Het wordt tijd het menselijk potentieel nu maximaal te verwezenlijken en een einde te maken aan armoede, lijden, ziekte en gebrek.

De Visionaire Revolutie

In dit artikel de achterliggende filosofie achter deze site, en een oproep aan al onze zielsverwanten deel te nemen aan de strijd om de toekomst van Nederland en de mensheid.

De mensen achter visionair.nl zijn deze website gestart met als doel een verschil te maken, mensen vrij te maken en hun potentieel te verwezenlijken. Wij mensen zijn niet geboren om van negen tot vijf – of erger – te zwoegen in baantjes die onze waardigheid aantasten, het moeizaam bijeengeploeterde geld te verkwisten aan nutteloze prullaria en comateus voor de treurbuis te hangen. Het is ons geboorterecht en onze heilige opdracht onszelf lief te hebben  en onze medemens lief te hebben als onszelf, dus een wereld om ons heen te scheppen die recht doet aan de menselijke waardigheid van onszelf en anderen.

Het wordt tijd het menselijk potentieel nu maximaal te verwezenlijken en een einde te maken aan armoede, lijden, ziekte en gebrek.
Het wordt tijd het menselijk potentieel nu maximaal te verwezenlijken en een einde te maken aan armoede, lijden, ziekte en gebrek.

De eerste fase in het bestaan van deze website, waarin Visionair de gedaante van een weblog aannam, had tot doel een groep visionair geïnteresseerde lezers aan te trekken. Dit lijkt ondertussen goed  gelukt. Met vreugde stellen we vast dat rond de duizend mensen ons dagelijks volgen en we eens zoveel wisselende bezoekers per dag hebben. Op dit moment wordt er achter de schermen druk gewerkt aan de volgende stap, het opzetten van een online gemeenschap waarin de bezoekers en reageerders op visionair.nl zich kunnen ontwikkelen tot direct betrokkenen en we de embryonale gemeenschap van visionairs die we nu hebben, kunnen laten doorgroeien tot een hechte groep visionairen.

Het doel van de tweede fase is te komen tot een groep mensen die niet in beperkingen denken maar in mogelijkheden. Zij die beseffen dat het enige wat ons weerhoudt om de aarde in een paradijs te herscheppen, een gebrek aan lef en fantasie is. De meesten van ons wonen in een omgeving met bekrompen mensen die ons niet begrijpen, niet willen begrijpen omdat dat de fundamenten van hun bestaan zou aantasten. De tijd van deze mensen is voorbij en de tijd waarin mensen zoals wij de toekomst zullen bepalen is gekomen. Niet langer zullen angst, haat en bekrompenheid de toekomst bepalen, maar hoop, creativiteit en vertrouwen. Vertrouwen op een betere en welvarender toekomst die, als we de menselijke geschiedenis van meer dan een miljoen jaar bekijken, meer dan gerechtvaardigd is. Elke generatie heeft het beter gehad dan de generatie voor hen en de beste tijd voor de mensheid moet nog komen.

Het wachten is nu op het online komen van het sociale platform waarop we kunnen samenwerken en onze gemeenschap van Visionairen vorm kunnen geven. Namens allemaal roepen we jullie op om je aan te sluiten en mee te denken hoe we deze wereld kunnen transformeren in een duurzamere, betere en menswaardiger plaats. De mens is geboren om vrij te zijn. We roepen jullie allen op jullie onvervreemdbare geboorterecht op te eisen.

33 reacties op “De Visionaire Revolutie”

  1. Op dit moment zijn er verschillende manieren waarop het tijdperk van overvloed gestalte kan krijgen. Dit varieert van een dystopische hel waarin een kleine elite alle hulpbronnen monopoliseert, een politiestaat invoert en alle democratiserende technologie aan banden legt, tot een wereld waarin er rijkdom zal zijn voor iedereen. Alleen als wij gerichte actie ondernemen zal die tweede wereld er komen. De krachten die hun macht en invloed willen behouden en vergroten zijn sterk.

   1. Zo scherp had ik het nog niet bekeken. Maar daar lijkt het inderdaad wel om te gaan: de strijd over de verdeling van welvaart of welzijn die de tijd overvloed kan brengen. De eurocrisis lijkt daar een goed voorbeeld te zijn van deze strijd. Globalisering lijkt ook een dergelijk instrument van de elite te kunnen zijn wat een wereldwijde uitholling van de middenklasse tot gevolg heeft waardoor je gaat behoren tot elite of de lagere klasse. De middenklasse is er dan niet meer. Dit gaat grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de democratie. Hier een interessant gesprek op Nederland 2 van afgelopen zondag over dit onderwerp: http://programma.vpro.nl/gesprekop2/afleveringen/2012-2/aflevering-9-saskia-sassen.html       

 1. We zijn al ver gevorderd in de tijd van minder bekrompenheid en meer fantasie. Kijk bijvoorbeeld alleen al naar alle verschillende groepen die we hebben, de steampunks, de cybergothics, de gentlemans en natuurlijk de (normaal is natuurlijk een subjectief begrip) normale mensen. Wat we nu moeten doen is niet alleen de acceptatie van mensenkeuzes over ons laten komen, maar ook de acceptatie van nieuwe feiten, nieuwe wetenschap een nieuwe samenleving.

 2. Germen, ik heb met een paar regels wat moeite nl: De meesten van ons wonen in een omgeving met bekrompen mensen die ons niet begrijpen, niet willen begrijpen omdat dat de fundamenten van hun bestaan zou aantasten. De tijd van deze mensen is voorbij en de tijd waarin mensen zoals wij de toekomst zullen bepalen is gekomen. Niet langer zullen angst, haat en bekrompenheid de toekomst bepalen, maar hoop, creativiteit en vertrouwen. Mijns inzien ga je hier bewust onderscheid maken. Niet elk mens heeft het vermogen ontwikkeld om visionair gericht te kunnen denken en handelen. Daarnaast kunnen we ook niet zonder deze mensen, al zouden ze alleen maar als afspiegeling kunnen dienen (ja, nu ga ik zelf ook al degenereren :-( ). Mag het dan geen open source blijven? Verder vind ik het een goed plan en sta er achter. En misschien kan ik ook nog een bijdrage leveren?! :-D Ben benieuwd. Mvg Paul.

  1. Ik denk dat we in principe wel zonder die mensen kunnen, al is onze hoop uiteraard dat ook zij zich een visionaire denkstijl eigen zullen maken.

   Dit kost alleen heel veel energie. Op een gegeven moment moet je die mensen in hun sop gaar laten koken en in vrijheid met geestverwanten werken aan een wereld van overvloed, waarin we al onze dromen waar kunnen maken.

   1. Ik denk dat veel mensen zich prima zouden willen laten sturen door visionaire mensen zolang je dingen ontwikkeld die hun voortbestaan ook vergroten. Wat je nu vooral ziet is dat een kleine topelite idd probeert hun eigen macht en invloed nog verder uit te breiden ten koste van hele landen. Dit doen ze o.a. via het geldsysteem, de mainstream media, psychologische controle etc.

    Voor de detials van het wie deze elite zijn en welke instrumenten ze toepassen zie
    https://www.visionair.nl/ideeen/wereld/the-liberty-academy/

    Maar het zijn er relatief een heel paar tegenover relatief heel veel mensen die nu helemaal niet doorhebben dat ze express dom gehouden worden vanuit een soort culturele programering… 

    Ik denk dat veel mensen in onze huidige wereld prima voelen dat we in een soort lege materialistische schijnwereld leven. Niet voor niets zitten er zoveel aan de prozac. Nu doet het systeem alsof het probleem in die mensen zit inplaats van dat het systeem zelf het probleem is maar met bewustzijn en actie vanuit dat nieuwe bewustzijn naar een mooiere en betere wereld verandert dat vanzelf. Hoop ik althans :-)

     

   2. “De meesten van ons wonen in een omgeving met bekrompen mensen die ons niet begrijpen, niet willen begrijpen omdat dat de fundamenten van hun bestaan zou aantasten.”
     
    Ik zie mezelf als iemand die veel nadenkt over “het leven”, in zowel levensbeschouwelijke als wetenschappelijke zin. Ik heb een natuurlijke nieuwsgierigheid, meer dan de meeste mensen om me heen. Maar ik ervaar mensen die dergelijke “diepgang” niet als bekrompen. Uiteindelijk is er maar 1 doel in het leven: geluk. En het liefst zodanig dat je omgeving er niet op achteruit gaat, of er zelfs van kan profiteren. Iedereen doet dat op z’n eigen manier.

    Eerlijk gezegd vind ik dit soort artikelen een tikkeltje evangelisch en pretentieus klinken. Zo lijkt het dat je simpelweg, zoals vele anderen voor je, een manier gevonden om jezelf boven anderen te zetten. “Wij doorzien datgene wat de grote meute niet kan of wil doorzien”. Ik zie daar weinig “revolutionairs” of “visionairs” in, maar vooral zelfverheerlijking en tegelijkertijd ontevredenheid over de eigen situatie.
     
    Op je vraag hoe je de wereld “beter” kunt maken, past denk ik het volgende antwoord: gewaarwording. Wees je bewust van jezelf, van de mensen om je heen, en train dit om geestelijke discipline te kweken. Wees een voorbeeld door datgene wat je doet, niet wat je zegt of vindt. Het resultaat is dan hopelijk compassie voor jezelf, je medemens en je omgeving. Het enige wat je dan kan doen is hopen dat deze omgeving hierdoor geïnspireerd raakt en hetzelfde zal doen. Een prachtig voorbeeld daarvan is Moeder Theresa of de Dalai Lama.
     
    Toen ik dit stuk las, met het bijschrift “Het wordt tijd het menselijk potentieel nu maximaal te verwezenlijken en een einde te maken aan armoede, lijden, ziekte en gebrek”, moest ik denken aan een observatie gedaan door b.v. de Botton en de Dalai Lama. Onze (Westerse) cultuur van comfort en technologische ontwikkelingen heeft steeds meer het idee ontwikkeld dat “lijden” niet thuishoort in de maatschappij, en een soort anomalie is. Dat is ongezond. Het is prachtig dat we b.v. ziekten kunnen bestrijden en dat we in welvaart leven, maar het dreigt ook de essentie van het menselijke lijden te verwaarlozen. Mensen lijden en zullen altijd lijden. Dat besef propageert geen passieve houding, maar een gezonde houding jegens lijden in de wereld. En daarmee  een oplossing. Die ongezonde houding jegens het lijden maakt het ook makkelijker om ontevredenheid over het leven af te schuiven op je omgeving: je omgeving doet je bewust pijn, is bekrompen, oppervlakkig, etc. etc. 
     
    Ik hoop oprecht dat deze site niet vervalt in een duaal beeld van “verlichte” mensen en “bekrompen” mensen. Daarmee val je in een kuil van menselijke vervreemding die al veel vaker betreden is door groepen mensen.

    1. @haushofer

      Onze (Westerse) cultuur van comfort en technologische ontwikkelingen heeft steeds meer het idee ontwikkeld dat “lijden” niet thuishoort in de maatschappij, en een soort anomalie is. Dat is ongezond. Het is prachtig dat we b.v. ziekten kunnen bestrijden en dat we in welvaart leven, maar het dreigt ook de essentie van het menselijke lijden te verwaarlozen. Mensen lijden en zullen altijd lijden. Dat besef propageert geen passieve houding, maar een gezonde houding jegens lijden in de wereld. En daarmee  een oplossing. Die ongezonde houding jegens het lijden maakt het ook makkelijker om ontevredenheid over het leven af te schuiven op je omgeving: je omgeving doet je bewust pijn, is bekrompen, oppervlakkig, etc. etc. 
     mensen lijden en zullen altijd lijden, hoe weet je dat? beschrijf dat lijden eens als je wil, ik wil begrijpen waar je het precies over hebt.

     en daarmee een oplossing, aangezien lijden altijd zal bestaan volgens jou, ben ik wel benieuwd naar wat die oplossing inhoud of zou kunnen inhouden.

     ik ben oprecht geinteresseerd in jouw reactie, en ik heb het gevoel dat ik je angst over het vervallen in een scheiding wel enigzins deel.

     aan de andere kant vermoed ik dat germen de mens als product van ervaring ziet, wat betekent dat je ze niet hoeft weg te zetten als minderwaardig, maar juist dat ze naar een hoger plan kunnen worden getild.

    2. Goed commentaar dit. Lijden hoort inderdaad bij het leven. In de Oosterse filosofie komt dit beter naar voren dan in de hedendaagse Westerse benadering. Lijden hoort inderdaad bij het leven. Alleen wordt dit over het algemeen in onze Westerse samenleving gezien als een zwakte. We zijn de laatste decennia via marketing geconditioneerd om een consument te zijn en dat de samenleving maakbaar is. We moeten succesvol zijn qua werk om die mooie auto en dat huis te kopen. Het verwerven van maatschappelijke status is van belang. Ik ben het inderdaad ermee eens dat we vergeten zijn om te leren lijden. Iets wat wel erg handig is in deze tijden van krimp en afbraak van oude maatschappelijke structuren en systemen waar we aangewend zijn. Wat we normaal vinden.

    3. @haushofer
     Wat een mooi en helder inzicht. Het raakt voor mij de kern van het ‘grote afglijden’, een pijn-vermijdende maatschappij eindigt in een leeg en compassie-loos bestaan.
     @visionair
     Ik bezoek inmiddels dagelijks jullie site. En geniet enorm van jullie streven om zoveel mogelijk mensen te informeren en bewust te maken!
     Ik heb zelf jarenlang het isolement ervaren dat ik met mijn bewustzijn en mijn perspectief op de werkelijkheid geen kant op kon in mijn directe omgeving in Nederland. Twee jaar geleden de knoop doorgehakt en woon inmiddels op het platteland van Zweden. Dat neemt niet weg dat ik me onverminderd verbonden voel met Nederland.
     Succes met jullie belangrijke werk!

 3. Ik sta voor 100% achter de inhoud van deze boodschap, maar die zeker niet zonder tegenslagen z’n weg zal vinden. De mens is gemakzuchtig en dat geldt zeker ook voor wat betreft het denken, dat als eerste moet veranderen. Visionair kan mensen bewust maken van hoe het anders kan qua denken en doen, de mens die niet volgen wil, kost teveel energie om uiteindelijk mee te blijven slepen. Het is tenslotte in hoofdzaak een eigen keuze die men doet, waarvan men de verantwoording niet kan afschuiven op diegenen die serieus werken aan een betere toekomst voor iedereen. Er is verandering nodig, we lopen anders vast als mensheid. Goed artikel Germen, nu afwachten wat voor samenwerking er tot stand kan komen, in overleg met iedereen die mee wil werken hieraan, ben benieuwd. ;)

 4. Dacht bij het artikel over de bedrijfsvorm van de site nog aan een soort movement , maar die zat er niet tussen.Ben bang dat het dan ook als een soort sekte met rare ideeën gezien gaat worden. 25 jaar geleden werd je in ieder geval voor gek versleten met dit soort denkbeelden.

  1. Bij een sekte heb je ook een sekteleider, zijn de dogma’s beschreven en door enkele getrouwen onwrikbaar vastgesteld. Dit terwijl je bij visionair individueel, elk jouw eigen meningen en inzichten kunt beschrijven, met hetzelfde recht en dezelfde impact, mits logisch onderbouwd. Dit systeem werkt volkomen democratisch, maar dan zonder leider die aangeeft hoe iets perse dient te geschieden. Vormveranderingen van idealen vindt dus plaats op basis van logische, onderbouwde voor en tegenspraak. Met andere woorden; wij zijn dus allemaal visionair, maar ook maar mensen. We maken o.a. dus ook fouten, en zijn in onze mening bereidt om te luisteren naar logische tegenspraak/voorspraak. Visionair heeft dus een regie die voortdurend door iedereen aangestuurd kan worden, op ieder moment. De artikelen worden op voorspraak en initiatief van de deelnemers (U en alle anderen) geschreven, maar blijven democratisch beïnvloedbaar door alle anderen, qua inhoud of teksten. Wat is daar fout aan?

    1. Achteraf gezien een misinterpretatie van jouw woorden merk ik nu, daarvoor excuses van mijn kant. Ik was te moe, maak daardoor fouten. Tot morgen.

    2. Zeiklui die op alles wat buiten hun kaders valt negatief willen bestempelen blijf je toch wel houden en vreten energie.

     Slaap lekker.

 5. Eigenlijk is er niets nieuws onder de zon. De tijd lijkt inderdaad rijp te zijn voor de volgende volgende fase van de mensheid. Iets wat een doorlopend proces is. De afgelopen 60 tot 70 jaar waren voor de Westerse wereld succesvol, stabiel en kende groei. Nu is er een er een systeemcrisis van enkele essentiële systemen waar we afhankelijk van zijn zoals ons huidig geldsysteem. Er zijn dan inderdaad visionaire mensen nodig om aan na te denken en bezig te zijn om met perspectieven om als mensheid weer verder te komen. Je zou dit artikel inderdaad als evangelisch kunnen afdoen. Maar dat beperkt je ook weer. Het is juist nu erg belangrijk om te durven dromen en je fantasie te durven gebruiken om weer verder te komen. Als je kijkt naar de menselijk geschiedenis is het ongelooflijk wat we hebben bereikt. Het geeft dus aan dat wel inderdaad veel potentie hebben. Maar je moet het wel durven te zien en te gebruiken. Door je eigen pad te volgen en niet te gedragen als een sheeple.
   
  In essentie een goed artikel dus. Ik zie het als een soort van een visie- en missieverklaring. Ik ben dan ook benieuwd wat deze online ondergrondse visionaire beweging gaat brengen. We leven in spannende tijden met interessante uitdagingen. Ga je mee of blijf je stilstaan. Niet voor nieuws zie je overal ook initiatieven als deze ontstaan. Ten minste als je er oog voor hebt. En ook zou het niet iets worden. Dan hebben de mensen achter deze site het in ieder geval geprobeerd. Ik zie dan ook als een interessante reis en ben benieuwd waar dit gaat eindigen. Deze site kan nog wel eens meer gaan bereiken dan sommige mensen denken. Misschien ook wel wat de mensen achter deze site 2 jaar geleden hadden verwacht. Het tijdperk van de visionaire mens lijkt inderdaad weer te zijn aangeboren.                    

 6. Het is ons geboorterecht en onze heilige opdracht onszelf lief te hebben  en onze medemens lief te hebben als onszelf, dus een wereld om ons heen te scheppen die recht doet aan de menselijke waardigheid van onszelf en anderen.  
  wat is geboorterecht? hoe kun je me aantonen, wat je hierboven beschrijft?  

    De meesten van ons wonen in een omgeving met bekrompen mensen die ons niet begrijpen, niet willen begrijpen omdat dat de fundamenten van hun bestaan zou aantasten.
  ja 

  Elke generatie heeft het beter gehad dan de generatie voor hen en de beste tijd voor de mensheid moet nog komen.
  ik wil niet dat die beste tijd komt, dat betekent namelijk dat er niks beter zal komen. Tenzij iemand me kan bijbrengen dat die halt aan vooruitgang positief is voor ons, wil ik niet dat die beste tijd er zal komen. 

   Het wachten is nu op het online komen van het sociale platform waarop we kunnen samenwerken en onze gemeenschap van Visionairen vorm kunnen geven. Namens allemaal roepen we jullie op om je aan te sluiten en mee te denken hoe we deze wereld kunnen transformeren in een duurzamere, betere en menswaardiger plaats. 

  Ik wil wel meedoen. 

 7. citaat: “….De tijd van deze mensen is voorbij en de tijd waarin mensen zoals wij de toekomst zullen bepalen is gekomen….”
  De nieuwe Ubermensch? Heel eng dit!

 8. Met “out of the box” willen denken is niets mis mee tenzij dit leidt een houding (en dat gevaar ligt altijd op de loer) waarin de “denkers” zich meer gaan voelen dan degenen die volgens hen niet denken of zoals wordt aangegeven bekrompen zijn. De geschiedenis laat zien waar dit toe kan leiden.

    1. Dan gaat the law of the jungle overheersen, het recht van de sterkste.
     Dat is toch iets te rechts naar mijn smaak.

 9. Dit klinkt allemaal heel mooi, maar toch 2 aantekeningen:
  – Je enige geboorterecht is om op een gegeven moment dood te gaan :)
  – Wordt de agenda van de samenleving werkelijk bepaald door het clubje mensen wat hier schrijft en ideeen lanceert? Hoeveel van de auteurs die hier schrijven zitten bijvoorbeeld in machtsposities? Hoeveel hebben contacten met mensen in machtsposities? Wat gebeurt er precies met de ideeen die hier worden gelanceerd? Is er een follow up bijv. richting de politiek toe? Blijft het bij mooie praat op een website of in een discussiegroep of gebeurt er werkelijk iets mee?
  Dit zijn vragen die om beantwoording vragen……..

   1. Ja, en dat wordt een gezamelijke klus, voor iedereen die zich daar mee bezig wil houden. Daarvoor heb je publiciteit nodig, zonder bekend te staan als blad, als gemiddeld vooringenomen tegen bepaalde groepen. Er wordt ongetwijfeld op dit blad gelet, teveel uithalen naar bepaalde invloedrijke groepen, maakt dat die niet naar bruikbare initiatieven willen luisteren. Dat verschijnsel noemt men dan, ervoor zijn om ertegen te zijn. Een tegenstander kan een voorstander worden, maar dan moet je die niet met zout in de opengelegde wonden proberen te paaien. Werken aan de toekomst doe je samen met iedereen op deze planeet. Fouten hebben we allemaal gemaakt, de huidige praktijk wijst dat uit, dus praten met een open mind voor iedereen werkt, geweld heeft nooit gewerkt, dat is bewezen.

Laat een reactie achter