Emmanuel Goldstein in een verfilming van 1984, de georchestreerde vijand.

Geert Wilders als Goldstein

De totalitaire samenleving in George Orwells roman 1984 kende een boeman, Emmanuel Goldstein, die onwelkome waarheden verkondigde. Juist omdat Goldstein het zei, werden ze onbespreekbaar. Vervult Wilders dezelfde rol in Nederland?

Emmanuel Goldstein in een verfilming van 1984, de georchestreerde vijand.
Emmanuel Goldstein in een verfilming van 1984, de georchestreerde vijand.

Volksvijand nummer één
Orwells dystopische roman 1984 wordt de wereld beheerst door drie dictatoriale superstaten, Eurazië, Oceanië en Oostazië, die voortdurend met elkaar in oorlog zijn om de bevolking arm en gehoorzaam te houden. Elke dag zijn er de Vijf Minuten Haat, waarop volksvijand nummer één, Emmanuel Goldstein, op televisie verschijnt. De brave burgers van Oceanië ontstaken dan in zorgvuldig geregisseerde razernij.

Fake verzetsbeweging
Goldstein schreef een boek, The Theory and Practice of Oligarchical Collectivism, waarin het werkelijke verhaal achter de machthebbers in Oceanië, de Partij, wordt beschreven. In werkelijkheid is dit boek geschreven door functionarissen van de top van de Partij. De hoofdpersonen krijgen dit boek in handen, sluiten zich aan bij een zogenaamde verzetsbeweging, opgezet door de Partij en worden in de rest van de roman stelselmatig door de Partij kapot gemaakt.

Het gevaar-Fortuyn
Het volgende scenario speelt wel eens door mijn hoofd. Ik zeg niet dat het klopt, daarvoor zijn er nog teveel zwakke plekken, maar het is wel het overdenken waard. Na de stormachtige opkomst van Pim Fortuyn, waarbij de bestaande politieke klasse, de gevestigde media incluis, totaal op het verkeerde been werd gezet, kon alleen door een moord het gevaar-Fortuyn worden gekeerd. De stemming in het toen nog veel actievere actiewereldje werd er met vergelijkingen met Adolf Hitler en de NSDAP flink ingebracht, waardoor de man in feite ten dode opgeschreven was.

Volkert van der Graaf, een Wageningse milieuactivist die vermoedelijk al eerder een moord heeft gepleegd, bleek hiervoor een nuttige tool, maar als hij de moord niet had gepleegd, had vermoedelijk een ander – of de geheime dienst zelf – de moord wel gepleegd. Aan de beveiliging van Fortuyn -in tegenstelling van die van andere politici – schortte, met dank aan de toenmalige PvdA minister van Binnenlandse Zaken, namelijk het een en ander.

Vijand gezocht
Toch bleek hiermee het probleem niet opgelost. Hoewel Fortuyns rebellenclubje door interne ruzies en amateurisme, vermoedelijk mede door infiltranten, snel uit elkaar viel, bleek keer op keer in de peilingen (denk aan de opkomst en ondergang van Rita Verdonk) dat er een enorm potentieel is voor een politicus die Fortuyn-achtige standpunten verkondigde. Kortom: het was een kwestie van tijd voor de politici van de gevestigde orde weer in de problemen zouden komen.

De PVV als de oplossing
Er waren twee alternatieven voor de gevestigde orde. De VVD kende namelijk twee rebellen die mogelijk te exploiteren waren. De eerste was Rita Verdonk, de tweede Geert Wilders. Het heeft mij altijd verbaasd dat de relatief gematigde Rita Verdonk door de NOS en de main stream media zo hard werd aangepakt, terwijl Geert Wilders relatief ongemoeid wordt gelaten.

Waarom koos de gevestigde orde voor Wilders als boeman?
Ik denk dat de verklaring te maken heeft met de organisatie er achter. Het concept achter Verdonks voormalige club, Trots (op Nederland), was in potentie veel onvoorspelbaarder, en dus gevaarlijker,voor de gevestigde orde. Verdonk was namelijk van plan voor de partij een soort publieke democratie in te voeren. Het volk kon in principe alle standpunten van Trots op Nederland bepalen. Ook had TON de steun van enkele rijke vastgoedbazen.

Verdonk had als populaire ex-bewindsvrouw veel politiek gewicht. Ze had ook kapitaalkrachtige supporters. Tot slot, het ergste: ze beschikte over een partijorganisatie. Niet bevolkt door de fleur der natie, maar toch. Verdonk beschikte als ex-bewindsvrouw over de nodige contacten om zwaargewichten binnen te kunnen halen indien nodig.

Nuttige bliksemafleider
Geert Wilders daarentegen is een één-mansfeestje. De PVV heeft maar één  lid en alle media-aandacht gaat naar één man, die een meesterlijk talent heeft voor het bespelen van de media. De PVV is in feite een lege huls, een terecht punt van Brinkman. Voor de kiezers is dat op zich prettig, er is geen ‘democratisch’ partijbesluit waarmee verkiezingsbeloftes zijn terug te draaien. Als Wilders de zaak bedondert, is hij en alleen hijzelf verantwoordelijk. Hij kan zich achter geen enkel excuus verschuilen. Hoewel het gevaar-Wilders breed wordt uitgemeten, is de PVV in feite ongeveer net zo gevaarlijk voor de gevestigde orde als Gemeentebelangen Hilversum. De PVV bestaat in de praktijk maar uit een handjevol mensen die top-down worden gerecruteerd.

Wilders als Goldstein
Wilders zegt veel dingen waar ook de meerderheid van de Wilders-haters, de meerderheid van de bevolking, in feite achter staan. Zo is een meerderheid van de Nederlanders net als Wilders voor de gekozen burgemeester, inperking van de macht van de majesteit en minder invloed van Brussel. Ook willen de meeste Nederlanders dat er veel zwaarder op onwikkelingssamenwerking en de overheidsorganisatie wordt bezuinigd in plaaats van wat er nu gebeurt: een zware belastingverhoging. Ook vinden de meeste Nederlanders dat we niets te zoeken hebben in Afghanistan. Deze standpunten zijn de gevestigde orde, die wil dat de toekomstige baantjes bij de VN, EU of overheid (burgemeester) zeker worden gesteld, onwelgevallig.

Wilders zegt het, dus is het populistische onzin
Omdat de “onfatsoenlijke” Wilders ze verkondigt, kunnen ze nu als besmet en populistisch worden neergezet. Nu treedt een bekend psychologisch mechanisme in werking: de zogeheten cognitieve dissonantie. Omdat “fatsoenlijke” mensen niet met Wilders en de PVV geassocieerd willen worden, willen ze ook niet met de standpunten van Wilders geassocieerd worden. En dankzij dit verbluffend geraffineerde staaltje van politieke manipulatie kan de gevestigde orde doorgaan met een beleid, denk aan de nieuwe verplichting van 40 miljard voor het ESM, waar de meerderheid van de bevolking -met goede redenen- mordicus op tegen is (dat geld zijn we namelijk kwijt). Alle kritiek op het corrupte en vermolmde politieke bestel in Nederland is verstomd, want het gevaar-Wilders moet gekeerd worden. 1984 in optima forma.

10 gedachten over “Geert Wilders als Goldstein”

 1. Interessant stuk. Wilders als afleidingsmanoeuvre om het volk bewust zand in de ogen te strooien en ondertussen gewoon je eigen gang te kunnen gaan. Het zou wel een werkelijk briljant staaltje politiek zijn. 

 2. nederlands verzet

  dit bewijs maar weer hoe die linkse club werk.het lijkt steeds meer op de nsb
  Vergelijkingen tussen de NSB en het linkse collaboratie
  nsb : collaboratie met de duisters
  links: collaboratie met Europa en  moslims
  nsb : propaganda via de media
  links: propaganda via de media NOS publieke omroep
  nsb : straffen van anders denkende
  links: straffen van anders denkende zo als roepen
  racist fascist de moord op Pim
  nsb : de NSB voelde zich boven anderen staan
  links: inks vind dat zij de echte waarheid hebben
  nsb : de NSB duld geen andere politiek
  links: links duld geen rechtse politiek
  nsb : het geven van valse informatie
  links: het draaien van feiten.
  vul maar aan de vergelijkingen zijn enorm
  . . . ___

 3. Interessante gedachtegang. Wilders als gecontroleerd ventiel van de samenleving. Gezien de onduidelijke achtergronden van Wilders is daar zeker een boel voor te zeggen. 

  Ik ben benieuwd wat er met de piratenpartij in Duitsland gaat gebeuren. Die brengen immers met hun systeem ook een mogelijkheid naar de politiek om mensen echt te laten zeggen wat ze vinden. Zij lijken daarbij een factor van belang te worden. Waar bij Fortuyn de hoofdaap om te leggen was en daarnaar de kudde uit elkaar spatte om het even biologisch te zeggen zal dat bij een systeem als liquid feedback veel moeilijker worden. 

  1. Dat wordt inderdaad een stuk lastiger. Ik vermoed dat ze zullen proberen met behulp van de massamedia bepaalde onderwerpen taboe te laten verklaren. Zo is de stelling dat banken eigenlijk helemaal niet nodig zijn en zwaar worden overschat, absoluut taboe. Nergens in de Nederlandse main stream media hoor je de vraag waarvoor banken nu werkelijk nodig zijn. betalingsverkeer kan je ook door bijvoorbeeld de overheid of een staatsbank laten plaatvinden. En als banken zo’n “essentiële systeemfunctie” vervullen, moet je ze nationaliseren. Maar toch, deze toch behoorlijk voor de hand liggende gedachtengang wordt klaarblijkelijk systematich weggedrukt. Ik denk dat de hoernalisten bang zijn voro hun broodheren.

 4. Ik had zelf altijd het idee dat de PVV een één-tweetje was van Rutten en Wilders. Rutten had het plan om de VVD wat meer een volkspartij te laten worden door de VVD wat op te schuiven naar het politieke centrum. En dan kon Wilders vervolgens het gat op rechts opvullen. Zodoende zouden de liberalen ‘im Gesamt’ een grotere hap uit de politieke taart kunnen nemen.

  Maar nu Wilders het kabinet heeft laten crashen klopt het verhaal niet helemaal meer… ;) 

Laat een reactie achter