Video: grey goo vernietigt aarde

Machientjes zo groot als een virus of uit de kluiten gewassen eiwitmolecuul zijn erg handig. Je kan zo letterlijk alles atoom voor atoom opbouwen. Of bijvoorbeeld atomen van een zeldzaam element als goud laten zoeken. Helemaal mooi is het al de machientjes zichzelf kunnen vermenigvuldigen. Dan hoef je er maar één te maken, die zichzelf net als een bacterie vermenigvuldigt. Als je even geduld hebt, heb je voor je het weet een hele bak vol ijverige smurrie. En dat is nu net het probleem…

Nanomachines kunnen erg nuttig zijn. Vooral als ze zichzelf kunnen vermenigvuldigen. Maar dat heeft ook nadelen: in de grey goo scenario's loopt die vermenigvuldiging uit de hand.
Nanomachines kunnen erg nuttig zijn. Vooral als ze zichzelf kunnen vermenigvuldigen. Maar dat heeft ook nadelen: in de grey goo scenario’s loopt die vermenigvuldiging uit de hand.

Grey goo eerder persistent milieuprobleem

Aan de andere kant zijn er natuurkundige beperkingen. En deze zijn groot. Nanobots hebben vrije energie nodig. behoorlijk veel vrije energie, want ze breken materialen atoom voor atoom af. Nanobots zouden dus roodgloeiend heet worden. Ze moeten ook alle atomen die ze nodig hebben in hun omgeving kunnen vinden. Vooral bij de zeldzamer soorten, zoals zeldzame aardmetalen, is dat lastig. Waarschijnlijk zullen nanobots dus niet veel sneller opereren dan de snelste bacteriën nu. Die verdubbelen zich elke twintig minuten, in ideale omstandigheden.

Wel een probleem is dat nanobots zich overal in kleine hoekjes kunnen vestigen en dan langzaam fabriekjes bouwen. Als strategisch wapen is dat erg aantrekkelijk. Wat doet vrezen, dat het Pentagon of hun Chinese, Russische of Turkse collega’s in de militaire verdwazing, dit gaan ontwikkelen.

Lees ook:
Grey goo: nanobots op rooftocht

4 gedachten over “Video: grey goo vernietigt aarde”

  1. Scary, al dat geëxperimenteer met zichzelf voortplantende machientjes. Maar ook als kwaadwillenden deze kennis in de handen krijgen.

    It’s the end of the world as we know it! 

  2. Ik denk dat het risico hiervan wel meevalt, aangezien het nog niet gebeurd is. Als grey goo echt zou ontstaan was het al ontelbare keren voorgekomen in het universum bij andere beschavingen. Aangezien het kwadratisch groter wordt zou het heelal al lang niet meer bestaan als het ooit ergens al eens was gebeurd.

  3. Ik vind eigenlijk de voordelen die de wetenschappers noemen veel enger. De ene wil er het klimaat mee veranderen en de andere de hersenen. Alsof wij weten hoe het klimaat werkt en hoe de hersenen werken……….

Laat een reactie achter