Onze geest in een robot plaatsen is volgens Kurzweil de definitieve oplossing voor het ultieme probleem: de dood.

Robots in de zorg: onvermijdelijk

Veelbelovend nieuws uit Duitsland: binnen enkele jaren zal een robot genaamd Casero in staat zijn bejaarden te verzorgen. Het gaat dan nog vooral om taken die kracht vergen, zoals het verplaatsen van zware spullen. Voor de meer menselijke taken zullen we nog even moeten wachten op de Care-O-Bot 3.

Gevoelig

De zorg is een behoorlijk gevoelig onderwerp. Anders dan met zaken als Defensie, zijn mensen van mening dat menselijke eigenschappen als emoties belangrijke kenmerken zijn voor het personeel.

Voor mensen is het belangrijk dat zij de warmte van een menselijke medewerker voelen. Dat zij een verzorger hebben die grapjes kan maken, en dat die verzorger daarbij zelf ook geen stalen plaat als gezicht houdt.

Onmisbaar

Wat dat betreft is menselijkheid in de zorg onmisbaar. Wat ook onmisbaar is in de zorg is voldoende arbeidskracht.

Deze arbeidskracht kan echter niet alleen geleverd worden door mensen. Althans, het zal niet mogelijk zijn de benodigde arbeidskracht te blijven leveren door mensen. Met de komende vergrijzing en de leegloop in vele gebieden van Nederland zal het onmogelijk zijn de zorg alleen door mensen te laten gebeuren.

Demografische ontwikkelingen

Binnen enkele decennia zal Nederland te maken krijgen met onder meer:

  • Een hogere levensstandaard
  • Een minder snel stijgende bevolking
  • Een toenemende vraag naar zorg
  • Wellicht minder immigratie gezien de huidige politieke voorkeur van velen op dit terrein

Een combinatie van deze demografische factoren zorgt ervoor dat er met minder mensen meer mensen verzorgt moeten worden. Vooral het vooruitzicht dat binnen enkele tientallen jaren één vijfde deel van de potentiële beroepsbevolking in de zorg moet werken, is schrikbarend.

Tekort aan mensen

Bovendien is zorg niet één onderwerp. Het is een verzamelnaam van meerdere onderwerpen. De zorg kent talloze beroepen, en al die beroepen vergen specialisme. Dat specialisme vergt weer jarenlang onderwijs en studie.

Een voorbeeld: voordat iemand afgestudeerd is als kaakchirurg, heeft die persoon vijftien jaar moeten studeren. Dat staat gelijk aan ongeveer één derde deel van iemands totale aantal werkjaren. En dat is maar één voorbeeld van een beroep in de zorg.

Als je daarbij in het achterhoofd houdt dat mensen vrijwel nooit in die sectoren werken waar het land behoefte aan heeft, dan is het een reële aanname dat Nederland vroeg of laat met een ernstig tekort aan arbeidskracht in de zorg te maken krijgt.

Tenzij…

Er zijn twee manieren om dat tekort te voorkomen.

De ene manier is om toch één vijfde deel van de potentiële beroepsbevolking in de zorg te laten werken. Behalve dat deze maatregel te veel zou vergen van ons arbeidspotentieel als land, zou het ook op verzet van de meerderheid van de bevolking stuiten. Immers, mensen moeten bij het nemen van deze maatregel wel verplicht worden een bepaald beroep te gaan uitoefenen, en zie dat maar eens voor elkaar te krijgen.

Het alternatief is het in gang zetten van een proces wat op de langere termijn de zorg minder afhankelijk moet gaan maken van mensenhanden: robotisering.

Dit proces vergt echter wel het nodige van de samenleving:

  • Allereerst moet de politiek bereid zijn om, over meerdere kabinetsperioden heen, te investeren in deze oplossing.
  • Ten tweede moeten burgers overtuigd worden van de noodzaak om de zorg minder afhankelijk te maken van schaarse menselijke arbeidskracht.
  • Daarnaast moeten er de nodige technologische verbeteringen komen.

Het laatste behoeft in de 21e eeuw geen probleem te zijn. Voor de andere twee vereisten zijn burgers en politici nodig die naar de lange termijn kijken.

Robots in de zorg

Uiteindelijk moet dit proces leiden tot het inzetten en de acceptatie van menselijke robots in de zorg.

Natuurlijk moeten mensen niet van de ene op de andere dag vervangen worden door robots. Zeker in de zorg is veiligheid van het grootste belang.

We moeten echter af van de gedachte dat zorg alleen maar een mensentaak kan zijn. Dat is nu misschien nog wel zo, maar dat hoeft niet zo te blijven.

Ziehier het wonder van de 21e eeuw: technologische vooruitgang

6 gedachten over “Robots in de zorg: onvermijdelijk”

  1. Alfa,

    Ik denk idd niet dat de ontwikkelingen van omkering van ouderdomsverschijnselen serieus genomen worden omdat veel oudere mensen op een bepaald moment levensmoe worden. Ze hebben het wel gezien in hun leven en kijken uit naar het eind van hun leven en wel op de meest comfortabele manier die mogelijk is. Ik denk dat over een 100 jaar de oudere mensen die van “de oude stempel“ zijn niet meer bestaan, de robot die in de zorgsector kan functioneren bestaat al, de voetbalteams bestaande uit de miniversie van deze versie waren de voorlopers ervan. Het gezegde: Een oude hond leer je niet veel meer bij (dit bedoel ik niet respectloos tegenover ouderen) is hier bij van toepassing.

  2. Vele duizenden wetenschappers hebben en houden zich bezig met de strijd om de eeuwige jeugd. Als daar niet voldoende animo voor is, wordt dergelijk onderzoek ook niet uitgevoerd op zo’n grote schaal. Ook hier op Visionair.nl is over dit onderwerp serieus gepubliceerd, dus er is wel degelijk een reden om het onderwerp hierin te betrekken. De reden die jij hier in betrekt klopt ook wel, er zijn er genoeg die er zo over denken, maar velen ook anders.

  3. Even een andere opmerking over dit artikel,
    een controverse die politiek gezien nog best lachwekkend kan worden. je zou denken dat dit soort robots de werkgelegenheid gaan tegenwerken en dat daardoor veel mensen op straat komen te staan in de professionele zorgsector.

    Niets is minder waar.

    Mijn vrouw heeft ooit een opleiding in de zorgsector moeten afbreken omdat haar lengte 153 cm is en ze gewoon de kracht niet kon opbrengen om met een scoliose zwaarlijvige bejaarden van hun pispan af te rollen. Zoals ik het zie zullen deze robots zelfs voor werk gaan zorgen, er zullen veel meer professionele verpleegsters aangenomen kunnen worden.

    Mijn oma was niet incontinent maar ze was verplicht om een luier te dragen omdat de verpleging in het bejaardentehuis/verpleegtehuis te beroerd was om haar even op de wc te helpen. Ze was oud stijf en stram dus ze had wel wat hulp nodig. met deze robots kunnen oudere mensen tenminste nog een menswaardig bestaan lijden. Ik hoop dat deze robots landelijk ingezet zullen worden voor allerlei doeleinden zoals bijvoorbeeld ook in traumatische situaties. denk aan vuurwerkrampen, cafe´s die in de fik vliegen waar tientallen kinderen in zitten. Dat wil je als brandweerman eigenlijk ook niet meemaken maar ze moeten wel omdat het hun vak is. Ik zie vele..vele..vele mogelijkheden voor deze robots.

  4. Ik denk dat robots de nieuwe uitdaging wordt in deze eeuw.
    De ontwikkeling is al gestart in Japan (Honda), en zal moeten gaan leiden tot massaproductie en dus goedkopere robots.
    Ze zullen zelflerend moeten zijn, en opgewassen tegen onverwachte situaties, zodat er niet één op één (robot met programmeur/begeleider) gewerkt kan worden.
    Volgens mij zit de uitdaging dus in AI (kunstmatige intelligentie).
    Ik denk dat men af moet stappen van digitaal programmeren, maar meer analoog.
    Heb voorbeelden gezien van simpele robot-insecten, die altijd bleven werken, ook al werd er een poot afgebroken, etc.
    Maar in de naaste toekomst zie ik meer gebeuren dat immigranten verpleegsters en doktoren worden gehaald uit arme landen, zoals de Filipijnen, India, China, Polen, Zuid-Amerika, dit zal eerst gebeuren, omdat de robots nog niet goedkoop genoeg en intelligent genoeg zijn op dit moment.
    Dus we gaan naast gronstoffen uit de 3e wereld, ook nog eens hun gezondheidszorg plunderen.

    1. Citizen X.

      Artificiële intelligentie is zelf lerende intelligentie. Met de komst van quantumcomputers in de nabije toekomst, wordt het probleem aleen maar kleiner, met betrekking tot de zorg. Natuurlijk ligt het beeld van goedkope arbeidskrachten uit dergelijke landen voor de hand, maar dat komt nu al wettelijk aan banden. De snelheid waarmee de snelste huidige computers kunnen werken, is niets vergeleken met die van quantumcomputers. Ik heb niet lang geleden een kijkje mogen nemen aan de hand van een link, van de redactie. Het is een beetje lastig om het te begrijpen, maar wie wil zal leren, en ik heb mij verbaasd. De proces snelheid wordt nu beperkt tot de snelheid van de processor, en parallel processing door geschakelde computers in mainframes. Quantumcomputers schakelen met lichtsnelheid, en overtreffen de vermogens van ons brein. De snelheid is dan niet meer afhankelijk van mainframes, wat een groot volume en energieverbruik impliceert, maar een klein volume met lichtsnelheid. Een robot met quantumbrein kan alle zorg leren, en zelfs beter anticiperen op noodzakelijke zorg dan een mens. In tegenstelling tot de menselijke zorg, beschikt zo’n robot over alle noodzakelijke kennis en nog veel meer dan dat, zelfs humor, hoe vreemd dit ook klinkt. Een zeer goede vriendin is een ex van mij. Ze werkt tegenwoordig in de ouderenzorg, en volgt al geruime tijd diverse opleidingen. Ze heeft echter ook alle diploma’s en papieren voor het repareren van bedrijfscomputers. Dus ze weet waarover ze praat als ze zegt, dat als de eerste quantumcomputers draaien, de toekomst van de zorg voor de mensheid verzekert is. Het is een kwestie van vakbekwaamheid en de juiste vorm van mechanisatie. De vergrijzing is slechts nu een aangekondigd probleem, waar stevig aan verdient kan worden. En dan komen we op politiek uit. Heb jij daar vertrouwen in? Ik niet in elk geval, geef mij die robots maar. Ze raken nooit geërgerd door vreemde gewoontes en gedragingen van oude mensen, mishandelen ze ook nooit stiekum, stelen niet van ze, en zijn nooit moe. Wie kan zich een betere verzorging voorstellen?

Laat een reactie achter