Video: Star Trek economie

Wat als in de verre toekomst geld niet meer bestaat? Deze suggestie is minder vreemd dan het lijkt. Alles wijst erop dat er een tijdperk van overvloed aanbreekt, zo overvloedig zelfs dat materiële behoeften niet meer relevant zijn omdat het lachwekkend weinig hulpbronnen kost om ze te bevredigen.

In deze clip uit een aflevering van Star Trek:The Next Generation legt Enterprise-kapitein Jean Luc Picard aan een eeuwenlang ingevroren rijkaard uit hoe de economie in de 24e eeuw werkt. De man komt voor een onaangename verrassing te staan.

Ongeveer te vergelijken dus met hoe een vorst uit de achttiende eeuw zou reageren als hij wakker zou worden in het West-Europa van de eenentwintigste eeuw. Op het eerste gezicht verongelijkt. Daarna zou hij waarschijnlijk blij zijn dat hij van een aantal soms dodelijke infecties werd afgeholpen en ’s winters niet hoefde te kleumen.

13 gedachten over “Video: Star Trek economie”

  1. De uitdaging is, om jezelf te verbeteren. Dat is het nu toch ook.
    Al weet ik, dat ik net als een aantal hier, een uitzondering ben, dien niet streeft naar een zo groot mogelijke auto, omdat die van de buurman groter is.
     
     

  2. En dat is dus precies waarom ik altijd zo gek ben geweest op Star Trek. Vrijwel iedere aflevering behandelde een dilemma, waar we tegenwoordig mee worstelen in elk denkbaar gebied. Van medisch, ethisch, tot interplanetair reizen, je kan het zo gek niet bedenken of het is wel behandeld. En de visie op zaken was helemaal zo gek niet. Misschien zouden we alle series weer eens moeten herhalen en verplicht voer voor iedereen maken. 
    En de iPad? Die is uitgevonden door de makers van Star trek en niet door Apple. Zelfs de naam is plagiaat: Padd > iPad 

  3. Deze aflevering kan ik me nog herinneren.
    Misschien al wel 20 jaar geleden gezien, maar het onderwerp vond ik zo intrigerend dat ik het altijd onthouden heb.
    Ik zie een goede mogelijkheid dat wij als beschaving ooit zo ver komen als de 24e eeuwse beschaving in Star Trek, the next generation.
    Ook hier zie je mensen nog steeds hechten aan materiele zaken, maar dan vanwege het emotionele aspect: die trompet ie ooit van Miles Davis is geweest, dat antieke fotoalbum met familiekiejes uit de 20e eeuw, die fles Whiskey die je vader ooit van zijn vader heeft gekregen.
    Maar de wil om bezittingen te vergaren om indruk te maken, om bij anderen jaloezie op te wekken is verdwenen.
    Decadente juwelen, exotische supersportwagens, paleizen met gouden kroonluchters….alemaal iets uit het verleden.

    1. Het enige dat je in de toekomst kunt bezitten is kennis, maar zelfs dat wordt met alles en iedereen gedeelt, opdat anderen dit kunnen opnemen en doorgeven. Heb als kind eerst de serie “Ruimteschip Orion” mogen zien, later kwamen de Startrek series, en het vervolg daarop. Prachtig stukje nostalgie.

  4. Een verandering naar groter bewustzijn, ja zeer zeker, dit is een mogelijkheid, veel keuzen tot verandering zullen in nabije toekomst genomen worden aldaar we waarschijnlijk voor problemen komen te staan die leiden tot slechts twee beslissingen, ofwel nemen we de beslissing gebaseerd op kennis van macht en controle en moeten we daarna gans alles wederom bekijken met gevolgen van dien, laten we hopen beperkte, of er word daadwerkelijk keuze gemaakt om het roer gans om te gooien zij het dat het ook vanuit kennis zal komen de we nu bezitten, lijkt me best dat dit gebeurt in grote berading met kennis uit meer dan één gebied dan het economische alleen en ook het zou goed zijn, met eventueel een stemming van het volk zelf in referendum, addertje onder het gras is, wie geld heeft kan neigen naar beslissen in zijn voordeel en afwijken van een pad voor globaal welzijn, dus meten zelfs in zulke dingen twee kanten met elkaar erin overleggen en moet de uitkomst van een referendum dus positief zijn in de balans van de twee, de verandering en groei in bewustzijn, zal in stappen gebeuren, evolutie, gewoon omdat we nog veel te leren hebben.
    maar het word inderdaad dat men ook bij het volk of volkeren van naties eens het oor te luisteren legt, en alles niet meer eenvoudig weg beslist word door aangestelde politiek, al moet er infrastructuur zijn van een leiding.
    Eender hoe zelfs grote co-operatieven zullen voor het feit komen te staan dat zoals het nu gaat gewoon niks winst meer kan geven of nog veel meer groei, en men dus gewoon evengoed de kleine man van het volk niet meer zal behoeven te gaan controleren om voor hen te werken, omdat er in de verdeling gewoon niet veel meer zal te halen zijn, en de gewone man zal kiezen voor tja pech gehad doe het zelf maar.
    Mensen op straat kiezen evengoed voor hun werking dan van het geheel en dit zien we al in veel landen met veel innitiatieven, munteenheden naast bestaande munt, systemen van werken voor elkaar voor andere dingen, natuurlijk zwarte markten ernaast, 
    Of er komt een globalisatie van maatschappelijk beeld waarin één partij hoog technologisch de ander niet en dus een afgesloten systeem, 
    We moeten immers zoals in het fragment van Star Trek eerst alle streven naar betere inzichten in onszelf,
    Een explosie echter van technologie lijkt me zeer bestaande, met daarin enorme troeven.
    Mogelijk zelfs dat we de ruimte in kunnen, en grondstoffen daar halen, zodat we moeder aarde niet verder moeten leegplunderen,.
    Ik gok op visionairs erin van alle lagen van de bevolking, iedere stap hoe klein ook is belangrijk.
    Als deze in evenredigheid van respect zijn, naar het geheel toe en ook zichzelf.
    Tot spijt bied de huidige stand van zaken van economie inderdaad een beeld dat veel mensen deel van hun zelfrespect verliezen doordat ze gewoon geen inkomen meer hebben.
    Dus grootste probleem zal waarborg van inkomen zijn op eerste plaats naar groei van bewustheid globaal.
    Met zoals vermeld de schrijnende zaken dat de ene een grotere wagen moet hebben dan de buurman, om zich toch belangrijker te voelen.
    Wat vraag ik me af als er na een tijdje niets meer is om aan vast te houden.
    Hoe alles gaat verlopen, ik hoop in respectievelijke vrede, al toont onze geschiedenis anders, al geloof ik dus niet in doomsday of the end of the world.
    Leuk vind ik het antwoord at robost 80% van het werk zouden kunnen doen, mogelijk hebben we dan binnen een paar jaar de eerste bicentenial werkloze man.
    Ik ben zelf niet rijk, werk als ingenieur in projecten van total non profit, enkel het theoretische want door rugletsel kan ik niet meer inspannende arbeid doen, maar in de groep waarin ik werk hebben we al dikwijls angehaald, hopen dat er ook gewoon mensen zijn die zelfs technisch innovatieve dingen bouwen, zodat we die stap voor stap kunnen bundelen in techniek, alle bij mij zijn hoog afgestudeert maar vinden de scholing zelf niet belangrijk, omdat we meer dan eens konden zien dat er schitterende uitvindingen werden gedaan door mensen die al die scholing niet hadden, wat bewijst als we de krachten bundelen kan het.
    Je moet geen genie zijn maar geloven in jezelf en in het geheel, zelfs al lijkt alles tegen te zijn, zet door.
    Maar vooral geloof zelfs in je droom al lijkt die onbereikbaar en illusie, illusie is een tijdelijke waarheid die kan groeien naar een echt gegeven, gans anders dan waar je mee begon, maar als je blijft doorzetten, in vallen en opstaan, er komt steeds meer uit de bus, het enige dat ik echt leerde erin als je alles voor jezelf wil houden krijg je vroeg of laat de keerzijde van die medaile en kan je heel bedrogen uitkomen.
    Men mag er heus iets aan overhouden, maar men is niet alleen op deze wereld, al zijn er anderen die het heel anders zien en enkel voor zichzelf.
    Feitelijk zijn ze in de minderheid hebben ze alleen macht de ze benutten grote groepen vast te houden in de illusie van deze zogezegde machtsdragers.
    Als je overgaat van hier naar whalhalla is het enige dat je meeneemt de kennis en het inzicht wat je deed met de tijd hier die je had in je leven.
    Denken zie wat ik neergezet heb in de macht die ik vergaarde neem je ook mee, maar geeft hogerop echt geen verijking laat staan aan de wereld die je achterlaat.
    Doorzetten mensen volgens mij gaan we nog veel verandering zien voor de 300 jaar om is.

      

Laat een reactie achter