IBM-chip met hersenachtige architectuur als doorbraak voor robots?

Share Button

In deze video maak je kennis met een baanbrekend project van IBM, de computerchip SyNAPSE met een hardware-architectuur die lijkt op die van een biologisch brein zoals dat van de mens. Deze chip kan daarom zeer effectief realtime patronen herkennen, zoals in dit voorbeeld auto’s, fietsers en motorrijders in een video. Dit is een van de basisvaardigheden, waarover een robot in het dagelijks leven moet beschikken.

Tot nu toe worden robots voornamelijk ingezet in een strak vormgegeven en regelmatige, kunstmatige omgeving, zoals in de industrie. Deze chip zou de deur openzetten voor massaal gebruik in apparaten die ook in een ingewikkelder omgeving, bijvoorbeeld stad, bos of weg, kunnen functioneren. Voor de liefhebbers van akelige toekomstfantasieën: deze chip heeft veel weg van de T-800 chip van de Terminator serie. Laten we hopen dat deze krachtige technologie alleen vreedzaam wordt ingezet.

De IBM Engadget chip bootst een neuraal netwerk na en kan daarom extreem snel patronen herkennen. Bron: IBM

De IBM Engadget chip bootst een neuraal netwerk na en kan daarom extreem snel patronen herkennen. Bron: IBM

Share Button

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Dit vind je misschien ook interessant:

4 reacties

 1. Lacsap schreef:

  ‘deze chip heeft veel weg van de T-800 chip van de Terminator serie’
  Nee de T800 wordt gestuurd via software aangedreven door een Neural Net Processor CPU (zelf lerend). De CPU echter is niet zelflerend maar de software die wordt aangedreven door de CPU (je ziet ook in de film de code links en rechts lopen in zijn HUD).

  Wat deze IBM chip doet kon men al via software maar is nu op kleinere en efficiëntere manier mogelijk via een chip (ipv software). Deze software techniek zit ook in auto’s die herkend dan obstakels zoals dieren.

  Men praat over een chip met hersenachtige architectuur dat is opgeblazen het simuleert op zijn mooist gezegd een breinfunctie. Door de vooruitgang op nano gebied kan je alles kleiner maken wat deze chip mogelijk maakt (Samsung techniek). Zonder Samsung(s techniek) had IBM deze chip niet kunnen maken. Leuk voor de elite deze chip kunnen ze ons makkelijker herkennen en bespioneren met camera’s op/in gebouwen en in drones etc. En ons voordeel van deze chip is… uhm een stofzuiger die je kan herkennen, een robot uit japan die je kan herkennen?.. Speelgoed voor ons en een wapen voor de elite.. dat is wat ik zeg. Enjoy your toy.

 2. mike schreef:

  of beveiligings camera bij je huis
  of een bel met camera interface
  of een auto met gezichtherkening openen
  of of

 3. hannes schreef:

  Het beroemde tweesnijdende zwaard: je kunt er goed mee doen en foute dingen. Zoals met alle technologische vindingen. Het is aan de mens wat ermee te doen…

 4. mike schreef:

  je houd technologie toch nooit tegen
  etjisch goed of slecht of wat dan ook de technologie is niet te stoppen
  het is een onvermijdelijk iets

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger