Fracking, zegen of vloek? Bron: EPA

Video: hoe werkt fracking?

Fracking is de drijvende kracht achter de enorm toegenomen aardolie- en aardgasproductie in de Verenigde Staten. Maar hoe werkt fracking precies? In deze video een heldere samenvatting.

Fracking, zegen of vloek? Bron: EPA
Fracking, zegen of vloek? Bron: EPA

In grote lijnen werkt fracking door onder een hoge waterdruk een mengsel van water en chemicaliën in olie- en gashoudende gesteentes te persen. Hierdoor ontstaat een netwerk van barsten, waardoor eerder opgesloten olie en gas vrijkomen. De giftige frackingvloeistof wordt voor een deel opgevangen en daarna in een verondersteld veilig ondergronds reservoir gepompt. De rest blijft in het gesteente achter.

Voorstanders wijzen op de grote opbrengsten aan olie en gas die hierdoor mogelijk worden. Hiermee kunnen uitgeputte olie- en gasvelden weer tot nieuw leven gewekt worden en wordt ook schalieolie en ~gas winbaar. Tegenstanders wijzen op de verwoestende gevolgen op grondwatervoorraden, want de chemicaliën die voor het proces worden gebruikt zijn uitermate giftig en zijn niet met standaard waterreinigingsmethoden te verwijderen.

Fracking levert op korte termijn een hoge opbrengst, dus winst en welvaart. De geologische schade die dit aanricht, zal daarentegen blijven zolang de aardbol door de hemelruimte wentelt. De keus is dus tussen een zware economische recessie door gebrek aan energie tot zon en kernenergie het gat kunnen vullen (wat we hadden kunnen voorkomen door veel eerder serieus onderzoek te doen naar zon en thorium), of de planeet ernstig vandaliseren. Een uitermate onaangename keus.

Laat een reactie achter