Agorisme.

Agorisme, het vreedzame alternatief voor revolutie

Wat als je in plaats van de overheid proberen omver te werpen, zoals de klassieke revolutionair, domweg de overheid negeert en boycot? De geweldloze filosofie van het agorisme wordt steeds populairder. Wat houdt het agorisme in?

Revolutie weinig elegante oplossing voor sociale problemen
Revoluties, letterlijk: omwentelingen, zijn zoals het woord al aangeeft, sociale aardbevingen. Instituten die al vele jaren bestaan, met het web van sociale relaties er om heen, worden ruw ontworteld en vervangen door nieuwe, revolutionaire structuren. Uiteraard gaat dat niet zonder slag of stoot. Degenen die belang hebben bij de status quo, en ook mensen die bang zijn voor verandering, zullen zich met hand en tand verzetten tegen de verandering. Dat is niet voor niets. De nieuwe machthebbers organiseren vaak een bijltjesdag. Het gevolg, vaak: burgeroorlog, met de complete ontwrichting van een land. Bekende voorbeelden van nu zijn Syrië en Libië.

Leven zonder overheid
Anarchisten willen een samenleving zonder staat: ἀν (Grieks: zonder) plus ἁρχος: heerschappij. Socialistische anarchisten willen ook geen privé-eigendom. Anarcholiberalen en anarchokapitalisten, samen ook wel libertariërs genoemd, stellen juist privé-eigendom en zelfbeschikkingsrecht boven alles. Uit de laatste hoek, de anarcholiberalen en anarchokapitalisten, is het agorisme ontwikkeld.

Het agorisme: de overheid overbodig maken
De agora was in het oude Griekenland het marktplein, waar ook politieke discussies werden gehouden. Vandaar dat de grondlegger van het agorisme, de Amerikaanse filosoof Samuel Edward Konkin III, deze naam voor zijn filosofie koos. Konkin vatte zijn ideeen samen in het boek An Agorist Primer (PDF). Agoristen willen zoals alle kapitalistische anarchisten de terugkeer van de agora en het verdwijnen van de overheid, m.a.w. een vrije markt en vrijheid van meningsuiting zonder overheidsinstellingen. Wat agoristen onderscheidt is de strategie die ze kiezen. Ze willen geen politiek proces (zoals bijvoorbeeld de Libertarische Partij in Nederland en de VS), maar buiten de politiek om een libertarische samenleving tot stand brengen.

Agorisme.
Agorisme.

Overheden lijken erg machtig, zoals een slagschip op zee. Maar wat, als de zee er niet meer is? Dan ligt het slagschip hulpeloos weg te roesten. Dit is wat agorisme nastreeft met behulp van de counter establishment economy. Leg de overheid droog. Als bijvoorbeeld de Nederlandse overheid nauwelijks belastinggeld meer binnenkrijgt, de politie niet meer nodig is omdat mensen zelf hun buurt beschermen en zelf hun ruzies onderling regelen, zit er niets anders op dan om tienduizenden ambtenaren naar huis te sturen. Of de bevolking af te persen uiteraard.

Dit kan volgens het agorisme bereikt worden door counter-establishment economics, met andere woorden: een economie die zich aan het zicht en de greep van de overheid onttrekt. Dus: een zwarte markt, eigen ziekenhuizen, politie en justitie, die niet gehinderd worden door de incompetentie van de overheid en dus veel beter draaien. Op een gegeven moment, geloven de agoristen, werkt deze alternatieve economie zo goed, dat hij de bestaande economie leegtrekt en vervangt. De overheid, die daarop parasiteert, komt droog te staan. En zie daar, daar is de gedroomde libertarische samenleving, zonder dat er een schot gelost is.

Kan het agorisme werken?
Het agorisme bestaat in feite uit twee delen. Dat is de libertarische, op voluntarisme gebaseerde samenleving (het einddoel) en de specifieke strategie om dat doel te bereiken: de zelfvoorzienende zwarte markt.
Het einddoel: de libertarische samenleving die gebaseerd is op het voluntarisme, werkt niet. De reden is, dat er altijd vormen van hinder zijn en dus conflicten. Verder ligt het libertarische utopia niet op Mars, maar op aarde. De aardoppervlakte is geheel in beslag genomen door staten. Staten hebben sterke politiekorpsen en legers, waarmee ze zwakkere staten of anarchistische gebieden kunnen onderwerpen en afpersen. Zwarte markten worden steevast opgerold en gereguleerd door overheden. Zelfs een vrijstaat op zee zou het moeilijk hebben. Ook zou het leven in een libertarische samenleving verlamd worden door het voortdurende overleg dat nodig is.

Rooskleuriger ziet het er uit voor de vreedzame actiemethode. Althans, in een land met een milde overheid. In een autoritaire staat als bijvoorbeeld het Rusland van Poetin of in Spanje kan je dit beter uit je hoofd laten. Als de bevolking en de ambtenaren zien, dat de ‘vrije markt’  voor een beter product kan zorgen dan de overheid, wordt dit een dankbaar bezuinigingsobject. Een zwarte markt zou je via internet kunnen organiseren, zoals de roemruchte Silk Road en zijn vele opvolgers. Reken dan wel op grote interesse van de FIOD en de politie, want daarmee overtreed je de wet.

Je hebt vooral kansen als je werkt op een terrein waarvoor nog geen wetten bestaan. Als je hier een concept of apparaat ontwikkelt dat een overheidsdienst overbodig maakt, maak je een goede kans. Je eigen kliniek beginnen, bijvoorbeeld, is in Nederland onderworpen aan een moeras van ge- en verboden. Dit kan je dus beter aan boord van een schip op de Noordzee doen dat onder buitenlandse vlag vaart.
Zou je er in slagen een huis voor 20.000 euro te ontwikkelen dat aan het Bouwbesluit voldoet, dan zou je hiermee de huursubsidie, woningcorporaties en hypotheekrenteaftrek in een klap de genadeslag toebrengen. Er is immers geen wet die het verbiedt om een ultragoedkoop huis te ontwikkelen. Dit is de strategie die de agoristen in Silicon Valley hanteren.

Meer informatie
Agorism.info

6 gedachten over “Agorisme, het vreedzame alternatief voor revolutie”

 1. Zelfs binnen onze eiegen structuur werkt dit niet.
  Kijk mar naar de neit-syemmers ..nemand trekt zich wat aan van deze symbolische weerstand..het vaste pakket trditionele kiezers maakt dan gewoon de dienst uit.
  De minderheid regeert de meerderheid: simpel.
  Anders stemmen helpt wel.
  Als alegemen kenmerken bij verschillende partijen NIET bevallen, dan gewon niet meer op ede partijen stemmen..dat wordt dan echte kaalslag voor dat/die kenmerk)(en) en da halen die partijen bakzeil.

  Partijen is so wie so een lastig artikel.
  Geen enkele partij vertegenwoordigt het hele volk..allemaal kleurtjes, terwijl politici natuurlijk niet ingehuurd worden om gescheiden belangen door te drukken maar wel om zorg te dragen voor de gehele NL bevolking.
  Dat gebeurt niet, maar des te meer zitten de kleurtjes elkaar dwars om het kleurtje. Kinderachtige spelletjes waar de bevolking nadelig van mee mag genieten.
  De partij-inteelt moet zegevieren..eer ende glorie..voor wie, voor wat en waarom?
  Het lijken wel voetbalcompetities.. terwijl de bevolking zit te wachten op goed bestuur en niet op winnaars met miljarden op de bank, ongelijkheid,onnodige versieringen en lasten,regelingen, schijnwetten en luxeproblemen(een staatsschuld met 20 miljard binnen 6 maanden vergroten duidt toch sterk op deze praktijken..welke verdiensten heeft dat opgeleverd?)NU 560 miljard euro..(kijk eens naar de stijging sinds Rutte-aanvang..Kun je lachen..en dan is er tussen tijds nog ene berg goud geimporteerd en smijten we 15-17 miljard verlies op ABN AMRO weg..Ja, wie het breed heeft laat het breed hangen…)
  De bevolking krijgt de rekeningen wel..Let maar op bij de begroting..

  Als we nu dan gaan doen alsof die regering niet bestaat, dit alles helemaal niet op ons van toepassing is en “laat maar lopen”-mentaliteit ontstaat met “GROTE WOORDEN”achteraf en geen enkel verstand dat hun thuisblijven WEL effecten heeft op anderen, zelfs stemmen nadelig effect kan hebben op anderen(daar denken we ook niet aan..daar is het verstand en scope te beperkt voor klaarblijkelijk) zullen we nooit wat bereiken.
  Passiviteit en laissez faire hebben altijd verdomd weinig opgeleverd..niets anders dan zijlijners en langslapers die het je allemaal wel even zullen vertellen met hun kletsmeierverhalen..

  Willen we iets bereiken dan moeten we wel gezamenlijk heel andere richting kiezen..dan versla tegenstanders op basis van hun spelregels en niet op basis van zinloze symboliek

 2. gemiddelde burger

  Een overheid en de (partij)politieke basis is zeker niet ideaal, maar een samenleving zonder overheid wordt in het artikel veel te rooskleurig voorgesteld. Binnen de kortste keren zullen kwaadwillenden, zoals plunderaars, straatbendes, maffia’s, de georganiseerde misdaad, krijgsheren e.d. de macht overnemen en zullen velen machteloos worden gemaakt en een makkelijk slachtoffer zijn van wie dan ook
  Denk bijvoorbeeld ook aan de russische bedrijven die na de val van de Sovjetunie gewoon stopten met salarissen te betalen, zonder dat de gedupeerden daar iets tegen konden doen.
  Een andere bestuursvorm die niet of minder is gebaseerd op (partij)politiek is zonder meer toe te juichen, maar realiseer die maar eens. In ieder geval leidt het afschaffen van een overheid tot een rimboe, in de slechtste zin van het woord.

 3. Een samenleving zonder overheid is in mijn perspectief alleen mogelijk als elke dorp of stad zelfvoorzienend wordt en semi onafhankelijk functioneert van de andere plaats. Wij mensen zijn van nature aangepast op het leven in kleine groepen omdat we in het grootste deel van onze geschiedenis op Aarde als jagers en verzamelars leefden die alleen met hun eigen stam of groep te maken hadden. Hooguit was er een uitwiseling van vrouwen tussen verschillende stammen. Landen zijn wat dat betreft veeeel te groot! Ook Nederland met zn 17 miljoen mensen. Een samenwerking op zo’n grote schaal is gedoemd op lange termijn te mislukken. We hebben een heel kwetsbaar geheel gecreërd. Als bijv. de haven van Rotterdam en Amsterdam door een bijzonder strenge winter dicht vriest, dan heeft het hele land daar onder te lijden. Ook de calamiteiten omtrend de gaswinning die zich hebben voorgedaan in Groningen I.V.M de aardbevingen is een mooi voorbeeld. Dan zijn er nog hele andere problemen zoals bijv. het mannenoverschot op het platteland en het vrouwenoverschot in de randstad waardoor velen tot hun 30 vrijgezel blijven wat vervolgens weer leidt tot verergering van de woningnood die Nederland al jaren teistert en alleen maar erger lijkt te worden. Samengevat is de ene plaats afhankelijk van de ander. Als er dus problemen ontstaan in plaats A dan zullen er ook problemen ontstaan in plaats B. Dit is niet het geval als beiden plaatsen hun eigen boontjes doppen en alleen importeren als een bepaald product ECHT niet kan worden geproduceert in plaats A maar wel in plaats B. Zoals goud en diamanten, deze kunnen hier niet worden gewonnen omdat ze hier simpelweg niet in de grond zitten. Voor bananen is het te koud in NL om ze te kweken. De rest kan overal worden geproduceert. Bovendien als een land globaal wordt bestuurd dan heb je te maken met allerlei smaken, kleuren en voorkeuren van al die mensen die het immers NOOIT met elkaar eens zullen worden. Wat ook opvalt als je andere landen bekijkt dan zie je vervolgens dat hoe groter het land, hoe minder vrijheid de mensen hebben. Ik zou bijvoorbeeld niet graag in de VS willen wonen of in China.

 4. Pas de eigenschappen van de mens aan, op ethisch correct, verantwoorde wijze aan als soort. De rommel die wij ervan maakt hebben moet dan nog wel opgeruimd worden, maar nieuwe komt er geleidelijk aan steeds minder bij.

 5. BarbelOShiva

  Heel mooi allemaal ik ben helemaal voorstander ervan, maar wat blijkt door recente onthullingen van mensen uit de Banking & Financiële Sector is dat de overheid en verschillende clandestien groeperingen doet mee aan de Zwarte ( ongeregelde) Economie dmv drugshandel prostitutie & diverse witwaspraktijken,( bankiers en politie zijn oook mensen), dus alles loopt een beetje over in elkaar en de mogelijkheid voor chantage op een gegeven moment zeer reële bedreiging vormt..Zo wordt de wereld feitelijk gerund en zonzit het in elkaar politiek schauspiele is schijnwerkelijkheid voor de massa .

  Voor alledaagse menselijke verkeer reilen en zeilen goods & services uitwisselen op lokale niveau werkt dit allang prima door de hele wereld blijkbaar geen probleem!

 6. BarbelOShiva

  Heel mooi allemaal ik ben helemaal voorstander ervan, maar wat blijkt door recente onthullingen van mensen uit de Banking & Financiële Sector is dat de overheid en verschillende clandestien groeperingen doet mee aan de Zwarte ( ongeregelde) Economie dmv drugshandel, prostitutie & diverse witwaspraktijken, op internet marktplaatsen enz/( bankiers en politie zijn gewone mensen wat dat betreft), dus er is een poreuse grens tussen Wit & Zwarte werelden & alles loopt een beetje over in elkaar en de mogelijkheid voor chantage op een gegeven moment zeer reële bedreiging vormt..Zo wordt de wereld feitelijk gerund en zonzit het in elkaar politiek schauspiele is schijnwerkelijkheid voor de massa .

  Voor alledaagse menselijke verkeer reilen en zeilen goods & services uitwisselen op lokale niveau werkt dit allang prima door de hele wereld blijkbaar geen probleem!

Laat een reactie achter