Voetbal is lomp, fantasieloos en saai. Is er niet een spannender teamsport te bedenken dan balletjestrappen door over het paard getilde kneuzen?
Koning voetbal
Voetbal is niet van de vaderlandse treurbuis weg te slaan. De reden daarvoor zijn de enorme kijkcijfers die worden behaald door zenders die voetbal uitzenden. Miljoenen mannen en een enkele vrouw kunnen klaarblijkelijk geen genoeg krijgen van twee dozijn dravende heren in korte broekjes, die hun best doen een bal van elkaar af te pakken en tussen twee palen te mikken. De liefde voor deze sport gaat klaarblijkelijk zelfs zo ver, dat de aanhangers van een bepaalde club de gemeente onder druk zetten om geld op te hoesten voor de overbetaalde voetballers (waardoor de gemeente op belangrijke zaken moet bezuinigen) en er bij voetbalevenementen honderden politiemensen van hun vrije dag moeten worden opgeroepen.
Sport nationale behoefte?
Opmerkelijk is dat bijna iedere grotere beschaving een vorm van publieke spelen had. Zo kenden de Romeinen het wagenrennen en de gladiatorenspelen. Het wagenrennen vertegenwoordigde waarschijnlijk het meeste de rol die het voetbal in de westerse wereld vervult. De Azteken en Maya’s kenden een nogal bloederige vorm van rugby, ollamaliztli, waarbij de spelers een vier kilo zware bal van massief rubber met hun lichaam – armen en benen waren taboe – door een stenen ring moesten proberen te werken. Er bestonden bij de Azteken geen problemen met overbetaalde vedetten, want het verliezende team (volgens andere bronnen: het winnende team) werden na de wedstrijd geofferd. Dit was overigens een grote eer. Keizerlijk China kende de populaire voetbalachtige sport cuju, volgens de FIFA de voorloper van het moderne voetbal, hoewel historici het het dat laatste niet eens zijn. India lijkt geen grote nationale sportevenementen te hebben gehad, hoewel de komst van het Engelse cricket in India daar verandering in heeft gebracht.
Geritualiseerde oorlog
Aan ollamatiztli is het duidelijkste te zien wat de eigenlijke functie is van teamsporten: een geritualiseerde oorlog. In Midden-Amerika werden conflicten vaak beslecht door een ritueel ollamatiztli-spel. Ook de hoog oplaaiende emoties tijdens voetbalwedstrijden met bijbehorende supportersrellen wijzen daarop. Er brak in het voetbalgekke Midden-Amerika op een gegeven moment zelfs een voetbaloorlog uit tussen El Salvador en buurland Honduras. Wat dat betreft hadden hun voorouders, de Azteken en Maya’s, het dus verstandiger bekeken.
Alternatieven voor voetbal
Speltechnici zouden een spel kunnen ontwerpen waarbij er veel meer visueel spektakel is, meer ruimte is voor strategie en de spanningsboog ook langer duurt. Nu is er voortdurend sprake van het heen en weer trappen van een bal en pogingen tegenstanders beentje te lichten. Ook zouden deugden als creativiteit, sportiviteit en improvisatietalent meer terug moeten komen in de sport dan nu het geval is. Door middel van een lepe streek of waaghalzerige daad zou een team op onverwachte wijze de overwinning in de wacht moeten kunnen slepen.
Goed plan, weg met dat voetbal en vooral wat er op de achtergrond allemaal afspeeld. Maar wat komt er voor in de plaats…! Zonder belang van geld, waarschijnlijk ..niks!
Ja volgens mij is dat niet mogelijk in ons kapitalistische systeem.
Op zich zijn gladiatorengevechten met je gevangenen ook wel praktisch, beetje entertainment, minder kosten voor je gevangeniswezen en je houdt de populatie groei enigzins binnen de perken. Zo slecht bekeken hadden die romeinen of Azteken het dus niet.Â
Ben helemaal voor wat anders dan voetbal maar wat het dan wel zou worden…Â
http://www.youtube.com/watch?v=TEAbWrdB9XU
Heb altijd al een hekel aan fysieke competitiesporten gehad, en zeker aan voetbal. Gun iedereen die er lol aan beleeft z’n plezier wel, maar als ik zie wat het met mensen doet in sommige sporten, gewoon beestachtig. Ik geef de voorkeur aan zwemmen en duiken, was eerder ook lid van een zwemclub. Vliegen met een ultralicht vliegtuigje of zweefvliegen is mijn droomsport. Het zal d’r wel nooit van komen denk ik, te duur voor mij, maar dromen kan altijd. Als ik anderen, zoals André Kuipers door het ISS zie zweven, dan voel ik als het ware met hen mee. Mogelijk ontwikkelen we nieuwe sporten in om de aarde bewegende stadions, wanneer dat het ruimtetoerisme zich echt gaat ontwikkelen. Ligt ook wel voor de hand natuurlijk in de nabije toekomst, en lekker onbereikbaar voor hooligans. Onder water zweef je ook, en hoe langer je daar bent, hoe mooier dat het wordt vindt ik. Onderwater natuurdocumentaires mis ik als het even kan nooit, en spannend kan dat ook zijn, zet maar eens een haai tussen de doelpalen. :)Â
Vertel dit maar niet aan mijn vrouw, dan heb je oorlog. Die gaat met haar zoon en kleinzoons naar Cambuur. Voor mij wordt het tijd dat voetbal opgeheven wordt, de kosten van dat gegeven vliegt de pan uit. Mvg, Paul.
Zal ik niet doen Paul, met dames moet je voorzichtig zijn, voor je het weet heb je zout in je koffie. ;)
In ieder geval zouden we onmiddellijk moeten stoppen met het subsidiëren van voetbal, in wat voor vorm dan ook.
Laten de hooligans maar zelf hun entertainment betalen.
Verder zie ik wel iets in het idee van Douwe.
Ja hoor, wat denk je van een variatie op het spelletje tik jij bent em, hak jij was em? Of beultje met verlos. :)