Hoofdtransplantatie op aap gelukt

Share Button

Voor het eerst in de geschiedenis is het gelukt het hoofd van een nauw aan de mens verwant dier te transplanteren. Waarnemers verwachten dat uiterlijk eind 2017 ook mensen deze behandeling kunnen ondergaan.

De chirurg Sergio Canavero claimt dat het zijn team gelukt is, het hoofd van een aap aan het lichaam van een andere aap van dezelfde soort vast te maken [1]. Dit is zijn Chinese teamgenoot Xiaoping Ren al enkele maanden eerder gelukt met muizen, al leefden deze niet langer dan enkele minuten[2]. Het is dus de vraag, of de aap langer in leven blijft.

Technische uitdagingen
Er zijn drie technische uitdagingen bij deze omstreden chirurgische procedure. De hersenen zijn een zeer gevoelig orgaan en moeten in leven worden gehouden. Ook moeten de belangrijkste bloedvaten aan elkaar worden geprepareerd. Het moeilijkste is het herstellen van de zenuwbanen, die het hoofd met de rest van het lichaam verbinden.

De aap, waarbij de transplantatie is uitgevoerd.

De aap, waarbij de transplantatie is uitgevoerd.

Het herstellen van de bloedvaten is een routinematige chirurgische ingreep. Veel moeilijker is het om de hersenen in leven te houden. De methode die Ren en Canavero gebruiken, is in de jaren zeventig in de VS ontwikkeld en komt neer op het verlagen van de hoofdtemperatuur tot vijftien graden. Daardoor daalt het zuurstofgebruik met factor tien en is er meer tijd om de operatie te verrichten. Het lastigste is om de zenuwverbindingen te herstellen. Zenuwverbindingen zijn uiterst teer: een dierlijk celmembraan bestaat uit een dubbele laag fosfolipiden, gespecialiseerde vetmoleculen. De zenuwcellen moeten voor een belangrijk deel intact blijven om ze in elkaar te kunnen laten grijpen. Dit is het team bij muizen gelukt door de stof poly-ethyleenglycol te gebruiken. Hierdoor blijven de zenuwuiteinden beter gespaard. Bij de aap heeft het team niet geprobeerd de zenuwuiteinden aan te sluiten.

Operatie op mens eind 2017
De Russische computerwetenschapper Valery Spriridonov leidt aan de ongeneeslijke spierziekte van Werdnig-Hoffmann. Bij deze spierziekte met een genetische oorzaak teert het spierweefsel langzaam weg. Uiteindelijk zal hij in een rolstoel belanden. Alleen een wonder kan zijn leven nog redden. Hij besloot daarom zich aan te melden als proefkonijn voor de riskante transplantatie. Het team plant om Spridodonov onder het mes te hebben einde 2017.

Toekomstige ontwikkelingen
Als de techniek om zenuwen op elkaar aan te sluiten vervolmaakt wordt, worden ook hoofdtransplantaties op eventuele gekweekte lichamen mogelijk.  Ook zouden in een wat verdere toekomst robotlichamen met life support onder een mensenhoofd geplaatst kunnen worden.

Bronnen
1. Head transplant carried out on monkey, claims maverick surgeon, New Scientist, 2016
2. Chinese surgeon who has performed 1,000 head transplants on mice wants to create the first head-transplanted monkey that can live ‘at least for a little while’, Independent, 2015

Share Button

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Dit vind je misschien ook interessant:

6 reacties

 1. bemoeier schreef:

  Misschien gaan dan ook transgenders met elkaar van lichaam ruilen.

 2. Mario schreef:

  En wat als je persoonlijkheid/bewustzijn zich niet alleen in je hersenen bevind maar in elke cel van je lichaam?

  • antares schreef:

   Dan is dit misschien het antwoord daar op.

   http://www.sciencealert.com/physicists-propose-new-method-to-teleport-the-memory-of-a-living-creature

   Ze doen dit in de toekomst hoogst waarschijnlijk eerst bij bacteriën. De ontwikkelingen staan niet stil, AI zit er aan te komen en dat kan de perspectieven heel sterk beïnvloeden bij de ontwikkeling van dergelijke processen. Verre kolonies in de ruimte bijvoorbeeld, kunnen besluiten dat bepaalde waardevolle, extra sociale en zeer wetenschappelijk succesvolle personen hier, aan hun gemeenschap mogen worden toegevoegd. Daar kunnen onvoorspelbare, zeer langdurige reistijden aan vastzitten. Een echt volmaakt copie van jezelf of een ander zou op deze manier geen afstand hoeven te overbruggen. Je bent dan niet aan tijd en ruimtelijke afstanden gebonden, maar direct daar zonder enig tijdverlies.

 3. joepde kat schreef:

  Waarom een hoofd het zal veel makkelijker zijn als men alleen de hersen kan transplanteren.

 4. jan schreef:

  nauw aan de mens verwant dier, en dat noemt zich visionair.

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger