De burritobox bereidt in enkele minuten de bekende dichtgevouwen tortilla met kaas, rijst en bonen.

Hamburgerbanen in hoog tempo overgenomen door robots

Een terechte klacht van linkse critici op de tegenwoordige markteconomie is dat ooit goed betaalde fabrieksbanen massaal werden vervangen door slechtbetaalde ‘hamburgerbanen’ – laagbetaalde, ongeschoolde baantjes zoals het bereiden van hamburgers. En zelfs de erbarmelijk betaalde hamburgerbanen zijn niet meer veilig. Verschillende bedrijven hebben fastfoodrobots ontwikkeld die voor een fractie van de kosten van zelfs een volgens Amerikaanse normen betaalde burritovouwer of pizzabakker, smakelijke snacks tevoorschijn tovert.

De burritobox bereidt in enkele minuten de bekende dichtgevouwen tortilla met kaas, rijst en bonen.
De burritobox bereidt in enkele minuten de bekende dichtgevouwen tortilla met kaas, rijst en bonen.

Box Brands, een in Californië gevestigd bedrijf, ontwikkelde de BurritoBox om kleine kioskhouders en pomphouders van een extra service aan klanten te voorzien zonder in personeel of een restaurant te hoeven investeren. De BurritoBox, waarvan er nu twee exemplaren zijn geplaatst in Los Angeles, vertoont een commercial tijdens de  minuut, die het apparaat nodig heeft om een stomend hete burrito te rollen. Volgens de website van de makers is er zeer veel interesse voor het apparaat.

De BurritoBox is verre van uniek. De tijd waarin koffiezetautomaten het summum van techniek vertegenwoordigden, ligt reeds lang in het verleden. Zo is er een hamburgerrobot Alpha van Momentum Machines die 360 hamburgers per uur kan uitleveren. Het apparaat, dat zeker vijf tot zes man personeel vervangt, verdient zichzelf hiermee in een jaar terug. De eigenaren willen dit bespaarde bedrag steken in betere ingrediënten, zodat, in hun woorden, gourmetvoedsel bereikbaar wordt voor de massa.

Ook de pizzabakker is niet veilig. Pizza’s bereiden is inderdaad vrij eenvoudig te automatiseren (er is zelfs een 3D pizzaprinter ontwikkeld). De door een Nederlands-Italiaanse joint venture ontwikkelde Let’s Pizza laat de klant kiezen tussen diverse variëteiten en kneedt vervolgens het deeg, vormt er een pizza van en bedekt deze met de gewenste topping, waarna de pizza in een infraroodoventje gebakken wordt. Dit alles in minder dan drie  minuten. De machine is naar verluidt al een daverend succes in Italië, de bakermat van de pizza. Voor rond de 30.000 euro, het bruto jaarsalaris van een pizzabakker, bent u de trotse bezitter van een exemplaar.

Dit zal met steeds meer ongeschoold en overigens ook veel vormen van geschoold werk gebeuren. Het is duidelijk dat het adagium van de regering, dat werkloosheid verwijtbaar is, steeds meer door de feiten wordt ingehaald. In plaats van steeds nieuwe pesterijen te bedenken voor mensen met een bijstandsuitkering, kan de overheid beter werken aan om- en bijscholing voor werklozen en de invoering van een basisinkomen.

8 gedachten over “Hamburgerbanen in hoog tempo overgenomen door robots”

  1. Want mensen die in het criminele circuit hun geld verdienen stoppen daarmee als ze een basis inkomen hebben? Ik denk dat dat iets te kort door de bocht is, natuurlijk zal het wat schelen maar gingen met de invoering van het minimumloon een hoop criminelen plotseling werken omdat ze niet meer afhankelijk waren van het criminele inkomen? Ik denk eerder dat ze een basisinkomen gaan zien als een maandelijks extraatje en de groep die hierdoor minder criminaliteit vormt vrij beperkt is. Ik hoor graag meer gedachten van je in hoeverre je denkt dat dit effect zal hebben (en waarom). 

   1. @Anno.

     

    Mijn grap was een doordenkertje, waarbij ik Opstelten en de maatschappij de gek aan wilde steken. Meneer ziet er wel uit alsof hij dagelijks de honger loonslaven van een hamburgertent bezoekt.  Zich dan vervolgens met volle mond sprekende, (kak’s) niet afvraagt wat het piepjonge personeel, ( daar en elders) aan legale criminaliteit moet doorstaan. Zij werken in de gelegaliseerde criminele circuits van deze regering, ver onder het minimumloon dat ze werkelijk zouden moeten verdienen. Geef ze een basis inkomen, laat ze studeren, en laat criminelen hun rotbaantje maar overnemen als taakstraf. Mijn vriendin is pas haar baantje kwijt geraakt, haar contract is niet verlengt. Niet omdat ze geen werk meer voor haar hebben, maar omdat ze met kanker, langdurig in de ziektewet heeft gelopen, en ze is 55. Ondertussen is ze wel vervangen door zo’n piepjong ding, wat zonder enige baanzekerheid, tegen een hongerloontje (het absolute minimum) haar taak moest overnemen. Ondertussen weten we allemaal wel, en inmiddels velen uit eigen ervaring, dat werkgevers tegenwoordig vaak gedwongen zijn tot zulke laag bij de grondse maatregelen. Steenrijke projectontwikkelaars hebben de pittoresk aandoende winkelcentra in ons land, overal omgebouwd tot peperdure, onbetaalbaar luxe slavenhokken. De bestaande middenstand ging dan ook over de kop, alleen de heel groten bleven tijdelijk over. Huren van honderd duizenden euro’s moeten zij jaarlijks betalen, maar de klanten blijven weg. En zo gaan ook zij het loodje leggen. Heel voorspellend hoef je daar niet voor aangelegd te zijn, winkelpand na winkelpand staat leeg, en de ondernemer komt radeloos in de bijstand. In de bijstand worden ze vervolgens gedwongen hun hele hebben en houden te verkopen, voordat er überhaupt iets wordt uitgekeerd. Ondernemers hebben echter eigenschappen die ze tot ondernemer maakt. Velen van hen gaan het criminele pad op, wat hen tijdelijk weer zelfstandig maakt. Voor hen staat Opstelten dan altijd vrolijk en met volle mond pratend weer klaar, zoiets kan niet in deze maatschappij, foei……. Wordt echter een basis inkomen voor iedereen gerealiseerd, dan hoeft niemand diens zuur, met zweet en tranen verdiende have en goed te verkopen. Vindt zo’n ondernemer met initiatief dan een nieuwe en legale manier om op te starten, dan zal dat ook gebeuren, zo zijn ondernemers. De bajes zit evengoed dan ook vol met voormalig ondernemers die de belasting hebben opgelicht. Het zijn niet alleen moordenaars en inbrekers die daar zitten. Criminaliteit wordt op hypocriete wijze gestimuleerd, en dat werpt gewoon onfrisse vruchten af. Wie wind zaait zal storm oogsten, bijstands trekkers treiteren met taakstraffen, doet maatschappijhaat opbloeien.       

    1. Die hamburger Ivo en zijn partij heeft weer wat nieuws bedacht om de criminaliteit, en werkeloosheid te stimuleren. Zero alcohol tolerantiebeleid voor bestuurders van voertuigen. Heb je daarnaast de vorige avond (op zondag bijvoorbeeld) een jointje gerookt, dan ben je pas echt de sigaar op maandagmorgen, ze vinden altijd wel wat. En zo gaan er straks nog meer horeca en andere bedrijven op de fles. De terrassen blijven leeg, toeristen en bezoekers blijven weg. En steevast op maandagmorgen alcohol, drugscontroles, en kilometers file extra. En zo wordt Nederland een crimicratie  :(

   2. Als je jezelf niet druk hoeft te maken over je boterhammen, dan ga je al een stuk minder snel het verkeerde pad op. De meeste criminelen hebben toch ergens een pan los en moeten eigenlijk geholpen worden. Terwijl je ook de samenleving beschermd tegen hun en hunzelf.
     
    Ik denk dat een Universeel basisinkomen een goed begin is. Daarna valt er nog veel meer te winnen.

 1. Zulke zinloze beroepen horen niet te bestaan in de moderne samenleving. Driemaal hoera voor alle automatisering!

  Tot nu toe heeft automatisering enkel geleid tot een toename in welvaart, intelligentie en stabiliteit.
  Hoe kunnen we ooit het verlichtingsideaal bereiken wanneer de meerderheid van de bevolking als loonslaaf zijn leven moet opgeven om hamburgers, pizza’s etc. te maken? Wat een verspilling van onze capaciteiten!

  1. Nou onze capaciteiten worden er misschien ook door overbodig op een gegeven moment.
   En wat moeten we dan weer gaan doen, extra lange universitaire opleidingen maken voor mensen met een niet zo’n hoog IQ?

  2. Ik ben ook zeer voor automatisering, maar ben het toch niet met jou eens. Restaurants zijn een deel van de horeca en als ergens sociale interacties belangrijk worden gevonden is het wel in de horeca. Wellicht vormen fastfood-restaurants de uitzondering op de regel, maar ‘echte’ restaurants moeten het o.m. hebben van een traditionele, ambachtelijke en authentieke keuken, wat een onderdeel is van de geboden service. Dus als ik naar een Italiaans restaurant ga verwacht ik goede koks in de keuken die mij een lekker gerecht kunnen voorschotelen en dat ik kan beoordelen en niet een bediening die een knop van een automaat indrukt. Er is vast een markt voor robots in de horeca, maar het wordt nog een hele klus om robots te weren voor functies waar het intermenselijk contact juist erg wordt gewaardeerd. Ik zou daar niet badinerend over doen.

Laat een reactie achter