Het meeste ruimtepuin bevindt zich in low earth orbit of de geostationaire baan.

Zal het Kessler-syndroom ons op aarde gijzelen?

Niet alleen van de aarde zelf maken we een zwijnenstal. Ook de omloopbanen net buiten de aardse atmosfeer raken steeds meer verontreinigd door ruimtepuin. Denk dan aan overblijfselen van satellieten, brokstukken en dergelijke.

De ultieme nachtmerrie is het losbarsten van het Kessler-syndroom: een kettingreactie van botsingen, waardoor  uiteindelijk miljoenen kleine, maar uiterst snel bewegende brokstukken satellieten zullen doorzeven. Het goede nieuws is dat zelfs als het Kessler syndroom in alle hevigheid losbarst, het verlaten van de aarde nog steeds mogelijk is.

Opgesloten op aarde zullen we dus niet worden. Wel zullen satelliet-internet, GPS en andere satelliettoepassingen zoals we nu kennen, onmogelijk worden.

Het meeste rumtepuin bevindt zich in low earth orbit of de geostationaire baan.
Het meeste rumtepuin bevindt zich in low earth orbit of de geostationaire baan.

3 gedachten over “Zal het Kessler-syndroom ons op aarde gijzelen?”

  1. Het zou rampzalig zijn voor de ruimtevaart maar op duur een ring om de aarde kunnen vormen waarvan we de baan kunnen vermijden. Lijkt me trouwens spectaculair gezicht zo’n ring om de aarde als ie vanaf het oppervlak zichtbaar is. Tevens zijn we weer een rampenscenario rijker. Naast zonnevlammen (emp), zonneminimum, metoerietinslag, peak oil etcetera hebben we ook nog de mogelijkheid weer terug in prehistorie te belanden door ruimtepuin

Laat een reactie achter