Infographic: de grootste bloedbaden uit de geschiedenis

Share Button

Met een wereldbevolking die de zeven miljard overschrijdt, vergeten we vaak dat er ook periodes in de geschiedenis zijn geweest waarin heel veel mensen werden gedood. Wat waren de grootste slachtpartijen in de wereldgeschiedenis? New York Times maakte deze infographic.

De grootste wreedheden in de wereldgeschiedenis

De grootste wreedheden in de wereldgeschiedenis

Klik hier voor een vergroting

Dit overzicht maakt ook duidelijk dat de grootste slachtpartijen in de hedendaagse geschiedenis, zoals Oost-Kongo en Zuid-Sudan, veel minder media-aandacht krijgen dan relatief kleinschalige conflicten in rijke landen zoals het Joegoslavië-conflict en het Palestina-conflict. Afgaande op de media-aandacht zijn mensenlevens in zwart Afrika ongeveer een duizendste waard van die van blanken zoals Europeanen of Palestijnen.

Overigens: de vermoedelijk grootste slachtpartij in de geschiedenis, de Hindoe Holocaust in India met volgens historicus K.S. Lal een geschatte tachtig miljoen doden, is niet verwerkt in deze grafiek.

Met dank aan Douwe.

Share Button

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Dit vind je misschien ook interessant:

9 reacties

 1. audionair schreef:

  Het lukt me niet deze infografic uit te vergroten.
  Daarmee blijft e.e.a. onleesbaar.
  wie helpt me?

 2. hannes schreef:

  interessant: djengis khan zou dan procentueel gezien de grootste massamoordenaar uit de geschiedenis zijn met als goede tweede mao. Maar ziektes als de pest hebben toch nog veruit grotere gaten geslagen in de menselijke populatie.

 3. hannes schreef:

  foutje! Mao veroorzaakte evenveel doden als Djengis maar procentueel gezien niet zoveel omdat de wereldbevolking in de middeleeuwen veel kleiner was.

 4. Lennart schreef:

  Ook al is het begrijpelijk dat slachtoffers dicht bij huis wat meer aandacht krijgen dan ver weg, het is inderdaad schokkend hoe ver de mainstream media dit principe door hebben getrokken. Waarschijnlijk is dat ook de schuld van de media-consument, die niet zit te wachten op een objectieve focus op belangrijk nieuws.

 5. Rob schreef:

  IK mis Bush sr en jr Nixon Johnson en Obama in dit overzicht.

 6. Fatima schreef:

  ik mis de Tachtigjarige oorlog.
   

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger