Video: Europa vanaf 3000 jaar geleden tot nu

Share Button

In deze video een korte animatie van hoe Europa veranderde in de loop der eeuwen. De ooit razend ingewikkelde landkaart van Europa wordt steeds simpeler… tot hij na de val van de Muur weer ingewikkelder wordt. Het gefröbel met landsgrenzen lijkt onschuldig, maar vergeet nooit dat bij elke wijziging duizenden mensen zijn omgekomen.

De onderstaande is veel gedetailleerder en kwam al eerder aan de orde op Visionair.

Opvallend is hoe “saai”, dus lekker rustig, de periode na de Tweede Wereldoorlog was. Met als onderbreking het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en Joegoslavië. Hoe zou de toekomstige kaart van Europa er uitzien? Een Europees Reich, iedere etnische minderheid een eigen landje of hebben we nu na meer dan duizend jaar bloedvergieten, eindelijk genoeg van landjepik? Hoopgevend is dat we nu na een millennium bloedvergieten sadder and wiser zijn.

En of het daarvoor beter was, qua landjepik? Integendeel. Hieronder een video van de periode rond het begin van de christelijke jaartelling, 1000 vC tot het jaar 1000 AD.

Share Button

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Dit vind je misschien ook interessant:

2 reacties

 1. antares schreef:

  Ik denk dat we uiteindelijk op den duur alleen nog industriële productiegrenzen zullen kennen, (meest gunstig bewezen locaties) geen landsgrenzen meer.

 2. Bente schreef:

  Ik
  vind het heel cool egt waar maar ik vond het moe lijk te begrijpen
  maar op school leer ik het nog wel
  Maar op school heb ik geschiedenis over vroeger en ik zit
  In groep 5a

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger