Ons tweede huis? Bron: NASA

‘Overschot aan kapitaal besteden aan ruimtevaart’

Medio 2016 staan de geldpersen in de belangrijke economische blokken EU, USA en Japan roodgloeiend. Er is zelfs sprake van een negatieve rente. Toch is de fut verdwenen uit de economie en werkt dit wondermiddel niet meer. Misschien moeten we de oplossing voor dit overschot buiten de aarde zoeken, zegt een analist.

Overproductie van kapitaal
Het probleem op dit moment is vraaguitval. Ouderen van de babyboomgeneratie hebben enorme hoeveelheden kapitaal gespaard voor de oude dag, terwijl er minder kinderen werden geboren. Het gevolg is dat er veel inactieve ouderen tegenover weinig werkenden, leners en consumenten staan. Wat ook niet helpt is de toenemende onzekerheid in de wereld door het opkomende islamitisch terrorisme. Dit remt uitgaven en investeringen, maar isminder belangrijk dan het demografische probleem. Alleen een radicaal andere manier om de economie te organiseren kan dit probleem structureel oplossen.

De financiële zeepbel is verveelvoudigd in omvang sinds 1990. Bron/copyright: Macquairie Research
De financiële zeepbel is verveelvoudigd in omvang sinds 1990. Bron/copyright: Macquairie Research

Investeren, maar waarin?
In de rijke landen hebben de oudere mensen zo ongeveer alles al wat ze willen hebben. Die geven hun geld dus weinig meer uit. Er zijn minder arbeiders nodig, waardoor arbeid (en dus mensen) steeds minder waard worden. Het gevolg: structurele werkloosheid, dalende lonen, mensonterende taferelen. Volgens het model van Turchin zal dit naast het enorme leed, ook leiden tot oorlogen of burgeroorlog. Hierdoor zullen veel mensen sterven en zal er veel infrastructuur kapot gaan, waardoor er weer veel werk ontstaat. Zoals bekend, doen politici als Obama, Timmermans en Merkel er alles aan om zowel de kans op een burgeroorlog (import van traditionele islamieten, waaronder veel ISIS-aanhangers) als op een oorlog met Rusland flink te vergroten. Deze weg, die miljoenen mensen het leven zal kosten, moet voorkomen worden zolang we dat nog kunnen.

Dan maar de ruimte in: space, the final frontier
Al in 2012 noemden wij op Visionair de ruimte als de plaats waar we een redelijke, en op termijn enorme return on investment kunnen verwezenlijken zonder dat we het kwetsbare ecosysteem van de aarde verwoesten. Wij zijn niet de enigen. Visionaire ruimtevaartpioniers, zoals Robert Zubrin, pleiten hier al eerder voor. Nu sluiten ook Viktor Shvets en Chetan Seth van het Macquarie global equities team, financiële analisten uit de klassieke hoek, zich aan bij de voorstanders.

Ons tweede huis? Bron: NASA
Ons tweede huis? Bron: NASA

Hun plan is in essentie duidelijk. We starten niet de zoveelste verwoestende oorlog, maar een wereldwijd plan om Mars te koloniseren. Dat zal biljoenen aan investeringen opslokken en heel veel mensen aan het werk zetten. Mars One heeft een missieplan opgesteld waarbij enkele miljarden voldoende zullen zijn om zes kolonisten naar Mars te brengen – enkele reis. Elon Musk heeft het zijn levensdoel gemaakt om de mensheid naar Mars te brengen.

Shvets en Seth stellen voor dit op nog veel grotere schaal te doen dan nu. Duizenden draagraketten zullen ladingen machines, zaden en kolonisten naar een low earth baan brengen, waar ze zullen worden verscheept naar Mars. De technologie hebben we grotendeels al. In hun voorstel wordt dit een puur Amerikaans project, maar het zou voor de hand liggen ook Europa, Rusland, China en Japan mee te laten doen. Vooral de eurozone en Japan kampen met dezelfde problemen als de VS.

Opvallend is wel dat hun rapport een paar dagen uitkomt na de explosie van Musks paradepaardje, de Falcon X raket. Musk heeft nogal wat machtige vijanden gekweekt met zijn goedkope raketvluchten en het uithalen van smerige streken komt wel vaker voor in het bedrijfsleven.

Bronmateriaal
Business Insider Australia

7 gedachten over “‘Overschot aan kapitaal besteden aan ruimtevaart’”

 1. Je kunt ook geld printen en de staatschuld ermee aflossen. En print dan direct voor elke nederlander nog 100.000 euro bij. En dan kunnen we daarna nog wel een paar biljoen printen voor een ruimtevaart projectje. Helemaal makkelijk toch dat wondermiddel. proest
  En als we dan toch in de ruimte zijn kunnen we ook gelijk de wereldschuld aflossen, hoeven de generaties na ons tenminste niet als debtslave te werken.

  Blijft er nog een vraag over.

  http://pfc.prepareforchange.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2015/10/earth.jpg

   1. Dus als ik schuldvrij wil zijn moet ik betalen aan een van deze.
    Ik heb geen priveschuld, maar nou wil ik de staatschuld aflossen
    Plusminus 60 000 euro per werkende nederlander. waar kan ik dat doen en hoe kan ik voorkomen dat er niet nog meer schuld op mij of mijn kinderen gestapeld wordt, die ikzelf niet gemaakt heb?

    1. Dan moet je aan de centrale overheid en de niet centrale overheden vragen hoeveel die schuld hebben.
     En bij wie. En dan uitrekenen hoeveel schuld dat is per hoofd van de bevolking.
     En voor dat tweede moet je zelf een staat oprichten op een zelfgemaakt eiland op zee.
     Of misschien mag je in Nederland of een ander land ook een vrijstaat oprichten.

    2. Ik heb al een vrijstaat gekocht, mijn eigen land is mijn eigendomein. En ik ben al vrij ik hoef niemand toestemming te vragen voor wat ik in mijn eigen land doe.
     Want als ik toestemming moet vragen ben ik niet vrij in mijn land, toch?
     Ik hoef ook niemand te betalen om in mijn eigen land te mogen blijven wonen, ik doe het maar wel, niet omdat ik me op een of ander mannier verplicht voel, maar omdat ik anders gevangen wordt gezet of neergeschoten wordt.

     Het is zo simpel maar de meeste mensen om mij heen denken dat ze van alles hebben te zeggen over mij en mijn land. Ik kan het ze maar niet aan het verstand brengen dat ze geen schulden mogen maken voor mij die ik dan betalen moet, Ik kan ze ook niet aan het verstand brengen dat ze mij met rust moeten laten in mijn land.

     Ach ik blijf maar gewoon herhalen misschien dat ze ooit gaan luisteren, maar ik denk dat ze niet eerder luisteren als dat ze zelf leeggeroofd worden en uit hun huis gezet worden, of geen eten meer hebben, midden in een oorlog zitten of in een politiestaat wonen.

     Ze zullen het waarschijnlijk niet zien aankomen de stumperts, het gaat namelijk zo geleidelijk dat het moeilijk op te merken is.

     En ze zijn zo gehecht aan hun onderdrukkers Stockholm syndroom heet dat geloof ik.

     Ach ik vergeef het ze maar want ze weten niet wat ze doen, en ze hebben het eigenlijk nooit gewusst, dat zeggen ze dan.
     Ze zullen wel gewoon hun werk blijven doen, en gewoon orders blijven volgens, en dat volstrekt normaal vinden.

     Groet

Laat een reactie achter