Stoppelbaard vervangen door haatbaard

Saif al-Islam Gadhafi draagt nu een baard. Een symbolisch signaal van de toegenomen rol van de islam in de Arabische wereld.
Saif al-Islam Gadhafi draagt nu een baard. Een symbolisch signaal van de toegenomen rol van de islam in de Arabische wereld.
De Arabische lente begint steeds meer te krijgen van een islamistische winter. Onze politieke leiders zagen dit niet aankomen. Anderen, waaronder Visionair.nl, wel. Wat is de reden voor de bijziendheid van de westerse politieke leiding en wat zijn de te verwachten toekomstige ontwikkelingen in de islamitische wereld?

Culturele dimensies volgens Hofstede
Islamitische samenlevingen worden gekenmerkt door een hoge onzekerheidsvermijding en een hoge machtsafstand. Op individualisme scoren islamitische landen laag. De maatschappijen zijn, anders dan veel mensen zouden verwachten door de achtergestelde positie van vrouwen in de islamitische wereld, slechts gematigd masculien. Van de weinige islamitische landen waar het lange-termijn denken door Hofstede en zijn team is geanalyseerd, blijkt het overwegend islamitische land Maleisië hoog te scoren en het eveneens islamitische Pakistan juist extreem laag. Dit vertaalt zich ook in de slechte welvaartscijfers in Pakistan. Hoewel in de meeste islamitische landen het lange termijn denken uitermate slecht is ontwikkeld, hoeft dit dus niet perse zo te zijn.

Natuurlijke regerings- en maatschappijvorm in islamitische landen erg autoritair
In landen met een grote machtsafstand en hoge onzekerheidsvermijding is de dictatuur de meest voor de hand liggende regeringsvorm. Het hoge collectivisme draagt hier ook toe bij. Ook na de invoering van een democratisch stelsel zie je daarom dat de bevolking op partijen stemt die een autoritair regime voorstaan en dat er dus in feite een nieuwe eenpartijstaat ontstaat. Dit zie je onder meer in Tunesië. De conservatieve, islamistische Ennahda-partij haalde hier bij de verkiezingen voor de grondwetgevende vergadering veertig procent van de stemmen. Nu is Tunesië waarschijnlijk het progressiefste land in de Arabische wereld en al te snel zal hier de sharia niet ingevoerd worden (waarschijnlijk pas over enkele jaren). Van buurland Libië is al bekend dat ook hier de sharia ingevoerd zal worden. In Egypte zijn sinds de val van Mubarak veel meer aanvallen op christenen en kerken. Er zal dus vermoedelijk een eenpartijstaat ontstaan in deze landen, waarbij een islamistische partij de meerderheid zal vormen. Rechten van vrouwen, seculieren en religieuze minderheden zullen minder zijn dan nu, laat staan die van groepen als homoseksuelen.

Waarom zaten politici en journalisten er naast?
Dit resultaat was uiteraard voorspelbaar voor wie een beetje thuis is in sociologische methodiek  en werd ook al verwacht door onafhankelijke waarnemers. Toch bleken de nieuwsmedia en de politici hier behoorlijk naast te zitten. Hoe kwam dat?
De voornaamste oorzaak is dat politici, om overtuigend te zijn en op tv goed over te komen, rotsvast in hun eigen slogans moeten geloven en dat doen ze voor een groot deel ook. Een van de slogans is de missie, overal ter wereld westerse-stijl democratie te brengen. Ook hebben mensen de neiging af te gaan op hun eigen mensensoort en sociale omgeving om het gedrag van anderen in te schatten. De sociale omgeving en het karakter van linkse politici en journalisten, over het algemeen mensen met een lage onzekerheidsvermijding, gewend aan een kleine machtsafstand en vrij individualistisch, wijkt nogal sterk af van die van de bevolking in de Arabische wereld.  Ook wijst de linkse denkhouding op een hoog-actief empatisch vermogen (spiegelneuronen), waardoor ze onvoldoende afstand kunnen nemen van de groep waarover ze schrijven en dus ook niet door middel van rationele analyse de culturele conceptuele kloof kunnen overbruggen.

18 gedachten over “Stoppelbaard vervangen door haatbaard”

 1. Ook binnen Elsevier zijn er velen die deze ontwikkeling zagen aankomen. Nu is het ’t redelijk kleine Tunesie, maar wat als Egypte straks na vrije verkiezingen dezelfde fascistisch-islamistische weg op gaat? En wat moeten wij doen als dat Egypte zich gaat keren tegen de 10% Koptische Christenen? Als de Arabische ‘lente’ zo door blijft gaan ligt er over een paar jaar een rij fel anti- westerse islamofascistische landen van Marokko tot Syrie aan de andere kant van de Middenlandse zee.

 2. Germen, je slaat alweer de spijker op de kop! Iedereen die zich een beetje verdiept heeft in de sociaal-culturele denkwereld en maatschappij van de islamitische wereld, en speciaal die van het Midden-Oosten, weet dat individualisme en ‘egalite, liberte et fraternite’ niet voorkomt in het vocabulaire daar. Het is overwegend conformistische kuddegeest en blindelings, onkritisch geloof in wat islamitisch geïnspireerde demagogen uitspuiten over hun gelovige kudde. Veranderingen in deze denkgeest zijn er alleen onder de relatief weinige moslims die hun geloof en sociale omgeving kritisch onder de loep durven te nemen. Nee, er zal nog veel bloed moeten vloeien in de islamitische wereld voordat het cultureel-intellectuele faillissement van de islam aan genoeg moslims duidelijk word en er voldoende moslims zijn geseculariseerd om ECHTE democratie en tolerantie tegenover andersdenkenden in te voeren in de Arabische maatschappij.

  Vermoedelijk zal nu een periode aanbreken waarin de nationalistisch seculiere dictaturen van nu, en voorheen in Egypte, Libië en Tunesië, worden vervangen door islamistisch fascistoïde dictaturen.

 3. Misschien heeft Saif al-Islam Gadhafi zijn baard ook wel laten staan omdat hij de laatste maanden heeft moeten vluchten voor zijn leven en was scheren niet zijn prioriteit terwijl hij moest toezien hoe het westen zijn vader de dood injaagde en de olievelden effectief heeft overgenomen. Ik vond het nogal gemakkelijk en eenzijdig om de moslims hier fundamentalistisch en aggresief te noemen terwijl het westen in veel Islamitische landen de grote agressor is en zonder respect voor enig mensenrecht de olievoorraden van die landen hiernaartoe wil verzekeren.

  1. Klopt, de rol van westerse landen in Libië is zonder meer schandelijk te noemen.
   Dit staat echter los van de toegenomen rol van de islam in de Arabische wereld en dus ook Libië.
   Bij mijn weten worden in dit artikel islamieten niet fundamentalistisch en agressief genoemd. Er wordt slechts gesteld dat het hier doorgaans gaat om mensen met een hoge onzekerheidsvermijding en hoge machtsafstand, waardoor een autoritaire staatsvorm voor de hand ligt.

   1. Nee idd daar heb je gelijk in, ik moet wat beter lezen voortaan. Toch kan er moeilijk worden ontkent dat als je woorden als haarbaard in de titel opneemt je vanaf dat moment duidelijk maakt aan de lezer dat je niet langer een neutrale en objectieve positie inneemt. Verder wordt de indruk gewekt dat nu onze positieve kuch invloed daar wegvalt ze direct vervallen tot middeleeuwse religieoverheden die alleen maar zeer autoritair kunnen zijn.

    Ik heb zelf gereist door Marokko, Egypte, Jordanie, Syrie en Turkije en die mensen zijn echt niet dommer als wij. En als het Westen daar niet allemaal rare dictaturen instand had gehouden zoals in Saoudi Arabie bijvoorbeeld dan had de bevolking al heel wat verlichter kunnen zijn. Nu kunnen veel van die landen niets doen omdat als er wel democratische regiems komen zoals ooit in Iran die de olieproductie willen nationaliseren zodat het geld naar de hele bevolking kan dan worden die regiems om zeep geholpen door Westerse invloeden… Bekijk Zeitgeist Addendum (nog) eens of google op Economic Hitman.

    Ik denk dat wij die regio`s eerder een excuus schuldig zijn dan zo een artikel wat in mijn ogen weinig anders doet dan op een populistisch manier een groep mensen wegzetten. Iemand hier de Koran wel eens gelezen?… Ik zou zeggen als mensen oprecht angst hebben voor die regio`s ga er een keer naartoe op vakantie en ga daar met de mensen praten. Laat jezelf niet uitspelen tegen die regio vanuit andere belangengroepen. Als Europa vrienden zou worden met die landen op een respectvolle manier kunnen we gezamenlijk een helemaal voor elkaar krijgen en dan heeft Amerika het nakijken aangezien die een stuk verder weg zitten. Waarom accepteert Europa eigenlijk dat er honderden militaire basissen van de VS in die regionen zijn?…

 4. Volgens mij zijn de meeste moslims veel gematigder dan jullie denken, ook in de arabische landen.
  En die zullen er wel voor oppassen dat die extremisten niet de macht grijpen zoals in Iran.

  1. De berichten over hoe de Kopten in Egypte het nu te verduren krijgen doen anders vermoeden. En over de laatste overgebleven nog niet weggevluchte christenen in Irak hebben we het nog niet gehad…

 5. Waarschijnlijk zijn velen er niet van bewust dat Midden Oosterse christenen (vooral Kopten) bekend staan om hun aggressieve christenfundamentalistisch extremisme.

  Van Armeniers tot Kopten, van ‘Assyriers’ tot Georgiers… het is het religieus-culturele discours die de mentaliteit van de volkeren in de regio verpest. Het geloof is dan om het even. Het is maar dat de islam de meerderheidsreligie in de regio is, maar zou het Zoroastrianisme of Byzantijns christendom nog dominant zijn, dan zouden we soortgelijke fenomenen waarnemen.

  Moslims zijn inderdaad over het algemeen gematigd. We zullen afrekenen met de opportunisten die denken ONZE revoluties te kunnen kapen.

 6. Ik ben er nog niet zo van overtuigd dat er radicale islamitische staten ontstaan. Ik denk dat de noord-afrikaanse staten veel te nauw met Europa verbonden zijn om in de val van het radicalisme te kukkelen. En waarschijnlijk laat het westen dit ook niet zomaar gebeuren. Denk alleen maar eens aan Sarkozy met zijn streven naar een Unie voor het Middellandse Zeegebied.

  Blijft Hoopvol!!!

 7. Niet echt sterk stuk zoals ik gewoonlijk van Germen ben gewend, begint al met de term haatbaard. Alsook de reactie van Frank en hannes, beiden een beetje tendentieus, ik ruik een vleugje islamfobie. Maar misschien moet ik net als Douwe iets beter lezen en niet te snel mijzelf een Pavlov reactie aanmeten.
  Haatbaard is trouwens een term van haatpruik, je weet wel, de knuffelbeer van über zionist en racist Lieberman.

  Los van religie moet je denk ik niet de invloed van het westen en de tegenreactie daarop onderschatten.
  Ik voorzie namelijk helemaal geen probleem echter is het westen al eeuwen vanuit een misplaatste superioriteitsbeleving en het daaruit volgende kolonialisme bezig om problemen te creëren.
  En dat is nog steeds bezig. Maar ja, die NAVO is ook allang geen defensie organisatie meer maar de militaire arm van de bankiersfamilies om opstandige dictaturen met eigen centrale bank onder de knoet van de NWO te krijgen (lees: infuus van IMF).
  Nee, dit is geen samenzweringstheorie, schieten op eigen bevolking mag alsmede alle mensenrechten aan je laars lappen mits je olie voor wc papier met $ opdruk verkoopt en militaire aanwezigheid van de USSA toestaat alsmede financiële interventie toestaat van IMF en Worldbank (soort CIA graaiarmen van de FED). Hint: Saoedi Arabië. Andere genociden welke factor 10 tot 100 erger zijn krijgen gene of vrijwel nauwelijks serieuze aandacht van deze elite.

  Ik heb veel Islamitische goede kenissen, o.a. Bosnië (zoon van voormalig ambassadeur), Afghanistan (plaatselijke clan en werkten voor de NAVO) en nog wat Marokkanen, gemengd Joodse Arabieren (zit zelfs Mossad agent tussen), beter opgeleide Irakezen, et cetera en ben in het midden oosten geweest en heb zelfs jarenlang voor een Joodse organisatie gewerkt. Ik kan dus echt meepraten, meer dan menig toetsenbord held hier.

  Als het westen eens zou stoppen met militaire interventies, veiligstellen van olie, strategische belangen en financiële belangen en normale omgang aan zou gaan met de Islamitische regio; dan zul je zien dat er vanzelf emancipatie optreed. De emancipatie welke nu optreed kan niet anders dan anti-westers zijn want de haat hebben wij zelf gezaaid. Het is een tegenreactie op de westerse overheersing. En dit zijn helemaal geen linkse woorden. Hoe haal je het trouwens in je hoofd om de psychologie er bij te halen in het links versus rechts paradigma en dit te gebruiken in dit artikel. Dus nu zijn de critici links en hebben een probleem met spiegel neuronen??? WTF !!! Volgens mij zijn 99% van de mensen diep van binnen empathisch maar is de leiding (1%) psychopathisch. Ander probleem, ander draadje…

  Nogmaals, er is helemaal geen probleem. Het zijn de Europeanen met de USSA (lees: feitelijk leidende elite) voorop welke overduidelijk de zionistische agenda volgen. Als mijn berichtje om deze woorden wordt verwijderd of ik een ban krijgt zoals al eerder op NuJij (of mijn beste vriend zelfs een modreset), zo zij het.

 8. Politieke islam en kafirs doctrine.

  Grote groepen van Turken, Marokkanen en Somaliërs noemen Nederlanders “kafir” . Een moslim is ten strengste verboden om religieuze interactie met een “kafir” hebben, behalve pogingen tot bekering. Volgens de ideologie van de politieke islam, wordt onderscheid gemaakt tussen een moslim en een niet-moslim: de “kafir” die dit stempel krijgt opgedrukt is een Nederlander. Het concept “kafir” heeft dus betrekking op een niet-moslims. Hoe achterlijker deze massa hoe groter de toewijding en het bijhorend fanatisme. Vandaag staan ze ten schande omwille van de agressie tegen de dieren in naam van de slachtfeest! Diep triest wat er deze dagen met al die miljoenen dieren gebeurd! Barbaarse massahysterie onder de naam van “offerfeest” en hun achterlijke miljoenen criminelen dienen zich te schamen voor al dit dierenleed!
  Het is verrassend hoe veel van in Nederland wonende Moslims, Nederlanders als hun ware vijand noemen. Tijdens offerfeest wordt in veel moskeen over de “kafir’s” gesproken, verbod op de rituele slachting van dieren wordt als argument gebruikt om nog meer Moslims te organiseren. Imams noemen Nederlanders “kafir”. De politieke islam heerst nu ook in Nederland. Ze noemen de Nederlanders hun directe vijanden, Moslims discrimineren openlijk. islamitische wangedrag wordt door de blinde politicus als een soort godsdienstuiting verklaard. van CDA, PVDA, D66 en GL mogen ze voor altijd discrimineren! “….kijk naar je omgeving, er zijn enkele homo’s en bejaarden achtergebleven, moeten we ons met deze mensen integreren?”, zegt Imam A. Karim. Deze imam weet heel goed dat er veel Nederlandse politicus achter hem staan…Blijkbaar zit de vijand niet in de woestijnen, deze jihadisten streven ernaar de Europese samenlevingen zo snel mogelijk te ontwrichten. Ongeveer 80% van de activiteiten is gewijd aan de zeer vijandelijke “kafir” en die staat in alle moskeen centraal. De militante islamitische groepen die zich als gematigd manifesteren, vinden steeds meer steun onder de Moslim migranten. Door deze doctrinaire verbreiding zijn er grote spanningen, het opkomend Islamisering in Nederlandse steden, de explosieve opmars van de krachten achter vijfde colonne van 2 miljoen Moslims wordt zeker het verval van de maatschappij.
  Politiek Islam is dankzij NAVO sukkels in alle Arabische landen sterker geworden. Jihadisten van Libië zijn nu aan de macht, Tunesië en Egypte krijgen nog ergere islamitische regimes. Kern van hele islamitische dictatuur, Saudische dictatuur wordt door deze sukkels beschermd…Middels migratie van de geïndoctrineerde moslims is nog niet gestopt. Naast de Turken en Marokkanen stromen ook brutale Somaliërs, Bulgaarse Moslims binnen. Hierdoor het aantal islamitische “gebedsruimtes” en moskeeën groeit nog steeds. Ook zijn gebedsruimtes binnen Nederlandse Universiteiten afgedwongen, evenals gescheiden loketten, taallessen en inburgeringcursussen etc. Er zijn veel Islamitische scholen bijgekomen. Vanaf het begin hebben de moslims veel volkeren overvallen, gekoloniseerd en waar mogelijk geïslamiseerd en hun productiviteit in de vorm van belastingen uitgebuit.
  Islam bewijst constant geen godsdienst te zijn maar een onredelijke, onvrije, enge, strenge ideologie, waaruit ontsnappen levensgevaarlijk is. Als we naar alle moslimlanden kijken zien we, vervolging, discriminatie, eenzame opsluiting, moord, verbanning en noem maar op. Bijna alle Arabische landen zitten continue in oorlog met de buurlanden. Turkije zegt openlijk dat alle buren vijanden zijn.
  Een moslimvrouw die de hoofddoek draagt, draagt de vlag van de islam. De helft van de bevolking zit gesluierd thuis, de andere helft is 5 maal daags bezig een ernstige hernia op te lopen. Het is de hoofddoek die de maat aangeeft voor het verschil tussen de islam en het westen. De moslimvrouw zegt openlijk dat de westerse beschaving onaanvaardbaar voor haar is, dat ze een ziekte is, een pest voor de mensheid, en dat alleen de islam de mens waardigheid kan geven. Het gevaarlijkste van de Islam is dat als die ideologie de overhand krijgt, alle vooruitgang stopt. Het is tijd om ons heel erg goed voor te bereiden op het allerergste.

  De vrijheid als kern van de Europese verlichting bestaat niet in de islam. Europa heeft in een moeizame strijd afscheid genomen van het idee van de almachtigheid van een religie. De niet-moslim is volgens de islam een onvolmaakt mens, kritiek op moslims is verboden en het verlaten van de islam wordt met de dood bestraft. En deze religie hebben we de kans gegeven zich binnen 30 jaar definitief in Europa te vestigen…De strijd tussen het Westen en de Islam is namelijk al heel oud en laait met tussenpozen telkens weer op. Deze strijd vergt bovendien echte offers en leidt tot veel leed, zeker ook aan Westerse kant.
  Wanneer er meer moslims zijn, dan niet moslims transformeert een democratie in een theocratie. Islam is de grootste bedreiging voor vrije landen…Deze bezadigde, oude heren vergeten, dat deze Moslims die ze nog steeds binnenhalen een nucleaire wapens worden, ook onder hun voeten. De eeuwenoude indoctrinatie van mensen in de islam zit in hun DNA. Generatie op generatie is geleerd dat islam hun identiteit is. Hun binding met familie, stam en hun verleden. Dat is nog eens iets anders dan fascisme en communisme. Oude garde die zich elite noemt maakt een fatale denkfout door te denken dat islam uiteindelijk zal wegsmelten.
  Europese politici hebben bewust de ogen gesloten. Het is juist de islamitische wereld en met name de Turks Islamitische AKP en Arabische Broederschap die het westen niet alleen als een bedreiging ziet, maar juist als een potentiële vijand, waarin maar één antwoord mogelijk: demografische explosie moslims via de baarmoeder, prediking en oproepen tot invoeren van Turkse Arabische cultuur.
  Hoe lang mogen Saoedi-Arabië, Turkije, Pakistan, Marokko en Somalië openlijk de moslims in Europa aansturen?
  Dictatoriale moslimlanden hebben door hun oliedollars decennia lang de politiek georganiseerde islam in Europa met veel geld verzorgd, vooral de Moslimbroederschap en AKP componenten Fetullah, rabita, diyanet en Milli Gorus profiteerden daarvan. De directe inmenging van Turkije en Marokko in de lotgevallen van de moslims echter is voor de toekomst nog veel gevaarlijker.
  Nederland heeft het recht zijn eigen cultuur te behouden en dient zich niet gedienstig neer te leggen bij middeleeuwse opvattingen die het westen eeuwen terug al heeft overwonnen. Evolutie is vooruitgang dan zet je de klok geen eeuwen terug door lieden te volgen die een verschrikkelijk “systeem” van onderdrukking/onderwerping aanhangen.

 9. Ach, ik denk dat deze varianten van de islam alleen gedijen in het geheim en door intimidatie. Er komen steeds meer islamieten die het helemaal gehad hebben met deze achterlijke vorm van geloofsbeleving en zich in soefi of koranische islam gaan verdiepen. Wel is het onze plicht als niet-islamieten deze groep van harte te steunen en zero-tolerance richting haatbaarden te hanteren.

  1. @ Germen,

   Wel is het onze plicht als niet-islamieten deze groep van harte te steunen..????

   Dat geloof je toch zeker zelf niet, wat mij betreft moeten we geen enkele gelovige steunen in hun geloof, we hoeven ze ook niet tegen te werken, in welke sprookjeswereld gelovigen willen leven moeten ze wat mij betreft zelf weten maar om ze van harte te steunen gaat veel te ver. Wil jij soms je inkomen afgeven zodat gelovigen op kosten van de nederlandse staat hun kerken kunnen bekostigen? Als jij ooit eens flink in de problemen zit om wat voor reden dan ook, wil jij dan horen dat je geholpen wordt of wil je dan horen van een gelovige dat god voor je zorgt?

Laat een reactie achter