De boodschap van Arecibo zal lang nadat wij gestorven en vergeten zijn, nog door de ruimte echoën.

‘Mensheid moet tijdcapsule voor buitenaardse wezens bouwen’

Wat als wij mensen vernietigd worden door een ramp, of door eigen toedoen uitsterven? Laten we voor het geval dat, buitenaardse archeologen meer vertellen over onszelf via een tijdcapsule.

De boodschap van Arecibo zal lang nadat wij gestorven en vergeten zijn, nog door de ruimte echoën.
De boodschap van Arecibo zal lang nadat wij gestorven en vergeten zijn, nog door de ruimte echoën.

Hebben we de aliens gemist?
De beroemde Drake Formule, die de kans op buitenaardse beschavingen berekent, wordt steeds nauwkeuriger. Zo weten we al vrij precies hoeveel sterren er in de Melkweg zijn, hoe groot het percentage sterren is met planeten en hoeveel van die planeten aardachtig zijn en in de bewoonbare zone van hun ster ronddraaien. Conclusie: er zijn tientallen miljoenen potentieel bewoonbare werelden. De kans is dus vrijwel honderd procent dat er behalve de mens, in de Melkweg ooit andere intelligente levensvormen hebben bestaan of zullen ontstaan. Maar toch. De kosmos is enorm. De kans is dus groot dat onze beschaving zo kort bestaat dat we onszelf al hebben uitgeroeid als een andere soort in ons deel van de Melkweg actief wordt. Ons Melkwegstelsel bestaat al meer dan dertien miljard jaar. Als soort bestaan we, als we Homo erectus als vroege mens zien, misschien twee miljoen jaar. Als moderne beschaving die ruimtevluchten maakt, bestaan we een halve eeuw.

In 1962, tijdens de Cubacrisis, had het een haartje gescheeld of er was een allesvernietigende nucleaire oorlog uitgebroken. Al staan de diverse grootmachten nu op betere voet met elkaar dan ooit eerder in de geschiedenis,  de kans is niet denkbeeldig dat een kunstmatige epidemie of een vernietigend nanovirus de mensheid wegvaagt. Hoe verder de techniek vordert, hoe groter onze mogelijkheden zijn om ellende aan te richten. Kortom: de kans is niet erg groot dat twee beschavingen die in staat zijn tot reizen tussen de sterren elkaar tegenkomen.

De boodschap van Arecibo
In 1974 stuurde de radiotelescoop van Arecibo een FM-boodschap de ruimte in richting het sterrenbeeld Hercules, in de richting van een groep sterren die op 25 000 lichtjaar afstand van de aarde staat. De boodschap bestaat uit een matrix van twee priemgetallen: 23 en 73 en bevat primitieve voorstellingen van de mens en DNA. De boodschap bevindt zich in 2011 op 36 lichtjaar afstand. Tegen de tijd dat de radiosignalen de sterren bereiken, bestaat Arecibo niet meer en zal deze eeuw vervaagd zijn in de herinnering – als de mensheid dan nog bestaat. De vraag is of iemand of iets ooit het signaal zal opvangen.

Monument van de mensheid voor de eeuwigheid
Maar wat als we een baken zouden bouwen dat miljoenen  jaren nadat er geen mensen meer zijn, nog steeds radiosignalen uitzendt? Dan wordt de kans opeens een stuk groter dat een toekomstige intelligente soort van ons bestaan op de hoogte wordt gebracht. Hopelijk leren ze dan van onze stommiteiten en zal bewustzijn en intelligentie, en emoties die bewuste wezens ondergaan zoals liefde en empathie, als fenomeen niet uitsterven.

Het Sovjet-maanwagentje Lunokhod 2 zal tot de langst overlevende menselijke artefacten behoren.
Het Sovjet-maanwagentje Lunokhod 2 zal tot de langst overlevende menselijke artefacten behoren.

Uitnodiging tot buitenaardse invasie
Niet iedereen vindt het een goed idee om zo de aandacht op ons te vestigen. De weinige nakomelingen van de Aboriginals, de Maya’s en de Inca’s kunnen haarfijn uitleggen wat de gevolgen zijn een technisch vergevorderde beschaving in aanraking komt met een primitievere groep. Als aliens die technologisch een miljoen jaar op ons voorliggen hier arriveren, zou het wel eens uiterst akelig met ons af kunnen lopen, waarschuwt niemand minder dan Stephen Hawking en met hem veel andere wetenschappers uit diverse disciplines. Geen wonder dat toen de Rus Alexander Zaitsev  in 1999 en 2003 krachtige radiosignalen naar naburige sterren stuurde, meerdere van zijn collega’s, waaronder fysicus Michio Kaku dat een wat minder slim plan vonden. Kaku wijst erop dat Cortes met zijn vuurwapens en handjevol mannen in minder dan twee jaar het enorme imperium van de Inca’s onder de voet liep. En hier ging het nog om een klein verschil in techniek. Kortom: radiosignalen uitzenden is ongeveer te vergelijken met een Inca die een kruik met een kaart van Zuid-Amerika en een goudstaafje in de Golfstroom gooit.

De Grote Piramide staat er na duizenden jaren nog steeds, maar na honderd miljoen jaar is er waarschijnlijk niets meer van over.
De Grote Piramide staat er na duizenden jaren nog steeds, maar na honderd miljoen jaar is er waarschijnlijk niets meer van over.

Interstellaire alarmklok
Tenzij we het baken zo instellen, dat het pas begint uit te zenden op het moment dat wij er niet meer zijn om het uitzenden te stoppen. Het apparaat wordt zo ingesteld dat het stil blijft zolang er boodschappen binnenkomen vanaf de aarde. Als het signaal vanaf de aarde stil is gevallen voor, zeg, vijfhonderd jaar, dan begint het baken uit te zenden.  Maar hoe bouw je een baken dat honderd miljoen jaar, zonder storing, achter elkaar doorgaat met zenden? Er is immers niemand meer om het te repareren. Enkele toponderzoekers houden zich nu bezig met deze pittige ontwerpklus. Geen gemakkelijke taak. Het baken moet micrometeorieten, zonnevlammen en andere onheil overleven voor een langere tijd dan er zoogdieren bestaan.

Baken overleeft langer dan de dino’s
Science fiction schrijver Gregory Benford, onder die-hard SF fans(waaronder ondergetekende) bekend door zijn Galactic Center  romanserie over een oorlog tussen mensen en een ras van machines, denkt dat het het verstandigste is om een baken in een baan iets binnen de omloopbaan van Venus te brengen. Daar is voldoende energie en tegelijkertijd zal de zonnestraling het baken niet beschadigen. Het baken moet alleen boodschappen verzenden naar sterren waar leven het meest waarschijnlijk is en dit elke paar maanden herhalen. Als een nieuwsgierig buitenaards volk het signaal opvangt, zullen ze hun telescopen in deze richting wenden en de volgende transmissie kunnen ontvangen. Wie weet zullen deze buitenaardsen dan een bezoekje brengen aan de aarde en de weinige menselijke overblijfselen die er na tientallen miljoenen jaren nog zullen zijn, denk aan mijngangen en radioactief afval, waarnemen. De maan is waarschijnlijk interessanter voor ze. De maan is geologisch en klimatologisch zo goed als dood, dus waarschijnlijk zullen de maanvoertuigen van de Apollo missie en de Sovjet-Loenokhod, met de tegen die tijd onvindbare Voyager, de langstoverlevende menselijke overblijfselen zijn…

Lees ook:
Het galactische Echelon netwerk
Het Rosetta Project

Bronnen
James Benford, Gregory Benford, and Dominic Benford. Messaging with Cost-Optimized Interstellar Beacons. Astrobiology. June 2010, 10(5): 475-490. doi:10.1089/ast.2009.0393

16 gedachten over “‘Mensheid moet tijdcapsule voor buitenaardse wezens bouwen’”

 1. Het is technisch zeker een interessant project, maar verder zie ik liever een ruimtemissie die nuttig is voor ons i.p.v. misschien nuttig is voor buitenaards leven. Een simpeler alternatief is om een boodschap in het maanoppervlak te ‘schrijven’ voor het geval ze uit zichzelf ooit hier komen.

  1. Ik denk dat op een cynische manier dit heel nuttig is voor ons. Als we er bij stilstaan dat we onszelf wel eens uit zouden kunnen roeien, zullen bepaalde stommiteiten, denk aan het eenentwintigste equivalent van een kernoorlog, denk ik niet uitgehaald worden.

 2. Buitenaards leven?? Voor de duidelijkheid elke wetenschapper die vooruit wil zal nooit over dit onderwerp spreken. Het is een absolute doodsteek als dit ter sprake komt, begrijp dan ook niet goed dat er wordt gesproken over buitenaards leven want het is er toch immers NIET.

  1. Ja daar heb je helemaal gelijk in. Maar we weten inmiddels veel over het ontstaan van leven en er zijn vele theorieen over het ontstaan van leven en 1 ding weten we 100% zeker; er is leven op aarde.
   Aangezien er zoveel niet te bevatten hoeveelheden sterrenstelsels zijn met daarin ook weer zoveel niet te bevatten hoeveelheid sterren is het statisch aannemelijk dat wat hier gebeurt is, hoe zeldzaam ook, zich ook ergens anders heeft voorgedaan of nog zal doen.

  2. Hoezo buitenaards leven bestaat niet??? Wat weet jij daarvan? Alsof jij de waarheid in pacht hebt… Soepkip. Buitenaards leven bestaat ZEER WAARSCHIJNLIJK WEL. Gewoon om dat zelfs als alle mogelijke factoren worden meegerekend in de laagst mogelijke statistische waarschijnlijkheid van voorkomen er nog zo bizar veel zonnestelsels en planeten overblijven waar dezelfde omstandigheden zich hebben voor gedaan als op aarde dat zelfs de statistische onwaarschijnlijkheid van het spontaan ontstaan van leven ook ergens anders heeft plaats gevonden.
   We kunnen dus op basis van wetenschappelijk onderzoek vaststellen dat er met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid leven bestaat buiten de aarde. En deze berekeningen zijn zelfs gedaan voordat we erachter kwamen dat er leven op aarde is die niet voldoet aan onze eisen voor leven, zoals zonlicht. Er is een grotere varieteit aan leven (biodiversiteit) op de bodem van alle oceanen (de diepste stukken) waarvan de mensheid slechts 5% onderzocht!!! En als die factoren ook worden mee genomen komen ook de manen van jupiter (of een ander hemellichaam, pin me er niet op vast aub) dan wordt de kans dat er buitenaards leven bestaat nog zo bizar veel groter dat er wetenschappelijk op basis van statische redeneringen sprake is van waarschijnlijkheid van buitenaards leven, maar dan kunnen we met zekerheid stellen dat het zo zal zijn..
   Ergo, je praat poep. Omdat je het niet gezien hebt bestaat het niet… Met zulke oogkleppen op zijn nog nooit ontdekkingen gedaan… Nergens.
   Waarschijnlijker is het dat het helaal zwermt van leven. Sterker nog, mssn hebben ze niet eens een planeet of dampkring nodig?! De mogelijkheid bestaat als er andere voorwaarden zijn voor leven dan alleen die van onze soort die op onze planeet voorkomen.
   Denk er eens over na. Serieus. En verdiep je in de materie voordat je weer uitspraken doet die nergens op slaan, omdat je ze onmogelijk kunt bewijzen. Ik kan ze ook niet bewijzen, maar ik ben geen wetenschapper, of astronoom met telescoop, maar ik kan wel wetenschappelijke rapporten lezen of discussieren met mensen die er meer van weten en open staan voor discussie.

   Maar wordt niet boos op me omdat ik dit alles zeg. Je zou blij moeten worden. Want het feit dat je gewezen wordt op een hiaat in je kennis zou je blij moeten maken, want nu kun je wat leren. Je kunt er rijker van worden in meerdere opzichten door te accepteren dat je het niet goed hebt! Ik reageer wat sterk in woorden, maar dat komt omdat ik ook maar een mens ben en reageer ook wel eens op gevoel… en ik wordt er niet blij van dat er mensen rond lopen met dergelijke bekrompen denkbeelden… dan maak ik wel eens iemand voor soepkip uit… Niet omdat ik je persoonlijk wil beledigen, maar omdat ik je aandacht wil, om je te wijzen op de tekortkomingen in je redenaties.

 3. We hebben ons eigen verleden min of meer geconstrueerd uit brokken en stukken omdat we vooral in onszelf geïntereseerd zijn en alleen als wij als mensheid op de een of ander manier een impact zouden hebben gemaakt op buitenaards intelligent leven, zou die levensvorm mogelijk geïntereseerd kunnen zijn in ons reilen en zeilen.
  en eerlijk gezegd laat ze dat ook maar lekker doen met behulp van brokken en stukken.
  Een tijdskapsule achterlaten ter lering voor een alien is natuurlijk de arrogantie zelve, je gaat er dan namelijk vanuit de de menselijk maat een universele maat is. lijkt mij uiterst onwaarschijnlijk en een alien kan niets leren van onze stommitieten omdat het stommiteiten zijn die met de menselijk maat worden gemeten en die heeft die niet.

 4. Op dit moment is de moeder alleen hier op aarde. De geboorte is slechts op 1 planeet op miljarden, misschien moeilijk te accepteren. Dit heeft niks met kansen te maken, maar met het plan. De moeder gaat zich wel verspreiden.
  Over miljoenen jaren is dit verhaal van betekenis, nu nog niet. De mens denkt te kunnen sturen (dus ook vernietigen), maar dat is niet waar. Berust in je lot en ervaar voor het geheel.

 5. Ik zeg gewoon dat kruikje met kaart en goudstaaf de oceaan ingooien, want die paar nakomelingen van de Maya`a, Azteken en Aboriginals hebben nu wel mooi internet en een Nintendo Wii. Soms moet je wat offers brengen voor vooruigang :-)

  De kans op contact is al moeilijk genoeg en ik denk dat beschavingen die interstellair kunnen reizen echt niet geinteresseerd zijn in een kolonie als de aarde. Het meest waardevolle of interessante lijkt mij namelijk het bestuderen van de mens en andere biodiversiteit. En te kijken wat mensen allemaal doen op gebied van cultuur, wetenschap etc. Net zoals wij naar de dierentuin gaan…

  1. Dank je wel voor de link… Ik wist dat de reactie er was, maar de bechrijving van deze verschijning had ik nog niet op zo volledig op een rij gezien. Uberhaupt ken ik de site niet. Maar ik zal em zeker onthoudenl…
   Ik ben benieuwd wat de waarheid achter het hele verhaal is. Ik hoop van ganser harte dat we er tijdens mijn leven nog achter komen… omdat ik zo verdraaid nieuwsgierig ben…

 6. Het lijkt mij een vrij dom idee om eerlijk te zijn. We kunnen beter werken aan iets dat er voor zorgt dat wij eeuwig kunnen voortbestaan. Namelijk door expansie van de mensheid naar andere werelden (bouwen aan gigantische ruimtevaartprojecten die echt nut hebben, ontwikkelen van ruimte schilden en dan geen onzin schild maar één met een energie schild, en noem maar op. Hoef niet alles uit te kauwen dus kijk startrek maar bijv.) en levensverlengende technieken zijn ook handig. Evolutie versnellers van de mens, noem maar op. Maar dit gezwabber over een tijdcapsule voor aliens is lachwekkend.

  1. evolutie versnellers?
   dat lijkt me knap; evolutie heeft namelijk geen snelheid en het is evenmin een proces dat naar “hogere vormen” streeft.
   In weze is het niet meer dan een korte termijn selectie op de fysieke gevolgen van nieuwe mutaties door de omstandigheden die van invloed zijn op het moment dat die fysieke veranderingen zich manifesteren.

 7. Ik heb eens een documentaire gezien over graancirkels en daarin werd ook een verschijning getoond in een graanveld dat dezelfde opbouw ed had als de boodschap die door de arecibo is verzonden.
  Maar de inhoud was anders. Meerdere dna strengen ipv onze twee, andere lichaamsbouw, andere bouwstenen (si en ca; als ik me goed herinner) enz. enz.

  Ergo, interessante materie, zolang je niet met zekerheid kunt stellen dat deze door mensen handen gemaakt is. En het is met zekerheid te stellen dat sommigen niet door mensen handen gemaakt zijn. Daar zijn er meerdere van bekend.

  Ik weet niet wat er achter zit, maar ik vind het wel interessant genoeg om over te filosoferen wat de mogelijke consequenties zijn van dergelijke fenomenen en helemaal als ze aansluiten op onze wetenschappelijke ondernemingen.

  An open mind is a joy forever…

  Ik ben er van overtuigd dat er buitenaards leven is en ook dat er intelligent buitenaards leven is. Wetenschappelijk gezien is de kans zo absurd klein dat het niet het geval is, dat ik voor het idee open sta en ook kan accepteren.
  Helaas zal er door sommigen mensen/groeperingen ook misbruik van gemaakt kunnen worden met behulp van moderne technologie. Maar misbruik moet altijd voor gewaakt worden, zolang er macht en geld in het spel is… En zo lang onze ecnomie en samenleving nog draaien op geld en macht zal IEDEREEN kritisch moeten blijven naar alles wat in onze samenleving gebeurd…

Laat een reactie achter