Paupermentaliteit nekt Nederlandse gezondheidszorg

Door het invoeren van steeds weer nieuwe controles om de kosten in de hand te houden en de zogeheten marktwerking, veranderde de gezondheidszorg in een monsterlijk, log instituut. Hoe kan exponentieel denken de gezondheidszorg disrupten?

Veel extra geld voor maar weinig verbetering
Als de gezondheidszorg in de jaren tachtig wordt vergeleken met die van anno 2015, valt op dat de bureaucratie enorm is gegroeid, terwijl de zorg in grote lijnenĀ  hetzelfde is gebleven. Het personeelsbestand in ziekenhuizen is geĆ«xplodeerd met pr-medewerkers, huisstijlontwikkelaars, verandermanagers, stafmedewerkers culturele diversiteit, kwaliteitsmanagers, beleidsadviseurs topklinische zorg en visitatie en noem maar op. Deze mensen kosten niet alleen veel geld. Ze moeten ook bezig gehouden worden. In de praktijk komt het er op neer, dat ze de tijd van artsen en verplegers, die wel nuttig werk doen, verspillen met eindeloze bureaucratische procedures en vergaderingen.

Dit geldt ook voor nieuwe medische apparatuur, bijvoorbeeld de bejubelde protonenbestraler van een slordige tachtig miljoen, die maar een marginale verbetering levert voor zeer veel extra geld.

Het fundamentele probleem is denk ik de denkhouding van de Nederlanders in het bijzonder, en mensen die in de gezondheidszorg werken in het algemeen. Te vaak nemen wij genoegen met een marginale verbetering van misschien een paar procent. Waarom stellen we niet een echt ambitieuze eis: tien maal zo effectief, of meer, voor dezelfde kosten of tien maal zo goedkoop voor hetzelfde resultaat? Waarom berusten we in dure, gevaarlijke medicijnen (zoals statines) om chronische ziekten te behandelen, in plaats van te zoeken naar een silver bullet die de ziekte de genadeslag geeft? Deze zogeheten exponentiƫle denkwijze opent totaal nieuwe perspectieven.

Hoe kan de gezondheidszorg totaal anders en beter?
Ten eerste moeten we er van uitgaan dat de ‘handen aan het bed’ werkers in de gezondheidszorg over het algemeen goedwillende mensen zijn, die oprecht het beste willen voor hun patiĆ«nten, in ruil voor een redelijke vergoeding. De zogeheten marktwerking in de zorg gaat ervan uit dat dokters en verpleegsters psychopaten zijn, die bereid zijn alles te doen om hiermee hun inkomen te vergroten en dat hun enige prikkel geld is. Het valt -helaas- niet te ontkennen dat er veel van dergelijke mensen zijn, maar zij zijn de uitzondering, niet de regel. Stap Ć©Ć©n moet dus zijn: het weren van geldbeluste psychopaten uit de zorg en het terugbrengen van de controles tot die controles, die het belang van de patiĆ«nt en goede werkomstandigheden waarborgen. Dit kan door de inkomens te verlagen, in ruil voor een vast inkomen, lagere werkdruk en meer vrijheid. Zo verdwijnen alle prikkels om het systeem uit te buiten.

Ten tweede moet elk ziekenhuis een lerende instelling worden. Iedereen, van patiƫnt tot ziekenhuisdirectie en alles ertussenin moet gericht zijn op verbetering van behandeltechniek en genezing. Geanonimiseerde patiƫntendossiers moeten vrij beschikbaar zijn voor wetenschappelijk onderzoekers, of supercomputers als IBM Watson.

De roemruchte Star Trek tricorder, waarmee medische problemen snel konden worden vastgesteld. Komt hij er nu echt?
De roemruchte Star Trek tricorder, waarmee medische problemen snel konden worden vastgesteld vormt de conplete gezondheidszzorg in een apparaat. Komt hij er nu echt?

Ten derde moet het farmaceutische onderzoek geheel in handen komen van overheidsuniversiteiten, ziektenkostenverzekeraars,Ā  patiĆ«nten en liefdadigheidsinstellingen. Farmaceutische bedrijven worden geweerd. Zij mogen dan weer wel vrijelijk gebruik maken van de publiekelijke informatie. Taakgroepen, bestaande uit techneuten, mensen uit de gezondheidszorg en patiĆ«nten, ontwikkelen nieuwe, echt grensverleggende medische technieken.

Ten vierde looft de overheid aanzienlijke geldprijzen uit voor doorbraken in de geneeskunde. Zo hebben Qualcomm en de X Prize Foundation een prijs uitgeloofd, de Qualcomm Tricorder X Prize, voor de eerste echte Star Trek-stijl tricorder, een draagbaar apparaat, dat de vijfentwintig ernstigste ziekten op kan sporen. Hiermee zou een medisch laboratorium, dat minimaal een ton kost, worden vervangen door een apparaat van ongeveer duizend euro. Met andere woorden: een exponentiĆ«le, honderdvoudige verbetering. We hebben meer van dat soort technieken nodig, wantĀ  op dit moment stagneert de medische vooruitgang. We moeten veel onbescheidener zijn dan nu. Dat zijn we verschuldigd aan de miljoenen zieke mensen over de gehele wereld.

7 gedachten over “Paupermentaliteit nekt Nederlandse gezondheidszorg”

  1. het beleid van onze “leiders” is om zoveel mogelijk regels en wetten te schapen zodat ze zich hier achter kunnen verschuilen .
    Het is jammer dat de weldenkende mens dit ook niet doet .
    Het maakt je leven namelijk een stuk aangenamer !

  2. Wat jammer, wederom iemand die roept dat de oorzaak van de problemen in m.n. de ouderenzorg bij de zorginstellingen zelf ligt. Verdiep je eens in de machtsrelatie van verzekeraars hebben t.o.v. (kleine) zorginstellingen. Miljardenwinsten maken ze. De overheid is er voor hen, niet voor de hulpbehoevenden. Door jaarlijks alle wetgeving ondersteboven te gooien maken enkele politici rap carriƃĀØre, terwijl zorginstellingen geen idee hebben door welke administratieve hoepels ze dit jaar weer moeten springen om de mensen te kunnen verzorgen waar ze verantwoordelijk voor zijn. Wanneer je niet aan god weet hoeveel achterlijke regels voldoet krijg je namelijk geen geld voor de zorg die je levert. Van overheidswege krijg je dus ieder jaar op het laatste moment een enorme hoop administratieve lasten cadeau, met de boodschap: we weten zelf nog niet helemaal wat voor krankzinnig it project je hiervoor moet optuigen, maar over drie maanden moet je hieraan voldoen. Oh ja, je krijgt 8% minder geld, onze toekomstige broodheren (de verzekeraars) vonden het wat duur vorig jaar. Zoek het maar uit! Mensen die dat vervolgens uitpuzzelen krijgen heel wat minder betaald dan hun concollegas in de commerciƃĀ«le sector, en bovendien telkens dit soort ongefundeerde bs over zich heen. Natuurlijk zijn er ook in de ouderenzorg uitvreters, die heb je overal. Maar het gros van de mensen, ook op kantoor, werkt daar vanwege een groot sociaal hart. Een visionair zou verder moeten kijken dan het plaatje wat de msm hem voorschoteld. Valt tegen, dit.

  3. Frits Jansen

    Het gaat hier om het verschil tussen boekhouders en economen.
    Boekhouders willen alles tot de laatste cent verantwoorden.
    Economen kennen het leerstuk van “de kostprijs van de kostprijs”. Hier is wel heel navrant dat miljoenen over de balk worden gesmeten aan controlekosten om verspilling te voorkomen! Wat nog erger is dat schaarse professionals hun tijd verknoeien aan die boekhouders, zoals medische specialisten.

  4. Medicijnen gaan hier 37 tot 100 maal over de kop van de prijs waarvoor die in India op de markt verkocht worden en waar ze ook gemaakt worden.

    De zorgpremies zijn hier 4 maal hoger dan al in naaste buur Belgie.

    Alle ceoƂĀ“s van alle vier grote zorgverzekeraars zijn afgelopen jaren vervangen voor rotchild penose. Samen met een intensief chronisch afschrik shock regel en drempel beleid dat gebruik zorg tot ahw nul reduceerde en de kassen laat vol stromen ziet t uit naar een voorbereiding totale leegroof zoals meer instanties huurwoningen grote verhuurders industrien land en grond en bouw en pensioenkassen en Volks eigendommen (privatiseringen globalisaties eenwording bezuinigingen fusies) die weg eerder al ging de klauwen van de penose van adel en centraalbankiers in.

    Dit met medeweten en medewerking van binnen uit van edith schippers en kleinsma die door ruud lubbers(loeb/li/alya/goldman/berlusconi) zijn geplaatst die met ed nijpels ook al de pensioenkassen met 200 miljard leegroofde.

  5. Ongelovige Thomas

    De gezondheidszorg ontwikkeld zich niet meer in Nederland… nee, deze holt zeer snel achteruit!
    Stand van zaken in de zorg anno 2016 in m’n directe omgeving ; tante betaalt 2500 euro per maand voor , verblijf in verzorgingstehuis , wegens eigen vermogen in de vorm van nog niet verkocht huis …Zit al jaren in ’n opgeleukte keet wegens verbouwingen v.h. verzorgingstehuis …er wordt verwacht van familie dat ze af en toe fruit komen brengen en andere aanvullende voedingsmiddelen zoals kaas en vlees voor op de boterham, want daar wordt zoveel mogelijk op bezuinigd…
    Van mij wordt verwacht dat ik m’n SSRI uit eigen zak betaal…gaat niet af van eigen risico…De reden hiervoor is dat enkele het goedkope standaard-medicijn uit India v.h. eigen risico wordt afgetrokken .Dit standaard middel werkt bij mij niet ,ik krijg dezelfde dag al lichamelijke ontwenningsverschijnselen …waarschijnlijk omdat de aangeduide dosering v.d. werkzame stof niet overeenkomt met de werkelijke dosering. Merknaam is Paroxetine v.h. merk Aurobindo…wees gewaarschuwd hiervoor!! .. .

Laat een reactie achter