Redde de aanval op Hiroshima en Nagasaki miljopenen levens, of was het een onovertroffen oorlogsmisdaad?

Was het gooien van atoombommen op Hiroshima en Nagasaki terecht?

De Tweede Wereldoorlog eindigde met de onvoorwaardelijke Japanse capitulatie op 15 augustus 1945. Dit vond plaats enkele dagen na de verwoesting van Hiroshima en Nagasaki met atoombommen, waarbij rond de honderdduizend doden vielen.

Het besluit van president Truman om de atoombommen af te laten werpen boven de twee Japanse steden was en is erg controversieel. Nog steeds vechten voor- en tegenstanders elkaar in felle discussies. Voorstanders wijzen erop dat door de verwoesting van twee steden de Japanners inzagen dat hun koppige verzet zinloos was. Tegenstanders wezen er op dat de Japanse autoriteiten al onderhandelden over overgave, en dat het dus een daad van zeldzame wreedheid en sadisme was.

Redde de aanval op Hiroshima en Nagasaki miljoenen levens, of was het een onovertroffen oorlogsmisdaad?
Redde de aanval op Hiroshima en Nagasaki miljoenen levens, of was het een onovertroffen oorlogsmisdaad?

7 gedachten over “Was het gooien van atoombommen op Hiroshima en Nagasaki terecht?”

 1. Volgens sommige was het een experiment. Kijken wat straling doet met mensen en andere levende schepsels. of wat het doet met de rest van de wereld. Metingen van kracht, energievelden enz. In ieder geval niks met de oorlog zelf te maken.

 2. De Japanners waren totaal niet onder de indruk van de atoombomen.
  De Japanse regering zei het maakt niet uit of ze het met duizenden bommen doen of met één bom het effect blijft het zelfde.
  Maar wie was wel onder de indruk de Russen die op het punt stonden om een vredesverdrag te sluiten met Japan waar door Japan niet meer op twee fronten tegelijk hoefden te vechten.
  Na het zien van het effect van de bommen begon Rusland een twee de front In China tegen Japen dit konden de Japanners niet vol houden en hier door kwam er een einde aan de twee wereld oorlog.
  Helaas lees je dit niet in de geschiedenisboekjes.

 3. Hoe kun je een verklaring accepteren over de grootste oorlogsmisdaad begaan in WO2 vanuit een land dat continu oorlogen voert en andere landen destabiliseert onder andere onder het mom van een zoektocht naar massa vernietigings wapens? Volgens mij is het allemaal terug te voeren naar de ziekte van de macht aldaar en is de geloofwaardigheid gedaald tot diep onder nul.

Laat een reactie achter