De drie Israëlische aardgasvelden Leviathan, Tamar en Dalit.

Enorme gasvondst in Israël, vergelijkbaar met Slochteren

Israëli’s klagen vaak dat Jahweh ze uitgerekend in het enige deel van het Midden Oosten heeft laten wonen waar geen olie en gas in de grond zit. Dat laatste blijkt met de ontdekking van twee enorme gasvelden niet waar te zijn. Zullen de rollen nu omgedraaid worden?

Israël steeds meer zelfvoorzienend in aardolie
Geopolitiek is de positie van Israël, omringd door vijandige buren,  niet erg benijdenswaardig. Tot overmaat van ramp zit ook de meeste aardolie in landen waarvan de bevolking niet bepaald overloopt van warme gevoelens voor de joodse staat. Het vergt dan ook veel kunst en vliegwerk voor de Israëli’s om hun oliebehoefte te dekken. Gelukkig hebben de Israëli’s in 2006 een rijke bron van lokale aardolie ontdekt: schalie-olie waaruit voor een kostprijs van ongeveer twintig dollar per vat olie gewonnen kan worden[1]. Ter vergelijking: op het moment dat dit artikel geschreven wordt (september 2011) zweeft de olieprijs van Brent-Noordzeeolie rond de honderd tot honderdtien dollar per vat. In principe kan hieruit ongeveer een derde van de oliebehoefte gedekt worden.

Enorme aardgasvondst
Israël heeft een lange kustlijn, wat betekent dat een enorm deel van het oostelijk Middellandse Zeegebied bij de Israëlische territoriale wateren behoort. Al in 2009 werd het kleinere Tamar-veld gevonden.

De drie Israëlische aardgasvelden Leviathan, Tamar en Dalit.
De drie Israëlische aardgasvelden Leviathan, Tamar en Dalit.

Proefboringen hebben begin 2011 laten zien dat er een nog groter veld ligt: het Leviathanbekken. Ook is het kleine Dalitveld ontdekt. Deze drie velden samen bevatten rond de 750 miljard kubieke meter. Ter vergelijking: het Nederlandse aardgasveld bij Slochteren bevat nog ongeveer 40% van de oorspronkelijke inhoud. Dit is nog 1100 miljard kubieke meter. Daar staat tegenover dat de gasvondst in Israël nog niet goed in kaart is gebracht en heel goed nog groter kan zijn dan tot nu toe bekend[2]. Voor een klein land als Israël met ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking en driekwart van het Nederlandse welvaartspeil betekent deze vondst relatief evenveel als Slochteren voor Nederland betekende. Zeker nu in deze tijd de prijzen voor energie de pan uitrijzen en er in Egypte, tot nu toe de belangrijkste leverancier van gas, steeds meer stemmen opgaan de gaskraan naar het gehate Israël dicht te draaien. Fundamentalistische terroristen doen in ieder geval al hun best de gasleiding te saboteren.

Dat is nog niet alles. Zo bevat het Leviathan aardgasveld rond de 4,3 miljard vaten olie, voldoende voor veertig dagen wereldolieverbruik. Dit is vijftien keer zoveel als er in Nederland in de grond zat. Anders gezegd: het is voldoende om Israël een halve eeuw qua aardolie zelfvoorzienend te maken. Overigens is Israël nu al bezig met een grootschalig programma om het land over te laten schakelen op elektrische auto’s.

Zeegrensconflict
Buurland Libanon is het niet eens met de manier waarop de zeegrens getrokken is. Volgens Libanon moet de grens oost-west lopen, waardoor ook Libanon een deel van de rijke olie- en gasvelden in bezit krijgt. Omdat de gewelddadige militie Hezbollah al met aanslagen op Israëlische installaties heeft gedreigd, patrouilleert Israël nu met onbemande drones in het gebied.

Geopolitieke consequenties
Als grootschalige gasexport van Israël naar Europa plaatsvindt, wordt de wurggreep van Rusland en de Noord-Afrikaanse landen op de Europese gasvoorziening zwakker. Dit zal Israël ook extra invloed geven op het buitenlandse beleid van de Europese landen ten koste van de invloed van de islamitische wereld en Rusland. Voor Europa is het daarom erg verstandig, gasleveringscontracten met Israël af te sluiten. Hierdoor wordt de enorme afhankelijkheid van Russisch en Noord-Afrikaans gas verminderd.

Bronnen
1. Israel presses for oil from shale – Business Week (2006)
2. Foreign Policy Specialist David Wurmser: New Gas Fields Could Make Israel Big Player (2011)
3. Lebanon’s Hezbollah Leader Threatens Israel Over Maritime Oil, Turkish Weekly (2011)

16 gedachten over “Enorme gasvondst in Israël, vergelijkbaar met Slochteren”

 1. “”Voor Europa is het daarom erg verstandig, gasleveringscontracten met Israël af te sluiten. Hierdoor wordt de enorme afhankelijkheid van Russisch en Noord-Afrikaans gas verminderd.”” tJa of je nou door de hond of kat gebeten wordt!

 2. De titel is erg rooskleurig. De 3 velden tezamen bevatten slechts een kwart van het oorspronkelijke Slochteren gasveld.
  Elektrische auto’s zijn erg inefficiënt. Het is een dom idee om je maatschappij in te richten op auto’s. Denk kleinschalig en lokaal.

 3. Het blijft een eenmalige meevaller, Germen. Daarna moet je toch weer verder op een andere energiebron.
  Noorwegen gebruikt olie en gas spaarzaam: o.a. om andere duurzame energiebronnen (waterkracht) te kunnen exploiteren. Dat noem ik visionair.

  1. Israël is nu ook bezig met het overschakelen op zonne-energie. Gezien het woestijnklimaat in het zuiden is dat ook een stabiele energiebron.
   Door deze gasvondst hebben ze als het ware tijd gekocht om die overschakeling soepel te laten verlopen. Dus ook elektrische auto’s. Kleinschaligheid betekent in de praktijk een enorm verlies aan welvaart. Toen in de jaren dertig het protectionisme werd geprobeerd, had dat in Nederland rampzalige gevolgen.

 4. Ik ben het dan wel niet eens met de israëlische politiek, en het beleid naar de palestijnen toe, maar deze mazzel gun ik ze wel. Het is een klein dapper landje, dat het op moet nemen tegen de hele arabische wereld. Tsjonge, wat zullen die een slaatje kunnen slaan uit de verkoop van dat gas, aan wie dat maar wil hebben. En voor ons levert het ook nog voordelen op. Levert weer strijd op, zoals gewoonlijk, dergelijke nadelen krijg je altijd bij zulke voordelen cadeau.

 5. Dat dit gasgebied aan de Palestijnen toe behoord behoeft geen twijfel. Jaweh heeft geen schuld dat de joden nu daar wonen waar zij wonen, gestolen grondgebied is het waar zij wonen en d binnenkort krijgen zij ook weer de Westbank terug.

  Het is afgelopen met Israel, God is er klaar mee … GodszijDank

 6. Vaak zitten gas en olie niet ver van elkaar. Ontstaat uit hetzelfde organische materiaal. Overigens zijn er ook theorieën die een anorganische oorsprong van gas postuleren.

 7. Geheel de internationale politiek en ook militaire inspaningen zijn gericht op zo veel mogelijk brandstofverkwistingen.Zo als “internationaliseringen van economien” als veel Behoeften uit verre Landen importeren en naar exporteren wat eens voor elk “Local” was en de immense brandstofgebruiken daar van.

  HOE VEEL Waarheid schuilt er dan eigenlijk achter die global warming die milieu werkeloosheids stabiliteits en bezuinigings hysterien ALS ELK HOOFDS politieke agenda waar voor ze ook nog eens gelden als belasting en subsidies willen kosten en bestaansrechten ontlenen?

  Dan Dingen als Gegevens van Russische Temperatuurdata weg moffelen de aangroei van IJS op de Polen uit het Nieuws houden en de Data van de 1,8 graden globale temperatuurverlaging vanwege de grounding van amerikaans vliegverkeer ten tijde van de WTC aanslag en Data en bedrijvigheden met MAJOR IMPACT niet vermelden noch mee rekenen ALS DIT > tinyurl.com/y9f3fh6 (Even uit scrollen voor het Echte Plaatje!)

 8. Dan Ons aan de olie houden en dwingen te gebruiken en zelfs Onze Maatschappijen er op inrichten met sabotage en onderdrukking van elke Kans op Anders en geld afpersen met manipulaties en monopolies en woekeraccijnsen TERWIJL de Benzine in Venezuela de Bevolking 7 CENT per liter kost Wat OP ZICH AL een MAJOR vermindering van Milieuvervuiling Op Levert daar die andere 2 euro of meer zelfs per liter veel vervuiling en inspanningen vergt.

  Al meer dan 20 jaar de prachtigste praatjes van de vinexspeculanten over “zelfvoorzienende Huizen” …Dé EÈRSTE MOET NOG Gebouwd worden!En WIJ worden té Arm en Alternatieven te duur gehouden om ook maar Ergens Invloed Op te Hebben of Zelf te Kunnen.En BP Rampen op Zee en massamoorden en Genociden om olie en Grondstoffen hebben ook al niet een blijvende Regulerende Invloed op de gebruiken en eigen belangen van een klein kliekje.

Laat een reactie achter