Open Source 3D printer; Makerbot

De Makerbot

3D printers zorgen voor een ware revolutie en de ontwikkelingen gaan momenteel razendsnel. Wat deze revolutie bijzonder maakt is dat iedereen die wil, mee kan denken en bouwen aan een open source 3d printer genaamd de Makerbot.

Op het onderstaande filmpje komt voorbij hoe in Eindhoven een club fanatici gezamenlijk tips en ervaringen uitwisselen en zie je een hele serie Makerbots in actie.  Het stuk over de Makerbots begint na 1 min. 28 sec.

 

Op www.makerbot.com/community is te vinden hoe je je aan kunt melden bij deze community en wellicht kun je de volgende keer dan ook meedoen met de heren en dames in Eindhoven als ze weer bij elkaar komen. Een andere leuke feature van de Makerbot is dat hij zichzelf grootendeels kan uitprinten. De Makerbot is daarmee waarschijnlijk het eerste stuk zelfreplicerende open source hardware dat er op deze aardbol te vinden is. Zolderknutselaars, garagehobbyisten en amateuruitvinders der Nederlanden verenigt u!

Een praktisch voorbeeld van een open source 3D onwerp, Een veilig vogelhuisje.

Naast de hardware van Makerbot worden ook vele 3D ontwerpen open source met elkaar gedeeld. Op www.thingiverse.com een uitgebreid overzicht waar dagelijks nieuwe ontwerpen aan worden toegevoegd. Bijv. het vogelhuisje hier rechts op de foto. Voor het exacte ontwerp en de stappen wat het huidige model doorlopen heeft via verschillende ontwerpers zie hier. En mocht je zelf nog een handige verbetering hebben dan kun je dit gemakkelijk toevoegen in het ontwerp, de boel weer uploaden en kan iedereen een nog beter vogelhuisje uitprinten. Samen producten ontwerpen was nog nooit zo gemakkelijk.

Alle ontwerpen die op thingiverse te vinden zijn, zijn vervolgens te downloaden en kun je met de Makerbot uitprinten. Tussen de ontwerpen staan onder andere al verschillende verbindingsstukken van Ikea meubelen die als ze nu breken gewoon bij te printen zijn in je eigen huiskamer. Goed voor de portemonnee en goed voor het milieu. Grote kans dat Planned obsolescence geen enkele kans zal maken in dit open source ontwerpmilieu.

Op het moment van schrijven van dit stukje staan er in totaal 21.704 verschillende ontwerpen op Thingiverse en zijn er de laatste 24 uur 37 nieuwe ontwerpen geupload. Bekijk de sectie Newest Things voor de laatste updates.

Voor de mensen die willen leren 3D ontwerpen te maken kan de gratis software van Google SketchUpTinkercad en 3DTin wellicht uitkomst bieden. Deze revolutie is er dus echt eentje waar iedereen die wil vrolijk vanuit de eigen huiskamer kosteloos aan mee kan doen!

Aanverwante artikelen:
-) Eerdere artikelen over 3D Printen op Visionair
-) Youtube over 3d Printing en Additive Manufacturing
-) TED.com over 3d Printing 

13 gedachten over “Open Source 3D printer; Makerbot”

 1. Fantastische ontwikkeling, dat men nu 3D kan printen met bijna de zelfde eenvoud als een tekst-document! Jammer alleen dat de MakerBot een zeer bittere commerciele nasmaak heeft gekregen sinds een tijdje…
   
  Voor de mensen die echt oprecht interesse hebben, zoek eens op de Tangibot, een MakerBot clone welke minimaal 500 dollar goedkoper is

   1. Voor een ieder die bekend is met kickstarter.com gaat dit niet om funding.. Kickstarter is een manier om ’te proberen’ of een product aan de man te brengen is. Het product moet grotendeels dan wel niet volledig uitontwikkeld zijn, en als er geen animo voor is, zal productie niet doorgaan, en je ‘pledge’ = toezegging tot bestellen van het product komt te vervallen.
     
    Dat terzijde, dit is inderdaad de plek waar ik hem ook gevonden heb, daarnaast staan er zelfs nog een aantal andere 3D printers op kickstarter
    http://www.kickstarter.com/projects/search?utf8=&term=3d-printer

    1. Oke, bedankt voor de uitleg. Idd zijn verschillende te vinden, leuk. 

     Printrbot: http://www.kickstarter.com/projects/printrbot/printrbot-your-first-3d-printer  

     Bukobot: http://www.kickstarter.com/projects/deezmaker/buko-3d-printer-raising-the-bar-of-open-source-3d?ref=category  

     Extruder: http://www.kickstarter.com/projects/qu-bd/open-source-universal-3d-printer-extruder-dual-ext?ref=category 

     Dat is vast een goed teken dat er nu al lekker veel diversiteit is. Meeste lijkt allemaal open source te zijn dus als ze dan de successen van elkaar telkens overnemen en verder gaan zal de ontwikkeling wel snel vooruitgang maken. :-)

      

 2. Voor techneuten en andere geïnteresseerden:
  Building Your Own 3D Printer
  http://reprapbook.appspot.com/

  Een fantastische mooie ontwikkeling, vooral door het open source element, dat een enorme economische vrijheid zal kunnen geven.
  Dat zal (m.i.) ook tegenkrachten opwekken die hun revenuen zien verminderen (commerciële bedrijven – omzetverlies, overheid – belastinginkomsten) en dus de nodige maatregel zullen proberen te nemen (maar hopelijk is dat alleen mijn iets te pessimistische kijk op zaken).

 3. http://www.wired.com/design/2012/12/you-suck-at-tinkercad/

  You Suck at Tinkercad — Let’s Change That

   

   

 4. Er gaat er ook al eentje naar het ISS binnen enkele maanden. Ben benieuwd of het ontbreken van zwaartekrachts invloeden, het printproces beïnvloed. Zo, en nu even een kort weekje er tussen uit, lekker uitwaaien aan de kust. ;)

Laat een reactie achter