Door een jaarlijkse medische checkup kunnen ziekten in een vroeg stadium, als ze nog makkelijk te behandelen zijn, ontdekt worden.

Jaarlijkse APK voor mensen redt levens en bespaart geld

De meeste ziekten zijn in een vroeg stadium goedkoper en doeltreffender te behandelen. Ook zijn de voortekenen van ziekten sneller te zien als er geregeld een checkup plaatsvindt.De enorme voordelen vaneen medische checkup.

We zijn zuiniger op auto’s dan op ons lichaam

Door een jaarlijkse medische checkup kunnen ziekten in een vroeg stadium, als ze nog makkelijk te behandelen zijn, ontdekt worden.
Door een jaarlijkse medische checkup kunnen ziekten in een vroeg stadium, als ze nog makkelijk te behandelen zijn, ontdekt worden.

Er zijn strenge regels voor ons wagenpark. Auto’s moeten aan strenge technische eisen voldoen, mensen moeten een zwaar rijexamen afleggen als ze de weg op willen en elk jaar moeten auto’s doorgelicht worden door een garage – de APK-keuring. Dat is niet voor niets. Technisch onveilige auto’s waarvan bijvoorbeeld de remmen niet meer werken of de schokdempers op het punt staan de geest te geven, zijn een zeker recept voor bloederige verkeersongelukken.

Opmerkelijk genoeg springen we in vergelijking hiermee zeer nonchalant om met ons stoffelijk hulsel, waar zonder we toch niet kunnen bestaan. Zolang ons lichaam gezond is, bezoeken we de huisarts alleen als we verhuizen. Chronische ziekten worden gewoonlijk veroorzaakt door slechte leefgewoontes of onbehandelde kwalen in de jaren dat we nog gezond zijn. Tegen de tijd dat de klachten ernstig genoeg worden om er mee naar de dokter te gaan, is behandeling, laat staan genezing, veel moeilijker of zelfs onmogelijk geworden.

Voorkomen, preventie dus, is veel goedkoper dan genezen
Naast de onnoemelijke hoeveelheid menselijk leed die voorkomen wordt door het op tijd aanpakken van chronische ziekten, is er ook een ander argument. Het is veel goedkoper een ziekte als diabetes of reuma te voorkomen, bijvoorbeeld door een ander dieet, dan om deze ziekten en de vele ernstige ziektes die daar weer door veroorzaakt worden, diabetes kan onder meer tot blindheid en zware infecties leiden, te behandelen.
Mensen worden pas gestimuleerd om wat aan hun ongezonde gewoonten te doen, als ze weten dat nu al hun lichaam aan het aftakelen is. Dit geldt vooral in de “onsterfelijke jaren”. Waarschijnlijk gaan jonge rokers of drinkers snel wat doen aan hun verslaving, als ze weten dat hun lichaam nu al ernstig wordt beschadigd en ze over twintig jaar hier uiterst vervelende gevolgen van ondervinden. Of als de verzekeraar vervelend gaat worden.

Jaarlijkse gezondheids-APK: de voordelen
De beste manier om deze lichamelijke schade op het spoor te komen is een jaarlijkse checkup: een APK-keuring voor het lichaam dus. Als bepaalde bloedwaarden boven de limiet uitkomen of uit een MRI-scan van ons lichaam blijkt dat er beginnende tumoren ergens zitten, kunnen deze snel aangepakt worden. Dit voorkomt enorm veel gezondheidsschade in de toekomst. Verzekeraars kunnen op deze manier het ontstaan van chronische ziekten voorkomen. Dit heeft zowel voor de patiënt zelf als voor de economie enorme voordelen. Het grootste deel van de kosten van de gezondheidszorg wordt namelijk veroorzaakt door “grootverbruikers” die voor chronische ziekten worden behandeld. Het voorkomen van chronische ziekten levert per patiënt al gauw tienduizenden euro’s op.

Een overzicht.

Ziekte Aantal patiënten Kosten/jaar patiënt Kosten totaal
Diabetes[1] 740 000 1 900 1,2 miljard
Dementie[2] 230 000 14 000 3,2 miljard
Hypercholesterolemie[3] 1 500 000 240 0,35 miljard
Kanker[4] [5] 544 000 6 250 3,4 miljard

Onderzoeken moeten veel eenvoudiger en goedkoper
Om de jaarlijkse lichaams-APK mogelijk te maken, moeten bloedonderzoeken veel goedkoper en sneller kunnen plaatsvinden dan nu. Laboratoria kunnen niet zo snel werken en zijn veel duurder dan een lab on a chip. Standaardonderzoeken als hematocriet, leucocriet, glucosespiegels, bloeddruk, cholesterol en dergelijke zouden heel goed geautomatiseerd kunnen worden.

Bronnen
1. Nationaal Kompas Volksgezondheid
2. Alzheimervereniging Nederland
3. Kosten cholesterolverlaging
4. Kanker in Nederlad, IKC Net
5. Kosten per ziekte: nieuwvormingen

8 gedachten over “Jaarlijkse APK voor mensen redt levens en bespaart geld”

 1. Waarom verbiedt de EU gezonde voeding? Waarom al die schadelijke E-nummers toevoegen? Waarom moeder natuur verbieden met haar prachtige kruiden en vervangen door chemische namaak?
  Ik denk dat als je mensen eerlijke gezonde voeding geeft dan is er niks aan de hand maar slechte voeding is weer goed voor de pharmaceutische industrie want die maakt dan weer megawinsten aan onze ziektes.
  Misschien moeten we ziektes maar eens gaan bestrijden bij de bron en niet de symptomen weghalen met chemische middeltjes die nare bijverschijnselen vertonen waar je weer ander medicatie tegen moet gebruiken?
  Apk voor het lichaam, het moet toch niet gekker worden, ik heb nog altijd zelfbeschikking en bepaal uiteindelijk zelf wat met mijn lichaam gebeurd.

  1. Is ook een bespottelijk voorstel. Ik denk dat het ingegeven is door de wens de totale voedselketen te beheersen. Een fabrikant die één enkel ingrediënt levert kan heel veel vergiftigingen veroorzaken. Denk aan die EHEC-affaire, die uiteindelijk bleek terug te voeren op één leverancier van Egyptisch fenegriekzaad.

  2. Bob,
   je hebt zelfbeschikking, maar het is wel goed om aandacht te besteden aan zoals je zegt gezonde voeding, lichamelijke conditie/ontspanning en eventueel complementaire geneeswijzen. Het motto voorkomen is goedkoper dan genezen is aangetoond waar. En waarom met zijn allen veel betalen, als het minder kan? Preventie is hierin ook heel belangrijk.
   Anders kom je uit op een Amerikaans systeem; President Obama heeft een Health Plan opgesteld, met een mogelijkheid voor een particuliere verzekering “the Exchange”. Voor degene zonder Health insurance. Tot dan toe was er Medicare (zorg) voor de ouderen, Medicaid (hulp) voor de armen, en een probleem voor kleine bedrijven, parttimers en kleine zelfstandigen. Verder biedt de werkgever de ziektekostenverzekering aan, maar zonder werk heb je ook geen verzekering.
   President Obama vond dat iedereen in staat moet zijn om het te kunnen betalen. Na Irak en de economische crisis kwam hij met een plan met keuzes (in tegenstelling tot de anderen):

   Als u een ziektekostenverzekering heeft:
   • Meer stabiliteit en veiligheid
   • Alles van uw verzekering kunt u houden
   • Niet meer ontkenning van dekking voor reeds bestaande aandoeningen
   • Geen verloren dekking wanneer u ziek wordt
   • Elimineert jaarlijks en levensduur doppen op de dekking
   • Voorlopige time-out van betaling door baas
   • Vereist dekking voor preventieve zorg

   Als u geen ziektekostenverzekering hebt:
   • Kwaliteit, betaalbare keuzes voor alle Amerikanen
   • Een nieuwe verzekeringsmarkt; the Exchange (particuliere verzekering)
   • Nieuwe heffingskortingen voor particulieren en kleine bedrijven.
   • Low-cost dekking voor particulieren en kleine bedrijven
   • Een particuliere ziektekostenverzekering optie

   Voor alle Amerikanen:
   • Beteugeling van de kosten van de gezondheidszorg voor onze families, bedrijven, en de overheid
   • Won`t toe te voegen aan een dubbeltje tekort en vooraf betaling
   • Onafhankelijke medische experts om verspilling, fraude en misbruik te identificeren
   • Vereist dekking voor preventieve zorg
   • Elimineert het voorgeschreven medicijn “Donut Hole”
   • Onmiddellijk medische wanpraktijken hervormingsprojecten

   Preventieve zorg wordt dus niet geeist bij het kopen van een particuliere verzekering…anderen hebben belang bij een zo laag mogelijke premie.
   Verder kan diabetes vastgesteld worden met een diabetespen, de bloeddruk met de bloeddrukmeter.
   In het klinisch chemisch laboratorium worden verschillende onderzoeken gedaan, bijv. hematocriet en leucocyten vallen onder hematologie, glucose onder diabetesonderzoek of overig glucoseonderzoek, cholesterol ook een aparte groep. De onderzoeken moeten heel zorgvuldig gebeuren, weliswaar niet allemaal handmatig maar met machines en computers. Er staan ook veel analyseapparaten in verbinding met de computer, daarmee kan aan de apparatuur verteld worden, welke onderzoeken van welke patiënten dienen plaats te vinden..Dagelijks worden duizenden onderzoeken gedaan. Een aantal onderzoeken kan met spoed aangevraagd worden en daarom is er een continuedienst. Kwaliteitsbewaking en controle van alle analyses staat voorop. Onderzoek kan oa. zijn voor diagnostiek, geneesmiddelentherapie en controle, er vinden testen plaats, screenings en kweken.
   Er zijn zoveel probleemgerichte onderzoeken:
   algemeen onderzoek, anemie, uitsluiten van appendicitis, artritis, atopisch syndroom, bloedingsneiging, cardiale klachten, cholesterol, diabetes, diarree, faecesonderzoek op bloed, geneesmiddelentherapie, hypertensie, leveraandoening, menopauze, mononucleosis infectiosa, neonatale icterius, nieraandoening, paraproteïnemie, prostaatklachten, psychogeriatrie, schildklier, tia, tropeninfecties/malaria, urineweginfecties, zwangerschap, allergie, chemie, controle anticoagulans, geneesmiddelen, glucose, hematologie, hormonen, serologie/virologie, stolling, faeces, urine, kweek/microbiologisch onderzoek, steen, en spermaonderzoek….,
   bij akute opname van een diabetespatiënt gebeurt de bepaling van de bloedsuiker op de grote analyseautomaat Hitachi 717, als de uitslag met grote spoed bekend moet zijn hebben ze een spoedapparaat (YSI) ter beschikking, waarbij de uitslag binnen enkele minuten bekend is…de grote series, van alle door de dag geprikte bloedsuikers, worden op de automaat Cobas-Bio geanalyseerd, waarbij ca. 20 monsters tegelijk bepaald worden,
   dat verder automatiseren en bezuinigen, maar op een andere manier moet, Germen :)

 2. iedereen moet gewoon bloeddonor worden. ik wordt iedere 3 maanden opgeroepen om bloed te geven en iedere keer wordt mijn bloed getest op allerlei dingen. als ik diabetes zou hebben, dan krijg ik dat per brief te horen. iedere 3 maanden dus een kleine APK keuring.

  1. Om bloeddonor te kunnen zijn moet je al een goede algemene gezondheid hebben. Niet iedereen mag bloeddonor worden: tijdens of vlak na een medische behandeling, bij zwangerschap, na een bezoek aan een malariagebied, na een kwaadaardige aandoening, bij hart- en vaatziekten, suikerziekte, geelzucht of risico`s voor geelzucht, bij inentingen. Bij elke bloedgift wordt het bloed opnieuw onderzocht, met aanvullende informatie via een vragenlijst, om overdracht van besmettelijke ziekten te voorkomen. Virussen als HIV zijn de eerste maanden na een besmetting niet in het bloed aan te tonen, Hepatitis ook niet. Bij een mogelijke besmettingskans, moet dit eerlijk gemeld worden. Ook wordt het bloed getest op syfilis, een geslachtsziekte. Als er geen afwijkingen bij de test zijn gevonden kun je inderdaad donor worden :) Een fijne drank om het ijzergehalte weer snel op peil te krijgen is bijv. Floradix uit de reformwinkel.

 3. Ik vind dat ze hier in nederland gewoon een fatsoenlijke beloning moeten aanbieden voor bloeddonors ipv een koekje omdat je anders te zwak bent om op te staan. Uiteindelijk maken de ziekenhuizen en andere instanties gewoon “winst“ op je bloed en degene die het geeft komt er bekaaid vanaf. Tegenwoordig kunnen wetenschappers al synthetisch bloed maken, synthetisch bloed is bijvoorbaat al ziektevrij dus waarom zou je dan al die dure laboranten aan het werk moeten houden die het bloed van miljoenen mensen moeten nakijken?

  http://spons.waarmaarraar.nl/pages/re/39845/Britten_gaan_synthetisch_bloed_maken_.html

  @Julie, het is wel een leuk advies van je maar ik zie niet in waarom mensen een drankje moeten kopen om het ijzergehalte aan te vullen als ze dat al voldoende kunnen doen door elke dag groene groente te eten.

Laat een reactie achter