Sommigen wilden Duitsland na de Tweede Wereldoorlog zo opdelen. Bron: imageshack

Kan Nederland het alleen af?

Volgens de aanhangers van de groot-Europese gedachte kan een klein landje als Nederland het niet alleen bolwerken in de grote boze wereld en moeten we deel uit gaan maken van een hecht blok. De Verenigde Staten van Europa is hun ideaal. Hebben ze gelijk?

Groot, groter, grootst
In een groot land wonen heeft zo zijn voordelen. Geen gedoe met paspoorten als je een eindje reist, tot in het verre buitenland heeft men gehoord van je land en al direct een mening klaar. Ook kan je je vereenzelvigen met iets groots en sterks, altijd goed voor je ego. Een groot land heeft een sterke leider nodig, die vaak radicaal en oorlogszuchtig beleid voert. Dat is ook nodig om een groot, heterogeen gebied bij elkaar te houden en een eenheidsgevoel te scheppen. De inwoners van kleine buurlandjes hebben vaak de pest aan je, vanwege slechte ervaringen met legers en oorlogen, of omdat ze steevast worden ingemaakt tijdens voetbal (of te lijden hebben van pesterijen, a la de Scheldeklucht tussen België en Nederland). Voordeel is dat een groot land veel op zichzelf kan doen. Ruimtevaartprojecten worden begonnen door grootmachten.

Sommigen wilden Duitsland na de Tweede Wereldoorlog zo opdelen. Bron: imageshack
Sommigen wilden Duitsland na de Tweede Wereldoorlog zo opdelen. Nooit meer oorlog? Bron: imageshack

Klein eigenlijk best wel fijn
Als klein landje dat tussen drie grote buurlanden inligt (Duitsland, Frankrijk en Engeland), wordt de geschiedenis van Nederland gekenmerkt door onzachte aanvaringen met potentaten uit deze drie landen. Gewoonlijk lukt het de Nederlanders echter door de drie grootmachten behendig tegen elkaar uit te spelen en samen te werken met België en Luxemburg, toch een redelijk mate van zelfstandigheid te behouden.

Toegegeven, het leven is riskant, maar dat is het ook om deel uit te maken van een groot rijk. Vooral als je op de grens van zo’n groot rijk leeft, want dan walsen er geregeld vijandige legers door je landje. Vraag de Montenegrijnen en de Bulgaren maar. Of de Duitsers en Russen, waarvan heel wat inwonersop akelige wijze zijn omgekomen als gevolg van de machtswellust van zogeheten grote leiders.

Klein zijn heeft ook aanmerkelijke voordelen. Zo is het rijkste land van de Europese Unie ook (met Malta) het kleinste: Luxemburg. De Luxemburgers krijgen dat voor elkaar door hun liberale bankwetgeving en allerlei geraffineerde trucs (de befaamde Luxemburgse benzinepompen), waar ze alleen door hun redelijk grote zelfstandigheid toe in staat zijn. Kleine landjes als Nederland en Denemarken bestaan niet voor niets. Geografisch gezien is het de handigst te besturen indeling voor dat gebied. Wetten die handig zijn in een land met veel eilanden (bijvoorbeeld grote autonomie per eiland) zijn hopeloos inefficiënt in een laagvlakte. Een klein landje kan (en zal, als de bevolking een beetje vindingrijk is ingesteld en de lokale overheid niet te incompetent) een niche vinden in het globale ecosysteem en specialiteiten ontwikkelen waar het het meeste geschikt voor is.

Staten VS hebben vaak meer vrijheid dan Europese landen
In de Verenigde Staten, door eurofielen vaak als hun grote voorbeeld gezien, hebben de staten erg veel lokale verantwoordelijkheid, vaak zelfs meer dan lidstaten van de EU. Zo mogen ze hun eigen BTW heffen en lokale wetten invoeren (doodstraf is een bekend voorbeeld). Een sterke Verenigde Staten van Europa betekent ook dat Europa als bedreiging zal worden gezien en agressie op zal roepen bij andere grote staten. Op dit moment wordt Europa gezien als een verzameling ongevaarlijke, gebrekkige kneuzen. Desondanks doet ons continent het niet slecht. Hoewel we een grotere bevolking hebben op een kleinere oppervlakte dan Noord-Amerika, is onze levenskwaliteit, in ieder geval in West- en Noord-Europa, hoger dan in de VS. En als de nood echt aan de man komt trekken we wel één lijn. Maar alleen dan.

12 gedachten over “Kan Nederland het alleen af?”

  1. Wanneer wordt de gewone man eens wakker en gaat het oorlog voeren ( zonder wapens) tegen het kapitaal. Als we dat zouden kunnen bewerkstelligen, dan kunnen we ook weer terug naar onze eigen kleine handelsnatie. We hadden het beste (melk)vee ter wereld, we produceerde het beste staal ter wereld (is nu in engelse handen). We hebben op agrarischgebied zeer veel export, de beste eetbare druif ter wereld en ga zo maar door. Alles hebben we ons laten ontnemen door het kapitaal. Hoelang duurt het nog dat we leeg gemolken zijn enof alles in buitenlandse handen is?? Wordt toch eindelijk eens wakker nederland, zou ik zeggen. Mvg, Paul.  :(

      1. Liever weer onze oude hollandse gulden terug en de euro op de brandstapel. Strassburg ontmantelen en alleen nog Brussel overeind houden. Dan alleen nog de handelsbelangen daar behartigen. De eigenzinnige EU commissie ontheffen van hun macht. Op zich zal dat een heleboel geld kosten, maar dat is met een paar jaar ook weer terug verdiend. Ongelooflijk wat ze daar allemaal bedenken om het geld uit onze portemonaie te stelen. Mvg Paul.

        1. In het dagelijks leven noem ik de nieuwe munt gewoon piek zoals alle hele munten. En het idee van de Europeze munt kwam van Nederland, zie; Wim Duisenberg. De Naam EURO en het tekentje is een gewoone aanpassing aan deze tijd. Als je de munt gewoon gulden wil noemen is dat toch een vrije keuze. Gewoon doen. Het draait echt niet zo vaak om geld hoor. De floorrein (florijn prima bella).
          Mea Maxima Culpa?

        2. Je hebt wel een punt, maar als we onze eigen piek nog hadden zou het ons dus niet zoveel geld gekost hebben om de € in te voeren. Maar ik moet eerlijk zijn, het heeft ook voordelen als wij op vakantie gaan, je hebt dan niet met wisselkoersen ed te maken. Die heb ik dus al betaald. Mvg Paul.  :-D  
           
           

        3. Jammer dat ik niet op vacatie kan daar georganiseerde democratische gerechtelijke juridische geleerde instellingen mijn gehele eerlijke verdiensten hebben ingepikt, en jaarlijks ook mijn bezuinigde rest gelden afsneden van mij… jawel zodat ze allemaal op vacantie kunnen gaan, een huis aanbetalen en met een nieuwe roestbak mijn grond bezette ….. Wel lachen want ten slotte namen ze daarmee ook de lasten weg. :) Wat een verlichting ..
          De geldwolven gaan immer altijd achter het geld aan, en spelen dan in schaapskleren nette betalers, zodat de andere geldwolven in roede niets doorhebben , snap ie?..
          Tot slot men is bezig met een fusie van de landen met behoud van hun locale souvereiniteit, zodat oorlogen kunnen worden voorkomen welke altijd ontstaan door een splitsing en meningsveschil confrontatie. De grond handel weet er alles van…. Dus na alle kernsplitsingen is het nu tijd voor kernfusie. De eenheden waren niet meer voldoende voor verdere splitsingen. Valt het kwartje? Nu 0.20%

Laat een reactie achter