De meeste patenten worden helemaal niet gebruikt. Een nieuwe website wil hier een einde aan maken: internetgebruikers kunnen prijzen tot meer dan tienduizend euro verdienen als ze toepassingen vinden voor slapende patenten.
Slapend intellectueel eigendom
Creatieve geesten zijn oververtegenwoordigd onder de lezers van Visionair. Daarom denken we dat er heel wat van jullie geïnteresseerd zullen zijn in de nieuwe Engelse website Marblar.com, die vanaf eind augustus 2012 actief is. De website zal gebruikers vragen om lucratieve toepassingen te verzinnen voor “onderbenutte” gepatenteerde technologie, met geldprijzen tot tienduizend Britse pond (rond de 12.000 euro per augustus 2012) voor een meesterlijk plan.
“Er zijn een groot aantal slapende uitvindingen die op de plank liggen te verstoppen in onderzoeksuniversiteiten,” aldus directeur Daniel Perez. Dit klopt, weet ik uit bronnen, ook in Nederland. “Dit is onderzoek, gefinancierd door giften of door de belastingbetaler dat niet wordt aangewend op de manier waarop het zou kunnen. Dus we zullen eenvoudigweg onze gebruikers vragen hoe ze een bepaalde uitvinding zouden gebruiken.”
Uitvinding vindt probleem
Marblar heeft al verschillende Britse universiteiten aan boord gehaald, alsmede Engelse organisaties die onderzoek coördineren. Al deze organisaties hebben behoorlijk veel ongebruikte techniek op de plank liggen. Een eerste resultaat is al binnen. Marblar publiceerde een techniek, gepatenteerd door de University of Southampton die DNA-nucleotiden (de bouwstenen van DNA) aan elkaar last zonder enzym. Al enkele dagen later kwam een staflid van Cambridge met een toepassing: het screenen van potentiële DNA-gebaseerde therapieën. De uitvinder kende dit probleem niet en stond er niet bij stil dat zijn uitvinding kon worden gebruikt om dit probleem op te lossen. De techniek is nu, schat Marblar, kansrijk genoeg om door start-ups in een product te worden verwerkt.
Eerdere crowd sourcing websites
Marblar is niet uniek. Al eerder probeerden websites het immense potentieel aan denkvermogen achter toetsenborden en beeldschermen aan te boren.
- ArticleOne: Heb je een bloedhekel aan patenttrollen, IP-oorlogen en octrooi-afpersers? Dit is je kans om ze terug te pakken en er nog voor betaald worden ook. ArticleOne vraagt zijn gebruikers om “prior art” te vinden: gepubliceerde documenten die een uitvinding laten zien voordat deze is gepatenteerd, wat een patent ongeldig maakt.
- Innocentive: Innocentive zoekt oplossingen van bezoekers voor problemen die bedrijven en NGO’s aandragen. Bijvoorbeeld: draagbare regenwater-opslagsystemen voor ontwikkelingslanden.
- IbridgeNetwork en Yet2.com plaatst beschrijvingen van universitair en bedrijfsmatig onderzoek om afnemers te vinden die deze technologie willen exploiteren.
“Idee voor schijntje weggegeven”
Aan de andere kant kan je jezelf natuurlijk afvragen of het slim is om een idee dat je miljoenen kan opleveren, weg te geven voor in verhouding een fooi. In de meeste octrooien staat namelijk de industriële toepassing van het patent. Als jij een nieuwe toepassing bedenkt, ben je juridisch gesproken in feite een nieuwe uitvinder. Aan de andere kant: een nieuw patent aanvragen is bepaald niet gratis. Laat staan een, zeg, productielijn uit te vinden. Denk ook aan het alternatief. Er komt helemaal geen idee, de bedenker krijgt helemaal niets en het octrooi blijft op de plank verstoffen. Inderdaad blijkt uit de testervaringen van Perez dat de bedenkers van oplossingen en toepassingen helemaal niet te springen zitten om heel veel geld, maar het vooral een leuke hobby vinden. Octrooigemachtigden zijn sceptischer.
Interessant. Ik kwam recent ook dit voorbeeld vanuit de kunstwereld tegen waar het een site een platform biedt tussen kunstenaars met ideeen en publiek en potentiele kopers/inversteerders. Door ze bij elkaar te brengen komt er veel meer van de grond.Â
Op http://youtu.be/024vLBBJf4I het filmpje en hier de beschrijving:
The internet has intensified connections between people across the planet. In this episode we take a look at the impact of this new interconnectivity on the art world. Traditional funding models are dissolving, new forms of expressing ownership have arisen to accomodate for remix culture, and artists are finding ways to connect physical art experiences and traditions to the internet. In the digital era, the experience of art from the perspective of the artist and the art audience is shifting rapidly, and bringing more people into the creative process. Â
Wellicht is er ook zoiets te bedenken voor uitvinders waarbij zij dus hun idee aandragen en eventueel om funding vragen om een proefmodel te gaan bouwen etc. en publiek en potentiele afnemers kunnen er sneupen en een uitvinding waar ze wel brood in zien financieel ondersteunen. Â
Zeker weten dat ik daar aandacht aan zal besteden Germen, dat wordt interessant voor creatieve denkers. Heb jij trouwens mijn laatste mail al gelezen?
Inderdaad. Ik moet gezien je financiële situatie echt elke stap heel goed doordenken. Vandaar dat ik traag reageer.
Geeft niks, tijd zat hoor, de evolutie duurde heel wat langer. ;)
LS…
Zo lang je maar niet aan de energieopbrengsten van de satanische elite komt, zou het een kans moeten hebben. Maar die kans is er niet gezien de geschiedenis van de echte uitvinders cq de ontdekkers van wat er al altijd was.