De ontdekkers van het kleine wereldwijde netwerk, dat het grootste deel van de wereldeconomie beheerst, hebben nu een eenvoudig te begrijpen, grafisch hulpmiddel ontwikkeld om te voorspellen of en wanneer banken in elkaar dreigen te storten.
Financiele buienradar
DebtRank werkt enigszins als een financiële weersvoorspelling. Het instrument kan de wereldwijde financiële activiteit in de gaten houden voor kenmerkende tekenen van een naderende ramp, zoals in 2008. Niet alleen de grootte van een bank doet er zake om vast te stellen hoeveel risico een bank in de problemen vormt voor de rest van het financiële systeem. Zelfs een klein verlies bij een bank die nauw verbonden is met veel andere banken kan zich als een cascade voortplanten door het bancaire systeem en het gehele systeem bedreigen.
Analyse van een ramp
Om DebtRank te testen, gebruikte Stefano Battiston vertrouwelijke informatie van de crisis in 2008 die door de Amerikaanse centrale bank Fed werd verzameld. Hierbij werden vertrouwelijke gegevens van 407 instituten geanalyseerd die samen 1,2 biljoen dollar (iets minder dan acht procent van de Amerikaanse staatsschuld) van de Fed ontvingen. De data dateerde van een periode van duizend dagen rond het begin van de crisis: vanaf augustus 2007 tot juni 2010. Battiston en zijn collega’s concentreerden zich op de 22 megabanken die driekwart van het bail-out fonds ontvingen en vrijwel alle onderdeel uitmaken van het supernetwerk van 127 machtige instellingen dat Battiston al eerder blootlegde. Van elke bank werd dagelijks de ‘DebtRank’ berekend, gebaseerd op het risico dat de bank failliet zou gaan en het belang voor de rest van de bancaire sector. Een Debt Rank van nul vertegenwoordigt geen enkel risico voor de rest van het netwerk; een waarde van 1 betekent een totaal verlies van alle waarde in het systeem.
Deze analyse identificeerde een aantal financiële instellingen die een groot systeemrisico opleverden: was één van deze firma’s omgevallen, dan was volgens het model ongeveer zeventig procent van de waarde in het gehele systeem, verdampt. Een DebtRank van 0,7 dus (de rode ballen in de grafiek). Dit werd voorkomen door een zeer kostbare interventie door de Europese en Amerikaanse overheden. Met een tool als DebtRank kunnen de echt ’too big too fail’ banken worden onderscheiden van de minder kritische banken, waardoor alleen de gevoelige banken worden ondersteund.
Dit was m.i. overigens juist een gewenste ontwikkeling geweest: de bankensector is op dit moment een luchtbel. Deze moet zo snel mogelijk in elkaar klappen, waarbij de staat het betalingsverkeer overneemt en bedrijven, zoals dat ook hoort, facturen direct betalen.
Spiraal des doods
Uit de analyse van de groep blijkt dat banken als gevolg van de crisis langs de rand van de afgrond hebben gezweefd. Voor de meltdown hadden de 22 banken ongeveer een DebtRank van 0,08, maar na de crisis bleek dit gestegen te zijn tot gemiddeld 0,52. Battiston en zijn groep presenteerden de banken op een spiraal, waarbij 1 het centrum van de spiraal vormde. Inderdaad blijken na de crisis de “onaantastbare” banken sterk naar het centrum te zijn verschoven, zie grafiek. Het financiële zwarte gat in beeld. Uit verdere berekeningen bleek dat als de 22 banken zonder Fed-steun een verlies van tien procent hadden geleden op hun bezittingen, het gevolg van de subprime-crisis, dit een systeemcrash had betekend: meer dan zeventig procent van alle waarde was dan verdampt. Dat was toch wel erg zielig geweest voor de bankiers.
‘Wereldwijde bankenpolitie nodig’
Battiston werkt nu samen met de ECB en diverse Europese banken om DebtRank en vergelijkbare systemen uit te testen om een financiële meltdown te voorkomen. Om DebtRank echter va voldoende data te voorzien, moeten financiële waakhonden elke dag of elke week updates ontvangen van alle transacties, schuldenprofielen, gedetailleerde balansen en andere activa. Het probleem hierbij is dat de meeste financiële transacties vertrouwelijk zijn en dat alle controle alleen op nationaal niveau plaatsvindt. Er is geen internationaal instituut, de onder samenzweringstheoretici welbekende Bank of International Settlements wellicht uitgezonderd, dat een dergelijke rol kan vervullen. Zou dat er wel zijn, dan zou een dergelijk instituut discreet kunnen optreden tegen een rommelende bank zonder dat de markten in paniek raken.
Beter idee: ontmanteling financiële tijdbom
Een heiligschennende gedachte die helaas niet in het brein van de gemiddelde econoom of politicus opkomt, is dit systeem te gebruiken om het systeem failsafe te maken. Dat wil zeggen dat banken die bij een simulatie van financiële problemen een hoog systeemrisico vormen, worden gedwongen te ontvlechten, zodat ook in het geval van ernstige problemen bij een bank de andere banken zijn beschermd door een firewall. Of nog beter: de economie zo herstructureren dat de financiële sector wordt teruggebracht tot betalingsverkeer. Wie veel geld wil verdienen, gaat maar hard werken of een briljante uitvinding doen.
Lees ook:
Wereld gecontroleerd door 147 bedrijven
Bronnen
DebtRank: Too Central to Fail? Financial Networks, the FED and Systemic Risk, Nature Scientific Reports, DOI: 10.1038/srep0054 (2012)
Vrijgegeven FED documenten
Of nog beter : overstappen naar een RBE Dit zal sowieso moeten gebeuren om over te gaan naar een ontwikkelde(intelligente) maatschappij anders blijven we steeds in dezelfde shit trappelen.
Interessante analyse.Â
Het trieste is alleen dat tot zover de overheden juist alleen maar precies hebben gedaan wat deze banken wilden buiten IJsland om dan. Kijk eens naar Nederland. Zowel de DSB als de Friesland bank, beide relatief kleine banken zijn verdwenen en dus is de positie van de To Big To Fial banken alleen maar sterker geworden omdat het systeem dus nog afhankelijker is geworden van ze.
Hetzelfde geld voor de accountancy al is dat al even geleden gebeurt. Er werd veel fraude gepleegd bij echt grote bedrijven en ook bij de kantoors die hiervoor de controles doen. En wat is de politieke oplossing, dat nog maar 4 bedrijven dat soort werk mogen doen. Kortom je maakt er vanuit de politiek een kartel van… hoe bizar. Grappig genoeg werken zowel Bos als Balkenende nu beide bij 1 van deze 4 kantoren. Zie http://www.boekhoudfraude.nl/ voor de details.Â
Bonussen worden niet aangepakt van de banken, sterker nog we hebben gezien dat de bonussen of salarsissen van de top ook de laatste 4 jaar vooral omhoog gegaan is. De banken hebben de crisis echter wel misbruikt om de kosten voor klanten op te schroeven. De politiek heeft niets structureels of dwingends gedaan om ook maar iets te veranderen aan het totale wanbeleid en graaicultuur van de banken. Inplaats daarvan heeft Den Haag het ESM geratificeerd wat de macht van de bankencartels alleen maar nog verder concentreerd. En nu heeft Europa ook nog het lef te zeggen dat de Nederlandse premier zich niet moet laten remmen door het parlement…
Kortom Nederland en alle andere landen van de EU worden snoeihard uitgehold door een bancaire en politieke elitie die niet weten hoe snel ze hun zakken moeten vullen. Onderwijs, zorg, en belastingen worden duurder ondertussen.Â
Echte oplossingen zijn idd, decentraliseren, splitsen, aanvullende systemen invoeren, overheden zelf systemen van waardeuitwisseling met hun wingebied laten opzetten op lokale, nationale en internationale niveaus.
Op https://www.visionair.nl/ideeen/mensheid/straatjongeren-in-india-zetten-eigen-banksysteem-op-nu-wij-nog/ is veel informatie te vinden hoe overheden en ook burgers zelf gezamenlijk aanvullende systemen kunnen gaan opzetten.
Want 1 ding is me helaas wel duidelijk geworden het bank en politieke wezen in het Westen, de VS, Europa en ook Nederland is tot op het bot totaal corrupt of volledig incompetent.Â
Douwe ik denk dat als het systeem op internationale schaal zou gaan werken, de heren altijd wel weer een tegenantwoord vinden om hun zakken te vullen. Het wordt tijd dat we eens met zijn allen op gaan staan en zeggen: dit pikken we niet langer.
Laat occupy maar de aanjager zijn van deze stelling. Wetgevingen creeren, onder toeziend oog van de gewone man, met kennis hieromtrent. Maar ik denk dat het water eerst aan onze lippen moet staan, voordat het ev zover zou komen. Mvg, Paul.
Als je denkt dat die banken er een rotzooi van maken, (wat ook zo is) de pensioenfondsen voor flexmedewerkers zijn ook bezig om zich te ontdoen van verplichtingen. Na als ondernemer te zijn gestopt, heb ik hier en daar een paar jaar voor uitzendburau’s gewerkt. Daar kreeg ik in het verleden al een keer bericht van, dat ik mijn kleine pensioenrecht kon afkopen, opgebouwd in ongeveer twee jaar per uitzendbureau. E.e.a. was vastgelegd in de herziene pensioenwet 2007. Ik heb dat één keer gedaan, niet beseffende dat dit op grote schaal voor alle flexmedewerkers een ramp gaat betekenen. Als flexmedewerker ben je altijd gebonden aan kortdurende kontracten, over de hele loop van je carriëre als werknemer. Voortdurend na twee jaar de laan uitgestuurd worden bij allerlei verschillende takken van industriën, betekent dus dat je over je hele verband als werknemer dus overal kleine pensioenrechten hebt opgebouwd, die wettelijk mogen worden afgekocht. Met de huidige economische malaise zijn, het juist deze mensen die in geldnood zitten, en in de verleiding worden gebracht. Nu ik weer zo’n schrijven heb ontvangen, kan ik alweer 2 jaar pensioen afkopen, wat ik niet doe natuurlijk, maar hoevelen trappen er wel in vraag ik mij af. Als dit zo doorgaat, hebben flexmedewerkers letterlijk bij de wet toegestaan, straks geen pensioenrechten opgebouwd. De opgebouwde pensioenrechten worden zo niet alleen aangetast, maar flexmedewerkers worden zo ook gedwongen tot het einde van hun leven door te moeten werken. Dit alles volkomen gelegaliseerd volgens de wet, die mensen nu al dwingt om tot en met hun 67 levensjaar te werken. We worden uitgekleed.
wat is internet toch een waardevol communicatiemiddel!!
 deze heb ik weer gelijk doorgesluisd naar ons politieke forum. (ChristenUnie)Â
@ Douwe: uw m.i. waardevolle reactie heb ik er nog eens extra onder gekopieerd, als lokkertje, teneinde weer een discussie los te rammelen.Â
Jullie zouden daarom eigenlijk ook allemaal lid van een politieke partij moeten worden om de informatie in alle uithoeken van de politiek uit te kunnen dragen.
‘de gestage druppel holt de steen’ mocht mijn vader zaliger ooit al zo stellen.
De verkiezingen komen er weer aan, en volgens het woord valt er dus wat te kiezen. (@ben db bd) De G500 is dus een dergelijke druppel, eens zien hoe een koe een haas vangt; ben niet zo van het platte land heb het dus ook nog nooit zien gebeuren, maar wonderen zijn de wereld nog niet uit.
Wacht eigenlijk op een nederlandse insider, die het achterste van zijn tong laat zien, voorlopig borrelt in America af en toe wel zo iemand naar boven.
Only in America zeggen ze wel eens; denk dat het onderstaande stukje grotendeels ook wel opgaat voor andere west-europese staten. In Nederland weten we het aardig uit zicht te houden.
The Dispossessed Majority
http://www.paulcraigroberts.org/2012/08/08/the-dispossessed-majority/
ECB   hr draghi ligt zelf al onder vuur en wordt aangeklaagt door europianen nog wat anderen van wege belangenverstrengelingen met ander banken.  hoezo moet de europiaan nu ineens gaan geloven dat de ECB  HET GOEDE GAAT DOEN. sterker nog er is al die tijd continu zogenaamd geholpen geld naar banken, geen enkel mens heeft er iets aan gehad erger nog   IMF   ECB  EU= troika blijven steeds bezig met hervormen en bezuinigen op de mensen. ondanks dat er al miljoenen mensen huis en haard kwijt zijn op straat leven en bij het rode kruis eten moeten halen.  denk hier maar eens over na
ook op internet te vinden  in 3 dagen tijd hebben er al ruim 600.000 mensen getekent voor het straffen van de bankiers, niet zoals nu go jochie geef maar 400 miljoen en je kunt gaan terwijl ze tig landen bankroet hebben geholpen gaat om biljoen triljoenen. degene nu in regeringen en eu top komen uit die banken. die gaan echt zichzelf niet aanpakken
Deze ook straffen:Â
http://www.zijonline.nl/2012/08/03/gerrit-zalm-koopt-nieuwe-auto-op-kosten-abn-omdat-de-asbak-vol-was/
Â
wij moeten af van het hele bankenstelsel wat er nu is, en inderdaad Douwe een eigen stelsel op gang brengen met echt geld niks meer plastic. dit gebeurt al in spanje griekenland amerika, zij er nog meer.   en zetten ook cooperaties op werkt uitstekent geen verlies maar winst zonder overheid en banken. G M motors is al wezen kijken.  hier zit potentie in mensen zijn medeeigenaar van welk bedrijf dan ook. ruilhandel is er al ook met diensten. scholen voor de kinderen ook zo opgezet zelfs huizen gebouwd men betaald 15 euro per maand. ijsland ook zo een volk heeft zelf nieuwe grondwet gemaakt. hoor we niet op tv normaal zou dat wereldnieuws moeten zijn.
Grappig dat voor werkelijk ieder probleem de oplossing altijd is: landen moeten meer macht overhevelen naar EU, VN, IMF, etc. Je zou bijna denken dat…
De (financiële) wetgeving ingevoerd n.a.v. de crisis in de jaren 30 is in de jaren 80/90 weer ongedaan gemaakt. Dat is gebeurd onder druk van de financiële lobby en de politici zijn gezwicht. Ze moeten tenslotte aan hun goedbetaalde baantjes denken na de politiek.
Dat is niet alleen erg dom geweest maar ook misdadig.
En wie kan er nu wat aan doen? De politiek.
De politiek laat ook genetisch gemanipuleerde gewassen toe in de vrije natuur.
De politiek laat ook jonge kinderen toe om ongelimiteerd een GSM te gebruiken.
De politiek laat ook de farmaceutische maffia ongelimiteerd winst maken.
De politiek is akkoord gegaan met het invoeren van een (contraproductieve) wietpas.
En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Mensen blijven stemmen op een politieke partij, als ze gaan stemmen.
Als je echt een boodschap wilt afgeven, ga dan stemmen en stem BLANCO !
Of desnoods op de ChristenUnie van ben bd bd.
Maar dan moet die wel even laten weten waar ze staat.
Ik heb er nog nooit iets bijzonders van gehoord, behalve dan over vrouwenrechten.
Blanco stemmen wordt zo weinig gedaan dat er zelfs nooit onderzoek naar is gedaan.
Ga stemmen en als je niet weet waarop, waarom of boos bent of whatever, stem dan blanco.
Maar helaas, als je nagaat hoeveel mensen, bijvoorbeeld, het officiële verhaal van 9/11 nog steeds geloven dan zal er wel weer niets bijzonders gebeuren.
Op internet kom je nog wel heldere geesten tegen maar verder is het droevig gesteld.
Als iets niet in de krant staat of op tv te zien is, dan is ‘het’ niet gebeurd, niet waar, een complot, een samenzwering, enzovoorts.
En met ‘het’ bedoel ik dan een voor machthebbers ongemakkelijke waarheid die ze ten koste van alles willen verstoppen.
Ooit een kritisch kranten artikel gelezen over de bankiers-slaven Zalm, Kok en Bos?
Ooit op tv een docu gezien waarin vertelt wordt dat Kok een enorme greep in de kas van het ABP heeft gedaan, toen die in de jaren 90 een naar zijn mening te hoge dekkingsgraad had?
Nee, natuurlijk niet.
Ga stemmen en stem blanco.
Wat moet een mens in vredesnaam met de ChristenUnie? Terug naar middeleeuwse toestanden en het einde van de rechten van de vrouw? Antihomo!!!
Als blijkt dat je dat niet bent, moet ik daarvoor mijn excuses maken natuurlijk.
De problemen van de financiele wereld kennen we nu onderhand wel. Het moeilijke is het formuleren van een beter financieel internationaal systeem en hoe transitie tussen beide geregeld kan worden zonder al teveel schade voor de generaties van nu en de toekomst.
Â
Moeilijk! jazeker!:)
En dat wil je oplossen met de ChristenUnie? Dan wordt het inderdaad heel erg moeilijk, jazeker!!!
Waarom moeten we uberhaupt een financieel systeem hebben?
Daan, 19 augustus 2012 om 08:05:
> Waarom moeten we uberhaupt een financieel systeem hebben?
Hierom:Â http://rudhar.com/economi/monydebt/nl/005bnkfn.htm
Transformatiefuncties van banken
Â
@Ruud Harmsen
Echt, waar je verwijst altijd maar dat beroerde site-je van je. Kun je niet gewoon een normale reactie geven.
Je weet niet eens hoe centrale banken werken en in het plaatje passen. Dat heb je al toegegeven een tijd geleden. Dus je loopt hier IN MIJN OPTIEK alleen maar een beetje te trollen. Daag.