Video: De invoering van het basisinkomen

Er komt steeds meer aandacht voor het basisinkomen. Dat is niet voor niets. Het basisinkomen maakt een einde aan de onoverzichtelijke jungle van uitkeringen en toeslagen en herstelt de solidariteit tussen arm en tijk. In deze TEDx-lezing in Maastricht legt Rutger Bregman duidelijk uit waar het idee van het basisinkomen vandaan komt en wat de voordelen zijn.

Het basisinkomen zorgt ervoor dat werken altijd wordt beloond. Geen gezanik over sollicitatieplicht, vestigingsadres en bijverdienen. Eindelijk kunnen we ons bezighouden met dingen die er echt toe doen. Toch komt er niemand om van de honger.
Ja, waarom is het basisinkomen er nog niet?

3 gedachten over “Video: De invoering van het basisinkomen”

  1. Ik kijk altijd op Wiki als ik zo’n vraag heb, een veel gehoord argument is dat een groot deel van de bevolking er voor zal kiezen om dan geheel niet te gaan werken of zelfs geen opleiding meer te gaan volgen.
    Maar misschien gaan de Zwitsers ons laten zien dat dat een kulargument is.

  2. Een basisinkomen veranderd de instelling tegenover arbeid. Werken voor een inkomen is dan passé. Mensen zullen veel actiever worden als ze zich niet uitgebuit voelen of benut worden. Zonder een basisinkomen staat eigenlijk alles op z’n kop. Tenminste zolang mensen geen toegang hebben tot resourcen om zelfstandig in hun levensbehoeftes te voorzien.

Laat een reactie achter