Geliefden herenigd in zwart gat

Kwantumverstrengeling maakt het mogelijk voor geliefden op vele lichtjaren afstand om elkaar toch te ontmoeten. Nadeel: om dit plannetje uit te voeren moet je wel wat zware sterren opstoken, maar dan heb je ook wat: enkele fracties van seconden tot enkele weken samen in een kwantumverstrengeld zwart gat.

Het recept gaat ongeveer zo.
Neem een enorme hoeveelheid kwantumverstrengeld licht, verdeel dit over beide geliefden (laten we ze Alice en Bob noemen) en fabriceer er twee zwarte gaten van. Spreek vervolgens een tijdstip af dat je er allebei tegelijk in springt. Als de zwarte gaten maar groot genoeg zijn, bijvoorbeeld omdat je een paar dwergsterrenstelsels opstookt, kan je tot enkele weken samen doorbrengen voor je in stukjes wordt vermalen.

Dan moet de nieuwe theorie van snaarbeoefenaars Juan Maldacena en Leo Susskind, volgens welke dit mogelijk is, natuurlijk wel kloppen. Hoewel kwantumverstrengeling overtuigend is aangetoond, geldt dit niet voor zwarte gaten. Hoewel we objecten kennen die alleen te verklaren zijn door aan te nemen dat het zwarte gaten zijn (bijvoorbeeld Sgr A in het centrum van de Melkweg), is niet bekend hoe zwarte gaten zich binnen de waarnemingshorizon gedragen. Wacht dus nog even met springen. Het is vermoedelijk slimmer om de kwantumfunctie van Alice of Bob te klonen (waarbij je het no-cloning theorem omzeilt door ‘slechte’ kopieën te maken) en die als laserbundel te versturen. Diot kost veel minder energie.

Bron
Leonard Susskind en Juan Maldacena, Cool horizons for entangled black holes, Arxiv preprint (2013)

6 gedachten over “Geliefden herenigd in zwart gat”

 1. Ook toevallig, net een week terug op zaterdagavond een aantrekkelijk wit gat ontmoet. Of de verstrengeling iets wordt weet ik nog niet, maar de opties lijken mij stukken aantrekkelijker dan die hierboven. :)

   1. Discrimineren??? Een zwart of wit gat is een natuurkundig verschijnsel, geen wezen dat iemand zou kunnen discrimineren. Het door mij beschreven aantrekkelijke wit gat, staat echter in mijn woordgrap voor een dame, die ik vorige week daadwerkelijk ontmoette. Het zwart gat blijft een natuurkundig verschijnsel, en is zeker geen persoon met een of andere huidskleur. Wel heb ik gemerkt dat ik hier mijn oude email adres nu ineens kwijt ben, en daar heb ik zo mijn bedenkingen bij. Het oude email adres opende ik nooit, dus post met foute bedoelingen ontving ik ook nooit. Nu dat veranderd is, mogelijk omwille van een verkeerde interpretatie van mijn woorden, schrijf ik hier voortaan niet eerder, dan dat de oude situatie hersteld is.

    1. Ik moest vandaag ook opeens inloggen, misschien is het moderatie beleid weer wat strenger geworden.
     En ik denk dat het ook niet mee zal vallen om in een wit gat te springen.
     Volgens mij stuiter je dan alleen maar terug.

Laat een reactie achter