tDCS, het brein electrocuteren met een zwakke stroom, wordt steeds populairder.

Overklok je brein

Heb je zelf studieproblemen, of doet je kindje het niet goed op school? GoFlow, een Amerikaanse startup beweert dé oplossing te hebben, voor nog geen honderd dollar. Lees en huiver.

Overklokken
Computerfanaten kennen wel het begrip overklokken: door een processor met een hogere frequentie aan te sturen, m.a.w. de kloksnelheid flink te verhogen, kan deze veel sneller rekenen. Er zijn natuurlijk wel wat probleempjes, zo heb je werkelijk een monsterachtige hoeveelheid koeling nodig, maar dat schrikt de echte overklokfanaat niet af.

tDCS, het brein electrocuteren met een zwakke stroom, wordt steeds populairder.
tDCS, het brein electrocuteren met een zwakke stroom, wordt steeds populairder.

Brein opvoeren met stroom
Naar nu blijkt kan iets dergelijks ook bij mensen. Uiteraard is de hardwarearchitectuur van het menselijke brein totaal anders dan die van een computer – zo kent ons brein geen processor, maar bestaat uit honderd miljard parallelle rekeneenheden, de neuronen, die tegelijkertijd als geheugenelement en processor dienen.

De grap hier is niet hogere kloksnelheden op te wekken, maar het brein te synchroniseren met elektrische stroom. Door middel van de techniek tDCS, hier al eerder beschreven, kan op kunstmatige wijze een flowtoestand worden opgewekt, waardoor ons brein veel sneller en gestroomlijnder gaat werken. Dit zie je terug in sterk verbeterde leer- en rekenprestaties. In literatuur wordt factor twee genoemd. Als je bedenkt dat de mens een jaar of vijftien tot twintig van zijn leven op opleidingsinstituten doorbrengt, is dat natuurlijk een enorme vooruitgang. Ook de motorische coördinatie verbetert aanzienlijk. Onder meer het Amerikaanse leger, er altijd als de kippen bij veelbelovende technologie te weaponizen,  experimenteert hiermee. De vele vijanden van de VS maken geen kans als ze door breingezapte killers in een moorddadig tempo worden omgelegd.

Doe-het-zelf brein overklok kit
Het slechte, of m.i. goede nieuws is dat deze apparatuur duizenden euro’s kost en alleen wordt geleverd aan wetenschappelijk onderzoekers. De techniek is in principe veilig, maar moet wel door iemand met een gedetailleerde kennis van het menselijk brein (in de praktijk: minimaal een basisarts of nog beter: een neuroloog) worden toegepast om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren.

Althans: tot nu toe. Een groepje Amerikaanse studenten heeft nu een doe-het-zelf kit ontwikkeld waarmee wanhopige mensen hun brein (of dat van hun kroost) kunnen zappen voor de luttele somma van 99 dollar (plm. 77 euro). In de VS is de concurrentie op scholen en universiteiten nog veel harder dan hier, dus daar zullen de kitjes gretig aftrek vinden. Ook hier is een grote markt. Want zeg nou zelf: welke student wil er geen collegegeld besparen of strafheffingen vermijden?

9V-batterij met twee stroomdraadjes en elektrolytische sponsjes
De kitjes bestaan uit een negen-voltbatterij en twee stroomdraadjes plus sponsjes en elektrolyt, die op de schedel worden aangesloten. Het is uiterst belangrijk dat 1. de elektroden op precies de juiste plaatsen worden aangesloten en 2. met de juiste spanning en (vooral) polariteit worden aangesloten.

Zoals met alle krachtige geneeskundige toepassingen, zijn er de nodige gevaren aan dit systeem. Er zijn gevallen bekend van bewusteloosheid door ondeskundig gebruik. In theorie kan dit bij onoordeelkundig gebruik leiden tot dodelijke afloop. We raden lezers daarom af hier zelf mee te experimenteren, tenzij ze over gedegen achtergrondkennis beschikken en/of er de nodige tijd in steken dit systeem zeer grondig, door en door te leren kennen. Wellicht is een open-minded huisarts of specialist over te halen voor medewerking aan experimenten. Ook moeten ze zich er grondig van verzekeren dat er geen sprake is van contra-indicaties (hoofdpijn of chronische huidproblemen op de schedel, bijvoorbeeld). tDCS op zich is overigens, wanneer deskundig toegepast door een universitair opgeleide basisarts of specialist, veilig en wordt al toegepast voor de behandeling van chronische pijnklachten en depressies. Wel zijn de lange-termijn effecten nog steeds niet bekend. Een reden te meer om uiterst voorzichtig te zijn.

Maar ik wil toch experimenteren.
Dat gezegd hebbende, zijn hier aanvullende materialen te vinden:

Om te beginnen een instructievideo. Op de pagina waar deze video embedded is, staan ook uitgebreide instructies. Zorg dat je – en de begeleidende arts – deze terdege begrijpen voor je met experimenteren begint. Raadpleeg ook dit artikel. Zorg dat alle materialen genoemd in de instructievideo en documentatie voorhanden zijn voor je begint. De website van GoFlow is hier te vinden.

3 gedachten over “Overklok je brein”

  1. Vroeger werdt in de psychiatrie ook stroom(schokken) gebruikt, via de schedel en ik denk nog wel. Je zal er maar verslaafd aan raken, waardoor je er later niet meer vanaf komt. Maar dat is nog niet eens zo erg, stel dat je hersenen op eens lui worden nadat je gestopt ben met die herrie.

  2. Griezelige bedoening en dat allemaal vanwege presteren of niet kunnen presteren of beter willen presteren. Dat er niet naar de oorzaak van het probleem gekeken wordt dat is op zich al ziek. Amerika is heel erg ziek.

Laat een reactie achter