De disco overleeft de toekomst niet, maar toch is het een leuk plaatje.

De toekomst van: uitgaan

Waarvan gaan mensen in de toekomst uit hun dak? Gaan mensen überhaupt nog wel uit? Wat is er technisch mogelijk? En wat voor invloed krijgen de nieuwe media op mensen?

Veel verschillende oplossingen in het verleden
De gewoonte om ’s avonds na het werk, of als er geen werk is, sociale activiteiten te ontplooien dateert al van ver voor de industriële revolutie en komt overal ter wereld voor. Zo is in het mediterrane gebied de ‘pantoffelparade’ bekend, waarin mensen elkaars kledij en uiterlijk kunnen begluren en bewonderen. In Nepal vermaken dorpsbewoners zich met dansen – een gewoonte waarin de klad is gekomen met het oprukken van de kijkbuis. In veel andere gebieden worden verhalen verteld bij het kampvuur. Al deze gewoonten zijn culturele oplossingen voor het probleem om de tijd door te komen. In primitieve samenlevingen wordt dit probleem trouwens ook vaak opgelost door dom werk of door armen uit te laten buiten door een lokale aristocratie.

De overheersend trend op uitgaansgebied was in de laatste decennia van de twintigste eeuw de discotheek. Jongeren en oudere jongeren laten zich vollopen met alcohol en geven zich over aan een oorverdovende dreun. Het immense lawaai dat alles overtreft maakt praten onmogelijk, waardoor bezoekers het moeten hebben van hun uiterlijk en non-verbale communicatie om contact te maken met een partner van het gewenste geslacht.

De disco overleeft de toekomst niet, maar toch is het een leuk plaatje.
De disco overleeft de toekomst niet, maar toch is het een leuk plaatje.

Discotheek is passé
Anno 2011 komt een beetje de klad in dit lawaaiige fenomeen. Steeds minder mensen voelen zich thuis in dit soort massale gelegenheden, die vaak geteisterd worden door overlastgevende reljeugd. Het alternatief, een avond doorbrengen met het drinken van allerlei drankjes in een al dan niet rookvrij café met een ober die steeds nieuwe consumpties wil opdringen, is ook een nogal dure hobby. Tijd dus om te kijken waar uitgaan eigenlijk goed voor is en of er niet wat slimmers en leukers te bedenken is, dan dat waar horeca-ondernemers ons mee opzadelen.

Uitgaan in je kamer
Mensen gaan uit voor de spanning en om nieuwe mensen, vooral potentiële partners, te ontmoeten. Ze willen weten hoe ze ‘liggen’ in de relatiemarkt en willen flirten met aantrekkelijke personen. Steeds meer van deze dingen gebeuren nu online of in de virtuele wereld van een spel. Steeds meer dingen waar je vroeger voor het huis uit moest, kunnen nu vanachter de computer. Eén ding ontbreekt nog: lijfelijk contact met andere mensen. He is een kwestie van niet veel tijd voor er betaalbare, kamerbrede beeldschermen komen waarmee een virtuele omgeving nagebootst kan worden in een bepaalde ruimte. Nu al zien we dat het vooral de werkloze mensen met weinig geld zijn die over straat zwerven omdat ze geen geld hebben om deel te nemen aan de virtuele wereld. Dit effect zal in de toekomst nog sterker worden.

Op de persoon gericht uitgaan
Horecabazen zullen uiteraard alles doen om toch nog bezoekers te trekken. Hierbij zullen ze zich toeleggen op dingen die mensen thuis niet kunnen nabootsen. Verwacht dus meer themacafé’s en dergelijke. Het kansrijkste is uiteraard iedere bezoeker een unieke belevenis te bieden en ook de mogelijkheid te geven om meer van elkaar te weten te komen. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld een tweedimensionale streepjescode dragen die ze met elkaars mobiele telefoon kunnen scannen. Verder in de toekomst wordt er mogelijk wat gedaan met RFID’s en uiteraard zal de horeca-ondernemer proberen om bezoekers op de een of andere manier persoonlijk aan te spreken en over te halen toch vooral vaak naar zijn zaaltje of biertap te komen.

Open source uitgaan
Het bleek al uit de voorbeelden boven. Om uit te gaan is niet meer nodig dan een stel mensen bij elkaar in feeststemming. Je kan via internet heel snel ontmoetingsplekken afspreken en daar met de groep heen gaan. Dit gebeurt nu al en zal in de toekomst sterker worden. Je kan zelfs afspreken dat bepaalde mensen bepaalde dingen mee gaan nemen. Zo kan je iedere dag uitgaan zonder dat je rood komt te staan.

4 reacties

  1. Zelf dingen meenemen kan maar beperkt. Vaak is eigen consumptie niet toegestaan. En als je toch je groepje mensen drank wil aanbieden, moet je dat dus allemaal meeslepen. Voor een groter groepje (flink feest) moet je zelf een evenementenvergunning aanvragen:).
    Dan ook de reis terug is niet zonder zorgen. Want bijna iedereen vindt een feest of uitgaan zonder alcohol niks aan, ook speelt hier de groepsdruk een rol omdat je niet als enige geen alcohol wil drinken maar juist met de anderen wil meedoen in het feest/uitgaansgedrang. Een taxi is duur, en bovendien moet je dan de auto waarmee je kwam laten staan om die later op te halen..
    En dan onverwachte dingen, zoals een bob die zich bedenkt of ziek wordt of eerder naar huis wil, of een laaiende discussie met een bob en de bezopen eigenaar van de auto die vindt dat hij toch best wel kan rijden.
    En vaak is uitgaan verleden tijd, als je getrouwd bent.

  2. Virtueel uitgaan is nog steeds een randverschijnsel. Secondlife is niet zo massaal geworden als iedereen dacht.
    Disco is idd passe voor mensen boven de 21, maar ook dat is van alle tijden.
    Trends:
    Open air festivals. nog steeds enorm populair, en er komen er ook nog steeds bij.
    Feesten / uitgaan op de vakantielocatie. Zomer en winter. qua omvang en aantal locaties nog steeds in de lift
    Je kunt het decadent noemen, of immoreel, of ruimdenkend, maar vertier op kinky parties, themaparties, thuisparties, parenclubs zit ook nog steeds in de lift
    “Chillen on the beach”, lounge style, is ook populair. Kijk maar eens op scheveningen op een niet al te koude dag.

  3. Veelvuldig uitgaan om louter vermaakt te willen worden getuigt van een geestelijke achterstand cq armoede.
    Uitgaan om eens bij te praten, te filosoferen met soulmates of een hobby delen is daarentegen een gezonder verschijnsel.

  4. disco is inderdaad redelijk zn beste tijd voorbij, dr komen alleen nog een flink aantal mensen op af als er iets speciaals te doen is,

    bar’s en kroegen daar in tegen stromen steeds voller en voller.
    ik denk dat t uitgaan een overgang maakt van de harde muziek naar het lekker zitten en praten met je maten en op die manier mensen leren kenned,

    dit gaat natuurlijk hand in hand met het mensen leren kennen op internet,
    als je net iemand heb leren kennen via internet en je wil ze in het egt beter leren kennen is zo een disco waar je elkaar niet tot bijna niet kan verstaan natuurlijk niet zo handig,
    daarom zullen mensen eerder gezellig een drankje halen bij een bar/kroeg om gewoon gezellig elkaar beter te leren kennen,

    in mijn stad gaat een grote disco binnen kort heropenen icm een soort van casino, ben beniewd of dat wel mensen trekt aangezien de poker gekte onder jongeren nog steeds stijgt.

    maar uigaans gelegenheden zullen egt niet zomaar vervangen worden door het internet

Geef een reactie