Spirit Science over enlightment

Spirit Science is een website die spiritualiteit promoot. Ik stuitte op een filmpje van hen wat ik wel leuk in elkaar vond gezet. Het behandelt een variëteit aan thema’s als energie, dimensies, chakra’s, religies vanuit zowel spirituele als wetenschappelijke visie. Nogal ambitieus, maar ze hebben er een amusant product van gemaakt.

Patchman, de mascotte van Spirit Science.
Patchman, de mascotte van Spirit Science.

Een terugkerend thema dat ze hebben gebruikt is licht. Licht in figuurlijke zin als bij bewustzijn en in spirituele zin als enlightment. Licht komt terug als belangrijke factor in culturen en religies als brenger van leven. Licht is energie en energie manifesteert zich in verschillende vormen.

Een doel van de website en van de video is om een spirituele verandering in gang te zetten. Het legt uit hoe de industriële revolutie een cultuur tot stand heeft gebracht die mensen in een dwangbuis zet en pleit ervoor dat mensen weer vrij worden om het licht te zien.

Spirit Science website

14 gedachten over “Spirit Science over enlightment”

 1. Beste Tui, de video bekeken en the website. Ik moet je gelijk geven dat het een goed samengestelde video is, waar in vogelvlucht alles kort aangegeven wordt. ook de website bekeken, hierin moet ik nog wat verder in graven. Veel van mijn denken vind ik hierin terug, maar ja dat ben ik. Spiritualiteit heeft zo zn eigen filosofie om het maar zo maar te verwoorden, de diepgang die hierin zit verweven vind ik groots en ben hier al een aantal jaren mee bezig. Dus veel herken ik wel. De potentie van het licht kent zijn weerga niet, gezien in ALL zijn diversiteit. Ik denk ook dat het een goed vervolg is van de vorige onderwerpen, die op visionair gepasseerd zijn. En inderdaad, de mensheid moet uit die dwangbuis, om weer vrij en onbeperkt kunnen leven en denken, maar zoals je weet is dat een zeer lange weg te gaan. Maar spiritualiteit kan hier een beduidende handreiking in zijn. Tevens ben ik ook zeer benieuwd naar de reacties van de visionairen. Door in deze materie te stappen, kom je in een heel andere wereld van denken terecht. Mvg Paul.

 2. Interessant onderwerp beste Tui ,ware verlichting is het weten en zien van de waarheid omdat het is.Er zijn demensies waarin we communiceren met elkaar welke niet waarneembaar zijn door onze zintuigen.Althans op bewust niveau , slechts enkelen wijken af van de in het leven geroepen standaard en vangen een glimp op van deze wonderbare wereld(en).

  Of zoals Abert Einstein het zou formuleren ” Afwezigheid van bewijs, is geen bewijs van afwezigheid.

  Ik heb al eerder wat materiaal bekeken afkomstig van dezelfde producenten denk ik het heet Spirit Science een soort gelijk filmpje die duurt 4 uur.Het zou mooi zijn als het spirituele en de wetenschap meer tot elkaar zouden komen.Volgens mij zou dat tot mooie samenwerkingen en tot nog completere uitkomsten kunnen leiden.Zoals een vogel twee vleugels nodig heeft om te kunnen vliegen anders kan het slechts fladderen.Het ene is niet compleet zonder het andere , dat te begrijpen is de stap naar ware evolutie omdat ware harmonie naar hogere waarden en begrippen zal leiden in het algemeen.Mvg.Jasper.

 3. Lees eens de werken van Chögyam Trungpa, Titels; “de mythe van vrijheid”, “spiriitueel
  materialisme doorsnijden” en “wilde wijsheid”. Alle titels komen vanuit een Tibetaans (mahayana/
  nihanyana) achtergrond, met een uiterst pragmatische kijk op het leven iha zonder religieuze/sprirituele
  bullshit. Eens of oneens met de geboden (boeddistische) inzichten is niet van belang. Het zijn een waarlijke
  persoonlijke discussie stukkken en instrumenten voor onderzoek (in zichzelf), alles gebaseerd op een zeer 
  groot “veld” van ervaring en pragmatisch, psychologisch/prakties onderzoek gedurende vele eeuwen.
   
  Eeen boek lezen lijkt een soort achterhaald begrip te worden. Alleen korte artikelen of clips op 
  het internet zijn meer en meer toonaangevend. Al dit soort korte clips en zgnd. langere documentaires,
  verhullen meer dan ze openbaren. Leuk filmpje, maar nietszeggend!!
   
   
   

 4. Dank je Cyberidiot , ik ben al op zoek geweest naar werken van Chögyam Trungpa het lijkt me een zeer wijs man te zijn.Ik vind het wat moeilijk om religieuze zaken of spiritualiteit als bullshit te bestempelen .Omdat ik denk dat het geloven ergens in een fundamentele vrijheid kent , en daarin wens ik anderen te respecteren.Ik geloof dat harmonie in tijd ook zoekenden zal laten aansluiten en daarmee heb ik geen enkele wens mezelf als verheven te voelen of te zien.Maar ik begrijp je bedoeling , fijn dat je de tijd en moeite hebt genomen om dat te delen. Namaste Jasper.

 5. Het is grotendeels ‘bullshit’.

  We kunnen praten wat we willen, maar het leven en bewustzijn zijn persoonlijke ervaringen. Als je dat dieren en planten zou kunnen vragen, zullen ze dat bevestigen.

  Daarom dronk Trungpa er vrolijk op los.

 6. Quote Tui “We kunnen praten wat we willen, maar het leven en bewustzijn zijn persoonlijke ervaringen.”
  Precies en juist omdat het iets persoonlijk is wens ik het te respecteren.Wat geeft het mij het recht om anderen met mijn mening over haar of zijn geloof lastig te vallen met mijn persoonlijke mening of overtuiging ?Is daar het recht van vrijheid van meningsuiting op gebaseerd?Zodat ik iemand anders zijn of haar persoonlijke innerlijke overtuiging kan bestempelen als bullshit en onzin.Logisch toch dat men zich persoonlijk gekwetst kan of zal voelen.Waarom zou ik daar op willen gaan staan omdat het kan?Volgens mij is de keuze het te accepteren en respecteren een betere weg en het volgt de weg van harmonie voor beiden , we kunnen daarin van mening verschillen maar de waarheid is dat ik er niet aan hoef te tornen het is slechts een mogelijkheid volgens de strikte letters van de wet.
  Quote Tui ” Het is grotendeels ‘bullshit’.”
  Dat is een ruim begrip en welke gedeelte bedoel je dan? Want wat voor jou bullshit is of juist ergens geloofwaardig kan zijn kan het voor een ander nou precies andersom zo zijn.Volgens mij juist omdat het een persoonlijk iets is.Niet dat ik er niet over zou discussieren maar als men in overtuiging leeft zonder mij daarmee verder te willen beinvloeden of overtuigen dat hetgeen wat men gelooft de enigste weg is , is dat hun persoonlijke keuze.Gebeurt dat wel dan zou men een open discussie moeten kunnen voeren onder de voorwaarde dat men er beiden over wenst te discussieren.Het maakt mij in ieder geval niet gelukkig om ze dan maar als achterlijk te bestempelen of hun innerlijke overtuiging weg te zetten als bullshit o.i.d of hun mijn persoonlijke mening of overtuiging op te dringen.Ik wens ze het geluk en die vrijheid toe hun innerlijke persoonlijke overtuiging te aanvaarden zoals ze het wensen te doen.
  Quote Tui “Als je dat dieren en planten zou kunnen vragen, zullen ze dat bevestigen”
  Dat vind ik vrij knap Tui dat jij denkt dat te weten , maar ik respecteer je als jij dat gelooft dat is precies wat ik bedoel dat kan jou overtuiging zijn maar ik kaart het wel aan omdat jij dit nu als een mening voert en het lijkt me in dit geval een drogreden te zijn , want ik neem aan dat ze jou die vraag nog niet beantwoord hebben.
  Quote Tui ‘ Daarom dronk Trungpa er vrolijk op los.
  Misschien heb jij al wat meer gelezen over Chögyam Trungpa en dat zou kunnen maar of dat wijs was van hem volgens mij niet omdat het schade op kan leveren aan je hersenen ,dus dat lijkt me in dat opzicht niet echt wijs.Maar dat neemt niet weg dat hij verder een zeer wijs man geweest kan zijn buiten of voor die momenten.Mvg Jasper.

 7. Het filmpje is eigenlijk een zeer open minded gedachten experiment, waarbij een heel scala aan ongedwongen vrije keuzes, gedachten, en soms wetenschappelijke uitgangspunten wordt gepresenteerd. Dat maakte het voor mij aangenaam om het te aanschouwen, daar ik de inhoud niet voorop, met een stiekum opgezette bedoeling van de makers, (bijvoorbeeld activistische) hoef te beoordelen. Er wordt niet gepusht in een bepaalde richting. De aangename muziek (voor mij de viool) stoort ook de gesproken tekst niet, maar is in harmonie met de  omgeving van het filmpje. De tekst wordt duidelijk gearticuleerd uitgesproken, en was voor mij zelfs goed te volgen. Kan mij goed voorstellen dat mensen vrede hebben met de inhoud, zonder die aan te nemen, gewoon even lekker naïef gedachten zwalken, en een flinke bel wijn erbij of zoiets. :)

Laat een reactie achter