Liegende advocaat Jm Carrey komt in de film Liar Liar zwaar in de problemen als hij een dag verplicht de waarheid moet spreken. Wij zouden in de toekomst allemaal dat "probleem" wel eens kunnen hebben.

Nooit meer liegen

Stel je voor: leugens om bestwil kunnen niet meer. Nooit meer met een smoesje een afspraak afzeggen omdat je geen zin hebt. Je partner bedriegen met een ander of of een klant belazeren is onmogelijk, want beeldverwerkende computers merken meteen aan je gezicht dat je liegt. Elk moment van je leven wordt opgenomen door snorrende harde schijven. Volgens sommige denkers worden computers in de toekomst zo goed en zijn er overal zoveel camera’s, dat privacy niet meer bestaat en we bij elke leugen onmiddellijk worden betrapt. Hoe zou een wereld er uit zien waarin je niet meer kan liegen?

Liegende advocaat Jm Carrey komt in de film Liar Liar zwaar in de problemen als hij een dag verplicht de waarheid moet spreken. Wij zouden in de toekomst allemaal dat "probleem" wel eens kunnen hebben.
Liegende advocaat Jim Carrey komt in de film Liar Liar zwaar in de problemen als hij een dag verplicht de waarheid moet spreken. Wij zouden in de toekomst allemaal dat "probleem" wel eens kunnen hebben.

Er is een verhaal in de talmoed, een verzameling van joodse legenden en verhalen, over een vrome rabbijn die in een land terecht kwam waar mensen alleen maar de waarheid spraken en nooit stierven. Dat sprak hem wel aan. Hij besloot zich in het land te vestigen. Hij ontmoette er een leuke vrouw en trouwde met haar. Op een gegeven moment was ze zich aan het baden en kwam er bezoek. De rabbijn loog tegen de bezoeker dat ze niet thuis was, waarop zijn vrouw dood neerviel. Het verhaal eindigde er mee dat de rabbijn door de woedende inwoners van het land werd verjaagd.

Onze toekomst zou er wel eens als dit mythische land uit kunnen zien. Apparatuur die gezichtsuitdrukkingen en hersengolven kan lezen, zal eerst voor politieverhoren worden gebruikt. Daarna zal de software steeds goedkoper worden en binnen bereik van bijna iedereen komen. Niemand zal de verleiding kunnen weerstaan. Is ze nou verliefd op me of niet? Houdt hij van me of speelt hij alleen toneel?

Van leuke mensen die je tegenkomt kan je in een fractie van een seconde hun complete doopceel lichten. Joran zou direct betrapt worden als hij een meisje probeert mee te lokken. Oplichters worden een met uitsterven bedreigde groep. Liegende politici ontwikkelen acute cameravrees. We worden misschien vergevensgezinder. Er is namelijk altijd wel een vlekje aan iemand dat we niet meer kunnen verbergen. Beroepsgroepen waarbij liegen belangrijk is, zoals de advocatuur, politiek, verkoop en pr zullen het zwaar krijgen.

Alleen psychopaten zullen nog kunnen liegen zonder dat een camera het merkt. Dat zal ze waarschijnlijk erg gewild maken als verkoper of topmanager. Voor korte tijd, want een tweede ontwikkeling nekt zelfs de meest geraffineerde valsspelers definitief. Bij elke leugen moeten er namelijk aanvullende leugens worden verteld om de leugen consistent te houden. Heb je bijvoorbeeld je baas wijsgemaakt dat je schoonmoeder op sterven ligt terwijl je in werkelijkheid met vrienden aan het vissen bent, dan kan je baas er achter komen dat je schoonmoeder niet in bed op apegapen ligt maar aan het klaverjastoernooi meedoet. Geautomatiseerde kunstmatige intelligente bots of  internet-privedetectives uit lagelonenlanden kunnen dit soort informatie snel boven water halen.

Eerlijk duurt het langst? Wie weet, maar eerlijk zijn  heeft in ieder geval wel de toekomst…

Technische achtergronden

Lifelogging en life caching

Harde schijven zijn tegenwoordig zo groot in capaciteit, 1 TB staat gelijk aan zesduizend uur film (ongeveer een jaar, met slapen meegerekend), dat op een moderne harde schijf een videoregistratie van de belangrijke gebeurtenissen van iemands hele leven kan worden opgenomen. In de lifelogging beweging gebeurt dit ook. Lifeloggers (op dit moment zo’n twintigduizend) slaan elke minuut van hun leven op op de harde schijf (life caching). De capaciteit van harde schijven en andere geheugenopslagmedia neemt nog steeds heel snel toe. Over niet al te lange tijd (rond 2030) zullen we een draagbaar videoarchief van elke seconde van ons hele leven bij ons kunnen dragen. Wat zei u op 21 juni 2012 om tien over drie ’s middags? Even opzoeken…

Paranoia heeft de toekomst

Heeft u het gevoel dat die huisvlieg wel erg verdacht om u heen zoemt? Nu een teken van paranoia, straks een gevoel dat mogelijk overeenkomt met de realiteit. De kleinste commerciële camera’s anno nu zijn zo groot als een suikerklontje maar dalen snel in afmetingen. Rond 2030 zullen ze zo groot zijn als een suikerkorrel. Een cluster van samenwerkende camera’s, door een nieuwsgierige bezoeker rondgestrooid, kan dan een hele ruimte in de gaten houden. Op dit moment werkt het Amerikaanse leger al aan op afstand bestuurbare levende vliegen en kunstvliegen.

Computers lezen gedachten

December 2010 zijn onderzoekers van Cambridge University er in geslaagd een computer eenvoudige lichaamstaal te laten lezen. Het principe van de polygraaf of leugendetector – liegende mensen staan onder hoge emotionele spanning en dat uit zich in lichamelijke veranderingen als zweten en haartjes die rechtop gaan staan – kan in principe met zeer gevoelige (infrarood) camera’s in praktijk gebracht  worden. Ook hier verraadt lichaamstaal of iemand liegt. Als computers in de toekomst nog veel beter worden dan nu, zullen de mogelijkheden nog veel uitgebreider worden.

9 gedachten over “Nooit meer liegen”

 1. Deze toekomst biedt vele mogelijkheden.

  Maar vanuit het landsbelang vind ik wel dat het nieuwe ministerie van Veiligheid wetgeving dient op te stellen over het gebruiksrecht van dit soort apparatuur.

  Ik denk dat het ministerie van veiligheid voor iedereen in Nederland de rechten t.a.v. het gebruik dient vast te leggen !

  Wedden dat er in zo’n wet iets instaat dat dergelijke apparatuur NIET in de 2de kamer of bij politici ingezet mag worden ?

  Oeps sorry, u stemt iedere 4 jaar trouw en u leest alle verkiezingsprogramma’s nauwgezet.
  Tja kun je net zo goed je geld toevertrouwen aan “Heer Olivier”. Immers politici zijn contractueel aan geen ENKELE belofte gebonden die in het verkiezingsprogramma staat !

  Ook politieke afspraken zoals we stoppen met de illigale oorlog in Irak in 2010 is geheel inhoudsloos. Politici zijn immers niet te vervolgen !(de oficier van justitie kijkt wel 4x uit voordat hij een politicus vervolg: het kost zijn baan)

  En zo is elke politicus hetzelfde te vertrouwen als “Heer Olivier”.
  Het enigste verschil is dat de media afhankelijk is van de politiek en banken, dus “Heer Olivier” uitmaakt voor oplichter en politicie op een voetstuk zet.

 2. Ons wapencredo zou dus gaan veranderen van: Je Maintiendrai’ (Frans voor “Ik zal handhaven.” naar: Al is de leugen nog zo snel, onze software achterhaalt hem wel.

  het gevaar van al deze maatregelen gericht op zogenaamde veiligheid is dat onze nationale veiligheid er juist door in gevaar komt. De gemiddelde mens liegt zo´n 4 keren per dag, 80.000 keer op een mensenleven, sommige mensen moeten zelfs liegen om te voorkomen dat er massahysterie uitbreekt als de volgende Hofstadgroep weer aanslagen aan het voorbereiden is. Er bestaan chemische middelen om alfagolven/betagolven of elke andere hersengolf te stabiliseren of manipuleren, er bestaan chemische middelen die ervoor kunnen zorgen dat lichaamswarmte stabiel blijft enz. Een groot deel van nederland slikt al medicijnen omdat het normaal is om medicijnen voorgeschreven te krijgen voor allerhande klachten, medicamenten hebben allerlei effecten die niet ingeprogrammeerd kunnen worden in die software. Zet mij aan een leugendetector en ik kan elke leugendetector bedonderen met een punaise in mijn schoen, dan heb ik het niet eens over chemische middelen.

  Natuurlijk kunnen internet privedetectives informatie snel boven water halen maar de terrorist of ander soort crimineel die ze meer geld kan bieden zal de informatie ook snel kunnen laten verdwijnen. Als het zich gaat om schending van privacy dan kan ik wel zeggen dat het al ver gekomen is met ons land maar dit soort apparatuur zal volgens mij alleen ingezet worden als we in het beklaagdenbankje zitten of politiecel voor allerlei redenen.

 3. Ja als het gaat om de mindreading computers, ik durf rustig te beweren dat ik genoeg technieken ken om zo´n computer om de tuin te kunnen lijden. De punaise in de schoen is er 1 van.

  Vanzelfsprekend is overal wel iets op te vinden, contactlenzen waar tegelijkertijd een cam inzit en software die verbonden is met het internet, vliegen met en camera ir in..natuurlijk het is allemaal magelijk maar ook net zo makkelijk te omzeilen. Als je echte geheimen hebt dan bestaat er ook apparatuur waar je vrijwel elke zender en ontvanger mee kan opsporen en voordat je een bepaalde ruimte ingaat om die geheimen te bespreken is het niet zo moeilijk om een EM-Blast door die ruimte heen te laten gaan, je kan zo´n ruimte makkelijk beschermen met loden wanden of andere materialen. Buiten ben je natuurlijk niet beschermd tegen dat soort spionage maar aan de andere kant: Als iemand kostbare technologie in bezit heeft gebaseerd op micro of nanotechnologie dan zal die technologie echt niet gebruikt worden voor alledaagse dingen en om het gewone volk mee in de gaten te houden.

  Ikzelf zou best gebruik willen maken van de lifeloggingtechnologie al was het maar om de zakenmensen waar ik met de regelmaat mee te maken krijg een hak te zetten als ze me voor de zoveelste keer willen bedonderen.

 4. Germen, als je jezelf niet wilt verloochenen dan lieg je zowiezo niet. Daaruit volgt tevens dat je alle leugens gemakkelijk herkent. Deze softwarematige “oplossing” zou dan herstellen wat bij ieder mens al aangeboren is. Via een privacy-schendende omweg. Net zoiets dus als het internet als beeld voor de telepathische onderlinge algehele verbondenheid, die door “verdeel en heers”-technieken op de achtergrond is geraakt.

 5. Dit gaat zo ver, de implicaties zijn eindeloos. Ik verwacht dat handhaving van de wet door wetsdienaars, beperkt zal worden tot ingrijpen als de situatie er toe noopt. Men weet van tevoren hoe een persoon zal reageren aan de hand van het profiel dat is samengesteld. Iedereen heeft dan een profiel in zo’n maatschappij, daar ontkomt ook niemand meer aan. Relaties worden anders, veel opener omdat het toch zichtbaar is als je iemand anders leuk vind op welk vlak dan ook. Het kan het einde van het huwelijk zijn, omdat iedereen vertrouwd is met iedereen. Je weet gelijk alles van de ander, sexuele voorkeuren bepalen je direkte keuze, je weet wat je partner wil, dus speel je daar op in. Ben je op elkaar uitgekeken, geen probleem, anderen genoeg. Identiteits gegevens zijn elektronisch wereldwijd beschikbaar, dus je kunt overal onbeperkt reizen. De taalbarriëres vallen weg door live vertaling, het wordt één wereld voor iedereen. Dat lijkt allemaal geweldig, maar er is dan geen weg terug. Bevalt het niet, dan moet je er maar mee leren leven. Je zou realistische proeven met groepen mensen kunnen doen, om te weten te komen hoe een mens dit ervaart. Ik ga niet proberen te voorspellen hoe dit uitpakt in een maatschappij, maar de impact zal groot zijn, goed of fout.

 6. Casir Cruiseiro

  Tsja ik denk dat je de definitie van liegen in een wat breder perspectief kan zetten. We liegen allemaal wel eens dat is namelijk gewoon ons menselijk aard. Daarbij gaat het voornamelijk om leugentjes om bestwil. Maarja corruptie en pyramidespelletjes daar word ik nou wel erg ziek van. Dat soort gasten kunnen ze maar niet zwaar genoeg straffen.

Laat een reactie achter