De incestueuze relatie tussen Saudi-Arabie en de VS veroorzaakte veel problemen.

Groep moslimhervormers wil jihadisme aanpakken

Op dit moment is de islamitische wereld in staat van totale ontwrichting en worden ook samenlevingen met een hoog percentage moslims bedreigd.

Begin jaren twintig steunde het Britse Rijk de machtsovername in Arabië door de Al Saoeds. Hierdoor moest de gematigd soennitische sjerief, sleutelbewaarder, van de heilige steden Mekka en Medina, zijn prestigieuze post opgeven en kreeg hij van de Britten als troost het zandkoninkrijkje Jordanië.

De incestueuze relatie tussen Saudi-Arabie en de VS veroorzaakte veel problemen.
De incestueuze relatie tussen Saudi-Arabie en de VS veroorzaakte veel problemen.

De deal met de Al Saoeds had voor de weinig lange-termijn denkende Britten twee voordelen. Ten eerste was het kalifaat, een wereldwijd moslimimperium voor even van de baan. Ten tweede beheersten de Al Saoeds de enorme olievelden in het Midden Oosten, die ze in dienst stelden van de Britten en later Amerikanen. In ruil hiervoor kregen de Al Saoeds rugdekking door de Angelsaksen. Door dit ‘pact met de duivel’ kreeg het salafistische koninkrijk Saoedi-Arabië vrij baan met het verspreiden van hun uiterst agressieve salafistische interpretatie van de islam. Gesteund door vele miljarden aan oliedollars rukte het salafisme op, tot het nu overal ter wereld de islamitische leefwereld verkankerd heeft.

In een opmerkelijk statement, hieronder op Youtube te zien, en hier te lezen, wil een groep hervormingsgezinde moslims de salafisten uitschakelen en een meer humane islam wortel laten schieten.

Omdat de salafistische interpretatie onherroepelijk uit zal draaien op een bloederige wereldoorlog tussen de 1,5 miljard moslims en de rest van de wereldbevolking, kan ik daar als niet-moslim alleen maar blij mee zijn en hopen dat dit een massabeweging gaat worden.

Tegelijkertijd moeten we, helaas, vaststellen dat de traditionele bronnen, koran en soenna, de salafisten, ISIS en Al Qaeda gelijk geven. Alleen als de koran letterlijk en drastisch anders wordt vertaald, wat alleen kan door de soenna af te schaffen, zal hun missie slagen. Zelfs dan staan er in de koran nog enkele teksten die bijvoorbeeld vrouwen minder rechten geven. Wel is dit vele malen milder dan de barbaarse teksten in de hadith.

5 gedachten over “Groep moslimhervormers wil jihadisme aanpakken”

 1. Beste Germen, de bijbel bevat evenzeer ellendige passages die je als christen niet zou verwachten.

  De jongens van het YouTube-kanaal ‘Dit is Normaal’ kopen een bijbel en vermommen die als koran. In de straten van Den Haag leggen ze schokkende passages uit het “heilige” boek voor aan willekeurige mensen. Die fragmenten staan haaks op onze normen en waarden. Hoe gaan ze reageren?
  De fragmenten zijn niet van de poes. Bijvoorbeeld de beroemde passage uit Leviticus waarin staat dat mannen die met elkaar slapen vermoord moeten worden. Of het stuk waarin vermeld wordt dat de vrouw onderdanig moet zijn.

  De geïnterviewden oordelen aan de hand van deze verzen dat de Koran veel agressiever is.
  Maar dan komt de aap uit de mouw wanneer blijkt dat al die passages gewoon in de Bijbel staan. De mensen schrikken zich een hoedje.

  Zo zie je maar. Als er vandaag of morgen fundamentalistische christenen zouden opstaan, kunnen ze zich zonder problemen beroepen op zulke passages, want het “heilige boek” is toch van Gods hand, is het niet? Wanneer komt de dag dat we gaan inzien dat die boeken enkel tot historisch erfgoed behoren en enkel de neerslag zijn van volksverhalen en mythen die millennia geleden mondeling werden doorverteld? Ze verheerlijken tot het woord van God en er wereldreligies op baseren, zou strafbaar moeten gesteld worden.
  https://www.youtube.com/watch?v=zEnWw_lH4tQ

  1. Beste ‘xplorr’,
   Nu vergelijk jij, en die videojongens, appels met peren.
   Zoals in het artikel beschreven kent de islam niet alleen de qur’an, maar ook de hadith (overleveringen) en siraat (hagiografieën van Mohammed). Wat er in de bijbel staat is in feite een bundeling van joodse en christelijke qur’an, hadith en sira. Volgens het christendom, enkele obscure sekten uitgezonderd, gelden de torah-wetten van onder meer Leviticus niet meer; die zijn namelijk vervangen door het Nieuwe Testament (‘verbond’). Zie onder meer http://www.online-bijbel.nl/bijbelboek/Handelingen/11/
   Een dergelijk proces heeft niet plaatsgevonden binnen de islam.

   1. het grote -kern-verschil is:

    a, israel dat zich vertaalt als ¨worstelen/strijden/vechten met god¨.
    of simpeler gezegd; gebruik je eigen kop, denk zelfstandig, discusseer met alles en iedereen, leer en groei.

    b, islam dat zich vertaalt als ¨slaaf van god¨.
    anders gezegd, gods woord is eeuwig en onveranderlijk.
    god herschept de wereld ieder moment opnieuw, dus studie van de werkelijkheid is zinloos.
    god in frage stellen is strikt verboden en levert je de doodstraf op.

    daarom is de islamitische wereld volstrekt achtergebleven en vooral gebaseerd op landverovering en roof.

    zolang er islam bestaat zal er strijd zijn. zie de afgelopen 1400 jaar.

 2. dit is raar nieuws; niet dat ik voor de islam ben maar een islamitische hervorming hoeft zich niet zomaar aan te passen aan een seculiere staat. Luther was ook een hervormer en Geert Groote; ze maakten geen vrijzinnige hervorming van het christendom maar keerden terug naar de wortels ervan. Hervorming is niet hetzelfde als secularisering.

Laat een reactie achter