Zonder politie zullen rellen en plunderingen uitbreken.

Red de euro, laat landen failliet gaan

De euro is een multinationale munteenheid. Dat betekent, dat de euro niet door de centrale bank van één land, maar door de Europese Centrale Bank van alle landen in de eurozone gezamelijk wordt uitgegeven. Als Nederland of Spanje in zee zou zinken, zou de euro hiermee dus niet waardeloos worden.

Wat bepaalt de waarde van een munt?
De waarde van de euro hangt niet af van de economie in één land.

Voor de euro is het het beste om de markt spilzuchtige landen als Griekenland af te laten straffen.
Voor de euro is het het beste om de markt spilzuchtige landen als Griekenland af te laten straffen.

De euro is het betaalmiddel in de eurozone, een groep van zestien (na 1-1-2011 zeventien) landen die afgesproken te hebben de euro te gebruiken. Alle waarde in de eurozone wordt dus uitgedrukt in euro’s. Hoe groter deze waarde, hoe meer de euro waard wordt en omgekeerd.

Hoe kan de waarde van de euro beïnvloed worden?
De centrale bank kan de koers van de euro op drie manieren manipuleren: door de rente te verhogen of te verlagen, door enorme steunaankopen of -verkopen van vreemde valuta’s (in de praktijk is dat de Amerikaanse dollar)  of door extra euro’s bij te gaan drukken.

Wat gebeurt er als een land failliet gaat?
Een land kan niet failliet verklaard worden, omdat er geen gerechtshof bestaat dat het faillisement kan uitspreken.

Wat wel kan gebeuren is dat een land, bijvoorbeeld Griekenland of Spanje, de aflossing op zijn schulden niet meer kan voldoen. Obligaties, dat zijn stukjes lening, van die landen worden dan waardeloos. Dat is bijvoorbeeld met Russische obligaties na de Russische Revolutie gebeurd. Niemand wil het land dan meer geld lenen of goederen of diensten aan de overheid leveren. Ambtenaren worden dan niet meer betaald en alle publieke diensten liggen stil.

Leven zonder overheid
Het particuliere bedrijfsleven functioneert dan wel nog steeds.

Zonder politie zullen rellen en plunderingen uitbreken.
Zonder politie zullen rellen en plunderingen uitbreken.

Ook zullen semi-overheidsbedrijven die niet afhankelijk zijn van subsidies het overleven. Het vervelendste probleem is het handhaven van de orde, immers ook politiemensen en militairen zijn ambtenaren.  Mogelijk gaan ze zelf plunderen om te overleven. In veel Afrikaanse landen, zoals Congo Brazzaville, is dat nu al schering en inslag. 

Gepensioneerden en hulpbehoevenden
Ook ziet het er beroerd uit voor gepensioneerden die een 0verheidspensioen ontvangen. Als de overheid in ieder geval leger en politie door blijft betalen dan zal in ieder geval totale ontwrichting voorkomen kunnen worden. Wel moet er in samenwerking met vrijwilligers en het bedrijfsleven een humanitaire oplossing (voedselbanken en gaarkeukens) gezocht worden voor bejaarden en hulpbehoevenden.

Massale migratie
Door het massaal wegvallen van de koopkracht van ambtenaren zal het bedrijfsleven een stevige dreun krijgen, met als resultaat werkloosheid. Daardoor zullen veel werkenden in het buitenland werk proberen te vinden. Dit gebeurt nu al massaal in Ierland.

‘Faillisement’ per saldo niet zo erg
Een land wordt niet van de aardbodem weggevaagd zonder overheid.

In feite is het een weinig zachtzinnige correctie die brengt wat de spilzuchtige overheden in kwestie zelf al veel eerder hadden moeten uitvoeren: een drastische inkrimping van een veel te grote hoeveelheid ambtenaren en sociale zekerheid. ‘Ouderwetse’  burenhulp en voedselhulp uit andere Europese landen zullen de periode draaglijk maken. Massale hongersnoden zullen niet uitbreken. 

De nieuwe, veel kleinere, overheid zal een groot deel van de schulden domweg afschrijven. Er zullen mogelijk wat ongezonde banken omvallen, onze pensioenen worden een stuk lager als ons pensioenfonds zo stom is geweest in bijvoorbeeld Griekse obligaties te beleggen, maar we zullen niet stoppen met ademen. Het is even slikken, maar daarna kunnen de Grieken weer een nieuwe start maken.

7 gedachten over “Red de euro, laat landen failliet gaan”

 1. Doe niet alsof wanneer de euro landen in problemen komen dat het niet kwaad kan houd maar iemand anders voor gek ,wanneer arme eu landen in problemen komen moet euro bank
  tussen komen van wie is dat geld denkt u natuurlijk van de landen die beter hebben dan moeten ze zwakke landen uit de shit halen ,je kan 1 mens uit de zee redden maar probeer geen 2 dan zink je wel mee onder, dus hou je leugens voor jullie eigen oke.

  1. Het geld is uiteindelijk van de mensen die het als belasting hebben betaald. Waarom ‘moet’ de Europese centrale bank tussenbeide komen als een land het vertikt om te veel uit te geven? Daarmee straf je de spaarders en beloon je de geldverkwisters. Landen als Griekenland zijn bodemloze putten, maar de Grieken zijn tien miljoen vindingrijke individuen die met een beetje hulp er echt wel weer bovenop komen.

 2. geld is maar papier, griekenland heeft met hulp van goldman sach de europa
  misleid,als beloning worden ze geholpen,omdat anders de banken te veel schade hebben.
  de euro is n.l opgedrongen.daarbij is het de euro commissie die steeds meer op de stoel van de overheid gaat zitten,die daardoor kiezers bedrog kan plegen,papa heeft gezegd het mag niet.de vorming van een bepaalde vorm van financieel europese dictatuur staat in de startblokken.landen als duitsland en frankrijk kunnen europa laten vallen.
  en weer een terug stap maken naar het verleden,de valuta schommelingen die de oorzaak was van de invoering van de euro kan gemakkelijk gepareerd worden door protectionisme naar willekeur,concurentie vervalsing is hier mee te bestrijden,nog meer in de startblokken staande landen,die een worst wordt voorgehouden geeft nog meer druk op de waarde van de euro,het desfunktioneren van europa adel is wel bewezen,de knoflook landen staan straks in de rij voor een bijdrage van de 750 miljard,sinterklaas woont tegenwoordig in brussel
  het senario dat bejaarden gepensioneerden en ambtenaren niet meer een waarde vaste inkomen ontvangen,zoals in rusland gebeurde,dat zou de schuld van de regering zijn,die zich laat inpakken door het reizende circus in brussel.

 3. Op een of andere manier zitten nu op alle sleutelposities in Europa mensen van Goldman-Sachs, Dezelfde bank die Griekenland geholpen heeft de boel te flessen om bij de euro te mogen. De premiers van Italie en Griekenland en de nieuwe president van de ECB,
  Mario Monti, Lucas Papademos en Mario Draghi hebben één ding gemeen: ze hebben alle drie voor de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs (GS) gewerkt.
  Think about it!

Laat een reactie achter