Video: de toekomst van energievoorziening volgens Bill Gates

Bill Gates, ooit de rijkste man op aarde door zijn gevreesde softwareimperium Microsoft, houdt zich tegenwoordig vooral bezig met filantropie. Het grootste wereldprobleem is volgens Gates energietekort. Fossiele brandstoffen worden schaars, lijden nu al tot milieuvervuiling en steeds stijgende CO2-gehaltes in de atmosfeer. Zonne-energie ziet hij als onvoldoende betrouwbaar: alle batterijen op aarde kunnen slechts tien minuten van alle op aarde geproduceerde elektriciteit opslaan. In plaats daarvan heeft hij een nieuwe manier gevonden om het progressieve deel van de bevolking op de kast te krijgen: kernenergie. En wel de experimentele fast-breeder reactor zoals die door zijn pet project Terrapower wordt ontwikkeld.

Voor Nederland is dit van buitengewoon belang. Ons aardgas raakt snel op en zonne-energie is op onze breedtegraad nog niet erg praktisch.

18 gedachten over “Video: de toekomst van energievoorziening volgens Bill Gates”

 1. Zonne energie ondersteunt ongeveer 99,9% van al het leven op aarde al enige miljarden jaren dus ik denk dat zonne-energie juist wel een oplossing is. 

  Zonne energie is echter een decentrale oplossing en kan dus moeilijk gecentraliseerd en dus amper gemonopoliseerd of gecarteliseerd worden. Dat Gates dus wat anders verzint wat wel te centraliseren is en dus beter winst over behaald kan worden is logisch. 

  Zonne-energie op deze manier afschrijven terwijl dat juist nu explosief toeneemt is gewoon onzinnig en ik vind het heel jammer voor de gecentraliseerde energiereuzen die met man en macht en veel gespin en leugens hun energie imperium willen redden maar zodra wij mensen de zon goed leren gebruiken hebben we ons energieprobleem voor eens en voor altijd opgelost. Niet alleen voor onze generatie maar ook voor elke generatie na ons. De zon houdt niet op met schijnen voor een hele lange tijd. Bekijk anders deze prachtdocumentaire van Tegenlicht hierover nog eens: Here comes the Sun http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2008-2009/energie-in-overvloed/here-comes-the-sun.html

  Elk half uur valt er op het aardoppervlak ruimschoots genoeg licht om de hele wereld een jaar lang van energie te voorzien. We hebben geen energie probleem, we hebben een omzettingsprobleem. Als we in staat zijn het zonlicht op slimme wijze te oogsten dan kunnen we een mondiale energiecrisis voorkomen.

  Dat klinkt mooi maar dat gaat niet lukken, zo willen scenario’s van verschillende instanties ons doen geloven: Het is te duur; kost te veel ruimte, te veel materiaal; het kost meer energie dan het oplevert; het is nog niet efficiënt genoeg. De scenario’s zien weliswaar allemaal een rol weggelegd voor zonne-energie in de verre toekomst, maar het blijft een marginale speler in het mondiale energiespel.

  Tegenlicht ontkracht deze ‘mythes’ en laat zien dat een zonne-economie veel dichterbij is dan we denken. Volgend jaar al rollen er GigaWatts aan zonnecellen van de lopende band. De industrie heeft de technologie onder de knie en de machines staan klaar.

  Radicale Duitse overheidsmaatregelen hebben bewezen dat het kan. Dorpsbewoners daar installeren complete zonnecentrales op lege stukken grond. Centrales die leveren aan het net en waar ze aan verdienen. Veel landen volgen het Duitse voorbeeld: De Amerikanen hebben hun Grand Solar Plan en de Franse president Sarkozy heeft het over een Plan Solaire met de landen rond de Middellandse Zee. Volgens de Spaanse elektriciteit producenten worden de oliemaatschappijen links in gehaald. Dus hoezo energiecrisis? De zon komt eraan!

  Overigens betwijfel ik dat Gates ooit de rijkste man op aarde is geweest. Ik zou zeggen pluis de trustfunds en zwitserse bankrekeningen van deze 11 families er op na. Ik denk dat Gates de top tien niet eens haalt. :)

   1. Nee maar gelukkig is de aarde rond en schijnt op de helft van de wereld de zon altijd. En als je goede supergrids installeert kun je dat probleem dus gewoon gemakkelijk oplossen. Met internet hebben we de hele wereld ook al rond bekabeld en voor olie en gaspijpleidingen hebben we hetzelfde gedaan. Dat kan voor hernieuwbare energie om dat beter in balans te krijgen dus ook.

    Daarnaast heb je met technologien als CSP, Concentrated Solar Power een opslag die wel degelijk de hele nacht doorgaat omdat je zout smelt overdag wat in de nacht afkoelt en die energie dan alsnog kunt gebruiken om stroom mee op te wekken. http://en.wikipedia.org/wiki/Concentrated_solar_power  Daarnaast trekken de wind en de getijden zich weinig aan of het nacht is of niet. 

    Dat van die tien minuten zou ik graag eens onderbouwd zien met een degelijke berekeningen want dat lijkt mij typisch weer een onzinbewering die random gedaan wordt uit de fossiele energielobby om hernieuwbare energie zwart te maken. En zelfs als dat waar is hoef je energie helemaal niet altijd in batterijen op te slaan dus het is ook nog eens totaal misleidend over het nut en het gebruik van zonne-energie. Je kunt ook de warmte opslaan in bijvoorbeeld zout om vervolgens met de warmte nog weer elektriciteit op te wekken. Zie nogmaals het CSP verhaal. 

 2. He, hé, ik had moeilijkheden met de computer, maar zo te zien kan ik hier weer schrijven. Het is onontkoombaar dat we overgaan op dit soort reactoren, waarin ook thorium kan worden gebruikt. Recentelijk verscheen hier al eerder een artikel daarover, maar vreemd genoeg kon ik dat niet terugvinden. In ieder geval, dat artikel had betrekking op een zelfde concept van Feinman, die dit type reactor al succesvol had uitgetest in 1958, ten tijde van de wapenwedloop. Nu machtige mensen als Bill Gates zich ermee zijn gaan bemoeien op filantropische basis, maar ook Japan, China, en zeker Amerika, schiet het echt op. Rond 2020 hebben we zeer waarschijnlijk een reactor die aan gepast zal zijn aan de moderne, en toekomstige eisen. Zonder deze reactor komen we in zeer ernstige milieuproblemen. We gaan steeds meer energie gebruiken, er komen steeds meer mensen bij, maar ons milieu kan dit toekomstige energieverbruik niet meer aan. De alternatieven zijn natuurlijk prachtige vondsten, maar de energie die we nodig hebben, kunnen ze voorlopig nog lange tijd niet leveren. De feiten zoals Gates hier helder uiteen zet liegen er niet om, de weerstand van de milieulobby ook niet. Als we echter achter gaan lopen in onze ontwikkelingen op energiegebied, dan heeft dit op korte termijn desastreuze gevolgen, die we daarna niet meer kunnen terugdraaien. De risico’s die dit type reactoren opleveren zijn buitengewoon goed ingeschat, de risico’s die de oude en zogenaamd moderne reactoren opleveren daarentegen, werden verdoezeld omwille van de wapenwedloop. Er moet echt aangepakt worden, omdat we niet veel tijd meer hebben. Satellietfoto’s van ijsvorming rond de polen, kunnen op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. We zien allemaal wel dat er veel minder ijsvorming optreed, maar hoe zit het dan met het ijs dat we nog wel seizoensgebonden zien terugkeren? Iedereen weet dat zoet oppervlaktewater snel bevriest. Het probleem is; er is veel teveel zoet smeltwater aanwezig, en dat vertekend het beeld inzake de hoeveelheid bruikbaar zout oppervlakte water. Dat drijft de golfstroom aan, door middel van zoutextractie. Men weet dat we die golfstroom nodig hebben, en dat deze aan het vertragen is. Daardoor wordt de warmteverdeling op de planeet anders, en daarmee nemen de stormen boven het steeds warmer wordende oppervlaktewater van de oceanen in kracht toe. Niet alleen de zeespiegel stijgt dus steeds sneller; ook steeds meer bewoonde kustgebieden overstromen tegenwoordig catastrofaal, door hevig stormen, in combinatie met het groeiende waterpeil. Laten we bovenstaande positieve ontwikkelingen dus vooral niet tegenhouden door tegenstanders, want hun goede bedoelingen houden het energiegebruik van de toekomst niet tegen, men moet reëel blijven.         

  1. Dat filantropische is overigens vooral omdat dit soort constructies mooie belastingvoordelen opleveren voor deze rijkaards en die vervolgens dan de hele wereld moeten laten zien hoeveel goed ze wel niet doen met dat geld. Ondertussen leeft 1 op de 5 kinderen in de VS inmiddels op voedselbonnen juist omdat de rijkaards zoals Bill Gates via dit soort constructies amper belasting betalen…

   Mij is ooit geleerd dat als je aan goede doelen doet je dit het beste anoniem kunt doen. Ik ben zelf helemaal niet zo een fan van Bill Gates en zijn Bill Gates foundation. Ze zijn onder meer aandeelhouders van Monsanto en als je ziet wat die uitvreten in derde wereld landen dan vraag ik me eerlijk gezegd af wat zij precies verstaan onder goed doen. 

   Van de andere kant als dit een bijdrage in de toekomstige energievoorziening kan spelen prima maar ik geloof zelf nog steeds veel meer in decentrale hernieuwbare energie oplossingen met smart en supergrids. 

   Zon genoeg in Zuid Europa, Wind en getijden genoeg in Noord en West Europa. 

   1. Waar iemand in gelooft, heeft niets te maken met wetenschap Douwe. Ik geloof bijvoorbeeld wel in het nut van permaculturen, maar betwijfel ten zeerste het nut daarvan, als we rechtstreeks aanstevenen op een ijstijd, en dat is een feit op korte termijn als dit zo doorgaat. Hetzelfde betreft het nut van windmolens en zonnepanelen. Wat heb je daaraan als alles onder een kilometer ijs begraven ligt, volgens mij helemaal niets. Die oplossingen dragen nu nog bij aan verbeteringen, maar werken niet op de korte termijn. Er is namelijk werkelijk geen tijd meer te verliezen, en jullie vertragen de boel met negatieve berichtgeving. Dit over wetenschappelijke oplossingen die volgens nauwkeurige, aantoonbaar, herhaalbare berekeningen kunnen werken. Geld en wat anderen daarmee aan macht bezitten is hier geen issue,  het gaat hier om inzichten. Inzicht kan worden gekocht als je rijk bent, daarvoor hoef je zelf geen licht te zijn. Ben je desnoods via deze weg, als rijkaard tot inzicht gekomen, dan ben je op de goede weg, ondanks  wat voor kritiek dan ook.  

    1. Overigens is het totaal ondoenbaar voor mensen als Bill Gates om zoiets anoniem te doen, ze staan in het middelpunt van de belangstelling, dankzij de mainstream media. De afgunstigen staan massaal te dringen om zulke mensen iets van hun roem af te snoepen. Ik zou zeggen, laat ze tenminste begaan als ze bewezen tot inkeer zijn gekomen, haatdragendheid siert de mens niet.

    2. Niet alleen ontduiken biljonairs als Gates in de VS via deze goede doelen belastingconstructies zo massaal de belasting maar je eigen goed doen fonds Bill en Melinda Gates fonds noemen wekt niet eens de schijn van enige bescheidenheid op.

     En of ze nu echt zulke goede dingen doen… Dit artikel van de Guardian laat zien dat ze behoorlijk dik in Monsanto zitten. 
     http://www.theguardian.com/global-development/poverty-matters/2010/sep/29/gates-foundation-gm-monsanto 

     En dat is toch een beetje raar als je weet wat voor ecocides en genocides Monsanto op haar naam heeft staan in Vietnam, India en nu meest recent in Argentinie. http://www.ipsnews.net/2013/12/argentine-protesters-vs-monsanto-monster-right-top-us/ 
      
     Nogmaals voor de duidelijkheid ik heb op zich niets tegen Thorium maar als Gates zonne energie wil afschrijven terwijl de hele wereld en al het leven op de zon draait dan lijkt me dat een beetje raar. En als hij dan met zijn oplossing komt die wel centraliseerbaar is dan wordt ik een beetje skeptisch.

  2. @Antares: ja, de circulatie in de oceanen is cruciaal, als de Golfstroom (en wie weet het hele systeem) gaat haperen heb je in West-Europa een enorm probleem, apocalyptische proporties.
    
   Het zou trouwens fijn zijn als je af en toe een alinea aanbrengt in je zeer gewaardeerde maar massieve blokken tekst, die Enter-knop zit er niet voor niets!

   1. @quark.

     

    De golfstroom op gang houden, door het zoete smeltwater ter plaatse te mengen met zout, als restproduct, afkomstig van de lithium winning, dat zou moeten werken. Hoe werkt dat concept:

     

    Er liggen enorme zoutvoorraden opgeslagen aan de oppervlakte, in oude, drooggevallen oceaanbodems. Daarin bevindt vermengd met dat zout, zich het lithium. Zout en lithium worden van elkaar gescheiden, waarna het zout als restproduct overblijft in enorme hoeveelheden. Dat zout kun je als winstgevend bulkproduct gebruiken, i.d.v wegenzout, doen we hier in Nederland ook, naast alle andere toepassingen uiteraard. Met het winnen van zout maak je dus altijd winst, en er is een bijna oneindige voorraad; alle gebruikt zout keert terug in de natuur. Transport:

     

    Transport kost veel energie, tenzij dat transport gedragen wordt door de atmosferische, natuurlijke luchtstromen, en daarvoor geschikte luchtschepen. Daar wil ik zeppelins voor inzetten, gevuld met waterstofgas. Met enige technische aanpassingen, (nu nog ongeschikt voor personenvervoer) kan dit type luchtschepen in bijvoorbeeld de straalstromen gebracht worden, richting de poolgebieden. Het waterstofgas kan met gebruik van golfgeneratoren, rechtstreeks uit zeewater gewonnen worden. Golven houden we altijd, en waterstof is zeer geschikt om fossiele brandstoffen te vervangen. Twee vliegen in één klap dus. De luchtschepen vervolgens uitrusten met gps systemen aan boord, waarna bij aankomst het gemotoriseerde en automatische (elektrisch, en met brandstofcellen) lossen plaatsvindt, in de juiste gebieden. De automatisch werkende schepen moeten dus hun los posities naar elkaar door communiceren. Het ligt overigens ook in de lijn der logische gebeurtenissen, dat wetenschappers van allerlei pluimage, studenten, en toeristen, betaald mee willen vliegen.

    Het effect op het ecosysteem in deze omgeving:

     

    Het zout op de aanwezige ijsvlaktes aan de kust strooien en verdelen, doet de temperatuur in deze omgeving sterk dalen. Deze koelt dus af, waarna de atmosferische luchtstromen, de plaatselijke smeltprocessen als gevolg van opwarming (broeikaseffect) zeker tegen zullen gaan. Tegelijkertijd zal de zoutextractie weer op gang komen, en gehouden worden. Op deze manier kunnen we de golfstroom weer stabiliseren, wat uiteraard globale invloeden van voormaat zal hebben op het weer.

     

    Zo beter quark? ;) 

     

     

     

     

    1. Bedankt, dat leest stukken prettiger :)
      
     Interessante ideeën met dat zout, zo snijdt het mes aan zelfs meer dan twee kanten!
      

 3. Oh, oh , oh, wat zullen die zonnecentrales het nu goed doen in Amerika. Het is daar op sommige plaatsen -42 C, alles is bedekt met meters sneeuw, en de Niagara watervallen zijn stijf bevroren. Ik wil de getijden en waterkrachtcentrales nog zien, die op ijspegels kunnen draaien. De aller grootste grap is nog wel, dat wij hier in Europa met zekerheid hetzelfde weertype kunnen verwachten, kwestie van tijd, het klimaat is aan het veranderen. De waarde van een energiebron valt of staat met de noodzakelijk voorspelbare continuïteit van levering, als het er echt op aankomt. Hier op aarde kan die zekerheid absoluut niet bereikt worden, buiten het aardoppervlak daarentegen weer wel. Prachtig om hele gemeenschappen en particulieren te zien overschakelen op zon en windenergie. Daartegenover staat wel, dat elk belangrijk alternatief energienet, ondersteund moet worden door de zekerheid van fossiele en kernenergie. Daar ligt het kernpunt van dit artikel dan ook. Of Bill en Melinda Gates nou bescheiden over willen komen of niet, belangrijkste issue is hier dan ook dat zij dit doen, en hier achter staan. Monsanto heeft hier op geen enkele wijze iets mee uit te staan, daar zijn andere artikelen over geschreven.       

 4. Maar zelfs in zulke winterse periodes kun je bijvoorbeeld je huis verwarmen met ondergrondse warmtereservoirs, die tijdens de zomer werden ‘opgeladen’ dmv zonnecollectors.
  Een beetje raar dat Gates niet over thorium begint, misschien omdat thoriumreactors ook kleinschalig decentraal kunnen, buurtreactortjes ;)
  Maar Gates staat ook niet bekend om zijn visionaire kwaliteiten: we zouden volgens hem nooit computers nodig hebben met meer dan 640 kb geheugen… internet is niet belangrijk…
  Ik betwijfel of de armste paar miljard mensen nou zoveel baat zouden hebben bij zo’n U238-energierevolutie, die hebben toch meer aan de zon en kleinschalige decentrale oplossingen? Stoppen met plunderen en vernietigen van de leefomgeving is priority #1…
   

  1. ” Stoppen met plunderen en vernietigen van de leefomgeving is priority #1..” Inderdaad, helemaal mee eens. Daarom moeten we de meeste grondstoffen dan ook in de nabije toekomst uit de ruimte gaan halen. Eenmaal daar aangekomen is de benodigde energie daarvoor praktisch gratis, en onbeperkt leverbaar door onze zon. Even dit terzijde:

    

   Het gebruik van thorium is een prachtige oplossing, maar ons gezamenlijk kernafval langzaam opbranden in zo’n reactor, is ook niet mis. De voordelen van het centraal toepassen van deze methode, spreken voor zich. Kernafval moet niet overal verspreid over het geologisch onstabiele aardoppervlak aanwezig zijn, en we moeten het kwijt. De methode moet natuurlijk  nog uitgewerkt worden, alweer een kwestie van tijd. Maar nu het volgende:

    

   Plaats een koperen draadspoel in de magnetron, met op de uiteinden daarvan een lampje. Een beker of schaal water er direct naast plaatsen is ook zinvol, de magnetron kan anders overbelast raken. Schakel de magnetron in, en je zult zien dat het lampje gaat branden. Een heel ander licht volgens hetzelfde principe, maar dan op globale schaal, zien we terug als we naar het poollicht kijken. De energie daarvoor komt rechtstreeks van de zon. De straling daarvan ioniseert en verwarmt zo de hele atmosfeer, ook ‘ s nachts. We kunnen niet eens goed inschatten hoeveel energie daarvoor nodig is, maar wel weten we dat het veel en veel meer is dan wat wij hier ooit nodig hebben. Op basis van het concept van het spoeltje in de magnetron, bedacht ik enige tijd geleden het volgende:

    

   Plaats grote, supergeleidende koolstofcircuits in een baan om de aarde. Deze zullen zich opladen in de continu aanwezige stralings, en energierijke deeltjes uitstoot van de zon. De ruimte heeft de juiste temperatuur al, het circuit moet alleen afgeschermd worden tegen rechtstreeks zonlicht en infraroodstraling. Ik stel koolstof circuit’s voor, omdat koolstof heel licht is, wat veel bespaart op brandstof, benodigd voor het vervoer naar de ruimte. De opgeslagen energie kunnen we dan weer i.d.v. van gebundelde microgolfstraling, overzenden naar de aarde. Dit concept komt volgens mij het dichtst bij wat het perpetuum mobiel zou moeten kunnen doen, ware het niet dat het perpetuum mobiel niet mogelijk is voor zover wij weten. Het concept zou zeker moeten werken, maar dan wel zolang de zon het nog doet. :) 

 5. Als je al op die manier in de ionosfeer terecht zou kunnen komen, heeft aftappen geen zin meer. Dit omdat het vermogen dan al verdeelt is, (poollicht) over de atmosfeer. Je moet ver boven atmosferische invloeden (ionisatie gebied) en de fysieke weerstand uitkomen die dat met zich meebrengt, in een satellietbaan dus. Ik denk dan aan de van Allan gordels bijvoorbeeld, en daar waar de magnetosfeer de straling bundelt en verdeelt.

   

  ;)

  1. Ultraviolet lasers, (geeft ioniserende straling) daarmee kun je wel de lading in onweerswolken aftappen, maar frezen doen ze echt niet hoor. En dan nog, dat doe je maar één keer als je pech hebt. Verder bestaat het poollicht niet uit een statische lading, die normaal dagelijks verder naar beneden in de atmosfeer afgetapt kan worden. De lading komt wel naar beneden in de vorm van elektromagnetisme, waarbij hier op aarde alle apparatuur kan doorbranden als er zonnestormen optreden, maar ook alleen dan. Dat is ook al eens gebeurd in het verleden, in de tijd dat we nog telegraafpalen gebruikten in plaats van telefoonverkeer. Dat is een flink fikkie geworden kan ik je zeggen ;)

Laat een reactie achter