Docu: voorbij oneindig

Oneindig is een begrip dat nogal wat voeten in de aarde heeft. Zo kan een hotel met een oneindig aantal kamers nooit vol raken. Je kan namelijk altijd alle gasten laten verhuizen naar een kamernummer dat twee keer zo groot is als hun bestaande nummer. Ook kan – en zal – in een oneindig groot heelal letterlijk alles gebeuren. Zolang de natuurwetten het maar niet verbieden. In deze BBC Horizon docu een speelse uiteenzetting van wat oneindigheid precies inhoudt.

Toch is het begrip oneindig minder onomstreden dan het lijkt. In een volgend artikel gaan we in op denkers, die knagen aan het wiskundige begrip oneindig. Want waar oneindig weliswaar vele wiskundige problemen oplost, komen er de nodige natuurkundige problemen bij…

3 gedachten over “Docu: voorbij oneindig”

  1. There is no end to counting so there must be infinity.
    Het hangt er vanaf wat je aan het tellen bent! Tel je alleen nummers dan is er de schijn dat het aantal oneindig is. In praktijk is er echter wel een eindig nummer. We hebben eenvoudigweg geen namen meer voor nog grotere nummers, ook al gebruiken we alle formules die er bestaan. We hebben een andere vorm van wiskunde nodig.
    In het filmpje worden er allerlei vreemde conclusies getrokken. Bv het aantal  even nummers is net zo groot als het aantal  oneven nummers in een  oneindig aantal nummers, of dat je 1 zou kunnen toevoegen aan een oneindig aantal. Aan een oneindig aantal kan je niet 1 meer toevoegen voor de simpele reden dat deze ene al deel uitmaakt van het oneindige aantal. Zo kan je ook stellen dat in een oneindig aantal geen aantal even of oneven nummer te bepalen is, aantal is bij definitie eigenlijk al eindig.  
    Het enigste wat we kunnen doen met oneindigheid is het proberen ons voor te stellen om het vervolgens met rust te laten.
     

    1. Nou niet met het huidige geldsysteem en de economische groei die daar voor nodig is.
      Als dat niet veranderd is het fijn als het heelal oneindig is zodat die groei daar verder gezet kan worden.
      Met een industrie die zich zelf expandeert middels robots en materie uit het heelal anders gaat het te veel kosten.

  2. Oneindigheid en de natuurlijke, voortdurende behoefte aan oriëntatie bij intelligente waarnemers, matchen eenvoudigweg niet. Ik vergelijk dit met het principe dat hoe meer je weet, hoe meer je weet dat je niet weet. Dit is inherent aan verzamelen van kennis. Al neemt men nog zoveel kennis op, zelfs de vaardigste interpretaties leiden niet tot een eindconclusie die de grenzen van kennis kunnen benaderen. Er blijft altijd oneindig meer informatie over. Dat komt omdat we waarnemers zijn die denken. 

Laat een reactie achter