Video: overleeft de mensheid de volgende 100.000 jaar?

Op het eerste gezicht een domme vraag. Toch zijn er een aantal ernstige bedreigingen die de mensheid de komende honderdduizend jaar uit kunnen roeien. Zal het met ons net zo aflopen als met de dino en de dodo? Of hebben we als mensheid nog een aantal trucs tot onze beschikking om het nog veel langer dan dat uit te zingen op de derde rots vanaf de zon? Deze video gaat in op deze vragen.

4 gedachten over “Video: overleeft de mensheid de volgende 100.000 jaar?”

 1. Ik zie deze eeuw als cruciaal: als we het deze eeuw voor elkaar krijgen om van fossiele brandstoffen over te schakelen op kernfusie, zonne-energie en geothermische energie en als we deze eeuw nederzettingen kunnen stichten op de Maan, Mars, op Phobos en Deimos, in een baan om Jupiter en op Titan en als er zelfvoorzienende ruimtecollonies komen dan overleeft altijd wel een deel van de mensheid, wat er op de aarde ook mag gebeuren.
  Maar ik zie nu ook een beweging van conservatieve socialisten en van ultra-orthodoxe religieuzen en van anderen die vinden dat we ”eerst maar eens de problemen op aarde moeten oplossen voordat we de ruimte in gaan.”
  En die houding begrijp ik ergens wel gezien de huidige schier onoplosbare economische crisis, maar nu weer teruggrijpen op mislukte en gedateerde systemen zal ons alleen maar stevig vasthouden op een zwaar vervuilde, zwaar overbevolkte wereld vol sociale en ideologische tegenstellingen.

 2. Niks mis met hier orde op zaken stellen in plaats van een puinhoop achter te laten, toch?
  Het is zo’n simpel recept: een flinke scheut duurzaamheid, een theelepeltje visie, een snuifje inlevingsvermogen als katalysator… klaar voor de volgende miljoen jaar!

 3. “Overleeft de mensheid de volgende 100.000 jaar?”
   
  Maar weer met de deur in huis: ik (wij) wel. (3miljard zelfs: onvergankelijk!)
  En jullie mogen je ook gratis opgeven.
   
  Wel ‘evolueren’ wij ooit in letterlijk no time tot een veel mooier, hoger wezen:
  Met vermogen om zich te teletransporteren. (tijdloos, dus snelheid oneindig)
  Met het vermogen (radiografisch of zo?) gedachten te lezen. (geen taal meer nodig; kunnen niet meer voorgelogen worden; m.i. breidt kennis zich dan ook oneindig uit, zoals nu hier op internet)
  Kunnen zich dwars door andere materie heen bewegen (geen hang- en sluitwerk meer op de deuren nodig :-) )
  Moreel uitermate hoogwaardig (dus altijd constructief gericht; geen destructieve driften meer)
  En m.i. nog veel meer waar ik (nog?) geen kijk op heb.
   
  Onder onze kruipruimte ligt een volle betonvloer als fundering (fundering op staal, heet dat in de bouw) Daar leven slechts een paar pissebedden (keldermotten). Dat komt omdat het klimaat daar niet zo vochtig is. (die kruipruimte functioneert tevens als opbergkelder en moet dus droog blijven)
   
  Als ik lees: “Of hebben we als mensheid nog een aantal trucs tot onze beschikking om het nog veel langer dan dat uit te zingen op de derde rots vanaf de zon?”, dan neig ik er altijd naar om aan die keldermotten te denken inzake hun mening betreffende mijn deze maand in te sturen belastingaangifte.
  Het verschil in niveau tussen die pissebedden en mij is veel kleiner dan tussen mij en de Schepper en Bewaarder van het heelal. Ook zijn Zijn bedoelingen veel hoogwaardiger.
   
  Zijn wij dan onbedreigd op deze aardkloot? Om den d*nder niet!! We kunnen onnoemelijk veel kwaad doen en we doen dat ook.
  40 jaar terug al had ik een prachtige grote poster boven m’n bureau hangen, met daarop een mooie wereldbol, welke zichtbaar aan het kaarslontje met vlammetje aan het opbranden was.
  Ook herinner ik mij trouwens de woorden van de Almachtige dat Hij verderven zal, hen die de aarde verderven.
   
  Ik moet wel achteraf toegeven dat het hele lijstje met grondstoffen-winbaarheidscijfers wat ik in die jaren van professor Kreijger (Eindhoven) overnam voor in een artikel in het vakblad ‘Bouw’, nu volkomen achterhaald is. Het valt allemaal veel meer mee dan o.a. de jongens van de club van Rome destijds beloofden. Maar wat zijn een paar decennia op de genoemde 100.000 jaar?
   
  Edoch, ach, ach, zal onze invloed op ons voorbestaan voor 5 cent méér kunnen zijn, dan van die pissebedden in onze kruipruimte onder de vloer? Zijn we echt zo arrogant om dat te veronderstellen? (trouwens de meesten onzer wíllen niet eens!)
   
  Ps. @ Frank: inmiddels ben ik er volkomen van overtuigd dat hier op deze site een uitstekende oplossing voor de economische crisis wordt geleerd! (eigenlijk had ik dat zelf ook reeds bedacht, omdat het verhaal zo bijzonder logisch in elkaar steekt, wat waarheid altijd doet!)
   
  Dienaangaande voor mijn eigen religiositeitgenoten hier nog een opmerking van Matthijs Langeraar in De Oogst:
  (hoewel het woord ‘schuldverhoudingen’ snap ik niet zo erg hoor)
  “Noch Calvijn, noch zijn volgelingen willen inzien dat God het renteverbod instelde om schuldverhoudingen te voorkomen”

Laat een reactie achter