De budgettelefoon blijkt een vermomde Chinese Adcom-telefoon.

Smartphone van vier euro ontwikkeld

De Indiase fabrikant Ringing Bells Ltd. beweert een smartphone aan te kunnen bieden voor een extreem laag bedrag. De eerste exemplaren van de Freedom 251 zijn nu inderdaad voor 251 Indiase rupee, minder dan vier euro, geleverd. Kan dit wel?

Vooral subsidie
Op het eerste gezicht lijkt de telefoon niet eens zo slecht te zijn, zie video.
Nu viel het tech-savvy Indiërs al op dat de ‘nieuwe’ smartphone ze wel erg bekend voorkwam. Dat was niet voor niets: het apparaat bleek een vermomde in India welbekende budgettelefoon te zijn, de Adcom Ikon 4 van rond de 35 euro. Het verdienmodel van deze firma blijkt simpel; de Indiase overheid verstrekt veel subsidie en ook adverteerders gingen los. De firma claimt wel degelijk de telefoons zelf te maken in de Indiase stad Haridwar. Dit voor een kostprijs van 1150 rupees (plm. € 16). Dit is minder dan de verkoopprijs van de telefoon. Het verschil van meer dan tien euro zou door adverteerders en de overheid gedragen moeten worden.

De budgettelefoon blijkt een vermomde Chinese Adcom-telefoon.
De budgettelefoon blijkt een vermomde Chinese Adcom-telefoon. – androidauthority.com.

Het nut van goedkope smartphones
India is een uitermate arm land. De meeste mensen moeten van minder dan honderd euro per maand rondkomen. Smartphones, die in feite een computer en telefoon, plus meetstation in één zijn, vormen voor arme mensen een reddende engel. Ze bieden toegang tot internet, telefooncontact, onderwijs, een handelsnetwerk en weersvoorspelling. Kortom: een venster tot de wereld. Als elke Indiër over een smartphone zou beschikken, zou dit hun kansen drastisch vergroten. Een betaalbare smartphone bereikt dit.

Hoe zou een echt goedkope smartphone er uit zien?
Uiteraard zijn wij het aan onze Visionaire stand verplicht om na te denken over een écht goedkope smartphone, die exponentiële technieken optimaal uitbuit. Dat mag hier, er zijn meer dan een miljard Indiërs dus kan je het ding in een miljoenenoplage fabriceren.

Wat een smartphone duur maakt zijn het scherm, de batterij en de sensoren. Chips, vooral geheugenchips en oudere chips van bijvoorbeeld de Snapdragon serie, worden in massaproductie vervaardigd. Elektronica als weerstanden en geleidende strips kan geprint worden. Bij een miljoenenoplage van een standaardscherm wordt geprinte OLED interessant. De batterij kan klein blijven, rond de 2000 mAh, als gekozen wordt voor opladen met een flexibel zonnepaneel en low-power elektronica. Dat bespaart ook weer een laadkabel en zou de telefoon ook in dorpen zonder elektriciteit bruikbaar maken. Eventueel zou de smartphone voorzien kunnen worden van een dynamo met zwengel (€2 extra; nu al beschikbaar op internet). Een dergelijke smartphone, exclusief dynamo dan, zou voor rond de vijf tot tien euro gefabriceerd kunnen worden in zeer grote oplages, leert een bierviltjesberekening. Wel moet India dan patenten, de grootste kostenpost met meer dan de helft van de totale kostprijs, aan haar laars lappen. Waar overigens het nodige voor te zeggen is. Onze zegen hebben ze.

Laat een reactie achter