Tijd voor straffe maatregelen om de economie weer aan te slingeren. Wat als we alle mensen gewoon van flink wat geld voorzien?

Gratis geld voor iedereen DE oplossing?

Stel, je wordt wakker en checkt je banksaldo. Tot je blije verrassing prijkt er plotseling 10.000 euro extra op je bankrekening. Een gulle gift van de ECB. Niet alleen bij jou, bij je lief, bij je vrienden, kortom: bij iedere inwoner van de eurozone. Wat zouden de gevolgen zijn?

Mensen in de schulden
Stel, je hebt een kleine schuld. In één klap ben je van je schuld af. De drukkende aanwezigheid van deze schuld is in één keer voorbij. Je kan je hoofd weer vrijmaken voor belangrijke dingen. Hierdoor wordt de kans groter, dat je geen domme beslissingen meer maakt[1]. Voor mensen met een grote schuld, bijvoorbeeld een hypotheekschuld waarmee ze achterlopen, wordt het onmiddellijke aflossingsprobleem opgelost: er ontstaat meteen weer ruimte om kleinere, vaak dure schulden af te betalen. Ook wordt de inflatie aangejaagd. Hierdoor vermindert de relatieve waarde van de schuld.

Arme mensen
Een groot deel van de mensen heeft geen schulden, maar ook weinig geld. Je kan dan bijvoorbeeld ook denken aan arme Oost-Europeanen. 10.000 euro is voldoende voor een kleine verbouwing, mini-huis of auto. Of wie weet, een kleine onderneming. Kortom: je brengt hoop, waar eerst uitzichtloze armoede heerst. Bijstandsgerechtigden mogen maximaal 5000 euro eigen bezit hebben, dus zullen de overige vijfduizend euro wel moeten uitgeven.

Tijd voor straffe maatregelen om de economie weer aan te slingeren. Wat als we alle mensen gewoon van flink wat geld voorzien?
Tijd voor straffe maatregelen om de economie weer aan te slingeren. Wat als we alle mensen gewoon van flink wat geld voorzien?

Mensen met spaargeld
Mensen met spaargeld hebben pech. Immers, doordat er nu veel nieuw geld in omloop komt, zal de inflatie flink toenemen. Zij zullen daarom dit geld vermoedelijk snel willen uitgeven, of er aandelen voor kopen. Ongeveer wat er in Rusland gebeurde nadat de roebel flink kelderde en de inflatie flink aanwakkerde. Hierdoor krijgt de economie een stevige oppepper.

Ondernemers
Winkeliers zijn erg blij. De koopkracht van hun klanten neemt in één klap met tienduizend euro toe. Omdat er inflatie aankomt, zullen deze hun geld liever in bankstellen, zonnepanelen  e.d. willen stoppen dan op de bank willen stallen.  Ze nemen extra personeel in dienst om te kunnen leveren.
Ook de  fabrikanten zijn blij. Op dit moment liggen hun machines voor het grootste deel stil. Ze kunnen zonder extra kosten hun productie verdubbelen en daarmee hun winst verveelvoudigen, want de vaste lasten heersen toch al. Voor die extra productie nemen ze meer personeel in dienst. Daardoor blijft de concurrentie toch dermate hoog, dat de inflatie wel wat, maar niet heel veel toeneemt.

Gepensioneerden
De hogere inflatie tast het pensioen aan. Wel heeft deze groep het eigen huis vaak al afbetaald en zit ze er warmpjes bij. Ze zullen hun spaargeld uit willen geven. Ook dit vormt een stevige oppepper. De AOW zal wel de inflatie moeten volgen: deze groep kan niet meer bijverdienen.

Overheid
De Belastingdienst ontvangt  over elke uitgegeven euro 21 cent omzetbelasting. Dit zou dus per direct (10.000 * 12 miljoen meerderjarigen * 0,21) is rond de 25 miljard euro extra belastinginkomsten opleveren. Dit zou het begrotingstekort in één klap opheffen. In feite zijn er nog meer opbrengsten. Immers, bedrijven nemen meer personeel in dienst, waarvoor ze loonheffing afdragen,  en betalen vennootschapsbelasting. De winsten exploderen, waardoor er ook veel meer VpB en heffingen over box 2 wordt afgedragen.

Bronnen
1. Anandi Mani et al.,  Poverty Impedes Cognitive Function, Science 341, 976 (2013); DOI: 10.1126/science.1238041

9 gedachten over “Gratis geld voor iedereen DE oplossing?”

 1. volgens mij ben je de inkomstenbelasting vergeten en de belasting op spaartegoeden. De NL overheid laat zich deze kans zeker niet ontlopen (als er ook al geen BTW bij komt..de euro wordt dan 23% overgewaardeerd)

  Het idiote is dat wij zo’n bizarre koestering kennen voor geld…Geld dat niets meer waard is dan symbool en het materiaal waarvan het gemaakt is.

  De hele heisa is niets dan illusie en valse moraal..

  Het gekke is dat zonder schuld geld helemaal niets meer waard wordt en dat schulden- als ze er niet meer waren- meteen zouden moeten worden gecreeerd.

  Het maakt de ECB geen barst uit om een paar honderd miljard extra te laten bijdrukken..de waarde blijft hetzelfde buiten de wat marginale schommelingen op de valutabeurs.

  Het gesuggereerde idee is leuk, maar na die 10.000 euro gaat de trein zoals vanouds gewoon weer verder.
  Het is alsof je hulp geeft om een paar dagen te kunnen eten om daarna weer in de strijd om het bestaan te belanden.
  Niks structureels aan. De ene heeft 200.000 euro verdient en de ander heeft ze meteen verloren..
  Je lost er er niets mee op. Buying time..that’s all.

 2. Leuk idee en Jos van Veen heeft helemaal gelijk met zijn antwoord. Toch denk ik dat ondanks dat het slechts een korte tijdsperiode verschaffen is, het voor velen net die hap lucht kan zijn wat het hoofd helder kan maken.
  Ik zou er iig een hoop goede wijn van kopen,want mijn hoofd is te helder :)

 3. Piet-Jan Hazenoot

  Een bail-out van de burgers! waarom niet. Ze doen het wel bij de banken het effect daarvan op de economie is minimaal. Het geld word toch wel gecreëerd. Alleen komt het nu bij de bankiers terecht. Die zouden het moeten uitlenen maar doen dat nauwelijks, ook logisch want ze moeten hun buffers verhogen, dus blijft krediet verlening aan bedrijven en burgers marginaal. gevolg een krimpende economie. Dus waarom het geld niet meteen aan de burgers geven, zolang de banken niet doen wat ze moeten doen nl krediet verlenen, is dat wellicht een optie.

  In beide gevallen is het inderdaad kopen van tijd. Om het spel nog even door te laten gaan.

  Verder denk ik dat er een veel grotere kans is op een bail-in van de burgers ipv een bail-out. Een goed voorbeeld daarvan is Cyprus. Dit alles om de bankiers overeind te houden. Dat is het spel, en dat is al jaren zo.
  Dus 10.000,00 Euro aan de burgers geven, forget it. Bij een volgende financiële crisis zullen de spaarders gepakt worden!!

  1. Ik ben het helemaal met Peter eens. Alles is dan beschikbaar met een hoge kwaliteit en criminaliteit is niet meer lucratief. Er zijn in de wereld al een hoop goede initiatieven om een gemeenschap zonder geld te stichten.

 4. Lieve luitjes,
  Denk nou ff buiten de box please en stop met dat roomser dan de paus te zijn, please……..
  FED of ECB printen bij of beter gezegd laten toe dat de banken wat nullen achter de cijfers zetten.
  Nu we dat toch doen kan je dat beter aan de onderkant doen dus op de bankrekeningen van de mensen.
  Het enige gevaar is dat wij mensen gaan pinnen en het papier in oude sokken doen…..
  Maar zeg nou zelf, als ze die centen eerst via ons laten lopen dan kunnen wij ook nog een feestje bouwen en daarna alsnog de bankiers…. toch?
  Dus stop nou met die slachtofferrol please…
  Mijn bankrekening via de moderator op te vragen.
  Het bier en de Braziliaanse rum staan koud!

  Jongeluy

Laat een reactie achter