TED-talk: onmogelijke woonplekken

Wat doe je als je ergens wilt wonen en er is alleen een half afgebouwd skelet van een wolkenkrabber, water of een vuilnisbelt? In deze korte TED-presentatie van Iwan Baan een indrukwekkende reis naar vier staaltjes van menselijk improvisatievermogen op onmogelijke woonplekken in Caracas, Lagos, Caïro en China.

De les voor stedenbouwkundigen en andere adepten van de maakbare samenleving, is duidelijk. Mensen passen niet in standaard stramienen. Je kan wel proberen mensen in hokjes te duwen, maar ze zullen er in de meeste gevallen alles aan doen, die naar hun eigen smaak te verbouwen. En zoals je aan deze resultaten kan zien, is dat bepaald niet een verslechtering…

Meer achtergrondinformatie
Torre del David, Caracas, Venezuela
Makoko-slum, Lagos, Nigeria
Zabbaleen-wijk, Cairo, Egypte
Yaodongs, lössplateau, China

6 gedachten over “TED-talk: onmogelijke woonplekken”

 1. In de meeste gevallen? Volgens mij vinden de meeste mensen het wel best als het standaard stramien netjes van alle gemakken voorzien is.
  De meeste mensen willen alleen nieuw behang en verf als ze ergens in trekken.
  En ik zelf ben daar helemaal niet zo kritisch in, maar dat is verder niet zo relevant.

   1. Nee ik woon in een klein huur appartementje, maar ik ben niet zo’n droomhuis idealist.
    Dat interesseert me niet zoveel en ik vind dat ook maar materialistische flauwekul.

 2. Ik ga vandaag terug naar mijn eenvoudige arbeiders huisje, wou maar dat het kon blijven staan. Wat een luxe heb ik dan, vergeleken bij hen. Wel ben ik zeer tevreden met wat ik heb, al is dat niet veel.

 3. Dames en heren, ik trof vanmorgen een Trojaanse dropper met mijn virusscanner aan. Kreeg dan ook een zeer ernstige waarschuwing, maar deze liet zich gelukkig ook eenvoudig verwijderen. E.e.a. vond plaats op mijn vakantieadres. Thuis aan gekomen gebeurde precies hetzelfde, weer diezelfde Trojaanse dropper. Ook deze is weer verwijderd, maar wees gewaarschuwd hier, en ervoor, gebruik je antivirus a.u.b.

 4. Ernstige waarschuwing voor mensen met diabetes.
   
  Farmaceut Novo Nordisk waarschuwt voor een productiefout, in de NovoMix 30 FlexPen. Deze pen (ongeveer 150 stuks foute pennen geproduceerd) kan een verkeerde dosering tot gevolg hebben, met mogelijk fatale gevolgen. Waarschuw mensen waarvan je weet dat ze suikerpatiënt zijn, zodat ze hun apotheker en of huisarts kunnen raadplegen.  

Laat een reactie achter