Video: tien manieren waarop de mensheid zichzelf uit kan roeien

Share Button

Een minder vrolijk onderwerp deze keer. Met grote macht komt grote verantwoordelijkheid. Helaas is onze track record wat dfi betreft niet al te best. Technische kennis wordt al snel ingezet om onheil mee aan te richten. Hieronder tien doemscenario’s, waarbij door de mens veroorzaakte rampen de mensheid of zelfs de hele aardse biosfeer uitroeien. Zullen we er in slagen de mens te beschermen tegen zichzelf?

NB: sommige scenario’s zijn realistischer dan andere. Dat op hol geslagen nanorobots, ‘grey goo’, de aarde zullen verorberen ligt niet voor de hand. Hiervoor is veel energie nodig, die alleen door zonlicht geleverd kan worden. De groeisnelheid zal daarom niet meer dan factor tien hoger liggen dan die van natuurlijke vegetatie of algen. Ook moeten de noodzakelijke atomen of moleculen voor de nanorobots overal aanwezig zijn. Niettemin zal er ongetwijfeld iemand zijn, die in het omzeilen van deze natuurlijke barrières een heftig onderwerp voor een promotieonderzoek ziet….

Share Button

Germen

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Dit vind je misschien ook interessant:

6 reacties

 1. antares schreef:

  Ik weet er nog één; geboren worden is met zekerheid levensgevaarlijk, van leven ga je namelijk dood. ;)

 2. quark schreef:

  Er zitten maar een paar realistische scenario’s tussen, het is een beetje flauwekul met een aardig muziekje…
   
  Man-made black hole swallows the Earth, daar lig ik niet wakker van. Een mini-zwart gat is zo klein dat er maar heel weinig materie tegelijk in kan vallen.
  Antimatter/quark doomsday device – hé ik voel me persoonlijk aangesproken! Quarks zijn niet gevaarlijk!
   

  • Bemoeier schreef:

   Ja maar hoe meer er in valt hoe groter die wordt toch?
   Of gaat het meeste er weer uit via Hawkingstraling of verdamping?

   • quark schreef:

    Piepkleine gaatjes verdampen inderdaad snel, dus ik maak me geen zorgen omdat mensen voorlopig geen grote zwarte gaten kunnen maken die echt een bedreiging zouden kunnen vormen. Voor een echt gat heb je enorm veel massa nodig.
    Natuurlijk groeit het gat inderdaad naarmate er meer materie invalt, maar dat gaat maar heel langzaam omdat het oppervlak zo klein is, het is dringen daar… en dan heb je ook nog die Hawkingstraling en een superhete accretieschijf.
     
    Een (bijna-)botsing van de Aarde met een natuurlijk mini -zwart gat met een massa van pakweg de Aarde zou wel desastreus zijn, maar er is gelukkig geen bewijs voor het bestaan van zulke mini-gaten.

 3. antares schreef:

  In welke Donald Duck heb je dat nou weer gelezen :)

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger