Update het politieke systeem

Als we voortbestaan als basisprincipe nemen van onze maatschappij dan kunnen we verschillende onderdelen van onze maatschappij in dat licht bekijken. Laten we vanuit dit standpunt ook eens kijken naar de rol van politiek in onze huidige maatschappij. In het meest ideale geval zouden politici continue op zoek zijn naar methoden om het voortbestaan van de mensen zo goed mogelijk te verbeteren. Als we naar de huidige realiteit kijken dan zijn er twee belangrijke vragen te stellen.

In hoeverre dient de politiek de belangen van het volk nog en gebeurt dit op een optimale manier?

Als eerste is het de vraag of politici eigenlijk wel doen wat ze idealiter zouden moeten doen. Kortom handelen ze eigenlijk wel in het belang van het volk en proberen ze het voortbestaan van de mensen zo goed mogelijk te verbeteren? Zelf denk ik dat dit momenteel zelden het geval is. Momenteel lijkt de politiek vooral een instrument van de machtigste lobbyclubs te zijn om hun belangen te verdedigen, de belangen van het volk lijken maar zelden op de eerste plaats te komen.
Als een bevolking middels een referendum duidelijk maakt aan de politiek dat het geen behoefte heeft aan een Europese grondwet, dan wordt het een paar jaar later er gewoon doorheen gedrukt zonder nogmaals te vragen aan de mensen die ze eigenlijk horen te vertegenwoordigen.
Als Amerika roept om hulp uit Nederland om een oud dictator die zij zelf geïnstalleerd hebben, maar die inmiddels niet meer luistert, te verwijderen dan offert onze overheid daar graag wat burgers en een flinke hoeveelheid belastinggeld voor op. Ook al is de grote meerderheid van het volk het hier niet mee eens.
Daarbij worden onderwijs en zorg opgeofferd om private banken te redden die er een puinhoop van hebben gemaakt. In alle gevallen worden de politici echter wel beloond door deze partijen met mooie baantjes bij de grote bedrijven of een mooie post bij een internationale organisatie na de tijd. Kortom op dit vlak is veel ruimte voor verbetering.

De tweede vraag is of ons huidige organisatiemodel van de politiek wel het meest geschikt is om het doel van de politiek te vervullen. Ons huidige model is gebaseerd op een systeem wat opgezet is in 1814. Het idee achter de democratie was dat iedereen gehoord zou worden en om dit doel te bereiken konden mensen toendertijd lokale vertegenwoordigers kiezen die hun belangen vervolgens zouden behartigen in vergaderingen etc. Maar met de komst van het internet lijken deze tussenpersonen overbodig geworden. Door slim gebruik te maken van het internet kan volksvertegenwoordiging veel directer. Het is dan ook niet langer nodig om op mensen te stemmen, met het internet zou er direct op ideeën kunnen worden gestemd door alle mensen die dit willen.

Kortom als je nu het huidige systeem eens volledig buiten bechouwing laat en je zou een politiek systeem ontwerpen met de huidige kennis en technologie hoe zou zo een systeem er dan uit kunnen zien?

Zou dit een beeld van de toekomstige geschiedenisboekjes zijn als we ons politieke systeem updaten met behulp van de huidig beschikbare technologieën?

Hier een mogelijke uitwerking van zo een systeem.
Een uitgebreide website kan als eerste vragen en inventariseren wat de wensen en behoeften zijn van het volk. Hoe denken zij dat hun voortbestaan zo goed mogelijk verbeterd kan worden en op welke manier zou de politiek hier een rol in dienen te spelen? Daarnaast kunnen mensen via hetzelfde platform ook meehelpen met het voor elkaar krijgen van deze doelen. Naast de wensen van mensen kun je namelijk ook de kennis en bekwaamheden van alle mensen gaan benutten via het internet. Als laatste zou je mensen via dezelfde site ook direct kunnen laten stemmen op voorstellen en wetten. Welke ze overigens ook zelf hebben kunnen aandragen en van argumentatie en onderbouwing hebben kunnen voorzien. Kortom met behulp van het internet is een organisatie systeem mogelijk wat veel democratischer, efficiënter en directer is dan het bijna 200 jaar oude model wat we nu gebruiken.

De uitdaging hierbij is om een goed websysteem te bouwen wat deze functies vervult. Gezien het algemene doel is het logisch dit open source te doen zodat iedereen hier aan mee kan werken en iedereen de mogelijkheid heeft dit systeem te verbeteren. Zo is het mogelijk het systeem op verschillende bestuursniveau`s te gebruiken, van dorps tot landsniveau.

Wat denken mensen hier ervan, is het een realistisch en wenselijk idee om ons politieke systeem in Nederland te updaten? Constructief commentaar en programmeurs om dit idee te realiseren zijn beide zeer welkom.

 

22 gedachten over “Update het politieke systeem”

  1. Ik vrees dat de leek in het algemeen te weinig deskundig is om over complexe zaken een afgewogen oordeel te kunnen vormen. We zullen waarschijnlijk dus altijd afhankelijk zijn van ‘middle men’.
    Misschien dat de oplossing eerder ligt in meer transparantie van de politieke besluitvorming.

    1. Het interessante van het internet is dat ook niet iedereen zo maar een mening erover hoeft te geven. Maar een heel land weet altijd meer dan een paar deskundigen die gevraagd worden omdat ze toevallig de politicus goed kennen. Je hebt een paar goede beheerders nodig op de site die zorgen dat constructieve argumenten en achtergrond van reacties worden gebruikt om standpunten te verduidelijken etc. Maar ik denk dat als je dit proces goed begeleid je zo een enorme meerwaarde kunt produceren qua informatie.

  2. In de huidige politiek geldt de terreur van de meerderheid (het Telegraaf volk kijkt niet verder dan vandaag en de eigen portemonnee), en de korte termijn belangen van politici met te weinig kennis van zaken. Het betrekken van internet bij een nieuw politiek stelsel, alsmede het laten bepalen door (universitaire) experts van de contouren van een beleid gericht op de lange termijn lijken mij essentieel. Het huidige kabinet laat zien waar gebrek aan visie en eigen belangetjes toe kunnen leiden, tot helemaal niets.

  3. Ik denk dat er altijd een groep mensen moet zijn die zich bezig houdt met de vooruitgang van een politiek systeem. Met name op technologisch vlak gaan de verbeteringen continu door, dat is de normaalste zaak van de wereld. Dat er continu wordt gewerkt aan een betere manier van werken voor de politiek lijkt mij niet meer dan gezond.

    Wil je echter ben een model komen voor een nieuw politiek systeem, dan is het wellicht een optie om eerst de grondwet nader te bekijken. Als het nog niet is geregeld dat de invloed van lobbyisten aan banden moet worden gelegd, dan is dat misschien een optie.

    Het is uiteindelijk zo dat we in een democratie leven, waar de een slimmer gebruik van maakt dan de ander. Democratie is het vertegenwoordigen van de belangen van (groepen) burgers, wat ook het bedrijfsleven – incl. banken – is. Het blijkt al enige tijd dat die invloed nogal groot is en dat het beleid nogal grote risico’s met zich meebrengt. Hier moet iets aan te doen zijn.

    Ik denk dus aan een herziening van de grondwet, die qua inhoud ook een stuk toegankelijker moet zijn dan zoals deze nu is, om zo ook het wat lagere IQ aan te kunnen spreken. Dit zal inhouden dat we moeten gaan vereenvoudigen: first make it simple, then keep it simple.

    Ik denk dat de kans op een wijziging van het politieke systeem op dit moment niet zo groot is, omdat het kabinet daar te conservatief voor is. Maar: de voorbereidingen kunnen we wel treffen zodra er na een x aantal jaren een wat meer progressiever kabinet aantreedt.

    1. Interessant idee idd, waarom zouden we niet een eigen grondwet bij elkaar crowdsources :-) via een open source proces.

      Daarbij kunnen we dit systeem al naast de huidige structuren gewoon gaan bouwen en uit gaan testen. Op zijn minst is het een praktisch instrument voor de huidige policiti om te zien wat er leeft bij de mensen en wat het volk vind over bepaalde maatregelen. :-)

  4. Het ligt dan voor de hand om referenda via een portaal te realiseren. Wanneer je het dan ook voor elkaar bokst een referendum op de agenda te plaatsen via een intekenlijst, dan heb je naar mijn idee al grote politieke invloed op de Kamers in je zak.

    Qua ICT zal het niet eenvoudig zijn om crackers buiten de deur te houden. Burgers zouden (momenteel) alleen via hun digid een stem kunnen uitbrengen. En het is nu net dat digid waar een en ander weer gefaald heeft en dus onder vuur ligt. Betrouwbare authenticatie is echter een vereiste. Zolang dat niet goed geregeld is, weinig kans van slagen.

    De enige voorwaarde van slagen is dat het project inderdaad op basis van open-source gebeurt (wat zelf niet echt een democratisch proces is overigens). Ik vermoed dat Richard Stallman over dit onderwerp best eens een lezing kan geven.

    1. Peer Polderman

      Het is eenmaal een gegeven dat veel mensen niet ergens aan willen meewerken, al eeuwen, en dat blijft zo. Dus andere mensen moeten het pad effenen. Dat zijn de zieners, de groten der aarde.

      1. Maar de grap is dat je ook niet iedereen eerst nodig hebt om mee te doen maar dat je het juist voor de mensen die wel willen opeens de mogelijkheid hebben om mee te praten, ideeen in te brengen, na te denken over de lange termijn visie van Nederland, Je moet het vooral als een update zien denk ik, oftewel een verbetering van wat we nu hebben. Een idee zal nooit perfect zijn maar ik denk dat als je het internet slim gebruikt je een enorme verbetering kunt maken vergelijken met onze huidige politieke besluitvorming.

  5. Interessant om te zien dat een idee door meerdere mensen onafhankelijk opgevangen/geopperd wordt als de tijd er rijp voor lijkt te zijn. Ik heb zo’n twee jaar geleden namelijk ook al een soort gelijk systeem uitgewerkt samen met Patrick Savalle van Zapruder. We hebben er daarna echter niets meer mee gedaan.

    Ik ben nu aan het afstuderen, kost een boel tijd. Misschien dat ik er wat tijd in kan steken als ik me diploma gehaald heb.

  6. Volgens mij zijn nu juist de politieke partijen uitgevonden om te doen wat jullie hierboven bespraken.
    Maar dan open source.
    Ik denk dat je daar niet een digiid systeem voor nodig hebt.
    Wel een stevige set moderators
    En een wiki, het mag op mijn wiki, Duurzame Brabanders

    Doordat het open source is, heb je al invloed als het publiek is.
    Maar je zult toch de politiek partijen moeten overtuigen dat ze er aan mee moeten gaan doen.

    Dus heb je een strategie nodig om ze er bij te betrekken.
    Dat zou kunnen door, op een wiki sneller, betere voorstellen te ontwikkelen voor actuele issues in de politiek. Politici doen dat ook zelf in hun eigen fractie, en soms met meer leden van die partij.
    Maar politici hebben het meestal veel drukker met hun PR, dus geen tijd voor kwalitatief goede oplossingen

    Die kun je wel op het wiki ontwikkelen.
    Als concurrent voor de politieke keuzes.
    Maar je moet dan wel steeds om aandacht blijven strijden, als de politiek keuze tot problemenleidt, waar je in de betere oplossing al iets voor bedacht hebt.

    Want “het internet” staat vol met betere oplossingen, maar politici zijn zeer wantrouwend. En de politiek vergeven van sub-optimale keuzes. Daar hebben ze een woord voor “compromis”

    Dus naast het formuleren van de beste oplossing, heb je ook veel mankracht nodig om die beste oplossing aan de mand te brengen, bij een achterdochtig publiek.

    Je vind dan meestal het eerst en meeste gehoor bij progressieve partijen, waardoor je toch weer een politieke kleur krijgt

    1. Peer Polderman

      Zie mijn notitie hierboven: “…Wanneer je het dan ook voor elkaar bokst een referendum op de agenda te plaatsen via een intekenlijst, dan heb je naar mijn idee al grote politieke invloed op de Kamers in je zak….”

      Op het politieke meedenk-portaal kunnen dan verschillende intekenlijsten worden geopend voor elk denkbaar maatschappelijk debat. Misschien verrijkt met een ongekleurd multiple-choice lijst om de elementen gewicht toe te kennen.

  7. Nee dat denk ik niet, mensen die het niets interesseerd doen toch niet mee. Waarom zou je dan de moeite doen om het dwars te gaan zitten. Het gaat in het begin vooral om gemotiveerde mensen gezamenlijk aan een oplossing voor een maatschappelijk probleem te laten denken. Als dat alleen maar lukt heb je in principe al iets wat je door kunt spelen aan de huidige politici. Echter zoals boven ook al gezegd is de politiek toch een beetje een soort popstars geworden. Waarom zou je nog op mensen stemmen als volk als je ook gewoon op ideeen en verschillende mogelijke oplossingen voor een probleem zou kunnen stemmen.

    Wellich moeten we het gewoon eens uitproberen en kijken of het wel of niet werkt. Misschien moet ik maar eens leren programeren zodat ik dat soort sites eventueel zelf zou kunnen bouwen.

Laat een reactie achter