Wat zouden de gevolgen zijn als Nederland eenzijdig uit de euro zou stappen? Volgens velen zou dit enorme rampspoed met zich meebrengen. Volgens anderen zou Nederland hiermee juist aan heel veel financiële ellende ontkomen. Een verkenning van de voor- en nadelen van de herinvoering van de gulden.
Waarom hebben landen graag hun eigen munt?
We zouden het vaak vergeten, maar een belangrijk teken van onafhankelijkheid is van oudsher een eigen munt. De Romeinse keizers toonden hun macht door munten met hun beeldenaar er op in omloop te brengen. Grote, machtige landen hebben vaak een economische zone om zich heen waarin hun munt veel gebruikt wordt. Zo is er de dollarzone in Amerika en kende Europa vroeger de D-mark zone die nu is opgegaan in de eurozone.
Concurrentie tussen munten houdt politici zuinig
Een geldpers is een machtig mooi ding, vooral voor een politicus die een hele waslijst aan verkiezingsbeloften na moet zien te komen vlak voor de verkiezingen. Fiat currencies, munten die niet worden gedekt door bijvoorbeeld goud maar door ‘vertrouwen’, zoals dat zo mooi heet, houden het meestal niet erg lang vol. Het prettige van veel verschillende nationale muntsoorten is dat politici gedwongen worden zich netjes te gedragen. Drukken ze teveel geld, dan daalt de waarde van hun munt. Wordt hun munt waardeloos, dan worden de kiezers erg boos. Als alle politici ongeremd geld kunnen laten bijdrukken, zoals nu in de eurozone dreigt te gaan gebeuren, dan is het voor de kiezers niet meer mogelijk om te vergelijken met buurlanden. Zowel de euro als de dollar zakken nu in hoog tempo. Munten die niet zakken, zoals de Zwitserse frank, lijken daarom sterk te stijgen, maar in feite behouden ze eenvoudigweg hun waarde.
Lastige omwisseloperatie
Dit zou een grote operatie met zich meebrengen, minstens zo omvangrijk als de invoering van de euro. Alle muntautomaten en bankbiljettenlezers zullen omgebouwd moeten worden. De techniek is een stuk verder dan toen, dus dit zal makkelijker gaan. Als de waarde van de nieuwe gulden, die we florijn zullen noemen, gelijk wordt gesteld aan die van een euro, zal ook het omrekenen niet zo moeilijk zijn.
Grote geldstromen
Een groter probleem is de enorme geldstromen die op gang zullen komen. Verwachten rijkaards en kapitaalbeheerders dat de florijn meer waard gaat worden, dan zullen ze graag deposito’s in Nederland parkeren. Omgekeerd: verwachten ze dat Nederland een Griekenland aan de Noordzee zal worden, dan zullen rekeninghouders massaal hun tegoeden op een buitenlandse bank onderbrengen. Zolang dit geld op zijn plaats blijft na de invoering van de florijn, is er weinig aan de hand. Besluiten beleggers echter na de invoering van de florijn, massaal hun geld in of uit Nederland te verplaatsen, dan gaat de waarde van de florijn wild schommelen, zoals nu in Zwitserland met de frank gebeurt.
ING een maatje te groot voor Nederland
Een tweede probleem is dat Nederland een compleet uit zijn krachten gegroeide financiële sector heeft. ING, bijvoorbeeld, heeft op zijn balans 1247 miljard euro. Dat is meer dan drie keer het Nederlandse BNP. Valt een moloch als ING om, dan zit Nederland in ongeveer hetzelfde onaangename schuitje als IJsland na de problemen met Icesave-moederbank Landsbanki. In principe zou ook dit opgelost kunnen worden door alleen rekeningen in florijnen te garanderen en banken een maximumbedrag aan ingelegde spaartegoeden te garanderen. In de praktijk betekent dat, dat ING een bepaalde maximumgrootte krijgt.
Valutakosten
Verder zouden de kosten voor het omwisselen van geld toenemen. Bij elke invoer- en uitvoertransactie zou het afdekken van valutarisico’s een tot twee procent van de kostprijs uitmaken. Dit hoeft echter geen groot probleem te zijn. De economie in niet-eurolanden, denk aan Noorwegen, Zweden, Zwitserland en Denemarken doet het opvallend goed, ondanks dit nadeel. Omdat Nederland economisch sterk verknoopt is met Duitsland, ligt het voor de hand met de Duitsers (die ook steeds meer heimwee naar de D-mark koesteren) een spilkoers tussen de twee munten af te spreken.
Staat leent goedkoper
De staat kan voortaan lenen in de eigen munt, de florijn, in plaats van in de euro. De staat is de meest kredietwaardige lener in het guldengebied. Dit betekent dat staatsleningen een iets lagere rente opbrengen. Dat scheelt de nodige rentekosten.
Meer autonomie
Het grootste voordeel van een eigen munt is dat Nederland zelf kan bepalen hoe hoog we bijvoorbeeld de rente en inflatie willen hebben. Een al te lage rente is schadelijk voor de relatief grote Nederlandse pensioenfondsen. Ook de inflatie is idealiter laag, maar niet zo laag dat de gulden te duur wordt. Nu is het rente- en inflatiebeleid van de Europese Centrale Bank een gemiddelde van de behoeften van de eurozone (in het beste geval). In de praktijk hebben grote landen als Duitsland en Frankrijk een disproportioneel grote invloed op het beleid. Als klein landje hoeven we ons niet al te veel illusies te maken, maar met een eigen munt heeft Nederland wel aanmerkelijk meer manoeuvreerruimte.
Conclusie: de gulden terug is per saldo geen gek idee
Alleen de financiële en transportsector heeft veel baat bij de euro. Voor de rest van de maatschappij zijn de gevolgen neutraal of zelfs negatief. Zeker als de schade als gevolg van de Griekse schuldencrisis in aanmerking wordt genomen. Nederlandse politici kunnen iets minder slecht met geld omgaan dan hun collega’s uit Griekenland. Een gescheiden portemonnee een huishoudbudget is dan heel verstandig.
Dat zet een mens wel aan het denken……..
Ik zeg doen!
– Of de florijn wordt ingevoerd.
– Of we krijgen een Verenigde Staten van Europa onder aanvoering van een niet democratisch te controleren ambtenarij en elite.
Willen we dat, nee toch? Maar het wordt ons wel opgedrongen door de elite.
Ik vrees dat invoering van de florijn geen kans maakt. Het past gewoon niet in de plannen van de elite, wat de bevolking ervan vindt doet er niet toe.
Tegen welke wisselkoers ? met de invoering van de Euro hebben Zalm en zijn kornuiten ons al belazerd door de Euro 10% te laag te waarderen tov van de Gulden. Aanvankelijk had men ingezet op een tegenwaarde van F2,50 wat uiteindelijk dus F2,20 werd. Moeten we nu dan weer 10% van ons salaris inleveren?
Mensen zijn inmiddels zo gewend aan de euro en het feit dat je daar in bijna heel europa mee kan betalen. Ik vraag me af of het wel zo makkelijk is om naar de gulden terug te gaan.
Beter is het geldsysteem helemaal af te schaffen. Alle problemen in één keer opgelost.
hoe eerder hoe beter de gulden terug.
kop koffie kost 2 euro is 4,40 gulden per kopje oplichters zijn het
een liter benzine kost minder dan een kop koffie!!.
ik reken alles nog steeds om van euro naar gulden en dat zouden veel meer mensen moeten doen. ik zou voor willen stellen om op een bepaalde datum om 12uur allemaal heel hard te roepen waar je ook bent ik wil mijn gulden terug wie weet worden ze wakker
op het binnenhof.
Om jouw idee te ondersteunen:
Thuisblijvers die willen meedoen kunnen dit via een contactformulier van het Ministerie van Financiën.
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/fin/contact(Bij Jan Kees de Jager, minister van Financiën, staan verder zijn beleidspunten aangegeven.)
Even overnieuw:
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/fin/contact
t! :)
ik heb de oplossing op alles ik,ik ben een profeet en bezit 9 zintuigen
ik probeer zoveel mogelijk tussen het volk te mengen om niet optevallen
ik keek,luisterde liet aan mijn volk zien wat er ging gebeuren
zodadelijk ik laat dat niet toe het is tyd om er werk van te maken
als ik tussen nu en volgend jaar zomer niets doe zal er oneenigheid
onstaan op de straten en uiteindelijk wo3 hoe ik het kan oplossen
zonder geweld/moord cetra gwn i say heb geduld en vertouwen.
mvg.
troister doek.
Hoe heet jouw god en kerk en is er al een (bijbel)boek met uitspraken van jou.
Ik wil ook de gulden terug, maar het moet niet zo zijn dat alleen de naam euro omgezet wordt in de gulden. En daar ben ik wel bang voor, dat dat misschien gaat gebeuren.
Nee, de salarissen moeten gewoon verdubbeld worden, net als bij de euro de salarissen gehalveerd zijn.
Door de euro zijn de prijzen gigantisch gestegen, maar de salarissen bevroren of weinig verhoogd.
Wanneer de gulden terugkomt, schrik je van de inmiddels gestegen prijzen.
Wat ik wel verwacht is, dat winkels bijv. noodgedwongen de prijzen moeten laten zakken, want anders koopt geen hond meer wat.
Maar die hebben toch wel wat verdiend, door juist in euro-tijd de prijzen makkelijk te verhogen, want het leek allemaal zo goedkoop door de euro.
Verhogen van wèèr de zorgpremie. Daar zal de regering wel een probleem mee krijgen, want dat kunnen ze niet maken, als je het nieuwe bedrag in guldens ziet.
En de huurprijzen dan. Kan echt niet meer verhoogd worden. Zou zelfs ook verlaagd moeten worden, want dan is het bedrag echt extreem hoog. Is het nu al, maar de regering denkt dat de burgers dat niet in de gaten hebben.
Schulden worden ook verdubbeld, maar daar staat weer tegenover dat het salaris verdubbeld is.
Ook de huizenprijzen is schrikken, als de gulden terug is.
Toch maar doen, die gulden terug.
En uit de EU stappen. Is er meteen geld om de munten om te wisselen. Houden we zelfs nog geld over:)
Na de invoering van de Euro kan ik met mijn salaris amper rondkomen . Als ik mijn salaris in guldens zou krijgen ben ik rijk (een euro fl 2,20. En natuurlijk betaal je dan geen fl 5,00 voor een bloemkool die dan zogenaamd in de aanbieding is. Wat mij betreft mag ie morgen terugkomen!
Lijkt me een geweldig idee. Gewoon Fl 2,23 per euro en voila probleem opgelost. Eindelijk rust in de tent. De europese unie is nooit een politieke eenheid geweest laat staan een monetaire unie. Welke idioot de euro bedacht heeft in zo’n verdeeld europa is me een raadsel.
Terug die gulden, mij stem heeft u.
Geen goede idee, want Euro is nog steeds in de ontwikkeling, net als iedere veranderingen heeft het veel tijd nodig om weer in acceptabel te krijgen. Minstens 30 jaar of langer. 9 jaar is gewoon te kort en het is ook een kinderjaar. Dit is geen vooruitgang, maar gewoon een ontsnapping, en ook nog achteruitgang.
Ik weet heel zeker dat Euro weer in de positief zal komen. We moeten gewoon even doorbijten en het doorvoeren aan de volgende generaties.
Bovendien terug naar gulden maakt onze reputatie niet goed. Het toont alleen maar dat we geen volhouders zijn. Nederland is geen onbelangrijk land in Europa, dat weten andere Europese landen maar goed. We zijn eigenlijk het heel sterke land. Klein, maar sterk, daardoor kunnen andere landen ook onze voorbeeld volgen. Dat hebben we ook bewezen met het Europese Grondwet-invoering. Dus als we gulden willen terug, dan willen andere Europese landen absoluut ook hun eigen geldsoort terug. Dan zijn we weer in verdeeld geraakt en het maakt mij echt verdrietig.
Er zijn ook geruchten over Noordelijke Euro en Zuidelijke Euro, namelijk Neuro en Zeuro. Europa wordt dan in 2 delen gesplitst. Het kan een goede oplossing voor de financiële problemen met Griekenland, maar best wel jammer.
volgens mij was deze discussie nog niet uitgekristalliseerd.
Â
m.i. moet je alleen de gulden terughalen om de overheid, niet de centrale Nederlandse bank, de rentevrije geldcreatie toe te kennen.
(even tegen Willem IV zeggen, vanwege Willem III) :)
Met de euro krijgen we dat nooit voor elkaar, omdat dat dan precedenten voor andere landen zou scheppen. Maar als die florijnen van ons zijn, heeft Europa daar gewoon niks mee te maken. Zij hoeven ze niet te kopen, als ze niet willen. En Rotschilt c.s. laten we broekie lopen.
En als ik er nou maar bij de bakker en slager en zo mee terecht kan, en zij bij de bank, mag mijn dreestrekking (aow) en ABP-pensioen, gewoon in guldens uitbetaald worden. Kat in ’t bakkie toch voor Jan-Kees en zo?
Â
En waarom zouden we uit de Euro gaan? Wat we hebben, hebben we. Goed voor de internationale handel. We laten Europa niet in de steek, maar we omzeilen de Grote Graaiers. We betalen als overheid gewoon geen rente op gratis gecreëerd geld. En zo bouwen we ook die staatsschuld bij de GG’s van 400miljard af. Van mijn part zakt de waarde van hun poen tot nul terug: gerechtigheid!
Snap ik iets niet misschien?
De gulden moet absoluut terugkomen. Nederland weer controle over z’n eigen valuta. Er heeft nooit iemand gevraagd om die euro. En het biedt geen voordelen afgezien van het relatief onbelangrijke gemak van het niet hoeven omwisselen van valuta.
We gaan binnen een paar jaar weer een enorme financiele crisis krijgen, nog groter dan de voorgaande. De huidige crisis is ontstaan door schulden en het beleid van de ECB heeft ervoor gezorgd dat de schuldenberg sinds 2008 enorm veel groter geworden!
Hadden we de gulden gehad dan hadden we dit niet gehad. Kijk ook naar de landen die de euro niet hebben binnen Europa, daar gaat het een stuk beter.
Wat een poepartikel zeg