Laagopgeleiden vinden Hoogopgeleiden als Pechtold veel weghebben van de praatgrage robot 3CPO uit Star Wars.

Onderwijsmonopolie veroorzaakt tweedeling

Cultureel gezien wordt Nederland steeds meer onderverdeeld in twee kasten: de progressief-liberale kaste van de Hoogopgeleiden en de conservatief-nationalistische kaste van de Laagopgeleiden. De ideeën over hoe het verder moet met Nederland lopen wijd uiteen tussen deze twee kasten, vooral wat betreft immigratie en de Europese Unie. Hoe kunnen we destabilisatie van Nederland voorkomen?

Karakterisering van de Hoogopgeleiden en de Laagopgeleiden
De Laagopgeleiden zijn mensen die na de lagere school slechts enkele jaren voortgezet onderwijs hebben genoten. Ze beginnen doorgaans al op jonge leeftijd met werken in beroepen die weinig, of alleen praktisch-technische vaardigheden vereisen. Ze kennen weinig mensen buiten de eigen sociaal-economische groep, wat veel te maken heeft met de elitaire houding van Hoogopgeleiden, zie verderop. Laagopgeleiden zijn uitermate direct en zeggen wat ze denken. Door hun vrij beperkte “culturele kapitaal”, een misleidende term voor: inprenting met heersende politiek correcte dogma’s, zien ze de tegenwoordige maatschappij als verwarrend en oneerlijk. Hun werkomstandigheden zijn ongezond en zwaar. Ook leven ze ongezond, deels door gebrekkige kennis over gezondheid, maar vooral omdat gezond voedsel, zoals verse groente, nauwelijks te betalen is voor mensen rond het bestaansminimum. Dat betekent dat Laagopgeleiden gemiddeld zo’n zeven jaar eerder overlijden dan Hoogopgeleiden. De Laagopgeleide wordt rechtstreeks in zijn bestaan bedreigd door massa-immigratie. Anders dan bij Hoogopgeleiden, is er geen wettelijke bescherming voor zijn beroep. Dit verklaart ook waarom Laagopgeleiden stemmen op partijen die de massaimmigratie aan banden willen leggen.

De frikandel, geliefd onder veel Laagopgeleiden, gehaat onder Hoogopgeleiden. In feite niet alleen een goedkope, maar per 100 gram ook ecologisch erg verantwoorde vleessoort. Immers, frikandellen worden vervaardigd uit restvlees dat anders weggegooid zou worden. Bron: Wikimedia Commons
De frikandel, geliefd onder veel Laagopgeleiden, gehaat onder Hoogopgeleiden. In feite niet alleen een goedkope, maar per 100 gram ook ecologisch erg verantwoorde vleessoort. Immers, frikandellen worden vervaardigd uit restvlees dat anders weggegooid zou worden. Bron: Wikimedia Commons

De Hoogopgeleiden zijn mensen die op kosten van de staat na de basisschool zo’n tien tot vijftien jaar voortgezet onderwijs hebben genoten. Deze scholing bestaat voor een deel uit nuttige vaardigheden, kennis en inzichten, maar vooral bij de meer “softe” studies zoals communicatiewetenschappen, voor het grootste deel uit inprenting. Deze inprenting is wat in personeelsadvertenties wordt aangeduid met “academisch niveau”. De Hoogopgeleide voelt zich competenter dan een vulgaire Laagopgeleide. Hij beheerst het heersende sociale en politieke jargon vloeiend. Ook is hij erg goed in huichelen, want elitair denken past niet bij de liberale, ruimdenkende filosofie die Hoogopgeleiden pretenderen aan te hangen. Subtiel beentje lichten past meer bij deze groep dan openlijk het conflict aangaan.
Kortom: het is best wel lekker om Hoogopgeleide te zijn. Je leeft langer, gezonder en je verdient veel meer. Als bonus kan je neerkijken op dat bekrompen Laagopgeleide tokkievolk.

Laagopgeleiden vinden Hoogopgeleiden als Pechtold veel weghebben van de praatgrage robot 3CPO uit Star Wars.
Laagopgeleiden vinden Hoogopgeleiden als Pechtold veel weghebben van de praatgrage robot 3CPO uit Star Wars.

Moeten we een tweedeling willen?
Tweedelingen zijn gevaarlijk. Ze vormen de kiem voor een burgeroorlog. Wie de Nederlandse geschiedenis een beetje kent, weet dat Nederlandse burgeroorlogen uitmunten in sektarisme en kwaadaardigheid. Ook kan je je afvragen, hoe ethisch het is, een groot deel van de bevolking te veroordelen tot een kort en uitermate naar leven. Persoonlijk denk ik van niet, en dat er maar beter snel iets aan gedaan kan worden. Ik ken als sociaal neerwaartse migrant beide werelden. Het harde oordeel van Hoogopgeleiden over Laagopgeleiden is mijns inziens onterecht. Laagopgeleiden doen het grootste deel van het nuttige, onaangename werk. Ze zien vaak ook scherper dan Hoogopgeleiden wat er werkelijk aan de hand is, omdat ze minder gehinderd worden door culturele conditionering. Ik heb van Laagopgeleiden zinniger en kernachtiger politieke analyses gehoord dan van bijvoorbeeld het boegbeeld der Hoogopgeleiden, de kunstverkoper Pechtold.

Wat kunnen we doen aan de tweedeling?
Op dit moment genieten Hoogopgeleiden wel van de lusten, maar niet van de lasten. Hun beroepen, vooral in de alfa- en gammasector, worden goed beschermd door discriminerende wetten en regels. Ik ken een hoogopgeleide Russische immigrant, lerares aardrijkskunde, die nu in een fabriek werkt omdat ze niet als lerares aan de slag mag.
Laten we het spelletje eerlijker maken, en ook de Hoogopgeleiden laten genieten van wat meer concurrentie. Slimme hoogopgeleide Bulgaren genoeg, en gezien de exorbitante salarissen van veel Hoogopgeleiden is concurrentie bitter hard nodig.

Volwassenenonderwijs voor iedereen
Op dit moment zijn kinderen die op school niet mee kunnen komen, veroordeeld tot een bestaan op de tweede rang. De Wet Studiefinanciering maakt een studerend kind voor een Laagopgeleide vrijwel onbetaalbaar. Het gevolg is dat Laagopgeleiden hun kinderen snel laten werken. De eerste paar jaar gaat dat goed, zodra het wettelijk minimumloon van kracht wordt, rond de 23 jaar, worden ze vaak te duur. Vaak krijgen Laagopgeleide kinderen op latere leeftijd wél de discipline die nodig is om als leerling te slagen. Ook kunnen ze gericht die dingen leren die ze voor hun werk nodig hebben. Het onderwijs kan ook worden bevrijd van niet-relevante kennis, zoals het zogeheten culturele kapitaal. Zo wordt het ook toegankelijker voor Laagopgeleiden.

Bron
Gescheiden werelden: een verkenning van sociaal-culturele tegenstellingen in Nederland, WRR, 2014

3 gedachten over “Onderwijsmonopolie veroorzaakt tweedeling”

 1. Als ik de start al lees dan kan ik me de rest al voorstellen.

  De veronderstelde tweedeling is onjuist,
  Hoek om je er bij dat hoogopgeleiden per definitie liberaal en progressief zijn..?
  (geef eerst eens aan wat liberaal is, want op dit moment is liberaal omgetoverd naar neoliberaal en veel hoogopgeleiden zijn juist per definitie GEEN neoliberaal- de wereld is meer dan alleen maar macht, geld,status en markt..)
  En progressief is zo’n mooi nietszeggend woord. Iedereen moet vooruit, zelfs de niet-progressieven.

  En waarom per definitie ;laagopgeleiden nationalistisch en conservatief zijn(moet je eens aan aan de leden van de RVS vragen of aan Wiegel c.s…) is me een raadsel.

  Het hangt m.i. veel meer samen met het hebben van werk en genereren van eigen inkomen.
  Daar komt de tunnelvisie ook vandaan rond leningen voor onderwijs.
  Je gaat ze goed verdienen als je hoog bent opgeleid..(segguh suh..) terwijl ook hoog opgeleiden steeds minder kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Hoeveel werkelozen hebben e onder hoogopgeleiden? Ik lees geen aantallen..maar dat betekent niet dat ze er niet zijn.
  De lager opgeleiden blijven nog steeds het onderhoudswerk doen tegen tegenwoordige flinke betaling (als ik mijn garagerekeningen goed begrijp..de auto monteur verdient per uur meer dan ik met mijn hoogopgeleide status..)

  Ik geloof so wie so al niet in duale splitsingen..het is me te fout en te goedkoop..en je komt steeds uit bij de eurofiel neoliberalen voor de ene en de PVV voor de andere partij..

  En wat progressief is lijkt me een volstrekt banaal onbegrijpelijk woord.
  Pechthold noemt zichzelf progressief maar breekt met zijn stompzinnige bemoeizucht steeds meer af..en dat is progressief? Is progressief vernielzuchtig? Het lijkt er op..
  Door die progessieve constructieve(….???) opstelling groeit de narrigheid onder de bevolking. Progressief is dus mensen pesten?? Het lijkt er op..
  Dat zo’n woord dat zo positief klinkt in de praktijk, een compleet andere inhoud en vertaling krijgt is me te opvallend van dat soort heerschappen..iem ze dus maar niet progressief maar machtswaan-achtig

 2. ik woon in het zuiden van nederland, en heb ook de boot gemist qua. opleidingen. Ben momenteel werkeloos, en behoor dus tot de lagere kaste in nederland. Mijn situatie zou je kansloos kunnen omschrijven, maar sinds een paar jaar geleden heb ik het onderwijs in belgië ontdekt wat veel goedkoper is als in nederland(en daardoor bereikbaar voor mensen met weinig inkomen).
  Ook de kwaliteit van het onderwijs in belgie is gelijkwaardig tot (veel) beter. Enigste nadeel is dat je over mobiliteit moet beschikken om hiervan gebruik te maken. Als je in de nederlandse bijstand zit en in een uitzichtloze situatie als horizon hebt omdat de nederlandse sociale zekerheid je opgegeven heeft (ze willen niet meer in opleidingen investeren tegenwoordig), dan kan je in België nog een extra kans krijgen door daar te gaan bijleren. Anders als in nederland waar je als 40tiger al weinig tot geen kans meer hebt op betaalbaar onderwijs, daar heb ik in belgie nog geen discriminatie op leeftijd ervaren. Als je ooit de kans krijgt om een opleiding in Belgie te volgen, dan kan ik dat iedereen aanraden om dit een keer te proberen. Sindsdien omarm ik het grenspaaltje van België.!! De dingen die ik daar nu leer op school kan ik nu al gaan toepassen in een baan, met als resultaat dat een baan weer zichtbaar geworden is aan de horizon. Met dank aan de Belgen!

Laat een reactie achter