Time management... nuttig als je weinig tijd hebt.

Tijd, de eindige hulpbron

Tijdgebrek wordt een steeds groter probleem. Hoe modern onze techniek ook is, er is één hulpbron waar er nooit meer van komt, alleen minder: tijd. Er blijven altijd 24 uren in een dag zitten. Hoe kunnen we er in slagen om meer te doen met onze tijd?

Aan de andere kant kunnen we ons afvragen of we ons hele leven tot op de minuut moeten willen plannen. Vrije tijd is, inderdaad, vrijheid en een volle agenda is een effectieve manier om jezelf flinke stress te bezorgen.
Mijn ervaring en die van mijn vriendin: tijdgebrek wordt meestal veroorzaakt door geneuzel, onbelangrijke bagatellen die in verhouding heel veel tijd opslokken voor marginaal (of helemaal geen) nut. Heb je tijdgebrek, dan is het het slimste, om de 80/20 regel toe te passen.

Time management... nuttig als je weinig tijd hebt.
Time management… nuttig als je weinig tijd hebt.- Bron: Wikimedia Commons

11 gedachten over “Tijd, de eindige hulpbron”

  1. Tijd is inderdaad een vinding van de mens en tijd is relatief, maar om te zeggen dat het niet bestaat is voorbarig. Besturingsmechanisme is zover ik weet geen woord?

 1. Hi Germen,

  Het lijkt erop dat het thema ’tijd’ weer actueel is: ik kom het op verschillende plaatsen op het internet tegen. Zelf schreef ik in 2007 over ‘Nieuwe Tijd’ en 1 maart jl. schreef ik het stuk ‘Tijd is een illusie’.

  In dat stuk schrijf ik over ‘Tijdversnelling’…

  Tijdsversnelling
  Zolang je onderweg bent, kan het aanvoelen dat de tijd versnelt, omdat de intensiteit van je (vorige) levenservaringen toenemen. Je kunt het gevoel hebben dat je in 24uur 1000 levens ‘verlicht’. ‘Verlichting’ vraagt je zowel de schaduw- als lichte kanten in jezelf onder ogen te komen en te omarmen, waardoor je kunt helen. ‘Verlichting’ vraagt ook de schaduw- en lichte kanten in de buitenwereld onder ogen te komen en te omarmen: het ‘alles is licht en liefde’ heeft niets met Ware Spiritualiteit te maken maar is een vlucht van de werkelijkheid.

  Zodra alle illusionaire lagen in het bewustZijn gezien en doorleefd zijn, is de beleving van ’tijd’ altijd NU.

  Zodra al jouw Ziele-fragmenten zich weer met jouw Spirit verbonden hebben, herinner je Al jouw Ziele-ervaringen weer en heb je weer toegang tot Al jouw Ziele-ervaringen en kennis.

  Er ontstaat dan innerlijke ruimte om de eerder opgedane kennis te doorleven, te doorvoelen, zodat deze zich in jou kan ontvouwen en tot expressie gebracht kan worden in jouw leven.

  We zijn allemaal op weg naar dit 0-punt, het oneindige NU van waaruit we toegang hebben tot oneindige potentiëlen…

  Het volledige stuk vind je hier…
  http://www.hetbewustepad.nl/index.php?nws_id=114

 2. Tijd is de schaduw van één moment, het enige bewijs dat “tijd” bestaat is een klok, dit wordt weer bewezen met een volgende klok, dit bewijs weer met een volgende etc……… tevens ben ik van mening dat wetenschap niet bestaat doch kennischap immers alleen God “weet” en dat pigment bruin is ergo er bestaan géén zwart mens.

 3. De mechanische klok neemt de biologische klok van al het levende geheel over. Het element ijzer neemt het element hout over. Dat wordt het nulpunt. Alles dood. Niks goeds dus. Wordt een beetje moe van al dat spiritueel gezwam/cursussen enz. Dat leidt af van wat er werkelijk gaat gebeuren. Wordt aub eens wakker door een natuurlijke wekker.

 4. J.G. Bosman (werktuigkundige)

  Wij zijn in ons kleine bedrijfje in de werktuigbouw onder andere met de ontwikkeling van detectieapparatuur voor sub-atomaire deeltjes bezig geweest en bij het daarvoor noodzakelijke onderzoek ontstond bij ons de dringende behoefte om meer aan de weet te komen over de tijd en ruimte waarin alle gebeurtenissen plaats vinden. Wat tijd is weten we niet en het is zelfs mogelijk dat de tijd slecht in de psyche van de mens bestaat. Het vreemde is echter dat tijd een aspect heeft (wat dat aspect is weten we niet!) waardoor we de tijd heel goed kunnen meten. Verder blijken tijd en ruimte uitsluitend samen voorkomen, dus nooit afzonderlijk van elkaar. Om een goede voorstelling te krijgen hoe tijd en ruimte onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn is het handig om de ruimte waarin alles gebeurd te vereenvoudigen door deze voor te stellen als slechts één- of tweedimensioneel. De tijdlijn blijkt dan in de beschouwde ruimte steeds een coördinaat aan het cartesiaanse coördinatenstelsel te onttrekken waardoor de ruimte die voor onze waarneming driedimensioneel is (er is in onze waarneming slechts lengte breedte en hoogte) uiteindelijk vierdimensioneel is en zich daardoor voorgoed aan onze waarneming onttrekt. Als je met je auto stilstaat dan is er nog niets aan de hand maar zo gauw je gaat rijden dan gebeurd het: het verleden verdwijnt in je achteruitkijkspiegel en de toekomst verschijnt vóór je! Tijd en ruimte vormen een continuüm, er is dus geen kleinste tijd- of ruimte deeltje.

  Met een grafische voorstelling en wat begeleidende tekst zou ik dit alles voor iedereen begrijpelijk kunnen maken maar daartoe ontbreekt me hier de mogelijkheid. De tijdruimte (een betere benaming voor “tijd”) zèlf is echt een heel erg interessant gebied voor onderzoek. In ieder geval het boeiendste onderzoek dat we ooit in ons kleine bedrijfje hebben gedaan!

 5. In de nacht van zaterdag op zondag jl. is de Zomertijd in gegaan.

  Wat zijn nu eigenlijk de (directe) gevolgen van de Zomertijd voor onze gezondheid?

  Komende nacht gaat de zomertijd in: de klok gaat een uur vooruit

  Kloktijd is van invloed op onze gezondheid. Zomertijd doet hier nog een schepje bovenop, omdat we nog minder onze eigen natuurlijke tijd volgen: ’s avonds is het langer licht…. Maar je gaat wel 1 uur eerder naar bed…

  En zou dat nu juist de bedoeling kunnen zijn dat ons natuurlijk eigen levensritme meer en meer verstoord wordt? Ja dat is het…

  Er zijn mensen die van nature meer de ‘zomertijd’ volgen: waarmee ik bedoel dat deze tijd meer hun natuurlijke innerlijke eigen levensritme / klok volgt. Deze mensen voelen zich prettiger bij de Zomertijd.

  http://www.hetbewustepad.nl/index.php?nws_id=114

Laat een reactie achter