Video: het Transhumanistisch Manifest

De transhumanistische beweging is even uitgesproken als omstreden. Het ultieme doel van de transhumanisten, ook bekend als de H+ beweging, is de mens te laten uitgroeien tot een wezen met bovenmenselijke eigenschappen, vrij van ziekte, dood en aftakeling. Dit komt transhumanisten op felle kritiek te staan van bijvoorbeeld christenen, neoluddieten en pro-nature groepen.

Een kort transhumanistisch manifest (er zijn er meerdere) is onder meer hier te lezen. Ik persoonlijk denk dat de missie van het transhumanisme de vervulling van de bestemming van de mensheid is en ook overeenkomst met bijvoorbeeld het principe in het christendom dat we onze talenten maximaal moeten benutten.

17 gedachten over “Video: het Transhumanistisch Manifest”

 1. Al ruim 10 jaar geleden droomde ik van een nieuwe, op homo sapiens gebaseerde levensvorm, die een aantal problematische karaktertrekken mist.

  Het beloningscentrum in de menselijke hersenen functioneert op het principe van schaarste, op het moment dat er geen schaarste is, ontstaan er problemen. Schaarste kan zich op allerlei fronten voordoen, zelfs macht en de daaruit voortvloeiende voordelen. Het beloningscentrum van mannen wordt geactiveerd als ze hun vijand zien lijden, vandaar dat jonge mannen met een gebrek aan liefde van hun moeder zich goed proberen te voelen door in hun hoofd vijanden te scheppen en daar de strijd mee aan te gaan.

  Mechanismen die in de oertijd hebben gewerkt zijn onbruikbaar geworden in onze ontwikkelde samenleving, ze houden ons tegen. Je laat immers ook geen postkoets rijden over de A2.

   

 2. Als de mens onsterfelijk zou worden dan neem ik aan dat het verboden wordt om kinderen te krijgen. Zo niet dan wordt het hier wel heel erg vol. Hebben de transhumanisten ook daaraan gedacht?

 3. @ Roeland,

  En daar komt de kollonisatie van de ruimte om de hoek kijken.
  De ruimte is groot….heel groot…..heel, heeel, heeeel erg groot dus een vrijwel onsterfelijk echtpaar dat vrijwel onsterfelijke kinderen krijgt zal het niet zo snel druk krijgen.
  Transhumanisme en de verkenning van andere werelden gaan hand in hand.
  Het een kan niet zonder het andere tot volle wasdom komen, en vice versa.
  Een sterfelijke mens is een product van een enkele-planeet gebonden mensenras.
  Een vrijwel onsterfelijke mens is een evolutie van datzelfde ras dat de wieg van zijn oorsprong verlaat.

   1. Ik zou zeggen; doe maar niet. Ook al is er geen limiet aan ruimte, zonder geboortebeperking zou het uiteindelijk zo enorm snel gaan dat de mens sneller vermenigvuldigd dan dat de expansie kan gaan. Zonder geboortebeperkingen op een of andere manier (op zijn Chinees dan wel m.b.v. educatie) is het onmogelijk om een sustainable growth aan te houden die gelijk staat aan de menselijke expansie.
    Komt er nog 1 probleempje naast kijken, als slechts 1 echtpaar (of een klein aantal) ontsterfelijk worden gemaakt dan wordt de genenpoel wel erg klein, en als er geen diversitieit is gaat dat ten koste van innovatie… Juist omdat er zoveel verschil is onderling worden er unieke mensen geboren, die soms goede ideeen hebben!

    1. Lekker realistisch ben jij zeg, de expansie van dit universum gaat met lichtsnelheid. Mag je wel potent zijn zijn om je sneller voort te planten dan de lichtsnelheid. Joost mag weten hoe dat moet, maar ik weet het niet.

    2. Dat is makkelijker dan het lijkt. Als het aantal mensen exponentieel toeneemt (realistisch als er geen rem is) gaat het al mis, want de ruimte die je kan koloniseren neemt hoogstens polynomiaal toe: volume is evenredig met (lichtsnelheid * tijd)^3.

     Niet dat ik zulke problemen verwacht. Een probleem is er pas als je aanneemt dat een ding verandert (levensduur) maar andere dingen niet veranderen (aantal kinderen en leeftijd waarop mensen kinderen krijgen). Maar als mensen veel langer leven dan ze nu doen zullen ze waarschijnlijk ook veel later kinderen nemen, of niet.

     In werkelijkheid hebben we geen flauw idee hoe de mensheid er over 100 jaar uitziet. We kunnen weinig anders doen dan de wereld proberen te verbeteren naar ons beste inzicht en zorgen dat we overleven om het mee te maken.

 4. Ik denk dat het gaat naar cybernetic immortality. Eerst in de trend van Terminator zodat we nog als mens uitzien, kunnen eten/drinken en seks kunnen hebben, hierbij heb je misschien nog een menselijk brein. Uiteindelijk gaan de weg op van de Transformers.. Als transformer zijnde leven we op andere planeten die groter zijn. De aarde hebben we dan helemaal opgeruimd zodat de natuur zich in alle glorie kan herstellen totdat de geschiedenis zich gaat herhalen en er weer een ‘menselijk’ wezen ‘ontstaat’. Wellicht een aap die gaat evalueren? Buitenaardse (wellicht ook oude bewoners van aard) die wezens komen creëren?

 5. Lacsap heeft gelijk. Uiteindelijk zal de mens koolstof verruilen voor silicium en dan wordt leven in de ruimte een stuk makkelijker.
  Op koolstof gebaseerd leven is uiterst kwetsbaar en kan alleen functioneren binnen heel bijzondere randvoorwaarden. We moeten maar afwachten of en zo ja hoeveel planeten er zijn waar de mens zich kan bewegen zonder ruimtepakken (en dan ook nog zonder onmiddellijk door vijandelijke bacteriën overvallen te worden). 
  Op silicium gebaseerd leven kan overal bestaan. Ook in het luchtledige. En rotsplaneten bieden genoeg grondstoffen.

 6. Eigenlijk houdt dit in dat mensen zich zullen transformeren tot een soort robots.
  Robots zijn namelijk gemaakt uit silicium. Uiteraard zal dit proces langzaam gaan. Eerst zullen steeds meer delen van het lichaam van de mens vervangen worden door kunstmatige onderdelen totdat dit proces compleet is.
  Zie  http://www.kurzweilai.net/chapter-2-i-married-a-computer
  Uiteindelijk zullen de afzonderlijke ikjes vervangen worden door een collectief ik dat communiceert via het internet. Je krijgt dan een universele intelligentie die zich overal in de kosmos kan thuisvoelen, zelfs in de interstellaire ruimte. En een asteroïde voor de grondstoffen is al snel in de buurt.  

  1. Roeland je link zal ik vanavond even rustig lezen in iedergeval bedankt daarvoor. Ik begrijp nu waarvoor het silicium voor nodig is. Laat duidelijk zijn, dat ik het zeer op prijs stel dat ik van vlees en bloed ben. Maar gezien de zeer verre toekomst zou het best weleens de oplossing zijn. Ze zouden dan in principe op elke planeet kunnen werken etc, dus kunnen wij mensen gewoon rustig op aarde met beide benen op de grond staan. Mijn dank. Mvg, Paul.

 7. @ Paul R.

  Dat geld ook voor mij.
  Ik ben erg gehecht aan mijn vlees en bloed lichaampje met zijn rare eigenaardigheidjes en beperkingen.
  Zo’n grote veranderingen als hierboven beschreven gaat te ver voor een simpele menselijke geest.
  Op andere sites waar de zaken worden besproken die hier ook behandelt worden zie je vaak de bekrompenheid en het niet verder vooruit denken dan 2, 3, 4 jaar.
  Als iets buiten het voorstellingsvermogen van veel mensen komt, bijvoorbeeld de kolonisatie van ons zonnestelsel of praktische onsterfelijkhied door stamcel-technologie, organen kwekerijen en nanobot afweersystemen is het veelgehoorde antwoord: ‘Ach dat maak ik niet meer mee.’
  En die woorden worden dan uitgesproken door iemand die statistisch gezien nog makkelijk 30 of 40 jaar zal leven.

  Maar ik kan me voorstellen dat als ik straks de voor de keuze kom te staan om door middel van genetische ingrepen extreem lang te kunnen leven, ik na vele jaren van gewenning uiteindelijk niet meer anders zal weten, en nog verder gaandere ingrepen makkelijk zal accepteren.

  1. Beste Frank, wat jij bekrompen noemt, noem ik angst door de onwetenheid. Wat jij zegt als je voor de keuze staat om op een genetische ingrepen, langer kunt leven etc. Dat wil dan niet zeggen dat je dan ook ziekte vrij bent. Dan zou ik toch voorstander zijn van silicium. Maar eigenlijk kan ik daar omtrent nog niets zeggen. Ik ben niet levensmoe en ondanks wat ouderdoms kwaaltjes heb ik een redelijk bestaan. Maar mocht het zover komen, dat de tijd aankomt, dat we ons lichaam trapsgewijs kunnen laten ombouwen a.h.w. zou ik niet weten op dit moment of ik dat wel wil. Ik zie ik het wel als een groot pluspunt voor de toekomst om robots te bouwen die in het universum kunnen werken, ze hebben geen voedsel nodig, laat staan lucht, dus dat is al lekker goedkoop. De werkbare energie kunnen ze in het hele universum zich zelf aan voorzien. Ik hoop wel dat ze die robots niet te veel denkvermogen geven, dat ze ons niet gaan overheersen bv door een foutje in de chip, want dan zijn we in de aap gelogeerd. Mvg, Paul. 

 8. Door verder uit te zoeken betreffende het silicium (wat zeer veel voorradig is op deze aardkloot) kwam ik wat opmerkelijke dingen tegen nl wat al bekend was, dat silicium in cp chips worden gebruikt, daarnaast heeft het ook doel voor vele funkties in ons lichaam als botgroei ed. Inderdaad zou je dit gegeven in combinatie kunnen gebruiken voor de robots onder andere, maar ook dus als een werkbare protese voor ons lichaam. Maar silicium wordt alweer een achterhaald proces, men heeft nu grafeen en wordt al genoemd als vervanger voor silicium.
  http://www.kennislink.nl/publicaties/grafeen-daagt-silicium-uit-in-zonnecel
  Maar hoe meer ik er over nadenk het heeft een zee van mogelijkheden en zoals roelof het al verwoordde, het zal zijn tijd nodig hebben, maar komen zal het. Mvg, Paul.

Laat een reactie achter