Waarom zijn er in Nederland in grote steden ook niet van dit soort uitvindcentra?

De R&D afdeling van de eigen overheid

Het feit dat de ontwikkeling van meer duurzame manieren om energie op te wekken, maar ook om een stabieler monetair systeem zo traag gaan geeft te denken. Het geeft stof tot flink nadenken omdat er een logica achter zit, die dus niet voldoende werkt. Dit is terug te voeren op in ieder geval twee economische systemen, cq staatsinrichtingen, waar in een eerder artikel over is geschreven.

Vrijemarkteconomie
In de vrije markteconomie is het voor de burger voor een flink deel maar afwachten wat voor producten je krijgt voorgeschoteld; om te kopen. Het gemak van de iPhone is afkomstig van de Research & Development afdeling van Apple, die onder leiding stond van Steve Jobs. Had hij niet de juiste beslissingen genomen of het doorzettingsvermogen gehad, dan had het zomaar gekund dat we pas over 5 jaar met Touch screen handcomputers zouden rondlopen.

Zo kun je ook denken over nieuwe auto’s die op zonne-energie of zelfs aardwarmte rijden: er is iemand nodig die de leiding over een bedrijf heeft, die dingen zo kan organiseren dat er straks producten zoals de Apples op de markt komen, die in positieve zin een fundamentele bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de beschaving.

Waarom zijn er in Nederland in grote steden ook niet van dit soort uitvindcentra?
Waarom zijn er in Nederland in grote steden ook niet van dit soort uitvindcentra?

Afwachten, of toch niet?
Als burger zijnde betaal je belastingen aan de overheid, je eigen overheid. De overheid lijkt heel vaak op een aantal organisaties, waar je eerder last van hebt dan dat het je iets oplevert. Aan de overheid zou je dus iets moeten hebben. Sterker nog: je kunt je als burger wenden tot de overheid met de nadrukkelijke wens dat er binnen nu en 10 jaar een auto wordt ontwikkeld waarmee je duurzaam kunt rijden. Dit geldt ook voor een toegankelijke en duurzame hypotheek. Dat deze ontwikkeld moeten worden, dat weet je, dat dit dus tijd gaat kosten weet je ook; en tijd = geld. Maar nogmaals: daar betaal je al voor.

Wat de overheid nu vooral doet is kenniscentra uit de grond stampen en in stand houden die de ondernemers in ons land ondersteunen bij het ontwikkelen van nieuwe producten; het draait allemaal om innovatie. In principe zijn dit gewoon adviescentra, waar adviseurs werken van ‘onze belastingcenten’. En helaas is het de realiteit in Nederland: er wordt wat af geadviseerd. Echt heel veel. Er gaan tonnen printpapier om in deze business, waarvan mij niet geheel duidelijk is waar het precies toe leidt.

Zelf knutselen
Als burger zijnde ben ik hier niet zo tevreden over. Ik betaal belasting en wil dat er met een deel van dat geld wordt geëxperimenteerd met nieuwe auto’s en ook een nieuwe bank, om zo maar wat te noemen. Ik wil daar desnoods zelf ook wel een bijdrage aan leveren door mee te denken en/of te knutselen.

Zet daarom als overheid en dus als burger zelf per provincie R&D centra op, waar je voor het collectief bezig gaat. Doe dit bedrijfsmatig en houdt de winst intern, zodat je door kunt gaan met ontwikkelen en ondernemen. De reden om per provincie centra op te zetten is om iedereen met een goed idee de kans te geven om een bijdrage te leveren en er fysiek bij te zijn.

Op deze manier neem je als overheid – en dus als burger – een veel sterkere positie in bij de ontwikkeling van duurzame technieken en producten. Je hoeft het dan niet helemaal aan het bedrijfsleven (vrije markt) over te laten, maar je kunt dus wel degelijk planmatig te werk gaan. Het gaat om de combinatie.

Momenteel zijn er wel afdelingen van Hogescholen en Universiteiten waar veelal jonge ondernemers bedrijfjes uit de grond proberen te stampen. Hier is www.utrechtinc.nl een goed voorbeeld van. Hier is natuurlijk niets mis mee, het verschil met de R&D afdeling waar ik een voorstander van ben is dat je als burger zelf aangeeft dat je verandering wilt, dat je daar best voor wilt betalen en dat je er ook zelf een bijdrage aan wilt leveren; voor de collectieve ontwikkeling van onze beschaving.

13 gedachten over “De R&D afdeling van de eigen overheid”

 1. Ja idd kijk naar de VS daar heb je een Elon Musk die rijk werd en doordat hij geld had kon hij o.a. Space X en Elektrische Tesla auto|s bouwen. Maar hoeveel van die mensen zijn er die nooit zelf eerst miljonair worden maar toch deze logische ideeen willen zien. Het zou gaaf zijn als de overheid dit oppakt. 

  Ik heb over Zwitserland wel eens gehoord dat je daar als hoogopgeleide niet werkloos kunt worden. Als je zonder werk komt ga je automatisch voor een orgaan van de overheid werken waarbij je dingen uitzoekt voor bedrijven. Kortom je wordt dan automatisch voor o.a. gratis R&D ingezet voor de bedrijven van dat land. Lijkt me ook heel nuttig.

  Goed punt dus wat hier wordt aangesneden, dit zou in Nederland veel beter kunnen. Als Beatrix en Shell dan ook eens ophouden de hele innovatie te frustreren met hun oliebelangen in Nederland komen we misschien nog eens ergens.  

  1. Musk is een paypal baby multimiljardair en van eu en ecb gerelateerd paypal zijn er hier oa ook comments geplaatst hoe paypal zo rijk kon worden en maak je dat lichtend voorbeeld. Je zou echt niet blij zijn voor je geliefden en familie als meer hun beleidsplan zouden navolgen.
   Tweede alinea goed idee om capaciteit en knowhow te conserveren en kwaliteit overheden te bevorderen zolang ze nog niet totaal corrupt zijn dat heet daar anders ramp.
   Shell beatrix. Als je enkel al even de link argusoog jezuitenpiste en hun eeuenoude internationale org structuren had gelezen als een naief onwetend kind had je geweten dat dezen het probleem als eerste  oorzaak helemaal niet zijn. Beatrix geschatte 5 mld is een fractie wat de internationale elite jaarlijks uit nederland weg plunderd. Je hebt weet van de geschatte vermogens van divers aan elitemeute waarbij 5 mld zakgeld in het niet vallen.

 2. Waarom moet de overheid dit organiseren? Iedereen die een fantastisch idee heeft, kan daar zelf mee aan de slag. Sterker nog, het werkt veel beter zonder dat een overheid zich ermee bemoeit.

  1. Heb je daar ook enig bewijs voor? Zwitserland laat namelijk precies het omgekeerde van wat je beweert zien. Er is niets mis met een overheid die juist zelf onderzoek doet zeker niet omdat een overheid soms beter kan kijken wat er voor het voortbestaan van een land nodig is dan commerciele partijen die alleen maar winst willen maximaliseren. Hernieuwbare energietechnologie ontwikkelen bijvoorbeeld is typisch iets waar de overheid via programmas de industrie zou kunnen ondersteunen. Of grondstoffen winnen uit zeewater, of elektrisch vervoer, of energieneutrale huizen, etc. etc. We betalen immers al voor de overheid, laat ze dan ook nuttige functies vervullen.

   1. ?
    Ehhh archief artikelen en comments enkel al afgelopen maand op deze website bekijken mischien zou helpen?
     
    Aan een zwitserland al het andere wegverklaren staat wat krom.
    Zal de warmte wel zijn zullen we maar zeggen.

   2. Als je met een product geen winst kunt maken, betekent dat per definitie dat de kosten hoger zijn dan de opbrengsten. Wie betaalt die kosten als de overheid zelf aan productontwikkeling gaat doen? De burger, die nog meer belasting moet betalen. 
     
    Dan is er nog de werkwijze van de overheid. De overheid is bureaucratisch georganiseerd. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Dat is dodelijk voor ieder vorm van creativiteit. Een nieuw product ontwikkelen zonder creativiteit is zo goed als onmogelijk.
     
    Productontwikkeling is geen taak van de overheid. Op dit moment wordt innovatie met subsidie gestimuleerd, maar zelfs dat werkt niet. Bedrijven trekken simpelweg de trucendoos open om maar aan de regeltjes te voldoen en zo geld binnen te harken.
     
    Als laatste nog een opmerking over ‘het voortbestaan van een land’. Landen zijn maar een bedenksel van de mens, meestal ontstaan door verovering. Denken in termen van ‘landen’ is nogal primitief als je kijkt waar we naar toe gaan.

    1. Dat is al met subsideis en energiebelasting. Behalve dat het grotendeels in zakken verdwijnt waar het niet thuishoort. Als bedrijven daar gelden van krijgen om innovaties te ontwikkelen en ze “zouden “””O.O.I.T.?”””  eens wat nuttigs uitvinden dan gaan de eigendomsrechten “”én inkomsten UITERAARD niet Naar Investeerders “”dé belastingbetaler. Nee …we mogen voor de innovatie OOK nog eens weer dubbelop gaan betalen. Minstens de staat rooft de rechten. En waar dat dan heen gaat weten we ondertussen vast wel.
      
     En zo proppen ze al decennia miljarden weg via bedrijven en constructies onder mom van onderzoek en ontwikkeling en de baby multi miljardairs maar overal oppoppen als of ze er niets aan kunnen doen zó geboren te zouden zijnde. De ahw instant mega bedrijven ook al zo iets. Een bill gates met 100 miljard en dan nog de belastingen investeringen omzet over zulkse mega winsten…..???  Internationale witwasstations voor drugs mafia en roof volkseigendommen bedrijfsleven en gelden zelfs belastinggelden.
      
     Heel de delta zeewater brakwater energieopwekking zul je nooit meer van horen en van kernfusie ook nooit …dat weten ze nu al alleen wij niet daar ze dit gebruikelijk decennia rekken en elk dan alles al lang vergeten is zo als de ook al decennia lopende waterstoftechnologiescam in samenspan met firma mercedes over waterstofmotoren ook. Wel miljarden er aan weg sluisen als ze van de hulpgelden aan afrika ook al in totaal 1,2 triljoen aan gezamelijke hulpgelden hebben weg geroofd en nooit wat bij hen aankwam dan in een beste geval 3% bruto naar eigen kampen en politiek van milities. Of dachten de volken soms al die wapens daar zouden inderdaad met kokosnoot en rum zijn betaald.
      
     Overheid wetgever instanties verzekeringen academien diensten instanties hoog opgeleidden politiek…hoe betrouwbaar mag zo iets dan nog verwacht worden te zijn?
      
     Met de alternatieve energie en het milieu speelden ze het ook al zo smerig door de bevolking zich meer dan 30 jaar op eigen iniatief dood te laten bloeden en zelf geen vinger uit te steken. Was uiteindelijk ook de echt laatste hopeloos langs de kant gaan zitten van de tegenwinden kwamen de overheden zelf er opeens mee als of ze net gister een milieu en energieramp ontdekt hadden…en zou je denken hoera oplossing…nee belastingen nog meer van hetzelfde en weer aan dat lijntje houden. Als of door ons Leven ondragelijk duur maken net als dat tabaksdebacle al decennia er problemen vanzelf weg zouden gaan.
      
     In Duitsland kwijnt een Zonnecelindustrie. Zou men denken ze gaan met onze energiebelastinggelden inkoopjes doen en grote verhuurders en nutsbedrijven dwingen die Cellen op Daakjes te leggen  bijv…terwijl ze zelf al ruime 25 jaar de grote ministeriemond vol hebben van zelfvoorzienende huizen en de eerste nog gebouwd moet worden.
      
     Sja zulke uitvoeringen passen dan ook niet in de mafiagrondspeculatiefraudes waardoor woonwijken elke 20 tot 40 jaar af gebroken dienen te worden om aan de gronden te kunnen komen.

    2. Btw politici bedrijfslevens nuts verzekeringen academien onderzoeksprojecten en overheden hebben zelfde georganiseerdheid als banken. Na investeringen door ons vloeien de winsten weg naar elders in anderen hun kuch gewettigde eigendom en recht. Wij de investering de kosten de aansprakelijkheden de schulden de gevolgen en zij de winsten de weelden de eer de rechten de voorrechten in goddelijke status en immune onschuld. Zelfs of er ooit een dime betaald is voor de geprivatiseerde volkseigendommen en daarvoor betalingsbewijsjes te produceren is ze te veel van de verkeerde eer en belang. Daar in Blijkt een langs de gehele linie wel een breed gesloten consensus te Bespeuren. Trek daar dan ook gelijk maar wat konklusies uit. Dan is de rest ook verrot. Er werd gezegd Christus Draagt de Wereld…Nou ik heb gevoel wij anders de verrotte burcht van de rat die aan onze kinderen vrat en in elke kamer een schat. Zo zwaar voelt dat namelijk wel.

    3. Wie kan zich de “kleine Aarde” nog herinneren? Een Beweging dat van de alternatieven de experimenten de knowhow aan elkaar hing en al ver voor welk oplichterstaatsgebries actief voor beter en milieu opwierp. Niets…dood…doodgereden op de snelweg van de globalisatie de megawinsten en oliekroeg.
      
     Kan zich iemand de komst van chinaloving mafiatrio kok(engelse elite) lubbers(hoogleraar en propagandaverspreider globalisatie)  van agt(rotschilldbankier) heugen en kort er na de uitverkoop van onze financien 1976 we vervielen aan de usury?
      
     Dat en milieu en misdaadcijfers en energieproblematiek nooit opgelost werden maar 30 jaar later juist die problematieken wél geindustrialiseerd werden en er gehele nieuwe bedrijfs en academietakken bij kwamen alsmede ministeries om VAN die problemen te leven en bestaan waar aan wij ondergaan om DUS nooit meer weg te willen gaan? Alleen alles weeeeer duurder nog onder Valse voorwendselen en mom van al weer een nieuw excuus eindeloos?
      
     Wie kan zich heugen dan hoé ze van de misdaad die ze zelf zaaiden importeerden en afschermden heel de beveiligingsindustrie en bewakersplaneet schiepen?
      
     Van hun eigen WTC en bomaanslagen heel de antiterrorismen industrie en beleid ALLER landen?
      
     Alle problemen gegijzeld mede politiek en economisch gegijzeld in de afpersorganisaties van de bankenmafia: owee áls je er aan komt valt heel het land en europa ook ….aan die bank van verrot en schrank…die maar overal verrottingen zaaiend rónd blijven stomen op hun teer en asfaltbrokken al schulden poepende en zaaiende? Dé zeis vervangen door de rente?
      
     Nou dán wat vernemen waarin woordjes als “staat “overheid genoteerd staan doet me op deze warme dag toch echt de rillingen de rug overgieren…me grafkist weer wat dichterbij. A.L.L.E.S  dé én linker én rechterhand van dézelfde duivel van N.iets!
      
     Heeft iemand …een keen mischien …al eens een formule gemaaktdie enkel de milieuvervuiling van de staat inzake hun milieubeleid eventjes op de vervuilingsstatistieken bijgeschreven heeft? Is heel gemakkelijk…gaat namelijk per daadwerkelijk gewerkte euro!
      
     Kunnen die staat van haat. B.eter inruilen voor een goedkoop lilliputtertje met een hamertje …dát áls iemand een bui heeft de eigen spulletjes kort en klein te willen laten slaan dat kleine mannetje er om gebeld kan worden?
      
     Kunnen wij én onze kinderen mischien ook weer zélf eens weer goede kleren dragen ipv enkel die parasietpolitici en hun opgehemeld kwaad?

 3. Interessant idee. Dit is overigens ook weer een vorm van marktregulering. Je zit dan met vraagstukken voor welke markten je R&D afdeling of centra zou willen hebben en ook op welke wijze je dit zou willen organiseren. Je zou echter ook via stimuleringsmaatregelen initiatieven op de vrije markt kunnen stimuleren. Ik kan me voorstellen dat een coöperatie zoals die vroeger gebruikelijk was wel een interessant zou kunnen zijn. Waarin de medewerkers ook eigenaar zijn en dus baat hebben bij een goede bedrijfsvoering. Dus niet zoals de huidige Rabobank, maar oudere vormen van de coöperatie. 

 4. Wat artikel betreft vind ik te moeten zien dat de levensloop van kinderen heden nog verwoest wordt met indoctrinaties aan belangen van staatsterroristen en bankstergespuis en hun gezamelijk geheime politieke mafiaagendas(miljardenflappentappen) zo als alle voorgaande jaren ook van allerliederlijkst weerzinwekkend gehalte en kinder misbruik naast misdaden tegen hen hun zieltjes al met grotemensen dingen te belasten die dezen zelf niet wilden oplossen maar als oud vuil en lege blikjes achter zich neergooiende.
   
  Had iemand nou al eens door dat uw zo precious maatschappelijk en politiek ook bij u als kind er al ingeramd was met monarchtechnieken. Waarbij de economie “heilig gedwongen werden te verklaren een rampzaligst effect op de Landen en Planeet had behalve de plundergrotten van de elite en bankstermafia.
   
  Iets heilig verklaren zet wat dan ook al is dat een gekookte aardappel boven alle belang als hoogste goed en is zo al blasfemie. Wegens de oorzaken en gevolgen die er aan hangen is het dan ook altijd GOD en GOD Alleen Die Heiligverklaringen Kan en Mag Uitvaardigen. De wegen eindeloos van al die scheinheilige roeptoeters elk recht naar de afgronden is dus gebleken nooit geen weg geweest te zijn dan leed en misbruik!
   
  Beseft u zich eens wat in naam der economie de planeet en onze leefomgeving aangedaan is en laats staan de kinderen en de mensen. Dat enkel wegens een uiteindelijk gebleken boterhammetje met pindakaas waar zelfs primitieve stammetjes en apen hun hand niet voor omdraaien en Rust en geluk.
   
  Komt door de blinde wanen en opofferingen aan die economie als heiligste goed boven al en leven ook…als weer een vorm van dezelfd good old kruistocht elk verzet en weerstand brekende en neerslaande voor uw bank en hun china.
   
  Er mee omgevormd tot plunderaar en mijnontginner van uw eigen bestaan en Planeet ook. Monarch betekent ook vorst keizer…..van china.
  En U elke dag in doodsangsten en Bestaansangst.

 5. Zag nog een jongetje bij oprah. Superintelligent…En wat kwam er uit zijn Mondje? Dé politieke mafiaconsensus van de bankstermafia. Afgevangen op scholen en ingezet voor bankenbelang zonder dat te weten. Zijn Intelligentie Creativiteit en Zin van Het Leven Zelf vernietigd voor een belangenprogrammaatje.
   
  Scholen en academien die van volken en kinderen kanaries van die lord maken. Op de monarchacademien wordt die misdaad nog verder verfijnd door de studenten idee te geven enig hoogst goed van de volken en mensheid te zijn in autistische megalomanien met taal en communicatiegebrek ….wél zonder te weten..daar zijn speciale monarchtechnieken voor…de bank te dienen de elite en israel dat bij china hoort.

 6. Ik heb er mijn twijfels bij… een overheid kan misschien wel initiatief nemen om duurzaam ondernemen te stimuleren, maar om andere technologische vernieuwingen (zoals die touchscreens bijvoorbeeld) te stimuleren lijkt een overheid me niet geschikt.
  Ze kan technolgie misschien wel ontwikkelen en ter beschikking stellen van bedrijven die er high-techproducten mee maken en hun consumenten tevreden stellen, maar die bedrijven kunnen het toch evengoed zelf doen? Zij worden vergoed voor het risico dat ze nemen met de investeringen door het winstperspectief. Een overheid daarentegen wordt gedreven door… de wens van de burger? Dat gaat evengoed op voor een bedrijf.
  Het is een ander verhaal als de overheid haar technologie verkoopt aan ondernemingen, dat is een realistischere kaart vermoed ik.
  Is een overheid beter in staat dan de bedrijfswereld om de geschikte man voor een geschikt project te vinden? Ik zie geen reden waarom.
  Ondanks die scepsis denk ik wel dat je artikel opgaat voor innovatie in milieuvriendelijkheid en duurzaamheid.

Laat een reactie achter