar heen doet. En dat is een enorme vooruitgang voor het individu die interesse heeft om mensen van over de hele wereld te ontmoeten en daarmee te praten in deze gemakkelijk te leren en nationaliteits overstijgende taal.

Of Esperanto ooit de collectieve wereldtaal zal worden is onduidelijk maar voor het individu die een oprechte interesse heeft in andere mensen, landen en culturen en daarnaast avontuurlijk is ingesteld en van reizen houdt is dat ook helemaal niet meer nodig. Esperanto heeft zich voor die groep mensen met dank aan het internet ontwikkeld tot een wereldwijd gereedschap wat al volop gebruikt wordt. Door het internet worden er elke dag meer kruisverbanden tussen wereldburgers van over de gehele planeet aarde gelegd met gebruik van het Esperanto.

Mochten mensen meer willen weten over Esperanto, stel je vraag in de reacties. Als persoonlijk ervaringsdeskundige zal ik proberen alle vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Aanverwante artikelen en informatie:
-) Bekijk een eerste les in het Esperanto
-) Wereldwijde reisnetwerk van Esperanto – Pasporta Servo
-) Lernu Platform, leer het Esperanto online (vanuit 41 verschillende talen)
-) Veelgestelde vragen over Esperanto
-) Eerdere artikelen over Esperanto op visoinair

 

5 gedachten over “Esperanto heeft meer dan 100 jaar op het internet gewacht”

  1. Mijn grootvader van vaders kant sprak Esperanto. Hij zou het met je eens kunnen zijn geweest. Ik denk persoonlijk dat Engels de wereldtaal wordt. De mechanismen erachter; open internet communicatie, als noodzakelijke voertaal onder het vliegverkeer, in de ruimtevaart, oorlogs strategische communicatie, verplaatst zich veel sneller. 

  2. In 1972 was ik met een schip in de haven van Beverwijk, naast ons lag een trimarang (zeilboot) waar een californisch echtpaar bezig was met de tuigage. Als verwoedt zijlliefhebber, was ik daar al snel a/b en kreeg een leuk gesprek met die mensen. Het was toen die tijd de grootste trimarang ter wereld met 16 plaatsen voor de bemanning, met achterop een klein roefje. Op staande voet ontslag genomen en 3 uur later was ik daar a/b. Ben 2 mnd met deze mensen opgetrokken en heb de boot voor hun op de Noordzee uitgetrimt. Van deze mensen heb ik wat Esperanto geleerd, daar ze dat toen als een wereldtaal zagen, niet dat ik daar nog wat van weet enof er verder ooit iets mee gedaan heb. Maar ja er moest weer geld op de plank komen en ben dus weer gaan varen. Een mooie wat half spaans-latijns etc (gemixte) zwevende taal. Leuk dat Douwe hiermee aan komt zetten. Maar of ik het nog weer opnieuw ga leren op mijn leeftijd??? Maar voor de jeugd zeker een grote aanrader. Mvg Paul.

  3. Dus ik ben te vroeg begonnen met esperanto leren?  Een jaar of 10 terug heb ik wat lessen gehad, maar het is volledig weggezakt door het niet te gebruiken.  Dat is en blijft het knelpunt denk ik.  Ook met internet.  Ik vind communiceren in het Nederlands al moeilijk.  

  4. Ik heb zelf een jaar of 8 geleden Esperanto geleerd maar als ik zie hoe enorm de mogelijkheden om de taal te leren en te gebruiken in die tijd via het internet zijn toegenomen dan heb ik bijna het idee dat ik het ook nog “te vroeg” heb geleerd. Het is inmiddels iig een stuk gemakkelijker geworden om het via het internet te leren. De taal is overigens echt relatief gemakkelijk te leren. Als je een uurtje per dag eraan besteed moet je A2/B1 niveau in een maand of 3 kunnen halen. In Italië was er een Catalaanse vrouw van in de 70 die recent was begonnen het te leren dus leeftijd hoeft geen rol te spelen. :-) 

    Voor mensen die nieuwsgierig zijn, hier een link met een overzicht van lesmethoden, er zit zelfs een lessenserie van Van Kooten en De Bie tussen.
    -) Leer Esperanto 

    En ook in het gebruik zijn de mogelijkheden via het internet erorm toegenomen. Podcasts, youtube, facebook, blogs, internet TV het is er inmiddels allemaal. Hier een overzicht van hoe je Esperanto vandaag de dag in de praktijk kunt blijven gebruiken
    -) Oefen Esperanto 

    Lernu, het taalplatform organiseert inmiddels ook elk jaar een weekcursus voor alle niveaus dus ook voor totale beginners, een erg leuke manier om Esperanto te leren samen met andere mensen van over de hele wereld.

    En voor mensen die liever eerst in Nederland blijven om het te leren organiseert Esperanto Nederland 2 keer per jaar een studieweekend: http://www.esperanto-nederland.nl/ned/studieweekend.php

Laat een reactie achter