Bij anti-Erdogan demonstraties, zoals hier, staat meestal een mannetje van de Turkse overheid foto's te maken. Bron: Wikimedia Commons

Bemoeienis Turkije bewijst dat dubbele nationaliteit niet werkt

Nu Turkije steeds meer verandert in een islamistische dictatuur, blijkt dat de lange arm van Ankara ver reikt. De Turkse ambassade heeft gedetailleerde lijsten verspreid van ’terroristische’ organisaties die banden met de islamistische prediker Fethullah Gülen zouden hebben. Waarom speelt Turkije nog steeds de baas over mensen die hier al dertig jaar wonen en de Nederlandse nationaliteit hebben?

Dubbele loyaliteit, vooral naar Turkije
De Turken die in Nederland wonen, bezitten naast de Turkse ook de Nederlandse nationaliteit. Zoals iedereen weet die in een wijk heeft gewoond waar veel Turken huizen, is het enthousiasme van Turkse voetbalfans voor het Turkse team groter dan voor het Nederlandse team. Dit blijkt ook tijdens verkiezingen voor het Turkse parlement. In steden met een grote Turkse gemeenschap, zoals Deventer, staan verkeersborden met de route naar de zaal waar het stembureau staat.

Hoe bemoeit de Turkse overheid zich met de Nederturken?
Vrijwel alle soennitische Turken in Nederland gaan naar één van de door de Turkse staat gesponsorde moskeeën. Deze staan onder rechtstreeks beheer van het Turkse Directoraat van Godsdienstzaken, Diyanet. Deze is in Nederland actief onder de naam Islamitische Stichting Nederland.  Onder deze koepel valt zelfs een eigen voetbalvereniging met een website geheel in het Turks. Ook het sociale leven van de Nederturken staat hiermee voor een belangrijk deel onder beheer van de Turkse overheid.

Niet-soennitische Turken klagen dat ze wel belasting moeten betalen voor de uitgebreide activiteiten van Diyanet, maar dat deze alleen het soennisme verspreidt.

Ook organiseert de Turkse overheid demonstraties onder Nederturken, wat al in 2015 tot Kamervragen van de Christenunie heeft geleid, is de Turkse geheime dienst MIT erg actief in Nederland en, wat de ogen heeft geopend van veel mensen, betrekt het regime-Erdogan de Nederturken in haar heilige oorlog jegens voormalig bondgenoot en mede-islamist Fethullah Gülen.

Bij anti-Erdogan demonstraties, zoals hier, staat meestal een mannetje van de Turkse overheid foto's te maken. Bron: Wikimedia Commons
Bij anti-Erdogan demonstraties, zoals hier, staat meestal een mannetje van de Turkse overheid foto’s te maken. Bron: Wikimedia Commons

Waarom bemoeit de Turkse overheid zich met de eigen onderdanen in Nederland?
Er zijn miljoenen Turken naar vooral Europa gemigreerd. Naar schatting bevinden zich ongeveer 3,7 miljoen houders van de Turkse nationaliteit  buiten Turkije, waarvan het leeuwendeel (3 miljoen) in Duitsland, bijna een half miljoen in Frankrijk en 370.000 in Nederland (in België wonen minder dan 40.000). Hiermee woont 6%, een aanzienlijk deel van de Turkse bevolking van ongeveer 60 miljoen, in het buitenland. Deze vormen een bron van potentiële oppositie (de reden voor de heksenjacht op Gülenisten in het buitenland – Gülen beschikt over een enorm internationaal netwerk) en zijn veel kapitaalkrachtiger dan de Turken in het moederland. Er is ook een financieel argument. Ze brengen het nodige geld in het laatje. Bijvoorbeeld door het afkopen van de dienstplicht, wat een Turkse man traditioneel € 6000 kostte, nu door het regime-Erdogan teruggebracht naar duizend euro. Ook investeren ze veel in het land van herkomst. Ze zijn ook hoger opgeleid dan de in Turkije achtergebleven Turken.

Steeds belangrijker wordt de enorme invloed die Erdogan heeft door de aanwezigheid van de Turkse minderheid in vooral Duitsland en Nederland. Daar maken Turken enkele procenten van de bevolking uit, waardoor Erdogan een bruikbaar drukmiddel heeft om deze regeringen onder druk te zetten. Erdogan is een gewetenloze leider, die al eerder bewezen heeft terrorisme en onethische streken niet te schuwen. Gezien de militaire training die veel Turken nog steeds ondergaan of hebben ondergaan, zou hij in theorie deze mannen in het geheim kunnen bewapenen. Dat zou enorme problemen opleveren, al zou dit, als het ontdekt werd, vermoedelijk het einde betekenen van de Turkse aanwezigheid in Europa en het NAVO-lidmaatschap, zo niet het afzetten van Erdogan als president.

Dubbele nationaliteit afschaffen
Door de dubbele nationaliteit af te schaffen, zouden deze problemen verholpen zijn. Iedere Turk in Nederland krijgt dan de keus, of zijn Nederlandse, of zijn Turkse nationaliteit op te geven. De goed geïntegreerde Turken zullen dan de Turkse nationaliteit opgeven, de Erdogan-aanhangers de Nederlandse. Deze zullen dan terugkeren naar Turkije. De moskeeënkoepel van Diyanet en het uitgebreide informantennetwerk zal dan ook opgeheven worden. Dit zou een belangrijke bron van binnenlandse onrust in Nederland wegnemen en het leven voor Turkse minderheden, zoals Koerden, Assyriërs, Alevieten en seculiere Turken, een stuk aangenamer maken.

7 gedachten over “Bemoeienis Turkije bewijst dat dubbele nationaliteit niet werkt”

 1. En weer de zoveelste kortzinnige onzinartikel.

  “De goed geïntegreerde Turken”

  Nee je bedoelt: “De goed geassimileerde Turken.

  Dus als je Erdogan aanhanger bent ben je niet goed geintegreerd? Lol. Wanneer is iemand dan “goed” geïntegreerd?

  Dit stuk bevestigd nogmaals wat ik vaker tegen je zeg beste Zionist.

  Schoenmaker blijf bij je leest. Je hebt geen pap gegeten van dit soort onderwerpen.

  Het is juist goed dat die moskeeën zijn aangesloten want anders krijg je hele gevaarlijke moskeeën die misschien wel het DAESH of Al Qaida gedachten goed willen overbrengen.

  Nogmaals 1 lap onzin geschreven door iemand die amper Turkse contacten kent laat staan ook het land Turkije kent. Tijd verspilling.

  Onze zionist is verre van Turkije kenner/expert.

  1. Noblesse oblige.

   Je vraag: Dus als je Erdogan aanhanger bent ben je niet goed geintegreerd? Lol. Wanneer is iemand dan “goed” geïntegreerd?
   Antwoord: als je je meer Nederlander voelt dan e.g. Turk en basis-Nederlandse normen en waarden deelt, dan ben je goed geïntegreerd. Op afroep van Führer Erdolf los gaan op de aanhangers van een andere godsdienstig gehandicapte is niet echt Nederlands gedrag.

   Je stelling: Het is juist goed dat die moskeeën zijn aangesloten want anders krijg je hele gevaarlijke moskeeën die misschien wel het DAESH of Al Qaida gedachten goed willen overbrengen.
   Weerlegging: Deze moskeeën hoeven niet door een buitenlandse overheid te worden geontroleerd om het salafistische gedachtengoed te weren. Dat kunnen wij zelf ook wel. Ook zit er steeds minder ruimte tussen het Diyanet-gedachtengoed en het salafisme. Zo worden kinderen vertrouwd gemaakt met het sehid-concept.

   “zionist”
   Een zionist is iemand die de joden hun eigen land gunt.

 2. Het feit dat Erdogan door druk en chantage de Turken in Nederland en elders in de EU als marionetten kan aansturen bewijst nog maar eens dat de EU totaal gefaald heeft in z’n omgang met Erodogan. Het is de EU die Erdogan zoveel macht heeft gegeven door bijna onbeperkt geld die kant op te sturen waarmee Erdo onder meer een megalomaan leger heeft opgetrokken en een megalomaan paleis. Ten eerste moet dàt stoppen, bijvoorbeeld door geen Euro meer die kant op te sturen.
  Verder moet er òf heel snel iets fundamenteels in Turkije veranderen mbt tot de regering van dat land òf de invloed van Erdo hier moet geneutraliseerd worden. En de mogelijkheid van het opheffen van ‘dubbele nationaliteit’ is idd een mogelijkheid.

Laat een reactie achter