Rokken worden in Europa alleen nog soms door Schotten gedragen, zoals deze kilt van een wachter. Bron: Wikimedia Commons.

Rok ideale mannenkleding

In onze tegenwoordige cultuur dragen mannen altijd broeken, geen rok, een handjevol Schotten uitgezonderd. Maar is dat wel zo logisch, vroeg mijn vriendin. En inderdaad, ze heeft gelijk.

Waarom draagt iedereen een broek?
De broek is een kledingstuk dat benen tegen koude weersomstandigheden, vuil en parasieten beschermt. Dit maakt dat volken in arctische regio’s en gebieden met zware weersomstandigheden over het algemeen broeken dragen, zowel mannen als vrouwen. Ook voor nomaden en trekkers is de broek het geschiktste kledingstuk. Zwiepende takken laten weinig heel van een bloot been. Geen wonder dat spijkerbroeken populair waren onder Amerikaanse trekkers. In meer warme streken was de broek een stuk minder populair. Met reden. Een broek in de tropische hitte verandert al snel in een martelwerktuig. De reden dat veel natuurvolken en landbouwende volken alleen een lendenlapje, of een korte rok dragen. Maar is ook tegenwoordig de broek de meest logische keus? Of zou een kilt beter werken?

Rokken worden in Europa alleen nog soms door Schotten gedragen, zoals deze kilt van een wachter. Bron: Wikimedia Commons.
Rokken worden in Europa alleen nog soms door Schotten gedragen, zoals deze kilt van een wachter. Bron: Wikimedia Commons.

Mannen met rokken
In landelijke gebieden in de tropen heerst nog steeds vaak de mannenrok. In het Indiase subcontinent de lungi, in Arabische streken de djellaba, onder veel Nederlanders beter bekend als soepjurk. Inderdaad is de lungi veel comfortabeler in de hitte dan een broek, weet ik uit eigen ervaring, al vergt het dragen van de rechthoekige lap stof enige oefening. Ook voor de vruchtbaarheid van mannen is een rok beter: de temperatuur van de zaadballen, die idealiter rond de 35 graden moet liggen, loopt in een rok niet zo sterk op als in een strakke broek. Een rok is ook veel minder gevoelig voor veranderingen in lichaamsomvang dan een broek.

Ook in Europa was de rok ooit een populair kledingstuk voor mannen. Op het tapijt van Bayeux en in vele middeleeuwse illustraties zijn mannen in rokken te zien. Nu is de mannenrok in Europa een zeldzaamheid geworden. Alleen sommige Schotten dragen een traditionele kilt bij optredens en officiële gelegenheden, zeer zelden in het dagelijks leven. De culturele associatie van de rok met vrouwen, die in de meeste maatschappijen een ondergeschikte rol spelen, heeft dit nuttige kledingstuk de das omgedaan.

Maakt de mannenrok een comeback?
Maar misschien komt daar nu verandering in. Enkele durfals lopen nu rond in een moderne versie van de mannenrok van het merk Utilikilt. Deze kilts zijn vooral populair onder gothic fans en hippies, die ze tijdens conventies dragen, maar ze duiken ook steeds vaker op in het straatbeeld van de Amerikaanse stad Seattle, de stad in het noordwesten waar Utilikilt gevestigd is. Dit vaak onder hoon of spot van anderen. De verkoop groeit sterk, met nu meer dan tienduizend per jaar, zowel via een eigen kledingzaak als via een webwinkel. Dit ondanks de pittige prijzen van meer dan 200 dollar per kilt. Betekent dit het begin van het einde van de broek, of zijn de culturele taboes op het dragen van rokken door mannen te sterk?

18 gedachten over “Rok ideale mannenkleding”

  1. Toen ik nog werk had als metaalbewerker had ik vast geen rok mogen dragen.
    Omdat dat loshangende kleding is, en dat kan verstrikt raken in de draaiende delen van de machines waar ik mee werkte.
    En dan wordt ik zo door de midden getrokken.

  2. de rok is van oorsprong mannen kleding, daarnaast zit het comfortabel en het zou goed zijn als preventie voor prostaat en zaadbal kanker. Het knelt bij zitten minder, het “zaakje” hoeft niet verplaatst te worden.
    Daarnaast als vrouwen mannenkleding dragen is er niets aan de hand, dus waarom andersom wel?

    1. Jeanne D`arc ging op de brandstapel omdat ze mannenkleding droeg, maar het feminisme is een goed excuus om te dragen wat ze willen.
      Ter compensatie voor hun achtergestelde positie.

  3. Mijn huid geraakt door het dragen van hardere stoffen beschadigd, vooral bij broeken. Lang heb ik diverse medicaties genomen om de gevolgen daarvan (jeuk branderigheid en huidsbeschadigingen) te onderdrukken.
    Dit om aan het maatschappelijk beeld van een man te voldoen. Met het gevolg dat het alleen maar erger werd.
    Nu draag ik voor 95% van de tijd leggings en rokken. Ik gebruik geen medicaties meer en het beetje irritatie van de huid dat ik nu nog ervaar zijn dragelijk.
    Maar enkel alleen al het draagcomfort van een rok tegenover een broek is niet te beschrijven. De mannen weten niet welke draagcomfort zijn zichzelf ontzeggen door enkel maar broeken te dragen.
    Mochten ze mijn huidsprobleem kunnen oplossen zou ik zeker rokken blijven dragen. Deze levenscomfort nemen ze mijn nooit meer af.
    Kledij heft geen geslacht (buiten een beha) en dat hebben de vrouwen al langer door, zij dragen alles wat ze leuk en praktisch vinden.
    De meeste mannen zitten nog zodanig in hun macho holbewoner cultuur vast dat ze niet beseffen wat ze zichzelf op gebied van kledij aan levenscomfort en plezier ontzeggen.

  4. recent zat ik eens verder te kijken naar de kilt. Veelal wordt die in verband met Schotland gebracht, soms ook met Ierland. Ik constateerde recent dat hele delen van Frankrijk een eigen tartan hebben niet alleen Normandië en Bretagne, maar ook in het midden en tegen de Zwitsers-Duitse grens aan.

  5. Nu zal er verandering komen in de kleerwinkels geen afdeling mannen en ook geen afdeling vrouwen
    meer,dus kan een man ook eens tussen de rokken gaan zien en eventueel ook een rok meenemen naar de paskamer,zo moeten wij ook niet meer opzoek gaan naar herenrokken ,het verschil zit hier herenrok rits vooraan damesrok rits achteraan .

  6. Zelf ben ik onlangs begonnen met het dragen van een kilt in de openbaarheid. Het is een echte verademing rond de benen. Bij een lichtere, wollen kilt zorg je best voor een kiltpin zodat de schort niet te gemakkelijk open waait. Bij een kilt zonder zakken is een “kilt bag” of een “sporran” wel onontbeerlijk. Stel je zelfzeker op als je in kilt naar buiten gaat. Als je zelfzekerheid uitstraalt gaat men je minder snel aangapen. Beter nog, zorg dat je in het begin in gezelschap bent van vrienden of echtgenote, blijkbaar aanvaardt de “buitenstaander” het dan sneller.

  7. Hallo mannen rokkendragers.
    Met belangstelling bovenstaande artikelen gelezen.
    Ben al ver in de pensioen leeftijd en draag al vele jaren een rok, wel altijd Maxi.
    Het geeft een heerlijk gevoel van vrijheid, en niet zoals de meeste mannen broeken als een harnas.
    Draag ze ook gewoon in het openbaar en als ik uit of op visite gaan.
    Ik kan het iedereen aanraden eens te proberen.
    Zou je het wel willen, maar vind je de stap te groot begin dan eens met een broekrok.
    Wees niet bang voor negatieve reacties, ik heb ze nog nooit gehad.
    Hoop dat veel mannen op de rok overstappen, des te eerder woord het normaal gevonden.
    Met de groeten van een gelukkige rokdrager.

  8. Even voor de goede orde, los van alle genoemde redenen: broeken kwamen in gebruik toen paarden als rijdieren in gebruik kwamen. Wat ook de reden is dat in landen als Schotland de voorgangers van de kilt (zelf een modefad uit de vroege 19e eeuw gebaseerd op pseudo-geschiedenis bedacht door Sir Walter Scott, maar dat terzijde) bleven bestaan: daar waren nauwelijks paarden.

    Met een gewaad (want mannen droegen meestal geen losse rok maar een gewaad van schouders tot enkels) paardrijden is namelijk niet echt praktisch.

  9. Nogal een groot verschil tussen een strakke (spijker-)broek en een rok. Ben zelf geen spijkerbroekfan. Moet zeggen dat ik, deels vanwege buikklachten, jurkjes of rokken draag, een zomerbroek lukt nog net. Bij een man zie ik toch liever een mooie katoenen pantalon dan die eeuwige spijkerbroek; zeker bij niet zo piepjonge mannen. Een rok bij een man ben ik niet zo gecharmeerd van maar misschien omdat je het zo gewend bent.

  10. Nog maar eens een kleine bijdrage. Spreuken uit e tijd dat rokken voor mannen normaal waren:
    – de rok keren (overlopen naar de vijand)
    – ’t hemd is nader dan de rok

    In bescheiden over Drente las ik dat in 1839 het nog gangbaar was dat de mannen een doordeweekse en een zondagse rok hadden.

Laat een reactie achter