Video: Fiets van karton

Share Button

In 2009 werkte de Israëlische ingenieur Izhar Gafni aan een saai project en zijn gedachten dwaalden af. Hij kreeg een krankzinnige inval. Zou je een fiets van karton konnen bouwen? Zijn vrouw kende hem en wist dat hij niet zou stoppen voor hij het project af had gerond. Na enkele jaren experimenteren met de sterkst mogelijke vormen mag het resultaat er zijn.

Het model is afgedicht met vernis tegen vocht. Strips van een oude autoband maken een lekke band onmogelijk. De materiaalkosten liggen rond de 9 dollar (€7). Gafni probeert nu de fiets in massaproductie te nemen met een verkoopprijs van rond de 30 dollar. Een bewijs dat met alledaagse materialen vaak de meest onverwachte dingen zijn te bouwen.

Share Button

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Dit vind je misschien ook interessant:

2 reacties

  1. Bemoeier schreef:

    De overbrenging is zeker wel van staal?

    • antares schreef:

      Nee, het is een kunststof tandriem die over twee kartonnen aandrijfwielen loopt. De assen, het trapmechanisme, alles is van karton, behalve uiteraard de remkabels, remblokjes, en het rubber dat om de velgen bevestigd zit. Mooi ontwerp. :)

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger